Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortápegység készítése
Egyéb népszerű labortáp témák:
- SMPS labortáp
- Labortáp javítása
Lapozás: OK   222 / 843
(#) edison14 válasza m.joco hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Hát én a te helyedben nem kockáztatnám meg az 5A-t de szerintem kellene rajta módosítani elég sok mindent. Ha meg 5A-es tápot szeretnél építeni nézd meg az enyémet. Az kibírta a 4A-t is és ha esetleg tennél be még kettő darab 2N3055-ös tranzisztort akkor simán kibírná a 6A-t is anélkül hogy felforrna. A tápomat ITT megtalálod. Ha esetleg segítség kell és úgy döntesz hogy megcsinálod szívesen segítek és lehet hogy átszerkesztem a leírásomat is. Mindenesetre jól gondold át.
(#) minmax válasza m.joco hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Nagyobb áram esetén elég + áteresztő tranzisztort betenni, de azt sem konkrétan az áram miatt hanem a kimeneti rövidzárlati disszipáció miatt. A 2N3055 15A-es így vidáman elbírná még 1 db is az 5A-t, de ha a nyers egyenfeszültséged terhelve pl. 35V akkor a kimeneti rövidzár esetén (max áramra feltekert poti mellett) nagyjából 175 W ami 1 tranzisztornak már kaput. 3 db 2N3055 (megfelelő elosztó emitter ellenállásokkal több mint 300W-ot képes eldisszipálni.
Egyébként nagyon sokszor át lett rágve ez a "mi van ha nagyobb kimeneti áram kell" dolog fölöslegesen. 150Ft körül van egy 2N3055, nem kell sajnálni azt a néhány száz forintot. Jóval nagyobb kimeneti áramoknál már oda kell figyelni az átereszt tranzisztor(ok) meghajtó (bázis) áramára is, mert lehet hogy a mögötte lévő tranzisztor krepál be.
(#) rascal válasza minmax hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
"megfelelő elosztó emitter ellenállásokkal"
Ezeket hogyan kell kiszámolni? Alapvetően elméletben érdekelne, de ha egy konkrét példán egyszerűbb elmagyarázni, azt is megköszönném.
(#) minmax válasza rascal hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Sosem szoktam kiszámolni, néhány tized ohm, de nagyobb áramoknál 10-20A még ennél is kevesebb és persze a teljesítményükre is oda kell figyelni!
Ezen a rajzon a T3-T4-T5 emitterében megtalálod őket. A működés rövid lényege, hogy ha valamelyik tranzisztoron nagyobb áram folyna mint a másik (ok)on akkor az ellenálláson létrejövő feszültség is megemelkedik így lecsökken az adott tranzisztor (osztó egyik tagja) a bázis-emitter feszültsége amely a kollektor áram csökkenéséhez vezet. Ezáltal kiegyenlítődnek az áramok.
(#) rascal válasza minmax hozzászólására (») Feb 7, 2010 /
 
Köszönöm!
(#) emmzolee hozzászólása Feb 8, 2010 /
 
Akkor kössz a nagy semmit!!!
(#) Imi65 válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Idézet:
„A következő kérdésem. A trafó, amit találtam, úgy tudja a 2X52V-ot, hogy a két tekercs egyik pontja közös. Mivel jó lenne dupla 50Vos tápot csinálni, az Alkotó féle tápot ilyen trafóval meg lehet-e csinálni, hogy aztán tudjak egy szimmetrikus tápot ki hozni belőle.

Közös(ített) tekerccsel ez nem kivitelezhető.
(#) Imi65 válasza emmzolee hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Alkotót kéne megkérdezned, hisz anno Ő méretezte a meghajtófokozatot, Ő tudja, mennyi tartalékot hagyott rá.
[OFF]És ne duzzogj, valaki csak észreveszi, hogy mit szeretnél megtudni.
(#) Pioneer válasza m.joco hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Szia!
Ennél a labortápnál is lehet emelni a maximális áramkorlátot, csak a megfelelő hűtésről kell gondoskodni.
Ha az megoldott, akkor a R10-es ellenállás értékét kell csökkenteni arányosan (kb 81 kohm ).
Üdv: Pioneer
(#) Bütyk-örmester hozzászólása Feb 8, 2010 /
 
Sziasztok van ez az IC-s kapcsolás gondoltam megépitem labortapnak, van egy 15 V-os kb. 1-2 A-es váltófeszültségű trafóm és azzal szeretném használni, egy-egy áramkör kiprobálásához. Megfelelne-e a célra?
(#) m.joco válasza Pioneer hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Hello
Idézet:
„Ennél a labortápnál is lehet emelni a maximális áramkorlátot, csak a megfelelő hűtésről kell gondoskodni.”

És ilyenkor mehet bele több mint 3 végtranyó, hogy ne jusson egyre túl nagy terhelés? Vagy azt már nem bírná a BD242-es?
Üdv.
(#) Zed válasza Bütyk-örmester hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Ez az adatlap szerinti egyik kapcsolás: LM350 adatlap(angolul)
( 7. oldal, 18. ábra )

Én építettem már meg, nincs vele probléma. Mondjuk én csak ritkán használom, akkor is csak "egyszerű" dolgokra. Amiket én megjegyeznék ezzel kapcsolatban:
1. A diódák nem a fordított polaritás ellen védenek, hanem a kondik "biztonságos" kisülését biztosítják. Ha fordított polaritás ellen szeretnéd védeni az áramkört, akkor tegyél a kimenetre egy ellenirányú diódát, mögé pedig egy olvadóbiztit.
2. A kimenetre egy ellenirányú dióda jó, ha van, így induktív terhelés esetén sem lesz problémád.
3. Az LM350 rövdizárási árama minimum 3A, de lehet akár 4.5A-is. Ha a trafód csak 2A-t tud, akkor vagy oda kell figyelni és nem tartósan rövidzárni, vagy inkább használj LM317-et, neki minimum 1.5A a zárlati árama, de lehet akár 2.2A is.
4. A bordán ne spórolj! Nálam LM317-el 1.2A-nél több "nem jön ki belőle", mert kicsi a borda. ( Kb. 14V a nyers feszültségem, a bordát egy PC tápból bontottam. )
5. Ha szeretnéd 0V-ig leszabályozhatóra készíteni, akkor néhány plusz alkatrésszel megoldhatod. ( 7660 + TL431 )
(#) Bütyk-örmester válasza Zed hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Köszi szépen a választ, szerintem ez igy jó mármint hogy szerintem nincs nagy értelme 0 V-ig leszabályozni úgy sem teszek rá olyan áramkört aminek olyan alacsony feszültségre legyen szüksége. Egyelőre csak barkácsolgatok , majd ha komolyabbra veszem a dolgot akkor épitek egy komolyabb labortápot is . Amugy ezzel a kapcsolással működik az LM317 is vagy annak kell más kapcsrajz?
(#) vagnerjazon hozzászólása Feb 8, 2010 /
 
Azt szeretném kérdezni, hogy ebbe a tápegységbe a teljesítménytranzisztorok hűtőbordájának jó-e ez a hűtőborda egy ilyen ventillátorral hűtve? Tudom, hogy kicsi, de talán a ventillátorral működne.
(#) emmzolee válasza Imi65 hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Kössz, hogy válaszoltál, de nem duzzogok, mert már rég nem vagyok gyerek. Furcsállom, hogy ilyen közönnyel fogadtatok.

El is ment a kedvem a táp csinálástól. Majd ha megint kedvet kapok, jövök.
(#) Pioneer válasza m.joco hozzászólására (») Feb 8, 2010 /
 
Szia!
Lehet bele tenni plusz egy tranzisztort, a BD242 bőven elbírja. Viszont ekkora áramra inkább valami TO-3-as tokozású tranzisztort ajánlanék, a jobb hőleadás miatt.
Könnyen megfuthatnak a BD249-esek.
Üdv: Pioneer
(#) stuka hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Sziasztok
Megépitettem Attila86 kapcsolóüzemű négydigites labortápegységet éretségi munkámra,nagyon sok gond árán.Az vele a gondom h mikor rákapcsolom a segédtápot Feszültségtartományban 0462V(4,62-lemérve) ot ir ki minden ok nelkül,és hiába változtaom semmi sem történik.és ha ráadom a főtápot akkor is ugyanez ameddig nem adok rá egy kis ampert akkor a panelmérő 0000 ir ki és csak 30Vig megy fel a 40helyett amit 3000(háromezerként ir ki -ezt sem ertem h miert)
áramtartomanyban meg kezdetkor feszültség nélkül 0,026 ir ki és hiába növelem az ampert alig csinál valamit
Szerintetek mi lehet a gond???Lehet hogy azért mert az L1 induktivitáshoz csikozott(sodort) kábelt használtam vagy mert a főtáp sekundere csak 35V??
köszönöm a segitséget

ui.-az a legszebb h ezt csütörtökon be kell mutatnom h működik e
(#) Zed válasza Bütyk-örmester hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Ugyan az a kapcsolás kell az LM317-nek is. LM317 - LM350 - LM338 ez mind "ugyan az" az IC, csak más az áramkorlát értéke. 1.5A - 3A - 5A. Kísérletezgetni, egyszerű feladatokra jó ez az IC.
Ja még néhány tanács: ha még nem vetted az IC-t, akkor vegyél TO-3 tokozásút. Mivel ez egy nagyobb tok, jobb a hőátadása a borda felé. ( Mondjuk kicsit nehezebb felszerelni. ) Az előző hozzászólásomban írt 1.2A-t úgy kell érteni, hogy egy PC táp dobozába van elhelyezve az áramkör és ventillátor fújja rá a levegőt és így sem tud rendesen hűlni. ( Az én IC-m TO-220 tokozású. ) Ha passzív hűtésed lesz ( tehát nem fújsz rá levegőt ventivel ) akkor komoly hűtőbordát szerezz be!
Sok sikert az építéshez!
(#) pumoka hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy van egy szabályozható labortápom amibe 2db hipersil trafó van amik nagyon zúgnak amikor be kapcsolom. Hogyan lehetne megcsinálni, hogy ne zúgjanak?
Köszönöm szépen a válaszokat.
(#) Kovidivi válasza pumoka hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Húzd meg a trafót összefogó csavarokat jobban.
(#) pumoka válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
És ha úgy is zúg mint állat?
(#) kadarist válasza pumoka hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Szia!
Impregnáld lakkal a tekercsmagot, meg a tekercseket.
(#) Pet91 hozzászólása Feb 9, 2010 /
 
Sziasztok!
Szeretnék egy olcsó és nem túl bonyolult labortápot, hogy működtethessem a kis szerkezeteimet.
3 jelöltem van:
1. bss féle (nem tudom miben más mint a 2.)
2. edison14 féle
3. Attila86 féle
(az első 2-höz nem okoz gondot panelmérőt építeni.)
Valaki aki látott már ilyeneket és valamennyire tapasztalt tudna segíteni kiválasztani a számomra ideális darabot?
(sajna árammérőt nem tudok csinálni, de ha valaki tud akkor azt is szívesen fogadom.)
Üdv
(#) bankimajki válasza Pet91 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Helló, szerintem neked az alkotó féle 50V 5A-es táp lenne a legjobb, már csak azért is, mert nagyon szépen dokumentálva van és egyszerű is. Mivel áteresztő tranyós ezért nagyon tiszta a kimeneti fesz. jelalakja. Azt hogy érted hogy panelmérőt tudsz árammérőt meg nem? Az árammérő is egy panelműszer csak van benne egy pontosan kiszámolt sönt ellenállás. Alkotó ezeket is leírta, úgyhogy szerintem kezdőknek nagyon jó kis táp ez. És tényleg nem drága ahhoz képest amit tud.
(#) Kovidivi válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Csak megfelelő trafót szeretni hozzá nem 5Ft
Pet91: Mekkora feszültségű, és teljesítményű trafójaid vannak? Szerintem innen kellene elindulni. Főleg, ha Péternek elég lenne egy 1.5V-30V@1.5A-es labortáp, és ehhez pont lenne trafója is. Azért kezdőnek megépíteni egy 50V 5A-es labortápot Hát nem kis meló lenne, az tuti!
(#) bankimajki válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Itt az apróhirdetésekben nagyon jó áron szoktak lenni trafók, tehát szerintem akiben nincs annyi lélek hogy kicsit utánanézzen, az a későbbiekben sem sokat fog építeni, akkor meg minek a táp. (Amit az előbb írtam általánosítva gondoltam és nem feltételezem hogy Pet91 nem ilyen.) De akkor én is az Attila86 tápját javasolnám.
(#) m.joco válasza Pioneer hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Hello
Az igazság az, hogy már minden megvan az áramkörhöz tranzisztorokkal együttvéve, már csak össze kell raknom (és persze kivárni a hétvégét, hogy hazakerüljek a koleszból ). Épp ezért, ha 5db BD249-est használnék, akkor hőleadás szempontjából javulna a helyzet? Persze könnyebb is lenne hűtőbordára szerelnem őket
Üdv.
(#) Pet91 válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Ahogy mondod, de ha a feszültségsabilizálás után teszem az árammérőm, akkor nem lesz pontos a stabilizált fesz (azt hiszem), bele az áramkörbe meg nem merem.
(#) Pet91 válasza Kovidivi hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
Van 1db 2x28v 2x5A es toroidom és egy 2x15v 2x1,15A es "normál" trafóm.
(#) Pet91 válasza Pet91 hozzászólására (») Feb 9, 2010 /
 
amúgy a paelektronika.fw.hu nektek is "bejelentett támadó weboldal"?
Következő: »»   222 / 843
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem