Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Infra jel eljuttatása egyik szobából a másikba
Témaindító: huhuu, idő: Dec 25, 2006
Témakörök:
Sziasztok!
Megépítettem az ezermesterből az "infra hosszabító"-t (1995/06 - 20oldal, lásd melléklet) köszönet Frankye-nek, hogy föltette a rajzot! Az az ic ami a rajzon volt jelölve nem volt nekem, de egy videóbol kiszereltem egy infra erősítőt(három lábu kis cucc) és ezzel is működik. A cikkben említik, hogy a két szoba között nem szükséges plussz kábelt kihúzni, mert az antenna kábel is használható, csak a vevőnél és az adónál is egy-egy kondival le kell választani. Azt már nem írják, hogy milyen értékű és fajta kondival válasszam le. Plussz kábel kihúzására nincs lehetőség, tehát az antennakábel marad, de lövésem sincs, hogy mekkora értékű kondival kezdjem a kisérletezést(nem szeretném, hogy tv vagy valami elszáljon és hogy a képet megzavarja a jel.....) ötletek? Ha egyszer már fel van töltve, akkor kéretik "URL" ként linkelni!!!! Szabi83 em199506-20old.pdf
Kondi nem elég, mert a cél az, hogy a nagyfrekit(antennajel) leválaszd a logikai jelről és a nagyfreki se jusson rá a logiai jelre.
Tehát van a koax, a talajt nem bántod, a meleg (belső) eret a TV felé és a másik végén is egy-egy 4,7nF-os kondival kötöd sorba. Így az antennajel továbbra is átjut. Ugyanígy mindkét végére a meleg érhez köss egy-egy 10uH körüli fojtót és ebbe küldd a logikai jelet, a másik végén erről vedd le.
jó ötlet, köszi a segítséget így fogom megcsinálni!!!
(a pontok mennek)
Na, most belenéztem a kapcs.rajzba, amiből valszeg Neked is értelemszerűen a következők adódnak: az infra LED soros 22ohm-ját nem a tápfesz felé, hanem a kollektorral kell sorba kötni, h a LED anód "hideg tápra menjen. A koax árnyékolása lesz a kapcsolás pozitív sarkával közösítve.
Köszi!
Még egy apró kérdés, hogy a tekercs amit irtál, nincs valami ötleted, hogy gyorsan és könnyen hogyan készítsem el vagy miből szedjem ki....
Háát, nem tudom mik vannak Neked, amiben lelhetsz...
Vannak ilyen lukas vasak d=6mm és axiál-párhuzamos furatok vannak benne vagy négyen, azon átfűzött menetek kb annyi, SF2-nek is hívják. Ha mondasz vmi vasat ami van Neked, megmondom mennyit tekerj fel rá, de filléres készáru egyébként, mint az ellenállás.
Köszönöm a segítséget!
most épp nem vagyok otthon az alkatrészek közelében,csak janurában majd, ez az egész kütyü viszont ide kell az anyósékhoz, ezért körülnézek, hogy itt mik vannak amiből kiépíthetek valamit...
Üdv!
Sebi: ha én egy egyenfeszlütségre ültetett hangjelet állítok elő D/A-vl, és szeretném ezt az egyent kiszűrni belőle, akkor nekem mekkora kondit kell sorbakötnöm, minél kisebbet ha jól sejtem, de mégis mekkorát?
Az attól függ, mekkora bemenőimpedanciájú fokozat követi a kondit. Nagy közelítéssel azt mondhatjuk: minél kisebb a bem.imp. annál nagyobb kondi kell a megkívánt leggyérebb freki átviteléhez.
Anno csöves erősítők 1Megás potival indultak, itt a 100nF-al már jó basszusok voltak. A tranyósok 10...47k-s bemeneteit általában 10...100µF os kondin keresztül csatolják. A FET-es bemenőfok hasonló a csöveshez, itt az értékek is hasonlók.
kösziszépen!!!!
Sziasztok!
Csak annyi lenne, hogy honnan lehet ilyen TEA 1009-es IC-t szerezni (félek már nem lehet). Remélem még lehet valahonnan és valaki tudja hogy honnan, vagy esetleg mivel lehetne helyetesíteni? Meg annyi, hogy úgy nem kell semmi leválasztó cuccos a koax kábelez ha CSAK ez a jel megy át rajta (szerintem nem, de a biztonság kedvéért megkérdezem)
nem kell, ahhoz azaz ic...
lehet diszkrételemekből is összerakni :nezze: :pias: :pias: :pias: :pias:g
Szia!
Megépítettem a cuccot és kivállóan működik.Minden jelet átvitt eddig amit csak próbáltam. Nem a TEA ic-vel csináltam, mert az nem volt a boltban, sőt tranyók sem voltak olyanok, hanem bc546(ha jól emlékszem) és BD303 al csináltam, mert ilyet adtak a boltban, infra led is valami más van benne, az ic helyett kiépítettem videóbol, de tv-k ben is van ilyen kis áramkör amin rajta van az infra vevő meg az erősítő ic-is KÉSZEN!! Három lábú kis cucc 0 volt + feszültség és a harmadik lábon jön ki az adat.(az adat láb nekem a középső volt) 6 voltról hajtottam meg, az előerősítőnek adtam negatív és pozitív feszt a kimenetet pedíg rákötöttem a kapcsrajzban lévő potira, az ellenállást is lehagytam lustaságból. Innen az áramkör többi része változatlan... Vigyázni kell, hogy jól kösd be az infra ledeket a végén, mert amúgy nem fog működni, és a potival pedíg játszani kell, hogy hogyan megy a legjobban, valahol középállásban megy nekem a legfrankóbban. Van benne az a kis Led, ami világít, ha jelet kap, nekem az igen halványan világít, de nem érdekel, mert működik rendesen az egész. azért benne hagytam azt a ledet, ha esetleg szükséges a működés szempontjábaol. Raktam leválasztó cuccokat, ahogy Sebi írta és így tökéletesen megy a TV-is(nagyon szép a kép benne) és a kütyü is működik.... Ha tényleg semmi mást nem vezetszazon a kábelen akkor szerintem biztos, hogy nem kell leválasztani.... de nem muszály antenna kábelen vezetni, én először sima kéteres sodrott rézkábelen vezettem és ment jól, mondjuk ez nem volt nagyon hosszú, ha neked hosszú kell akkor lehet a gerjedések elkerülése végett jobb az árnyékolt...
Sziasztok! Ismét én, csak annyi lenne a gondom, hogy megcsináltam ezt a kapcsolást, de nem műkszik . Vagyis működik, csak úgy hogy rákapcsolom a tápfeszt, és folyamatosan ég a kis led. és ugye az infra ledek is égnek. Gondoltam a bpw41-gyel lesz bibi, de ha kiszedem a bpwt akkor is világít. Mi lehet a gond? Nem jó az ic? vagy mi?
Ez nagyon S.O.S, ezért nagyon meg fogom köszönni a válaszokat.
No, ha nagyon megköszönöd, akkor máris válaszolok
Én használom és megy rendesen, de igaz a led tényleg világít folyamatosan!Engem nem zavart. Ahogy a potit állítom úgy változik a led fényereje és ha a távirányítót ráirányítom akkor villódzik. Szerintem az áramkör kapcsolásteknikájából adódóan így működik. A lényeg, hogy eljuttatja a jelet és megy rendesen. Ha mégis nagyon nagyon zavar akkor "rejsd el" a ledet, tehát ne legyen látható, de ne vedd ki az áramkörből, mert szerintem akkor talán megváltozik a működése és nem fog menni. Ha pedíg akarsz bele olyan ledet ami rendesen villog, akkor szerintem azt egy külön tranyóval kellene meghajtani, a tranyó bemenetére egy potit, hogy lehesen a munkapontot állítani, és a potit rákötni a infraledet meghajtó tranyóra....de konkrét rajzom nincs és nem is tudom, hogy működne. talán egyszerűbb hagyni....
Akkor először nagyon megköszönöm. De nem is zavar ha ezt van, csak az a gáz, hogy az infraledek és világítanak folyamatosan, na ez a nagyon gáz. Azt már én is tapasztaltam, hogy ahogy forgatom a potit, úgy változik a led fényereje, de érdeks hogy az infraledeknél is így van. Vagy ez tök normális. Na lenne még egy gondom, hogy amikor ráírányítom a távírányítót, akkor nem csinál semmit, vagy csak lehet, hogy nem látom. Az infraledeket sajna nem látom, de a digitáis kamerám viszont igen. Így "láttam" az infra ledeket. Na ezek a tapasztalataim. Sajna az zavar, hogy az infraled is folyamatosan ég . Remélem erre is tud valaki válaszolni.
Én szabad szemmel sosem láttam, hogy az infra led világítana, de mivel a led világít ezért valószínüleg tényleg az infra led is valamelyest világít. Szerintem ez semmilyen készüléket nem zavar, mivel folyamatosan megy és nem kódólt jeleket ad, tehát valószínüleg egy készüléket sem zavar(illetve nekem semmit nem zavart és tényleg mindennel ment rendesen)
Anyira nem vagyok mélyen a dolgokban,de azt hiszem, hogy 0,6 voltnál nyitnak a diódák meg ledek és akkor talán ezek az infra ledek is elkezdenek haloványan világítani, amikor egyenként mindkettőre jut 0,6 volt ahogy a potit tekergetjük úgy nagyobb fesz jut rájuk és jobban világítanak. Van egy ötletem, de most nem vagyok ott, ahol az infra hosszabító, tehát nem tudom kipróbálni. Leírom, de nem biztos, hogy működni fog. Próbáld meg a potiknak azt a lábát, ami a pozitívra van kötve lekötni a pozitívról, talán akkor lehet, hogy csak a vezérlő jelre fog villogni...nem tudom....
Figyu! Tőlem éghet indkettő folyamatosan, nekem nem baj. Csak az a gondom, hogy ha adok neki jelet a távírányítórol semmit nem csinál, de abszólút semmit. Ilyen fotdiódám van: BPW 41N. Ezzel lenne a gond. Mindent úgy csináltam, ahogy azt leírták. De most megpróbálom azt, hogy kibányászok egy infradiódát a régi tv-ből ha azzal sem műkszik akkor fingom sincs hogy mi a gond (elnézést a csúnya beszédért). Na most megyek ezt kipróbálni, majd beszámolok.
Nézd meg, hogy halványan villog e a led(nem az infra) amikor a távirányítot ráirányitod.
Aztán nézd meg mégegyszer a tranyó bekötését és aztán az infra ledek bekötését. Bocsi illetve eszembe jutott,hogy irtad, hogy az infra is folyamatosan és. Akkor nézd meg kamerával, hogy amikor kap jelet a cucc akkor villog e az infra is úgy mint a led.
egy apróság... a ledek nem ugyanazon a feszen nyitnak mint a diódák... 2 volt környékén... régebben tudtam h szinenként milivoltra pontosan h mekkora feszen nyitnak a ledek csak már nem emléxem.... a kék led majdnem 3 volton nyit, asszem az infra led is majdnem ugyan itt van... vagy 2volt alatt?? nem tom pontosan de annyi biztos h nem 0,6 volt mint a diódáknál
Láttatok már passzív infrafény konvertálót? Egy hitelkártyaszerű lap, rajta valami hologram szerű rész. Ha infra távirányítóval rávillantasz, látod a villódzást rajta...
Egy TV szerelőnél láttam, akartam is szerezni, de lemaradtam róla. Most már szinte mindenkinek van valamilyen fényképezője, kamerája, úgyhogy egyszerű ellenőrizni, de akkoriban ez egész jó lehetett. Üdv Inhouse
Már megint én. Na lemértem a fotodiódámat bpw 41n, és az az érdekes benne, hogy rámérek diódavizsgálóval, ráírányítom a távírányítót nyomom a gombot (a távirányítón) és nem történek SEMMI. Ez természetes? Láttam egy ilyen ionfravevőt, ez egy 3 lábú cucc, ezzel is lehetne használni (1. láb + fesz, 2. láb - fesz, 3. láb jel)ezt egyszerűen rákötöm az előerősítőre és már kész is? A fotodiódásra várom a választ.
Én úgy csináltam meg az egész áramkört, mivel a tea ic-t sehol sem kapni, hogy egy 3lábú kis cuccot tettem bele, amiről te irtál. Videoból szedtem ki, ez egy erősítővel egybeépített kis vevő. Te milyen áramkörrel építetted meg?
Fotódiódára nem tudom a választ....
Én úgy csináltam, ahogy le volt írva. Tudtam szerezni tea1009-et. Így csináltam.
Segítséget kérnék tőletek ,én is megépítettem az áramkört,eredetin leírt alkatrészekkel,csak hogy semmit nem csínál,az adón nem villog a led....hogy tudnám mérni, hogy a vevő már veszi a távk.jelét...én az adó és a vevőt egy koax kábl.-el kötöttem össze ....az lenne a kérésem ,hogy mit figyeljek mit mérjek ,hogy ki tudjam szürni a hibát ..egy lelkes amatőr
A kis led nekem sem világított nagyon, éppen csak halványan. állísd az egészet úgy be, hogy a tv ne lássa a távirányítót és akkor próbáld ki az áramkört....
Ha nem megy tekergesd a potit, valahol működnie kell. Kered meg a tv-n az infra vevő helyét és oda tedd elé, vigyázz ne nézzen másik irányba az infra led, talán jobb kicsit messzebb tenni először, kb. 10-15 centire, így nem lesz annyira irányérzékeny.... Ha akkor sem megy nézd át az egész áramkört, hogy minden stimmel e.
Kössz a segítőkészséged ,holnap ezek információk szerint fogom kiproszálni ...az biztos ,hogy nálam kb.2m-re voltak a Tv-től a ledek mikor probáltam ,a másik ,hogy a Ki -BE pontokat 1 koax kábellel kötöttem össze (csak a közepét kötöttem be )árnyékolást nem ...mind a két panelt (adó-vevő) külön egy -egy 9V-os elemmel tápláltam meg...hátha valamit nem jól csináltam?...Segítséget előre is kösz...
"(adó-vevő) külön egy -egy 9V-os elemmel tápláltam meg"
ezt hogy csináltad? nincs szükség két elemre!(lehet itt a gubanc!) nézd meg a rajzot pontosan! Végülis lehet kis átépítéssel két elemet használni, de felesleges, mert 10-15 méteres koaxal nekem működött, ha ennél hosszabb kell és nem megy így akkor lehet a két elemes verzión kondolkodni,addig felesleges
Szia! Biztos én csináltam valammit rosszul,a be-ki meneti pontokat összekötöttem a koax közepével ,a két panelt külön -külön a +,- pontokra 9v-os elemet tettem,pont ezt nem értettem az egészben a két panelt (adó-vevő) hogy kötöm össze egy koax vezetékkel,mikor ott két ér van ,ide meg 3 kell? Válaszod elöre is kösz...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |