Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   671 / 1320
(#) Attila86 válasza trudnai hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Igen. De a tápfeszültséget megkapja, az órajele belső, szóval a kimenetén lévő egyetlen LED-et be kellene tudnia kapcsolnia!

Amíg az eredeti, a másik nyákon még működő program volt benne, addig világítottak is a LED-ek (bár a program szerint nem kellett volna nekik). Most átírtam a programot hogy csak egy LED-et kapcsoljon be és nem kapcsolja be.
(#) zenetom hozzászólása Feb 12, 2010 /

Hali!
Elhatároztam hogy a Szilva féle PICKit2 klónt építek, csak hogy ugye ebbe is kell PIC, viszont azt hiszem valahol olvastam hogy fel lehet LPT-ről vagy soros portról pár alkatrésszel programozni. Egyébként 18F2550 a PIC.
(#) Attila86 válasza zenetom hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Vagy megkérsz valakit hogy programozza fel neked.
(#) trudnai válasza zenetom hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Szerintem egyszerubb, ha megkerdezed Szilvat nem tud-e kuldeni neked elore felprogramozottat...
(#) Mezoas válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Akkor szedd ki, és a levegőben összelógatva teszteld egy LED-del. Ha ott sem megy, akkor nem kérdés mi a gond.
Sejtésem szerint úgyis ki kell szedned előbb-utóbb.
(#) trudnai válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Idézet:
„(bár a program szerint nem kellett volna nekik)”

Tehat mar ott sem volt minden 100%? Most akkor nem ternek vissza egy korabbi okfejtesemre, miszerint eloszor probapanelen kellene ossze rakni
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Watt oldalán találtam egyet Bővebben: Link
(#) Attila86 válasza trudnai hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Az előző panelon a PIC tökéletesen működött és a program is hajszál-pontosan azt csináltam amit szerettem volna és úgy ahogy szerettem volna. Pont.

Az új nyákon láthatod, szinte semmi sem változott. Csupán plusz egy lábát használom bemenetként (RC4) és plusz egyet kimenetként (RA4). Ez egyáltalán nem indokolja, hogy ne működjön! Sőt, az eredeti programnak is működnie kellene ebben a 'hardverkörnyezetben'.

Idézet:
„Most akkor nem ternek vissza egy korabbi okfejtesemre, miszerint eloszor probapanelen kellene ossze rakni”

Te komolyan azt mondod, hogy ha már van egy kész, megépített és hibátlanul működő nyákom akkor abból az alkatrészeket nem ültethetem át rögtön egy új panelba, hanem előtte ki kell próbálnom próbapanelen?! Azért ezt te sem gondolhatod komolyan.
(#) Attila86 hozzászólása Feb 12, 2010 /

Ohhh b@sszus...
Az LCD kontraszt trimmerjét fordítva ültettem át a másik panelba...
Bár a LED-ek nem tudom még pontosan hogy miért működtek rosszul. Nem baj, most úgy néz ki jó minden.
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Tudtam, hogy nem a PIC rossz!
(#) trudnai válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Idézet:
„Az új nyákon láthatod, szinte semmi sem változott.”

A nyakot nem lattam! A kapcsolasi rajzon valoban nincs nagy elteres. A kapcsolasi rajz azonban nem mondja meg azokat a parametereket, amik esetleg erdekesek lehetnek -- zajszint a tap vonalon, zajok a kulso kapcsolodo elemek felol (pl a motor mennyit szor, mennyire rangatja meg a tapot stb), a nyak lemez parameterei, az azon levo vezeto es szigetelo savok meretei, az ebbol fakado impednania, indukcios es kapacitiv mellekhatasok, stb.

Idézet:
„Te komolyan azt mondod, hogy ha már van egy kész, megépített és hibátlanul működő nyákom akkor abból az alkatrészeket nem ültethetem át rögtön egy új panelba, hanem előtte ki kell próbálnom próbapanelen?! Azért ezt te sem gondolhatod komolyan.”

Termeszetesen nem. Ahogy mar kifejtettem az egesz koncepcio amit csinalsz hibas. Eloszor probapanelen kellene az aramkort megepiteni, es amikor az mar mukodik, akkor raersz megtervezni es legyartani a nyakot. Igy ha valtoztatni kell az aramkoron nem kell egy TSOP vagy SOIC vagy barmi mas tokozasu cuccot ki-be forrasztgatnod (avagy venned uj PIC-et az uj panelhez). En csak ennyit mondtam, meg azt is hozza tettem, hogy nem az en gondom, nem en fogok ezekkel a dolgokkal szivni (de oszinten szolva nem hittem volna, hogy be is jon, es nem is kivantam Neked rosszat, sot...)
(#) Attila86 válasza watt hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Igazából egy olyan választ vártam tőletek, hogy:
a.) Igen, a PIC-ek sajnos nem nagyon szeretik ha sokáig piszkálják pákával a lábaikat.
b.) Nem, általában jól szokták bírni a hőt.
Mondjuk feltehettem volna így is a kérdést...

Volt már olyan IC ami a forrasztás hőjétől ment tönkre a kezeim közt, nem tudom hogy a PIC-ek mennyire kényesek erre.
(#) watt válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Sajnos az ilyen jellegű kérdésekre nem lehet válaszolni érdemben. Találgatni, beszélgetni lehet. Egyébként csak most értem ide, de nem hiszem, hogy sokat tudtam volna mondani, mint az a megoldásból utólag kiderült.
(#) kissi válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Szia Attila!

Én is a Trudnai kolléga féle megoldást szoktam használni és Neked is javaslom, mert egy-két új láb vagy lábcsere ( célszerűségi okokból ) miatt nem érdemes új NYÁK-ot tervezni és építeni ( nem is beszélve az alkatrészek ki-beforrasztásától ) !

Steve
(#) szilva válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Talán írtam korábban, hogy én "agyaltam" már meg PIC-et rendesen, és bírta.

Most akkor azt is leírom, hogy eddig egyetlen PIC-et tudtam tönkretenni, azt is a saját balfék barkácsolásom miatt. Egy kb 20x20 centis, NYÁK-lemez munkalapra, több önálló egységből összeütött, PIC-vezérelt szintézeres FM tunert építgetek mostanában a nagyon kevés szabadidőmben. A résuegységek kis próbapaneleken vannak és a szerelőlapra vannak felcsavarozva. A PIC-es panelen úgy tudok szerelni, hogy felhajtom a felette lévő LCD-re és az afelett lévő hangvégfok panelre. A hangvégen van egy LM317, ami 10V-ot állít elő egy dugasztápból. Egyszer sikerült úgy elkezdeni a szerelést, hogy a dugasztápot nem húztam ki, és az LM317-ről a 16V vagy a 10V szépen belelógott az ICSP csatlakozóba. Nagy baj nem lett, mert hamar kapcsoltam, és szinte minden túlélte, csak a PIC nem.

De a legmeglepőbb az volt, hogy látszólag annak sem történt baja, mert működött minden tovább, csak éppen érdekes módon a PIC tápját előállító 78L05 elkezdett lekapcsolgatni. Amikor megmértem az áramfelvételt, kiderült, hogy a szokásos 50mA helyett 350mA-t eszik a PIC (de ennek ellenére a benne lévő program hibátlanul működött).

Hőlégfúvóval, brutális forrasztással (az ujjlenyomatom ráégett a TQFP-re) még sosem sikerült megölni PIC-et.
(#) trudnai válasza szilva hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Idézet:
„Hőlégfúvóval, brutális forrasztással (az ujjlenyomatom ráégett a TQFP-re) még sosem sikerült megölni PIC-et.”

Most nem tudom "buszkelkedhetem-e" vele, hogy nekem mar igen Mikor a mutyurombe forrasztottam be a 10F202-ket, akkor nem vettem eszre, hogy a forraszto paszta mar doglott volt, es sajnos jo par PIC-em banta -- kb 30%-nal sikerult tulmelegitenem, a tobbinel meg muszaj volt extra teszt ala vetni, hogy azok valoban tuleltek-e, avagy csak felig. Szoval jobb azert vigyazni (bar nyilvan az SOT23-6 tokhoz kepest nagyobb a 18F-ek tokja es nyilvan a hotehetetlenseguk is, igy talan kisebb a veszely)
(#) szilva válasza trudnai hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Najó, olyan apró mütyürt én már nagyítóval sem látok A legkisebb PIC az SO28 és a TQFP44/64 volt, amikkel dolgoztam, azok "mindent" kibírtak.
(#) bodgabo válasza zenetom hozzászólására (») Feb 12, 2010 /

Biztos van a környékeden valaki, akinek van már valamilyen programozója. Ha debreceni vagy, jöhetsz pl hozzám, szivesen felprogramozom neked.
(#) nyarfa hozzászólása Feb 13, 2010 /

Jut eszembe, van valaki Békésmegyéből? Mert kellene néhány dologban segítség. Az egyszerű gyakorlati dolgokon kívül. Mint korábban írtam most kezdem ezt a területet, így nem vagyok valami jól felszerelve. Nyákot is csak a Krizsán Zoli barátommal (Mikropan kft. Békéscsaba) tudok csináltatni, számomra drágán. Szóval privát üziben várnám, hogy valaki tud-e segíteni.
(#) okes hozzászólása Feb 13, 2010 /

Szevasztok!

Kezdő vagyok és egy Pic16F876A mikrovezérlőhöz akarok reset áramkört. Ehez MCP130-as (pontosan feltüntetve ez van: MCP130-450di t00022 60F) használnék, de az adatlapról nem tudom biztosan eldönteni melyik a lábkiosztása. Én a Vss-RST-Vdd kiosztásra gondoltam, de úgyvoltam vele, hogy megkérdezem az a biztos
(#) Hp41C válasza okes hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Szia!

A típusszám értelmezése:

MCP130 - Mokrokontroller felügyelő. A 130 -ban 5k felhúzó ellenállás is van a kimeneten.
450 - 4.5 V kapcsolási feszültség.
D - tokozás: az adatlap Packages képén a To-92 with 'D' Bondout részlete.
I - ipari kivitel (-40 + 85 fok között használható).

Szia
(#) okes válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Köszönöm a részletes leírást!
(#) valaki2 hozzászólása Feb 13, 2010 /

Helló,

Explorer 16 -s panelon a PIC24FJ128GA010 -t szeretném programozni PICkit2-vel. A program lefordul, de a töltés közben a következő hibaüzenetet kapom:

PK2Error0027: Failed verify (Address = 0x157FE - Expected Value 0xB77F - Value Read 0x377F)
PICkit 2 Ready

Tudja valaki, h mi lehet a baj?
(#) valaki2 válasza valaki2 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Egy korábbi hozzászólásban megtaláltam a választ

Idézet:

Idézet:
„PK2Error0027: Failed verify (Address = 0x157FE - Expected Value 0xB77F - Value Read 0x377F)”

0x157FE a CONFIG1 konfigurációs regiszter címe, melynek 15. bitje nem implementált, és az adatlap szerint 0-át ad vissza, B-vel kezdődő tartalma tehát nem lehet!

1. Az MPLAB nem teljesen kompatibilis ezzel a PICkit2 klónnal, tehát ne az MPLAB-ból indítsd a program beégetését, hanem a firmware-re együtt letöltött PC Application PICkit2V2 (JTAG PIC32 and SPI) 2.161.01 csomagból a PICkitv2.exe programot használd, és legyen mellette a hozzá tartozó PK2DeviceFile.dat is! (Link).

2. A PICkitv2.exe menüjében a JTAG opció elől vedd ki a pipát (csak PIC32-höz használható).

3. Programozáskor is legyen bedugva a 9V-os adapter az Explorer16 kártya tápellátásához.

A mellékelt hex állomány a PIC24FJ128GA010 mikrovezérlőhöz való (LCD-re ír és egy LED-et villogtat). Ezzel próbáld ki az égetést!

(#) icserny válasza valaki2 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Megjegyzem, hogy a korábbi válasz arra az esetre vonatkozott, amikor az Explorer16 kártya saját programozóját (PIC18LF4550 a nemhivatalos firmware-rel) használjuk PICkit2 helyett.
(#) roland0327 hozzászólása Feb 13, 2010 /

Sziasztok!

Most kezdem a PIC-el az ismerkedést. Van egy 16F628A PIC-em és egy ICD2 programozóm. Az MPlab-ban, hogy kell odáig eljutni, hogy az utasításokatat tudjak bele égetni? Először csak egy LED-et szeretnék ki-be kapcsolni. De az MPlab-ban nem tudom hol kell ehez az utasításokat. Nagyon szivesen venném ha valaki tudna segíteni
(#) watt válasza roland0327 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Olvasd el a topicot, a cikkeket, és nézz fel az oldalamra is! (Ne tégy fel olyan kérdéseket, hogy hogyan kell atomreaktort építeni, mert nem kapsz választ.)
(#) vicsys válasza roland0327 hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Első körben azt kell eldöntened, hogy milyen programnyelven szeretnél programozni. Az MPLAB és a beégetés a 29. lépés.
(#) z-style hozzászólása Feb 13, 2010 /

Sziasztok!

Elakadtam egy egyszerű problémánál. PIC16F688-at programozok C nyelven, MPLab környezetben, HI-TEC C fordítóval. Beillesztem a kódot, hogy legyen hivatkozási alap:

---------------------------------------------------------------
#include

void main (void)
{
TRISC = 0;
RC3 = 1;
RC4 = 1;

while(1);
}
-----------------------------------------------------------------

Az a problémám, hogy miután lefordítottam és feltöltöm a kódot, csak az RC4-en tudok magas szintet mérni, az RC3 alacsonyban marad. Egyenként ki tudom vezérelni őket (vagy csak RC3-at, vagy RC4-et) de így ahogy a kódban van, csak az RC4-es lesz H-ban. Akkor működik, ha

PORTC = 0b011000;

parancsot használok... Mi lehet az oka? Egyéb okok miatt szükségem van rá, hogy a lábakat egyenként tudjam vezérelni és ne portonként, ezért kérem a segítségeteket.

Üdv,
Z

módosítás: a kód első sorából a fórum lehagyta az #include utáni hivatkozást (htc.h) de ez a probléma szempontjából lényegtelen is.
(#) roland0327 válasza watt hozzászólására (») Feb 13, 2010 /

Nem atom reaktort akarok én, csak egy sima Ledet vezérelni Írtam is amúgy.
Következő: »»   671 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem