Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   70 / 316
(#) csoka69 hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Sziasztok!

Tavaly ajánlottak egy előerősítő kapcsit, amit most építettem meg, ugyan akkora sikerrel mint, az előzőket...

Mindent úgy csináltam, ahogy a rajzon van.
Bemenet és kimenet testpontja GND-n, a bemenetről a 10M Ohm os ellenállást elhagytam, a táp nagyobb puffereket kapott TL072CN van benne.
értékek megegyeznek, ellenállásokra rá is mértem beültetés előtt...
a kapcsolás rendben van... a hangerő poti régi, nem volt lába, ezért rá kellett forrasztanom egy egy vezetéket...nem tudom, hogy ez lehet e a baj...
Nem búg, amikor megpengetem a gitárt csak az első tized másodpercben van hangja, akkor is torz, aztán elhallgat....
a kérdés a szokásos "Mi lehet a baja?"
Előfok
(#) magitor válasza csoka69 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Nos mérd ki hogy a javított potméter jó-e illetve hoyg a vref ed megvan e ami 4.5v kell lenni!
(#) kefe13 hozzászólása Feb 15, 2010 /
 
Csao.
Ismét egy kérdés.
Kombóm (CR10) kicsit túl hangosnak bizonyult (redszeres látogatóim vannak lentről ), így hát belepiszkáltam. Találtam melóba egy 20 ohm (100W) os batár ellenállatot amit sorba küldtem a hangszóróval, így kombón megküldött hangerő, gain + tortyogó, és nem üvölt mint az állat, hanem kellemesen adagolható a hangerő. Szerintetek (2030A van kvartyogóba kis bordán) lehet valami baja a gyári kapcsolásnak abból az okból hogy terhelésnek a gyári 8 ohm 10 watt (rá van bélyegezve) hangszóróval sorba kötöttem egy batár partizánt ?
(#) csoka69 válasza magitor hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
15V ot adok neki, és kell idő, amíg feltöltődik a kondi, ezért kicsit eltér... a felső 9V, az alsó 6 V körüli értéken van... Ellenállást most nem tudok mérni....:/
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Hello!

Induljunk el előről.
Első mindig, a tápfesz rendben van-e? ha nincs, akkor már baj van.
Mit jelent az, hogy felső kondi meg alsó?

Zsolti
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
a Vref-hez képest alsó és felső feszültség....
Ha azt a kondit amiről a +-t vesszük le, azt átraknám a + és Vref közé, akkor lenne feszültség különbség a két szimmetria között?
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Hello!

Semmi baja nem lesz. Amit tettél az az, hogy áramgenerátorossá alakítottad a feszültséggenerátoros kimenetet. Tonalitásban ez egy kicsit dögösebb mélyet és magasat jelent. Az oka ennek az, hogy a hangszóró impedancia menete nem egyenes a freki függvényében. A feszgenerátoros hangzás rákényszeríti a kimenetet a hangszóróra, így rezóknál a megnövekedett hangszóró ellenállás csökkenti az ott kiadott teljesítményt. Így most kiegyensúlyozottabb a dolog, sokkal nagyobb teljesítmény jut rezónál a hsz -re relatíve. A teljesítmény/frekvencia menet átalakult, de persze mivel egy osztó is lett belőle az ellenállás és a hsz miatt, halkabb is lett.
Az én hibridem végfokozata is így működik, csak én ezt elektronikusan csinálom egy figyelő ellenálláson keresztül. Így nincs felesleges disszipáció, de a hatás ugyanez!
Semmi baja nem lesz a végfokozatnak!

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Hello!

Jó az ott, ahol van!
Ez így már segít, valami beterheli az osztót! csak rá kell jönni, hogy mi, valószínűleg elkötés lesz. Pár perc gondolkodási időt kérek és mondom tovább mit kéne!

zsolti
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Mérj rá az IC lábakra. Főként a 3 és 5 láb érdekelne!
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Mester !
Ezt a dolgot nem tudom le e lehetne szebben írni !
Ha nem haragszol elmentem a mondandódat, és lehet fel is használom valamikor.
De tény hogy ismét jobb hangot kaptam, kellemesen szabályozható hangerő mellett.
Érdekes viszont, hogy beépített torzító, másként viselkedik, de erről majd értekezünk.
Egy tuti, rettentően jót tett a hangzásnak a batár partizán
Kép majd holnap ha érdekel


(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Hello!

Hogy ne érdekelne!! Engem minden érdekel! Ha meg jót is tett a hangnak, akkor pláne jó! nem tudom, mennyire lehet érezni azt az effektust, amit fentebb leírtam, de szerintem érezni kell. Igazság szerint nagyobb ellenállást tettél, mint a hsz, tehát az erősítőd kimeneti ellenállása már nagyobb, mint a terhelés, így elég komolyan érződni kell ennek a damping változásnak!

zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Csao.
Valójában tegap éjjel olvasgatva valami gitáreffekt kézikönyvet jött az ötlet, hogy miért ne kéne kihajtani egy ic t is, miét mindig csak a cső. Így bepróbálva ajánlható dolog.
(könyvlapot fotózom s mellékelem)

lemaradt, pótolom

terheles.jpg
    
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Hello!

csövesnél valóban életképesebb, mert ahhoz, hogy a végfok is kellőképpen torzítson, bizony nagyon fel kell tekerni. De ott már tolerálhatatlan a hangerő. tehát ott azért csinálják, mert kis hangerőn akarnak olyan hangzást, mintha ki lenne tekerve csutig. Itt kicsit más a helyzet, de itt is működik a dolog.

A torzító miben működik másképpen pár szóban?

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
A beépített torzító megvadult, szinte használhatatlanná vált ha csutkára van tekerve mindkét gain, (előtte egész jó hangja volt ilyenkor) magyarázatot nem tok adni, holnap bontanak itt falat, tudok majd hangoskodni veszek föl mikrofonnal dolgokat kapcsolgatva a terhelést a hangszaró előtt, persze majd hangerő marad a mikrofonnak megfelelő hangnyomáson.
tortyogók kellemesebben szólnak valamiért (kurv@jo)

(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Hali!

Belsejéről nem csinálsz majd fotót? Kivi lennék mi is van kb ebben a kis jószágban
Érdekes a torzító, ezek szerint valami köze kimenethez vagy a végfokozathoz! érdekes!

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Várj, szétkapom
(#) kefe13 válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Itt van néhány kép, remélem látszik a partizánom

belso.zip
    
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Szuper!

Félelmetesen egyszerű szerkezet, ha rám bíztak volna egy ilyen erősítőt, tuti, hogy elbonyolítom alkatrészek minősége is teljesen rendben van, most úgy kellemeset csalódtam benne. Végfok alatt is kifúrták a panelt pl, hogy jobban áramoljon a levegő, mert az bizony nem vízszintesen akar kijönni onnan Bordától távol tették relatíve az elkókat is, nagyon szimpatikus dizájn. Csatolók is jó alkatrészek, ha egyszer lesz olyan indulásod, hogy szétkapod teljesen, akkor alul felül képet lőjj kb ugyanakkorában és akkor vissza is követhetjük akár Bár így elsőre tipp, hogy semmi eget rengető újdonság nincs benne. Torzítóra a magyarázatot így rajz nélkül nem tudok adni, mert végső soron mindegy, hogy elé kötöd a torzítót, vagy benne van az erősítőben..

Mindenesetre olyan érzésem van, hogy ez egy korrektan beárazott cucc. Házilag sem lehetne sokkal olcsóbban megcsinálni.
Ellenálló valóban orbitális!

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Köszi hogy tetszik, orangot kell dícsérni. Kíváncsi lennék egy más gyár Tízes motyójának a belire É elsorban a hangjára.
Visszatérve ellenállómhoz, ugye hogy brutal ? ? (éj szinte vadiúj )

A gumicsíkok, meg a blúték az általam került bele , me zörög megkergetve , Érdekes, külföldi fórumokon olvasva másoknak is zörög a kabinet
(#) karpi válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
Meg olvasgassal mast is ,az a szoveg gyanus .Itt a link-ben talalhato egy es mas a terhelo impedancia tukrozeserol. Valamint van diagram is arrol hogy a kimenoero alig valtozik a jo illesztes korul de a torzitas az nagymertekben no akar kisebb akar nagyobb az impedancia.
btransampv4
Csoves kimenotranszformatoros erositire vonatkoztatva .Csoves erositonek az veszelyes ha nagyobb a terhelo impedancia .Ha terheles nelkul mukodtetjuk atut a kimenotranszformator anyira megno a feszulttseg a primer oldalon .De rovid ideju zarlatba nem tortenik olyan nagy baj altalaba tuleli egy cso es a transzformator .


Muterhelest hasznalnak arra hogy tulvezerelt vegerositovel torzitsanak.
Dummy Load

Marshall PowerBrake ..PDF

Ez elegge egyszeru cucc, enel komplexebb kapcsolasok is vannak .
(#) kefe13 válasza karpi hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 

A célom, egyszerűen , olcsón, kellemesen használható gitárhang otthon.
amit megosztasz velünk, az nekem túl bonyolult sajnos, nem vagyok elég tanult hozzá, de megígérem, amint lesz időm, kedvem, képzem magam !
písz
(#) magitor válasza magitor hozzászólására (») Feb 15, 2010 /
 
15V? azigen, nos szerintem itt valami nagy gond lesz eleve azn aponotn ahol a +9V van az a betáp utánna a +V lesz a ami megy az erősítő ic hez illetve a Vref aminek 4.5 nek kell lennie ez eddig stimtm?
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Hello!

Félvezetős erősítőnél nincs ilyen gond, azt úgy terheled ahogy akarod, ha úgy van tervezve, hogy X terhelésre lead xy teljesítményt, akkor nagyobb terhelésre maximum kisebbet ad. Az elvesző teljesítményt meg felemészti az ellenállás.
Te esetedben semmi veszélye, hátránya ennek nincs.

Amit karpi ír, az csövesnél az a hatás, hogy ne egyszerűen egy ellenállással terheld le, hanem egy olyan áramkörrel, ami impedancia átvitelben a hangszóró imped átvitelével egyezik meg. Ez a visszacsatolások miatt nem mindegy, de mivel neked a hangszóród és az "osztó" ellenállásod is kívül esik a visszacsatoláson, ismét azt kell mondjam, nem kell vele foglalkozni. Tény, hogy a könyvben, amit klinkeltél, az csövesre vonatkozik. Gyanítom itt nem operálnak a végfokozat torzításával, tehát a torzítás nem hangerő függő, hogy csak egy nagy hangerő után válik kegyetlen torzzá a kis orange-ban..Magyarán a végfok nálad csak egy igásló.

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza magitor hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Szerintem ezzel semmi gond nincs. 15V -ot ad neki, 9V lesz az osztó tetején, mivel a terhelő áramot átküldi egy ellenálláson, természetes, hogy lesz ott pár V feszültség esés.
A 6V már nem oké Vrefnek, ott kell 4,5V -nak lennie, ha 9V van az osztó "tetején".

Bár 100Ohmon 6V az kicsit sok valóban.

Zsolti
(#) magitor válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 16, 2010 /
 
Igazad van Zsozsó mester, csak én is előrébb gondolkodok, mint írok mert azt kifelejtettem leírni hogy lehet hogy valami okon módját átütötte az ellenállatot, vagy a panel zárlatos pont annyira hogy ellenállást képezzen, mert eléggé érdekes hogy a fesz osztó ne akarja azt művelni amit kellene. Viszont mi is elfelejtettünk egy dolgot, miszerint légyszíves tegyél fel róla képet Csóka96!
(#) karpi válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Felvezetoshoz kell a meg ravaszabb "'cabsim-powerbreak"' .Ami az amplitido viselkedest is igyekszik utanozni kis kiveszerlesi eron.
Vegul is a megoldas egy kis ereju kombo .
Azt gyartottam magamnak ,mar azt hiszem leirtam egyszer Igy jol ra tudom engedni a kivezerlest es megjon a kivan hangzas torzito nelkul csak a MOSFET vegfokbol,ga egy nagyon keveset meg szionezes miatt a processzorbol is hozzaadok akkor perfekt kivezerelt csoves erositokent mukodik es szol.
Itt hasznaltam eloszor ''ëlesbe"' sajnos veteran kolegank ido elotti eltavozasanak emlek koncertjen .
video.Tehat semmi torzitas csak komporesszor es visszhang egy Korg Pandora-bol ,az erosito egy Sony autobuffer erosito hidbakapcsolva egy Blue Marvel -Peavey-bol kiszedett hangsszoro .A haver a job oldalamon egy VOX -AC30-val nyomul a kis hosszuhaju kolegank egy Gabriel head +2x12'' Celestion cuccal .Nem vittem a Stratocaster-t mert nem tudtam hogy fog viselkedni kivezerelve es hogy eleg nagy lessz e a jel mert nincs semmi eloerosito csak a processzor .Igy egy Keiper gitart vittem amin van Humbucker es le is birom felezni a pickup-okat ha Strat -fele hangzas kellene.A kozepso gitaros vagyok en , en kezdem az eslo improvizaciot.
Egy ilyen felallasba jatsszottunk mert nagyon sokan leptek fel es nem lett volna vege soha ha mindenki egyedul kulon jatszott volna egy egy programot.
Nagyon jol szol a MOSFET-es vegerosito jol kivezerelve.Nem engedtem ra tejessen mert a tobbiek is csinjan torzitottak .Az egesz hangzas egy kicsit tobb ,elyel ment a kamera levagja a melyeket ,es egybe a kenera kompresszorja a kozepmagasakat is limitalja egyszerre a nagy mely jelekkel.Tehat valamivel vilagosabb volt a hangszin es a nagydob es a basszus hangossabb.Relative halkan let jatszva akusztikus es halk jazz-bandak utan leptunk fel .

Ami meg fontos hogy konnyu az erosito es akar meg vilamoson is vihetnem (hehe)
(#) ZSozsóó válasza magitor hozzászólására (») Feb 17, 2010 /
 
Maximálisan egyetértünk. Azt az osztót, legalábbis a felső tagját a táp felé söntöli valami. Valami elkötés, gubanc lesz, ha ez így ,ahogy el van rajzolva, meg van építve, akkor mennie kell és punktum

Várjuk a képet, valóban az segíthet, aljáról, tetejéről!

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza karpi hozzászólására (») Feb 17, 2010 / 1
 
Hello!

Klassz a nóta, nagyon jól nyomjátok! Jól szól a cuccod is, valóban, teszi a dolgát.

kefe13 kolléga esetében a sorba kapcsolt ellenállás szerintem nem rossz ötlet, már csak azért sem, mert jön itt amplitúdó erő, ha a rezonanciánál a "gyorsító" erőre gondolsz. Mert tegyük fel, egy hangszóró 8Ohmot 400Hz környékén ad. Az alsó rezón, legyen mondjuk (teljesen has érték fog következni) 20Ohm a maximum, a magasnál meg ugyebár 400Hz felett valahol el kezd megint erősödni.
Bővebben: Link
Valahogy ilyen formán.

Vegyünk egy esetet, sima TDA IC-s vég, ahogy a kolléga kombójában van. Ha rátesszük ennek a konvencionális IC-s vég kimenetére a szórónkat, azt látjuk, hogy minden frekvencián a bevezetett jel erősítés szeresét adja. Teljesítmény U^2/R ugyebár.
Legyen a bemeneti jel 1V, az erősítés 10Xes, tehát a szóróra jut 10V. 80Hz en is, ahol az impedanciája a szórónak 20Ohm, meg 400-on is, ahol 8. Tehát alsó rezónál 10^2/20 = 5W, közepes frekvencián 10^2/8 = 12,5W. 5W/12,5W..tehát 2,5X nagyobb teljesítményt ad le közepes frekvencián.
Nézzük akkor mi van, ha egy ellenállást (esetünkben 20Ohmot tett a kolléga, ha jól emlékszem) teszünk be. IC kimenetén ettől függetlenül ott a 10V. Csak! Létrejött egy osztó, ami "változtatja" azt osztásviszonyt a frekvencia függvényében. Számoljuk ki mekkora feszültség jut a hangszóróra.
Alsó rezónál: 20/(20+20*) X 10V = 5V , közepes frekvencián 8/(8+20) X 10V = 2,857V. Hogy alakul a teljesítmény?
Alsó rezónál: 5^2 / 20 = 1,25W, közepes frekvencián 2,857^2 / 8 = 1,020W. 1,25W/1,02W. Magyarán most alsó rezonancián nagyobb teljesítményt ad le a szóró, mondhatjuk úgy is, hogy nagyobb erővel lendül ki a hangszóró, "mély kiemelés" jön létre. De ez minden esetben a hangszóró saját impedancia menetével lesz arányos.
Ha ugyanakkora ellenállást kötsz sorba, mint a hangszóró névleges impedanciája, akkor jutsz oda -impedancia kérdésben- mint egy illesztett csöves végfokozat.

Bocsánat a hosszú post-ért, nem akartam zsibbasztani az idegeket, emészteni kell ezt, sok mindenre rá lehet jönni egy kis számolgatással

Tehát itt egy "impedancia" beavatkozás és egy power break is van egyben. Szerintem ez egy elég egyszerű és olcsó megoldás. Van ezzel valami baj szerinted?


Zsolti
(#) rognork hozzászólása Feb 19, 2010 /
 
Ma sikerült beélesztenem a boogie áramkörömet. Háromszoros hurrá! Elsőre beindult biasolás után, ami kocapákásznál elég szép eredmény. Gyártok egy kábelt, felhangolom a gityót, oszt majd jön a hangminta.
(#) ZSozsóó válasza rognork hozzászólására (») Feb 19, 2010 /
 
Hello!

Gratula, várjuk a mintát!

Zsolti
Következő: »»   70 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem