Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Processzor nélküli digitális óra
Lapozás: OK   1 / 2
(#) suhanc hozzászólása Jan 31, 2007 /

Hi
nekem egy olyan kijelzös óra kelene amelyben nincs pic.

Elöre is köccy
(#) Lucifer válasza suhanc hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

Üdv!

Két perccel ezelőtt volt a kezemben egy rádióamatőr konstrukciók c. könyv abban van ilyen. 2 perc és bescannelem.

Köccy

21 db tök egyforma egymás mellé rakott smiledból csak egyet hagytam. Nem kell a fél oldalt smileval betölteni
-- Topi
(#) Lucifer válasza suhanc hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

Üdv!
Elkészült. Igaz ebben Nixie csöves a kijelző, de simán át lehet alakítani hétszegmenses kijelzőkhöz.

digit_ora.rar

(#) Prinner válasza suhanc hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

Van egy ilyen óra a bss elektronikán is: http://www.bsselektronika.hu/
A kapcsolást nem tudtam belinkelni, mivel a lap nem tartalmaz valós URL-eket, de a "digitális"-ra kattintva az "óra TTL IC-kel" menüpontban megtalálható.

Hát, véleményem szerint eléggé alkatrésztemető, dehát te tudod...

Lehet de nem akarok pic-et hasznáni mert nem értek hozzá.
(#) Multivac válasza suhanc hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

Hy!

Vedd ki egy órás ébresztőrádióból! Pár száz forintért kapsz már a piacon.
(#) suhanc hozzászólása Feb 1, 2007 /

abba nincs poén.
(#) gtk válasza suhanc hozzászólására (») Feb 1, 2007 /

Ebben van:
Nixclock
Teljesen lenyugozott.
(#) isamisa válasza Lucifer hozzászólására (») Feb 1, 2007 /

hoho
Kösz Lucifer.
Ez pont tökéletes nekem is átnézni.
Suhanc: Van a DCF77 nixi óra topikban két rajz amik PIC nélküli órák. Én is abbol csinálom az eggyiket. A Nixi cső meghajtó IC-előtt ha leveszi az ember a jelet akkor már csak a 7szegmenses kijelzőt kell árvarázsolni.

És az 1hz-es generátor megy szépen.
Itt a rajzon ha jól látom 1kHz-et írnak de annak 1hz- nek kéne lennie szerintem...
(#) agy hozzászólása Feb 15, 2007 /

Hali! Nekem 1979 óta ez működik. Az ezermesterben jelent akkor anno ez meg.mellékeltben minden
(#) agy hozzászólása Feb 15, 2007 /

folyt.köv :yes:

rajz5.jpg

(#) agy hozzászólása Feb 19, 2007 /

A kijelző

HPIM1068.JPG

(#) suhanc hozzászólása Ápr 24, 2007 /

Egy VFD kijelzöm van ahoz kéne nincs nixi csövem.Meg semi extra.
(#) Rapidus válasza Prinner hozzászólására (») Szept 21, 2007 /

Én is hasonlón gondolkodtam, mármint PIC nélkül építeni jó nagy 7 szegmens kijelzőkkel egy órát. Nincs valakinek ehhez a BSS lapon lévő TTL-es rajzhoz nyákterve, vagy valami más, PIC nélküli -lehetőleg ébresztős- órakapcsoláshoz nyákterve?
(#) Tom025 válasza Rapidus hozzászólására (») Szept 21, 2007 /

Nekem a BSS-féléhez van valami régi papíron készült nyáktervem, bár azt hiszem az órajelgenerátor és a kijelző meghajtó fokozat nincs rajta, de áttervezési alapnak jó lehet. Feltöltsem?
(#) Rapidus válasza Rapidus hozzászólására (») Szept 21, 2007 /

Esetleg kiindulásnak az is jó lenne, hogy melyik ma kapható óra IC-vel érdemes ilyet építeni, abból már ki lehet indulni.
(#) Rapidus válasza Tom025 hozzászólására (») Szept 21, 2007 /

Igen, légyszíves!
(#) Rapidus hozzászólása Szept 22, 2007 /

Közben nézelődtem, és van egy olyan alarm clock IC, amivel talán érdemes lenne elkezdeni. Az MM5387-ről van szó, ami egyenlő az S1998A-val, és a az LM8361-al is.
Valami komplett kapcsolás kellene hozzá. Van valakinek ilyen?
(#) tgpetrjan hozzászólása Szept 22, 2007 /

Sziasztok
én is pic nélküli órát akarok építeni csak álló nixie csöveset
vagy a lábai ugyanugy vannak csak más a formálya?
bárki előre is köszi
(#) Rapidus válasza tgpetrjan hozzászólására (») Szept 23, 2007 /

Elég sok van a fórumon ilyen, külön topicja is van DCF77-el, a kapcsolások között is találsz, de akár ebben a topicban az előző oldalon is van egy.
(#) Rapidus hozzászólása Okt 6, 2007 /

Szereztem egy félkész panelt, ami még nem 1db. komlett IC-vel felépített óra, hanem 4011 és 40161-es IC-kből épül fel. 6 digite van, és félkész állapotban van. Össze van rakva, de bekapcslás után csak az egyik digiten változnak a számok 0-tól 9-ig (1 másodpercenként, ezért azt gondolom ez lehet a mp kijelzője), de nem lépteti tovább a következő digitet, mind az 5db. további digit 0-at mutat végig. Amolyan félkész.
Magát a cuccot a haveromtól kaptam, aki egységcsomagnak vette, össze is rakta, de mivel elsőre nem ment, félrerakta.
Szerintetek mi lehet a gondja?
Mellékelem a rajzot ami van hozzá.

rajz+nyak.jpg

(#) Rapidus válasza Rapidus hozzászólására (») Okt 6, 2007 /

Tulajdonképpen az a kérdés, hogy mitől kezd el számolni a soron következő, és az utána következő digitek?
(#) suhanc válasza Rapidus hozzászólására (») Nov 9, 2007 /

Amugy a BSS-en van egy csak anyi ic kell hogy csak na felét be se lehet (nálunk) szrezni! ha kell adok linket.
(#) vicsys válasza Rapidus hozzászólására (») Nov 9, 2007 /

R5,R15,R25 ellenállásokat cseréld ki 30K-ról 3,3K-ra. Ennyi.
(#) suhanc válasza suhanc hozzászólására (») Jan 22, 2008 / 1

BSS EST én is néztem nálunk se lehet beszerezni sajnos elégé amolyan fiok üritös dolog.egyépként nekem semmi extra nem kell csak percet és orát mutason.(mert a VFD csak 4 digites)
(#) vgereben hozzászólása Jún 22, 2009 /

Hello,

Mielott letorkalnatok, hogy miert nem PIC, azt kell, hogy mondjam, CSAK Mert tetszik, hogy tok alap dolgokbol epitkezek. Ha ezzel keszen vagyok, akkor egy TTL processzort fogok epiteni
A problemam:
Mellekeltem, hogy milyen kapcsolast epitettem. Roviden: Vannak szamlaloim, sorbakotve, ezek a masodpercet, tizmasodpercet, percet, tizpercet, orat, tizorat szamoljak. Digitalis kimenetuk van (BCD). Idaig minden franko. Ha mindegyik 4 bites kimenetre rakotok egy BCD->7 szegmenses dekodert, arra meg ellenallasokkal a kijelzoket, akkor rengeteg alkatreszre es drotra van szuksegem.
Mivel modulrendszeruen akarom megcsinalni (masodpercek modul, percek, orak modul, jelgenerator, beallito stb) nem akarok a panelek kozott tul sok drotot huzni. Ezert arra gondoltam, hogy valami busz szeru dolgot kellene csinalni, ahol a 6x4 bitet ciklikusan ranyomom egy BCD->7 szegmenses dekodolora, majd ciklikusan szinten ranyomom a megfelo kijelzore...
Ehhez kernem segitsegeteket.
A jelenlegi, "hagyomanyos megoldast a mellekelt abrakon latjatok.
Segitseget elore is koszonom!
(#) sany válasza vgereben hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Üdv! Szerintem a buszos megoldásnál egyszerűbb lenne,ha olyan kijelzőt használnál amibe , már eleve bele van építve a BCD dekóder pl.: TIL306 hétszegmenses kijelző . Így vezetéket és ellenállást tudsz spórólni.
(#) vgereben válasza sany hozzászólására (») Jún 22, 2009 /

Hello,

Koszonom a valaszt, de a kihivason van a hangsuly
CMOS 4000-es szeria elemeit szeretnem csak hasznalni
(#) pako válasza vgereben hozzászólására (») Jún 23, 2009 /

Üdv!

Szerintem sany által javasolt kijelző jó lenne neked. Modulomként 4-4 kábel menne a kijelzőkre (+táp), a modulok között pedig csak 3 kábel kell: 2 táp és a leosztott órajel. Ennél a buszrendszer több kábelt igényelne a modulok között.

Egy valamit viszont nem értek. Írtad, hogy a kihíváson van a hangsúly. Abban Neked mi lenne a kihívás, hogy itt megtervezünk neked egy 200 ICs CMOS buszrendszert?
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem