Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   45 / 1210
(#) Kokany82 válasza potyo hozzászólására (») Feb 14, 2010 /

Helló! Tudnál nekem segíteni, szerenék egy már meglévő programot módosítani, de nem értek a programozáshoz.
(#) Amjad válasza potyo hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Helo
Mindent kijavítottam.
Működik. Igaz animálásban nem, csak run módban, de az egyelőre nem zavar.

Köszönöm mindkettőtöknek!
(#) Amjad válasza Amjad hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Helo

Az miért van, hogy a B portból csak a 0-s van használatban a kapcsoló által, de a többi bit össze-vissza ugrál "magától", ha a watch ablakban nézem?
(#) icserny válasza Amjad hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Gondolom, lógnak a lábak a levegőben, s ahová éppen feltöltődnek vagy kisülnek, azon a szinten vannak.

A digitális bemeneteket vagy belső felhúzással, vagy külső ellenállással határozott szintre kell állítani!
(#) potyo válasza Amjad hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Azon kívül, amit icserny írt, állíthatod kimenetté is a nem használt lábakat, akkor nem kell semmilyen fel vagy lehúzás.
(#) tommy55 hozzászólása Feb 15, 2010 /

Sziasztok!

Most kezdtem el éleszteni a PicKit2 klónomat, (Bővebben: Link) de ezt írja ki: The PICkit 2 OS v2.01.00 must be updated. Use the Tools menu to download a new OS.
Ha rámegyek a menüben erre, akkor be akar tallózni egy új firmware-t, de a MIcrochip honlapján nem találtam újabbat. Mit tegyek?
(#) El_Pinyo válasza tommy55 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Idézet:
„MIcrochip honlapján nem találtam újabbat. Mit tegyek?”

Például jobban körülnézhetnél. Bővebben: Link
Lap alja, downloads szekció, PICkit 2 Firmware V2.32 néven keresd!
Üdv.
(#) icserny válasza tommy55 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

A PICkit2 honlapján jelen pillanatban a PICkit2 Firmware 2.32 tűnik a legfrissebbnek.
(#) tommy55 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Igen, az van beleégetve a 18F2550-be
(#) tommy55 válasza tommy55 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Hátha segít valamit, a mellékletben csatolt képen szereplő dolgokat írja ki az MPLAB és világít a zöld és a sárga led

Hmm. Ezek szerint nem ismeri fel, hogy a legfrissebb verzió van beégetve? Érdekes. Ilyen velem még nem fordult elő sosem, de esetleg próbáld meg azt, hogy beégeted a 2.01- es firmwaret, majd azt frissíted.
(#) tommy55 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Esetleg fel tudnád rakni ide, ha megvan neked, vagy hol találom meg?
(#) icserny válasza tommy55 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Mit szól hozzá a PICkit2 saját programja (Pickit2v2.exe v2.61)? Abban jobban bíznék...

Az MPLAB üzenete szerint nem a 2.32 verzió van beégetve, hanem a 2.1.0, s amikor a 2.32-t töltené le, akkor nem tudja elindítani a PICkit2 bootloaderét.
(#) tommy55 válasza icserny hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Azt írja ki amit mondtál, hogy a 2.01.00 van benne és frissítsem, használjam a tools menü download new os gombját (kissé szabad fordításban), ezt megtéve, betallózva neki a 2.32-t kiírja, hogy a letöltés sikertelen, használjam a tools menü check communications to reconnect gombját, és itt a körforgás, már próbáltam másik usb kábellel, nem változott semmi, már úgy is indítottam a klónt, hogy a gombot nyomva tartottam miközben csatlakoztattam a géphez.

Sajnos nincs meg, a gépemen már nincs fent, neten körülnéztem, de ott sem lelem.
(#) icserny válasza El_Pinyo hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Ezt kerested? (lap alján)
(#) El_Pinyo válasza icserny hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Igen, erre gondoltam.
Legalább most már tudom, hogy van ilyen is a honlapjukon. (Valahol azért sejtettem, hogy nem tűnhettek el csak úgy a süllyesztőben)
(#) Hp41C válasza tommy55 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Szia!

Ha a PicKit2 úgy éled fel, hogy a nyomógomb lenyomva van, a bootloader -nek kellene elindulnia, és az ellenőrző adatot (0x7FFE = 0x55) 0-ra írja. Ha a gomb nincs lenyomva és az ellenőrző adat 0x55, akkor indul csak el a Pickit2 firmware.

Arra gyanakszom, hogy a gombot mindig lenyomottnak érzékeli. Miután sikeresen letölti a firmware-t, megpróbálja elindítani. Az lenyomott gombot érzékel, bootloader módba megy - törli a jelző adatot - és a boot loader verzióját látod (2.01)....

Szia
(#) tommy55 válasza Hp41C hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Akkor ha mondjuk kiveszem a gombot és úgy indítom lehet hogy jó lesz?

Szia!

Nem biztos... A pic18F2550 25. lábán a gomb kivétele után is lehet alacsony szint ... Mérd meg, nincs zárlatban valami más jellel, a földdel.

Mérd meg a szintet a 25. lábon a nyomógomb lenyomott és felengedett állapotában.

Szia

Miért a 25-ös láb? A gomb a 26-osra van kötve.

Szia!

Valóban mellégépeltem, a jó sorszám a 26.

Bocsánat.

Szia.

Egyenlőre nem tudom megmérni, mert nincs nálam a műszerem, Köszönöm a segítséget mindenkinek.
Ha valakinek esetleg még van ötlete szívesen fogadom.

Szia!

Egy ellenállás (1k) és egy led a +5V felé, a másik vége a 26. lábra érintve. A nyomógomb elengedett állapotában nem szabad világítania, megnyomásra felvillan...

Szia
(#) Amjad válasza potyo hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Köszönöm a válaszokat!
(#) zenetom hozzászólása Feb 16, 2010 /

Hali!
Úgy döntöttem teljesen az alapoktól kezdem, a PIC-ezést, vagyis assembly nyelvben. Nagyon minimálisat tanultunk a suliban, de hát azt PC-re...
Szerencsére a parancsok nagyon is hasonlóak. :yes:

Van egy kapcsolásom, amiben az OSC lábakra nem megy semmilyen rezonátor (se kristály, se RC tag).
Ebben a kapcsolásban egy 18F1320-as PIC van, még régebben programozta fel egy fórumtárs, de aztán valamiért nem működött az áramkör úgy ahogy kellett volna, ezért csak porosodott az egész.
Mostanában ért el engem is a "PIC-őrület", ezért hogy a könnyű rséznél kezdjem, megépítettem ezt az egyszerű kapcsolást:
Bővebben: Link rákötöttem a PIC-et, kiolvastam és az volt benne mint a HEX fájlban, ami anno bele lett "égetve".
Viszont én is próbáltam beleégetni, és törölni a PIC-et, de kiolvasásnál elég furcsa HEX fájlt ad vissza.
Ezért gondoltam arra hogy egy egyszerű LED-es villogtató program, ami a PORTA 0 bitjét "villogtatja" jó lenne tesztelésnek, pláne ha ki lehet kerülni ezt az oszcillátor dolgot (csak hogy minimálisra csökkentsem a hibalehetőségek számát). A PIC felépítését (adatlapját) nézve van benne Timer, de gondolom az a külső oszcillátorból állítja elő az órajelet. Vagy az lenne a belső oszcillátor ami kéne nekem?
Próbáltam a lehető legérthetőbben fogalmazni, várom a véleményeket!
:yes:
(#) potyo válasza zenetom hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Van belső oszcillátor a 18F1320-ban. A timerek pedig alapesetben arról az oszcillátorról kapják az órajelet, amiről a kontroller processzora is kapja. Tehát ha kvarc van beállítva, akkor arról, ha belső oszcillátor, akkor arról.

Watt programjával próbálkozol?
(#) zenetom válasza potyo hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Értem.
Égető programnak az ICProg-ot és a WinPIC800-al próbálkoztam. Megnéztem Watt programját is, bár akkor már nagyon este volt, most még megnézem.
(#) zenetom válasza potyo hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Watt programjával töröltem a PIC-et, aztán beleírtam az eredeti programot, ami benne volt, levettem róla a tápot, majd kiolvastam ami benne van 3féle programmal (csatoltam őket), de eléggé nem az van benne aminek kéne lennie, gondolom ez teljesen üres.
Végülis az is lehetséges hogy elromlott a PIC, amikor anno beépítettem az áramkörbe (azthiszem valamit félre is kötöttem), de akkor meg del se ismerné a program... vagy igen?
(#) watt válasza zenetom hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Itt most nem az a kérdés, hogy a három egyforma-e, hanem az, hogy a WPB_F18 az ellenőrzéskor mit ír ki? Ha egyezik a beírt pufferrel a kiolvasott tartalom, akkor mindegy, hogy a többi program mit olvas ki! Épp most írtam erről pár sort az égetési problémák topicban is. Bővebben: Link
Következő: »»   45 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem