Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MultiSim - tapasztalatok

Témaindító: SD, idő: Jún 30, 2006
Lapozás: OK   25 / 37
(#) nyitraitomi hozzászólása Jan 21, 2010 /

Segítséget kérnék tőletek!

Akkumulátortöltőt szeretnék szimulálni, de nem tudom hogyan kell akkucellát (1.2V) szimulálni!
Ha valaki tudja szóljon!
(#) lidi válasza nyitraitomi hozzászólására (») Jan 21, 2010 / 1

Meg lehetne probalni csinalni egy nagy kapacsitast, sorba kotni egy ellenallassal. Ez reprezentalja a belso ellenallasat. A kondinal be lehet allitani a kezdeti toltesi feszultseget. Ha pedig ezzel az egésszel parhuzamosan kotsz egy nagyobb ellenallast, akkor az önkisulest is tudod modellezni.

(#) djgombi hozzászólása Feb 7, 2010 /

Sziasztok!
Olyan problémára mi a megoldás ha a led nem akar világítani a multiban?
10,1 a verziója azt hiszem.
(#) lidi válasza djgombi hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Arra azért vigyázz, hogy még véletlenül se rakd fel ide a kapcsolást eredeti formában. Lehetőleg még képet se róla, inkább beszélj ködösen, rövid tőmondatokban, lehetőleg minél kevesebb infót elárulva a problémádról. Így biztos lehetsz benne hogy valaki segíteni fog.

Jött ki egyébként új verzió, 11 es. Most töltöm a próba verziót.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lidi hozzászólására (») Feb 7, 2010 /

Kiváncsian várom róla a véleményedet. Én a 10.1-et használom, hát, van néhány hiba benne... kiváncsi vagyok, eltűntették e.
(#) lidi hozzászólása Feb 8, 2010 /

Na kipróbáltam a 11-est. Hááát, első legszembetűnőbb változás: menük animálva szépen lassan fade-elnek be. Most komolyan, ez kellett ? Még jó hogy ki lehet kapcsolni. PIC -ből továbbra is 16F84 a választék. Egy két bug, pl szkópon nem olyan szinű a vonal, mint a bele kötött vezeték, meg talán a backannotate bug javítva lett, de ez így elég karcsú. Lehet megírom nekik az angol fórumra is, hogy inkább hagyják a fenébe, vagy nézzék meg a proteust, az mit nyújt. (virtuális usb, és egyéb perifériák tömkelege, rakat mikrokontroller,stb) Pedig én szeretem ezt a progit, mert nagyon kézreesik a kezelése, nyáktervezője is elmegy. ( -autorouter )
(#) djgombi válasza lidi hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Én ezt a led-et nem akarom megérteni. Csináltam egy kapcsolást 555-el de nem akar rajta világítani. Aztán kipróbáltam, hogy összekötöttem a led-et DC forrással 3 voltra állítva de akkor se világított. :nemtudom:
Nem értem mi a baj. A síma izzó világít.
(#) lidi válasza djgombi hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Na jó látom nem érted az iróniát. Rakd fel ide a file -odat amivel próbálkozol, mert nem fogok találgatni vakon, hogy vajon mi lehet a gond.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lidi hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Én csak analóg, meg kapcsolóüzemű dolgok szimulálására használom a Multisimet. Ami engem nagyon zavar a 10.1-ben:

A program ugye tudja, hogy ő egy fekete hátérre fogja kirajzolni a szimuláció eredményeit ha a display gráfot használom. Ha a háttér fekete, akkor arra miért rajzol sötétkékkel? Vagy, ha fehér a háttér, akkor miért rajzol rá sárgával? Nyílván azért, hogyha meg akarom nézni ezeket a jeleket, akkor állítsam át a szineket... röhej... Vagy: ha elmentem a copy-val a display graf kinézetét, akkor miért nem menti el azt is, hogy én fekete, vagy fehér hátérrel dolgoztam? Ezt mindíg újra be kell állítani minden egyes lefutattott szimuláció után.
Hát, az hogy a jelek szine nem azonos a drótokéval, azt már megszoktam...

Meg néhány alkatrész mintha fordítva működne. Pl: nem értem, mi abban a jó, hogy az áramvezérelt feszültséggenerátornak fordított polarítású a kimenete a rajzhoz képest...
Mit csinál a progi akkor, amikor előveszek egy alkatrészt, leteszem és várok egy csomót, míg visszatér az alkatrészbázishoz. Mi tart neki olyan sokáig?
Valamit csinálhatnának az analizátorral is, mert vannak olyan helyzetek, amikor egyszerűen el sem indul az analízis, csak áll a gép. Nem ír ki semmit, csak áll... hát legalább írjon ki valamit, hogy ne várjak hiába...

Nem nagyon merem letölteni ezt az új verziót, mert úgy járok vele, mint a 10.1.1-gyel. Az átvette az uralmat a korábbi verzió felett és végeredménynek kaptam megint egy 30 napos trial verziót. Akkoriban meg nem volt crack a 10.1.1-hez. Letakarítani meg nem tudtam a gépről, úgyhogy XP frissítés lett a vége... mert nem tudtam az összes bejegyzését kiszedni, mindíg azt írta ki a gép, hogy ez a progi már telepítve van...

Ha csak ennyi az újdonság, akkor ezért nem érdemes. A nyáktervezőt nem használom, egyszer kipróbáltam és sikerült csinálnom egy öszvér alkatrészt, ami úgy nézett ki, hogy az alja egy 14 lábú ic volt, és abból kiállt egy ellenállás. Úgy nézett ki, mint egy kisebb tank... Nekem teljesen elég a DOS-os Tango.

Ahogy elnézem, annak ellenére, hogy jó pár év eltelt az EWB 5.0 c óta, ennek a programnak a fejlesztését nagyon mostohán kezelik... legalábbis a szimulátor részét...
(#) djgombi válasza lidi hozzászólására (») Feb 8, 2010 /

Már meg működik. Én ezt nem értem

Az oszcilloszkóp leterheli a kimenetet?
Pl 555-ös ic-nél.
(#) redcar hozzászólása Feb 22, 2010 /

Sziasztok!

Az alábbi kapcsolást akarom szimulálni, de mindig hibát üzen ki (Lásd kép). Hiába állítok a szerintem szükséges helyen nem akar működni.

Én még az EWB512-t használom, de gondolom a megoldás hasonló lehet.
Mit állítsak és mire?
Mindenesetre most töltöm a multisimet az lehet megoldaj a problémát.

Más.
1,2V ni-mh cellát miként szimuláljak? Kondi+ sorba ellenállás, de milyen értékekkel?

RedCar
(#) mrx23 hozzászólása Márc 6, 2010 /

Valaki esetleg tudja, hogy lehet Multisim-be importálni egyszerre több, Ultiboard-ban készült saját alkatrészt (footprint-t)?

És ezután valahogy exportálni Multisimből mentésként?
(#) pec hozzászólása Márc 12, 2010 /

Sziasztok!

Találtam egy listát a 10-es Multisim alkatrészeiről,ami szerint nincs benne egy darab Atmel proci sem... Elég nehezen hihető. Ez tényleg így van (mert akkor fel sem teszem... )? Bár már sokan megkérdezték itt, azóta sem tud valaki olyan oldalt, ahonnan lehetne letölteni? Nem, nem akarom én megírni...
(#) (Felhasználó 46585) válasza pec hozzászólására (») Márc 12, 2010 /

Sajnos, ezen kívül még sok egyéb nincs benne... egy ilyen oldal engem is nagyon érdekelne...
(#) cimopata hozzászólása Márc 14, 2010 /

Helló!

2primer/2szekunderes trafóra lenne szükségem.
Tud valaki ilyen alkatrészt? Vagy hogyan lehet esetleg megszerkeszteni?

kösz
(#) std66 hozzászólása Márc 15, 2010 /

Üdv!

Lenne két kérdésem a MultiSim 8-al kapcsolatban:

MultiSim 8-ban hogy tudom állítani a kapcsolót? Oda van írva, hogy "Key=A", de hiába nyomom az "a" billentyűt, nem akar váltani.

A másik kérdésem: Honnan tudok a programhoz szerezni LM3915-ös IC-t?

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) mex válasza std66 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

A kis a-t hiába is nyomod.... Nyomjál nagyot!
Egyébként a kapcsolóra kattintva, majd a jobb gombot használva előjön a "properties" ablak, és itt beállithatod, hogy milyen betűre, billentyűre kapcsoljon.
(#) std66 válasza mex hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Az a baj, hogy egyik billentyűre sem reagál (akár nagy, akár kicsi)
(#) mex válasza std66 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

A szimulációt elinditottad?
(#) std66 válasza mex hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Úgy se jó.
(#) cimopata hozzászólása Márc 16, 2010 /

Sziasztok!

Multisimel szórakozok már egy napja és nagyon sokszor tranziens analízisnél elkezdi szimulálni az áramkört, minden jó is, csak abbamarad az analízis.

Nagyon változó, hogy éppen hol.
Sokszor 0s-nál csak 1 függőleges vonalat húz.
Próbálgatom állítgatni a tz beállításoknál a time step-et, több kevesebb sikerrel.

Most összeraktam egy bonyolultabb áramkört (kapcsolóüzemű) de nem tudom végig leszimulálni 20ms 50-100us a ax ameddig eljut.

Mindig csak annyit ír ki a message ablakban hogy "time step too small"

Van e valakinek ötlete, mit hogyan állítsak be?

(Multisim 11-em van)
(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Hogy pontosan miért csinálja ezt, azt nem tudom, ehhez ismerni kellene a szimulátorok lelkivilágát, de minimum el kellene olvasni a használati utasítást.

Ha ezt írja ki, akkor csökkentsd a szimuláció pontosságát. Én a saját műszereit nem használom megjelenítésre, csak a display gráfot.

Tehát:
Simulate/Analysis/Tranziens Analysis/Analysis option/Use custom settings/Customize

Így eljutottál egy táblázathoz, ahol az analízis pontosságát ( meg egyebeket állíthatsz be )
A Relativ error tolerancia ( RELTOL ) értékével menj felfelé, de azért ne nagyon legyen 0,01-nél nagyobb ide beírva, mert az igaz, hogy ettől gyorsul az analizis, de nagyon pontatlan lesz.
A másik, a Sunt resistance from analog nodes to ground ( RSHUNT ) értéke. Ezt kell esetleg csökkenteni, ha MOSFET-et használsz, különösen ha nagyobbakat, akkor 1e+8-ig lemehetsz, ha IGBT-t, akkor 1e+6-ig, de ott már előfordul, hogy hülyeséget csinál. Hogy ezt miért kell csinálni, fogalmam sincs...

A táblázat túl kicsi értékeit is átírhatod nagyobbakra, de nem lesz számottevő a sebességnövekedés. Ezek a Global menüpontban voltak. A Tranziens menüpontban célszerű az Integration Method (METHOD ) paramétert átírni GEAR-re, szebbek lesznek az ábrák, meg van amikor csak így indul el.
Ugyanitt célszerű átírni az iterációk számát is ( ITL4), mondjuk 1000-re, ez azt jelenti, hogy ennyiszor fog próbálkozni a megoldással ( Próbálja konvergensé tenni a felállított egyenleteit? )

Én csak a Tranziens Analysis/ Tranziens parameters-ben szoktam megadni, hogy a Minimum number of time points legyen 3000. A többit nem állítom, azokat magától csinálja, ha akarja.

Ami még lényeges, hogy mit állítottál be Initial Conditions-nak. Előfordul, hogy akármelyikre nem indul el a szimuláció.

Ezek a Multisim 10.1-re vonatkoznak, de nem hiszem, hogy a 11-esben nagyon különböznének a dolgok. Ez a dolog az EWB 5 óta ugyanolyan, legfeljebb egy kicsit kényelmesebb ( ? ) lett a táblázat kitöltése.
(#) cimopata válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Sajnos nem az volt a probléma.
A javasolt beállításokkal 0s-ig jutott.

Betettem egy helyre néhány pF-os kondit úgy már tovább számolgat, folytatom a próbálkozást.
(#) (Felhasználó 46585) válasza cimopata hozzászólására (») Márc 17, 2010 /

Igen az is segíthet. Általában, a diódák, FET-ek, de még a feszültségvezérelt kapcsoló mellé is célszerű tenni védő RC-t. Van amikor e nélkül el sem indul, de van amikor jelentősen meggyorsítja a futásidőt. Lelke van neki...
(#) std66 hozzászólása Márc 19, 2010 /

Üdv!

Készítek egy NYÁK tervet Ultiboard 8-al. Elakadtam egy diódánál. Ti melyiket választanátok a Place->From database->Diodes-ből egy 1N914-eshez?
(#) niedziela hozzászólása Márc 21, 2010 /

Szia!

Sok jót olvastam erről a programról, gondoltam kipróbálom, de kicsit elbizonytalanodtam.Képen látható kapcsolást nem sikerül szimulálni mert vagy hamis jelalakot mutat, vagy hibával megáll.
Légyszi segítsetek.

kapcsolas.gif

(#) (Felhasználó 46585) válasza niedziela hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Ez így nem működik, hiszen a generátorból nem tud áram folyni, mert a diódák közül valamelyik mindíg zárva van. Az egyiket fordítsd meg.
A másik, hogy valahova tedd le a GND-t, mert ezt a lebegő állapotot nem szereti a szimulátor.
(#) ferencz istván hozzászólása Máj 21, 2010 /

Sziasztok.
Multisim 10-es progim van.Az alkatrészek lepakolásánál az ellenállások, kondik és lefelé a többi alkatrész csak virtuális.Segítségeteket kérném hogyan javíthatom ki ezt a hibát.Vagy mit nem csinálok jól.
Üdv István

Circuit1.ms10

(#) (Felhasználó 46585) válasza ferencz istván hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Tehát, amikor a legördülő menűbő a place, component kiválasztásával csak virtuális alkatrészeket lehet letenni? Ez elég furcsa.
Nem ismerem a 10-es verziót, csak a 10.1-est. Az ebből a szempontból tökéletes. Szerintem inkább ezt töltsd le a NI.com-ról.
(#) ferencz istván válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Máj 22, 2010 /

Köszi a válaszod. A 10.0.1-es van meg.Majd megpróbálok keresni egy másik verziót. Nekem is furcsa, hogy a fele alkatrészt leteszi jól, a másik felét meg csak virtuálisan.
Következő: »»   25 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem