Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv!
arra gondoltam, hogy nem lehetne esetleg olyasmit csinálni, hogy az itt található pár alkatrészes négszöginverteres megoldásoknak a vezérlését nem egy multivibrátor adná, hanem mondjuk egy mikrovezérlő adna rá pwm jelet, ami szűrés után jól megközelíti az 50Hz-es szinuszt, és ez lenne feltranszformálva, gondolom jóval túl kéne méretezni a FET-eket, és a hűtést is jócskán növelni kéne, mert ugyebár itt nem 50Hz-el kapcsolnak, hanem mondjuk 1KHz-el. Csak az lenne a kérdés, hogy jófelé keresgélek, vagy nem...
Hali van egy jóhírem a számodra ebbe a topicba még csak mos olvastam bele szóval többmint egy éve csináltam egy uj invertert mert a régi zúgott nagyon és melegedett ez amit egy éve csináltam nem annyira melegszik elég egyszerű és még egyszersem ment tönkre! 12V-220váltó de csak 2.5 A-ig lehet terhelni 220v-on, ez kb:500w
én akocsiba használom porszívózni de már dugtam bele tv és videót is
és a porszívó az nem ad furcsa hangokat, nem remeg?
Esetleg el tudnád küldeni a kapcsolási rajzát?
szernitem ha vennéd a fáradtságot, hogy csak egyet is visszalapozz ebben a topicban, nem is beszélve arról, hogy megnézd az oldalon lévő többi inverteres topicot, akkor x db inverter kapcsolási rajzot találnál, vagy esetleg neked másmilyen inverter kell?
Bocs hogy ilyenekkel zargatlak de nekem olyan kéne amiben lehetőleg nincs IC.
Nekem 1.re az szokott elromlani és én hosszú távra tervezem.
mihez tervezed?
Gokarthoz
Ez az amiről beszéltem annyi a változtatásom rajta hogy 2n3055 helyett BD249 -et raktam
Mért adna furcsa hangot? miér remegne?
induláskor kicsit lusta de ha felveszi a fordulatot akkor franko A porszivó 220v-on induláskor majdnem 10 ampert vesz fel és ez az inverter meg csak 500w-os!
hát ez elméletileg trapéz inverter, a porszívóban meg motor van, ami nem a négszög, vagy trapéz jelhez van szokva, tehát nem szépen színuszosan válltozik rajta a feszültség, hanem ilyen lökésszerűen jön, és elméletileg ezért van direkt szinuszos inverter, ami jóval drágább ugyanakkora teljesítmény melett, meg persze jóval bonyolultabb is..
abba minek inverter?
mer napelemes lesz
merész..
csak szerintem a napelemes kütyük eléggé a hatásfokra vannak kihegyezve, az inverternek is ugye van egy hatásfoka, és lehet, hogy ha ezt kihagynád, és egy dc motort használnál, akkor jobban menne...
megvan alegegyszerűbb inverter
Sziasztok!
Egy olyan DC\AC invertert szeretnék készíteni, ami 9V-ból 12V-t csinál. Ehhez szeretnék kérni kapcsolásirajzót.
Sziasztok!
Először is elnézést kérek, mindenkitől ha netán butaságot kérdeznék, dehát sajnos nem vagyok hozzáértő... Szeretném, ha tudna valaki segíteni. Szeretnék egy egyszerű autógenerátort összekötni egy inverterrel. Nemtudom, hogy ez lehetséges-e. A tervem az, hogy a generátort meghajtva, az invertert megtáplálva tudok-e áramot fejleszteni. gondolom, hogy igen, de biztos van valami köztbülső alkatrész. Szóval, ha valaki tudna nekem egy kapcsolási rajzot küldeni e-mail-ben, hálás lennék. Pláne, ha egy inverter megépítésére is alkalmas lenne. Ha kérhetném, konyhanyelven megírva. A címem: suller.laszlo@chello.hu Előreis köszönöm.( ha van elfogadható áron esetleg készen is, megvásárolnám... ) Köszi, Lackó.
Szia!
És ha nem rakunk bele annyi tranzisztort??? Egyet esetleg kettőt kihagynánk???? Az milyen lenne??? Csökkenne a teljesítménye?! Igaz? Mert már én is gondolkoztam ezen az inverteren, de az nekem nagoyn sok tranyó és az persze több pénz is. köszi. Jaah Bazsi?!!? Mi az a legegyszerűbb inverter?! szerintem kíváncsian várjuk!!! Peti
Én is PWM inverterben gondolkodom. De nem hiszem, hogy nagyon túl kéne méretezni a FET-eket, mert ugye kapcsolóüzemben megy, olyankor alacsony a hőterhelés (alacsony feszültség esik a feten).
Szerintem egy "analóg" színuszos inverternél jóval kevésbé melegedne. Még csak az elméleti megvalósításon gondolkodom, de már olyan kérdés merült fel bennem, hogyha mondjuk 100 kHz-en kapcsolgatnak a FET-ek, akkor a végtrafóra is kimegy a 100kHz. Na de ilyenkor a 100kHz-re kell méretezni a trafót, vagy az 50Hz-re? Mert, nagyon nem mindegy, hogy mekkora vasat kell csinálni... A sokkal kissebb vasért megérné a 230-as oldalon kiszűrni a magasfrekit... De mivel kezdő vagyok, gondoltam meghallgatom a nálam okosabbakat is...
egy pillanat hogy/mit akarsz kapcsolgatni??
előszöt leegyenirányítod a 230V ot.. abból lesz 325V dc bemenetre rögtön egy EMI szűrő kerül meg esetleg PFC is, és azt kapcsolgatod 100KHz el.. így a ferrittrafót 100KHz re kell méretezned... csá énis kapcsitápozok..SMPS 4ever
Én személy szerint 12/24 V-ot kapcsolgatnék, lévén inverterről beszélünk
A kérdés arra vonatkozik, hogyha 50 Hz színuszt álítok elő nagyfrekis PWM-mel, akkor melyikfrekire kell méretezni a trafót? Az a megérzésem, hogy a trafó is magasfrekin menne, tehát egy picuri trafóval is átvihető akár 1kW / "50 Hz" szinusz....
szerintem 50Hz-re kell méretezni a trafót, mert a pwm jelet egy alulátteresztő szűrővel megszűröd előtte...
a fet meg ugyebár akkor disszipál el teljesítményt, amikor kapcsol, és ha mondjuk 100KHz-vel kapcsol az mondjuk elég sűrűn van...
Biztos, hogy előtte szűröm ki a magasfrekit??? Passzív elemekkel utána is lehet nem?
Akkor sem nagyobb a veszteségem, csak kisebb a trafóm
ja a értem mit akarsz..
nagyfrekire méretezd a trafót...és a végén kell integrálni a jelet, hogy visszakapd a szinuszt..... annak egyébként sincs értelme, hogy a trafó elött visszaintegárld szinuszra a PWM et LOL
hát végülis nem rossz ötlet... csak akkor olyan trafót kell keresni... de egyébként nekem foggalmam sincsen, hogy ilyneket hol lehet venni, még csak arra gondoltam, hogy a programot hogy lehetne megcsinálni...
de szerintem simán megvalósítható, csak az a baj, hogy az olcsóság kedvéért egy pic kéne bele, amit nem szeretek programozni, mert nekem nem teccik az a nyelv, egy 8051-es meg fölöslegesen sokat tud ehhez, mondjuk meg kéne találni azt a legkisebb, és legolcsóbb pic-et, amiben már van pwm, hogy legalább arra ne kelljen programot írni...
de asszem ennek nem mostanában fogok nekiállni, előbb valami sokpólusó generátort kéne kitalálni szélkerékhez, hogy legyen mi adja a naftát...
Akkor nem FET... Bár a tranyó sem jó...
|
Bejelentkezés
Hirdetés |