Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alkáli elemek

Témaindító: raron, idő: Jan 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 2
(#) raron hozzászólása Jan 31, 2007 /

Sziasztok!
Lehet, hogy hülye kérdés, de nem tudjátok, hogy lehet egy elem teljesíményénét meghatározni. Éppen egy zenei hangoló-n dolgozok, és nem tudom, hogy milyen elemet tervezzek bele. Valami olyasmi kéne, mint az aksiknál a mAh. Van egy elemem, alapvetően ez van rá írva:
super
GP alkaline
23A 12V

Előre is köszönöm a segítséget.
(#) deguss válasza raron hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

Szia raron!

Az elemeknek nincs teljesítménye, csak kapacitása.
Ezt is meg lehetne adni mAh-ban, de nem szokás, mert a gyártás befejeztétől kezdődően minden nap alacsonyabb a töltöttsége, ha nem használod, a normál szénrudas elem pár év alatt teljesen tönkremegy, úgymond kisül.

A
Idézet:
„23A 12V”
-ból a "23A" valami kódszám, a 12V lehet a feszültség, de igen fura... Ez egy elem-pack?
Szerintem nem, ez is valami kód csak. Mérd meg, mekkora feszültséget ad le!

Sok szerencsét!

üdv. deguss
(#) raron válasza deguss hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

Valóban 12V-ot ad le, de 1 fém burokba van zárva.
Megközelítő értéket se lehet mondani? Jó lenne tudni, hogy kb. mennyi ideig megy vele a hangoló.
(#) Balázs válasza raron hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

A mAh-ban feltüntetett szám az elem töltése. Elméletileg meghatározható belőle az üzemidő (t=Q/I), de ez az érték csak közelítőleg ad választ a kérdésre, inkább kísérletezni kell, az a biztos!

1Ah=3600As
1mAh=3.6As
A képletben As-mal kel számolni, akkor kapod meg az időt másodpercben.

Ha megmondod mekkora és mennyi idős, talán többet tudunk mondani. Esetleg egy képet róla?
Milyen csatlakozója van, miben volt? Hol vetted?
(#) Lucifer válasza raron hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

Üdv!

Gondolom ilyen lehet:

Kép: Hivatkozás

Én 433-as távirányítóban használom, elég hosszú ideig bírja.
Mondjuk ilyen körülmények között inkább az idő meríti mint a sok nyomogatás.
(#) deguss válasza Lucifer hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

Ja,ja ezek ilyen
Idézet:
„long life”
12V-os elemek, de pár év alatt ezek is vesztenek kapacitásukból. Megmondani nem tudom, de sokat ne várj el tőlük, huzamosabb ideig nagy áramot nem fog leadni...

Igen ilyen. Én a lomexben vettem. De arra lennék kiváncsi, hogy ha beleteszem egy zenei hangolóba, akkor meddig fog vele menni. (Természetesen majd megmérem, hogy mekkora áramot vesz fel.)
Egy távirányítóban tényleg sokáig bírja, de ahol megy egy PIC meg kb 20 led ott nem tudom, hogy meddig menne.
Balázs: Igen onnan már én is tudnám, de nincs rajta töltés.

Hát mivel ez kifejezetten távirányítóba való, és a mérete se egy
Idézet:
„hűh, de nagy”
, szerintem egy PIC (10mA-el számolva) elmenne róla talán egy-két napig, de 20 LED talán egy óráig sem.

Egy ilyen távirányító - gombnyomás nélkül - felvesz talán 100uA-t, ha meg megnyomsz egy gombot, talán 5ms-ig 10-20mA-t. Azért megy vele évekig..
Ez az elem nem bírná szerintem a 20 LED-et sokáig... Tegyél bele akkut!

Milyet? A ceruza akkuval az a baj, hogy 1,2Vot ad le, és nekem min. 5-6V kellene.(DC-DC konverter pedig drága) Telefon aksi jó lenne, de nem tudom semmivel tölteni, de az is csak 3,6V ad le.
(#) raron válasza raron hozzászólására (») Jan 31, 2007 /

De a telefoaksi jó is lenne, mert abból már tudo 5Vot csinálni, de mivel lehetne tölteni? (Telefonon kívül)

MAX619-es + 2 * 1,2V-os akksi sorosan, és már van is stabilizált 5V-od.

Tölteni egy egyszerű áramgenerátorral, egy PNP tranyó+egy ellenállás (talán még egy dióda).

Pár alkatrész és kész is.
(#) raron válasza deguss hozzászólására (») Feb 1, 2007 /

Hol lehet MAX619 -t venni?
Szerintetek egy PIC elmegy 3,5V-ról?
(#) deguss válasza raron hozzászólására (») Feb 1, 2007 /

MAX619-et a Maximéknál. http://maxim-ic.com
Vegyél LF PIC-et, azok már 2V-tól működnek. (akkor meg nem is kell töltéspumpa...)
(#) Sebi válasza raron hozzászólására (») Feb 1, 2007 /

Lehet, hogy függ a típustól, de Enfocer pager-ben gyárilag 2db AAA elem van, és működik vele hónapokig.
(#) raron válasza deguss hozzászólására (») Feb 2, 2007 /

Megnéztem a PIC adatlapját, és ott azt írták, a PLVD nek a 2,3V az alapértelmezett, és csak az 1,9Vhoz írták, (megjegyzésbe)hogy nincs tesztelve, és kisebb a min. Vdd-nél. Ez azt jelenti, hogy 3,6Vról még bőven megy?
(#) deguss válasza raron hozzászólására (») Feb 2, 2007 /

Én úgy tudom, hogy a
Idézet:
„Low-voltage CMOS”
technologiával készült mikrokontrollerek 2V-tól 5V-ig üzemelnek, de természetesen az oszcilláció pontossága (még egy kvarcoszcillátor használatánál is) jóval pontatlanabb a változó tápfeszültség miatt. Ezeket azonban általában 3,3V-ról szokták járatni a más hasonló szintű eszközökkel való kompatibilitás miatt.
(#) raron válasza deguss hozzászólására (») Feb 2, 2007 /

De én nem a Low-voltage -adatlapját néztem, hanem a simáét. Az is működhet 3,6V ról?
(#) bkil válasza raron hozzászólására (») Feb 3, 2007 / 4

Kedves raron!

A GP23A ~33-38 mAh kapacitású, a GP23AE pedig 55 mAh (a gugli a barátod ;->). Ha 2-3V közt is elmenne a rendszer akkor egy CR2032-es a 210 mAh-el jobb választás, mivel még az önkisülése is kisebb. És persze a legjobb a NiMH újratölthetô AAA vagy AA a maguk 1000-2700 mAh-jukkal. Ha a hosszú tárolás a domináns, akkor pedig vagy a valamivel kisebb kapacitású SANYO Eneloop (és klonjai), vagy valami Li-Po/Ion. 2V fölött működô, 3.3V vagy állítható kimenetű regulált töltéspumpát a Microchip is árul MCP1252 (MCP125x) néven, ez kapható a ChipCad-nél például 264 bruttóba.

Energiatakarékosság: 4 MHz-en a PIC fogyasztása 2-3V közt 0,4mA, kisebben kevesebb. Ha nagy fényerejű LED-eket használsz 15-25mA-en, és 2-50Hz-en villogtatod ôket akár 1-10% kitöltéssel az már elég jól látszik általában. Egy átlagos 100Ft-os pirosnak adtam ~10 nanojoule energiát, és már úgy is látszott szabad szemmel a felvillanása! Egy tisztességes huszad másodperces felvillanás huszad annyit fogyaszt, mint egy másodperc világítás, és mégis könnyen látható.

Ha lehet halgass deguss tanácsára, és LF-es PIC-et vegyél! Attól függ melyik PIC-et nézed, egyiknek 3V, másiknak 4V az F-LF elválasztóvonala, de olyan típus is van, amibôl nincs külön LF-es, mert a sima is megy 2V-ig, ez mind benne van az adatlap végében. Sajnos nem írtál típusszámot, úgyhogy nem tudhatjuk...
Amúgy nem-hivatalosan az F-es is megy kisebb feszen (minél közelebb vagy az elválasztóvonalhoz, annál biztosabb), csak az LF-et ki is próbálják annyin ami rá van írva. Állítólag az ember aki krumpliról üzemeltette a PIC-es web szerverét rendszeresítette a 0,7 mikronos 876-os féle csipét 1.35V-ról, és bevált! (Én nem vagyok ennyire elvetemült, 1.7V alá még nem mentem, de kérdem én: akkor valyon egy 0,4 mikronos csip meddig mehetne el??) Persze berendezést úgy nem szabad eladni, hogy pár tíz forintot akar ilyesmin spórolni az ember!
Azért a poén kedvéért itt a link: http://d116.com/spud/

Minden jót,
bkil
(#) raron válasza bkil hozzászólására (») Feb 3, 2007 /

Köszönöm Szépen. Megtaláltam a táblázatot, és a 16F917-es 2,0V-tól 5,5V ig megy. Úgyhogy vagy egy mobitelefon akku lessz benne(3,6V) vagy egy CR2032-es.
(#) Glühlampe hozzászólása Máj 21, 2009 /

Sziasztok!
A különböző méretű szárazelemekről van kérdésem:
Mekkora ellenállással terhelve mérjem a feszültségüket? Mekkora a "még használható" kapocsfeszültsége? Milyen szempont szerint válogassak,ha telepet szeretnék összerakni?(pl. belsőellenállás)
(#) besi99 válasza Glühlampe hozzászólására (») Máj 22, 2009 / 1

Baby: 10ohm, ceruza:5ohm, laposelem: 10ohm,
9voltos:33ohm óraelemek:100ohm
(javaslat)
A még használható definiciója nem egyszerű, mert az elvárt áramtól függ. Általában 10%-os esésnél még elmegy
(#) Glühlampe válasza besi99 hozzászólására (») Máj 22, 2009 /

Köszönöm a választ!
Az első két adat nincs véletlenül felcserélve?Mert így a ceruzát terhelem jobbam ,mint a babyt.
(#) besi99 válasza Glühlampe hozzászólására (») Máj 22, 2009 /

igazad van, elbambultam, de ha fotocélokra használod a cellát a szigorúbb értéket válaszd
(#) Directors hozzászólása Nov 15, 2012 /

Sziasztok!

Egy hagyományos alkáli AA és AAA elem használat nélkül nem kibontott elem meddig tarthatja meg a kapacitásának 80%-át(20 fokon)?
Ez mennyi függ,hogy milyen márkájú elem?

Lehet inni ennek az adatnak?
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2012
(#) adapter hozzászólása Szept 15, 2013 /

Sziasztok,

(Ha volt már ilyen kérdés bocs, nem találtam....)

Milyen kapcsolással töltenétek a következő akkut?
Bővebben: Link
Van egy gyári töltőm, ami elméletileg tudja tölteni és töltésre behelyeztem az akkukat de kifújtak. (Tehát mégsem volt jó hozzá.)

Üdv: L
(#) nedudgi válasza adapter hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Milyen töltőd van hozzá? Mit értesz azon, hogy kifújtak?
(#) adapter válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Egy Sanyo töltő de a munkahelyemen hagytam, mert ott szoktam töltögetni akksikat. Azt meg a papírján olvastam , hogy lehet vele tölteni.
Az, hogy kifújtak szó szerint értettem: töltött kb.: 1órán át majd felnyílt az akku és kifújt a folyadék.
(#) nedudgi válasza adapter hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Most sokkal többet tudok a töltőről. A Google szerint "Nagyjából 6 580 000 találat (0,27 másodperc) ".
Azt ugye tudod, hogy a RAM cella nem lítium, és nem NiMH? Egy külön állatfaj, más töltési karakterisztikával.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2013
(#) adapter válasza nedudgi hozzászólására (») Szept 15, 2013 /

Bocs, azért írtam hogy bent hagytam, mert a típus számot nem tudom, és most megnézni sem tudtam...
Igen, a gugliba beírtam én is és mivel az néhány találat közt nem láttam, így nem kínlódtam vele.
Igazából az esetből kiderült számomra, hogy nem tudja tölteni, ezért is kérdeztem hogy tud-e valaki valami jó kapcsolást hátha a fiókból össze tudom rakni.. Amúgy megvenni sem eget rengető 4-5000 között megúsznám. De hátha olcsóbban meg lenne így..
Tudom, hogy nem egyforma, de tény hogy erről a fajtáról tudok a legkevesebbet.
Köszi
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem