Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Hali!
Igen, én is egy bassgitár kombón dolgozom, ami egyedi lesz és nekem megfelelő minőségű. A "watt" nálam nem volt szempont, csupán az, hogy könnyű, kompakt méretű legyen, hangosan és szépen szóljon. Egy Eminence beta-10A hangszóróhoz építettem 35 literes reflexdobozt, ami eddig ígéretesnek bizonyult, már "csak" az előfokkal kell kínlódnom egy kicsit, hogy elérjem a kívánt eredményt.
Köszi bassmester!
Esetleg lenne valami tipped a doboz készítésénél? forma, bélés, szigetelés stb?
Először egy jó hangszórót kéne választanod és ahoz tervezni egy dobozt. Egyébként én is Shalafi tanácsai alapján készítettem el az enyémet.
Sziasztok valaki nem tud jó doboztervet SAL SRP 3040-es mélysugárzóhoz mert egy ilyenem van és van neki egy doboza de nem szól jól benne. Rokonom Dimarson házimozirendszeréhez való mélynyomója szinte szól úgy mint ez pedig az csak 50W-os de még lehet annyi sincs igazából és csak 20cm-es az átmérője miért van ez mi lehet a baj vagy ennyire szar a SAL márka.?
Érzékenység és megfelelő hangolás a kulcsszó!
Köszi szépen a tippeket bassmester.
Sztem ez nekem is jó lesz. Ahoi.
Hali!
Melyikre gondolsz? A Beta-10 -esre? Én innen rendeltem. Jól szól bassgitárral, szép pontos, feszes hangja van, megfelelően érzékeny, egy ici-picit tolakodnak a közepek rajta, de erre való az EQ. Most éppen egy Kreuzer féle preamp-ot próbálgattam rajta és valószínű hogy ennél maradok, mert a csöves, amit korábban csináltam, nem passzol olyan jól hozzá.
Igenám, de ha érzékeny, akkor gyenge mélyben. Szóval az élet nem ilyen egyszerű.
87dB az érzékenysége ez jó hangolással elég egy jó mélynomónak? De azért többet szeretném ha tudna mint egy gyári házimozi rendszer mélynyomója!
Mmint a forgalmazó szerint 87, aki behozza kínából. Egyébként dobozméretezésnél nem kifejezetten az érzékenység számít, inkább a T-S paraméterek.
60 liter körüli zártban működik elfogadhatóan általában. Persze elég nagy különbségek is előfordulnak a hangszórók között, egyik ilyen, másik olyan.
Gondolom biztosan mértél T-S. Az adatlap mennyire hasonlít a hsz-re?
Még nem mértem. Majd talán ma megmérem, de csak (Vas) nélkül. Úgy is be kéne már hangolni a dobozt.
Szia !
Mérjed, kiváncsi vagyok én is... P.
Hi! valaki megnézné, hogy ennek a hangszórónak a paramétereit jól írtam e be a WinISD-be.Kösz!
Nem valószínű, mert az adatlapon jelzett adatok nagyon távol állnak a valóságtól...
Lehet hogy jól írtad be az adatokat a programba, csak az adatlapon közölt adatok nem hitelesek. Szükség van egy T-S mérésre a tényleges adatok megállapításához. Itt találsz leírást hozzá.
Sztem 20%-nál nem több az eltérés. Nem fogadunk rá?
Kb. mindegy, mit ír a porgramba, így is, úgy is marad a 60-80 literes zárt doboz. Hacsak nem cserélték időközben kétszerakkorára a mágnest, vagy nem felezték meg a membrán tömegét. De ezt nem tartom valószínűnek..
Na megmértem a Beta-10-est. Kicsit kösülményes volt, mert közben a másvilágra küldtem egy TDA 2030-at is, de megvan. A mérésem pontosságát nem tudom garantálni. Zárt doboz hiányában, a 36 literes reflexemben mértem, lezárt nyílással.
Íme: Fs = 55.56 Hz Re = 6.00 ohms[dc] Le = 1893.37 uH L2 = 12243.34 uH R2 = 0.99 ohms Qt = 0.48 Qes = 0.53 Qms = 5.40 Mms = 24.12 grams Rms = 1.559862 kg/s Cms = 0.000340 m/N Vas = 57.31 liters Sd= 346.36 cm^2 Bl = 9.796318 Tm ETA = 1.80 % Lp(2.83V/1m) = 95.90 dB Closed Box Method: Box volume = 36.00 liters Diameter= 21.00 cm
Eléggé jó eredmények. Szerintem bejáratódik és mégközelebbi eredmények lesznek.
Qms???
Ezen adatok nagy részét az impedanciagörbe alapján számoltad ki?
Sziasztok
Lenne egy olyan gondom, hogy volna 2 16Cm es JVC hangszóróm, viszont nem tudok róla semilyen adatot. Igazából aktyv mélyládát szeretnék építeni belőle. Esetleg ha belinkelnék képeket róla, lehet hogy valaki meg tudná keresni, vagy tudna róla mondani valamit, hogy milyen értékei vannak. Esetleg milyen dobozt, illetve szűrőt kellene hozzá építenem válaszaitokat előre is köszönöm 13cm-es hsz (perem-perem) mélyládába nem lessz igazán jó. Nem tud eléggé mélyre menni. 25-30 cm környékén gondolkozz. Például ez is lehet
Lényegében igen. Pontosabban 2 db imp görbe alapján.
A T/S -t a LIMP -el, a többit segíti kiszámolni a Bassbox.
Ezt mindet a Limp számolta ki. Utána a Bassbox-ba is bepötyögtem és ott sem volt vele probléma.
Kéne egy kis segítség. Méregettem a hangolást, és a mellékelt képeken látható (csúnya) eredményeket kaptam. Egy D=76mm, L=115mm reflexcsővel, illetve nélküle mértem. Csillapítás nincs a dobozban.
Nem lehet, hogy nagyobb csőátmérő kéne neki?
Hali kérdésem a következő, szeretnék építeni két top ládát neten találtam olyat ami nagyon tetszik, de azokba Beyma mélyek vannak. Én eminence hangszóróval gondoltam. A kérdésem igazából az lenne hogy szerintetek jó lenne abban a dobozban az eminence hsz. melékelem a képet a dobozokról és a belle szánt hsz-ről. gyors válaszotokat várom.
Jah és ehhez gondoltam egy pár mély ládát és azokat is eminence hsz -ra cserélném ezeket is mellékelem. És akkor a linkek a eminence hsz-ről ezt temém a topba:http://bolthely.hu/mikroshop/id/01512_15_inch__380mm__Eminence_ASS_Beta-15A__8__937_ És ezt tenném a mélybe: http://www.conrad.hu/conrad.php?name=Products&cid=VkZaU1ZrMVZNVVZTV...ZPUT09 Ez így jó lehet ?? üdv: Petya
Így akkor jó? akkor az elsőt szánom a mélybe. Bővebben: Link Ezt meg a topba: Bővebben: Link akkor így itt van üdv petya
|
Bejelentkezés
Hirdetés |