Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   46 / 1210
(#) zenetom válasza watt hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Hali!
Ha megnyitom a programot (tehát üres minden) azt írja ki hogy "Egyforma a Buffer és a beolvasott tartalom!" Gondolom a beolvasott tartalom arra utal, ha HEX fájlt nyitottunk volna meg, de mivel nem nyitottam meg semmit ezért üres a beolvasott tartalom.
Tehát a PIC is üres.
(#) watt válasza zenetom hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Töröld a PIC-et, majd nyiss meg egy hexet, töltsd bele és utána ellenőrizd le. Várom az eredményt.
(A WPB_F18 vonalait beállítottad? Minden vonal nem invertált(nincs pipa sehol))
(#) potyo válasza zenetom hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Itt egy hex fájl, ami a portb összes lábát villogtatja 1Hz-el. Csak táp kell hozzá, felhúzó ellenállás az MCLR lábra, egy kondenzátor a tápra, egy ellenállás és egy led valamelyik portb lábra. Ha watt programja ezt beírja, majd ellenőrzéskor azt mondja, hogy jó, akkor az írás sikerült.
(#) zenetom válasza watt hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

A portbeállítások jók, sehol sincs pipa.
Minden művelet után levettem a tápot, illetve ráadtam a műveletek előtt.
Az eredmény ugyanaz.

szerk.: megnézem potyo fájlját is, utána írom mi történt.
Köszönöm, hogy ilyen gyorsan írtok!
(#) zenetom válasza potyo hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Ezzel a programmal is ugyanaz a helyzet
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Feb 16, 2010 / 1

Jól feladtam a leckét?

Topi cikkében írja hogy :
Idézet:

Ha úgy csinálod ahogy mondtam, és nem veszed ki a PIC-et az áramkörből, hanem egyszerűen csak oda vezetsz pár drótot a megfelelő helyre, akkor a VDD-t elhagyhatod, vagyis azt nem kell rákötni az IC-re. Pontosabban a programozó VDD kimenetét nem kell rákötni. Akkor elég csak az MCLR, GND, PGC és PGD lábak.

Tehát az 5V-ot nem muszáj rákötni? Esetleg kipróbálhatom, hátha ad valami új információt amivel jutok valamire...
(#) trudnai válasza zenetom hozzászólására (») Feb 16, 2010 / 1

5V kell neki, csak nem feltetlen a programozotol. Pl. ha a programozo ilyen vagy olyan okbol kifolyolag nem birja a megfelelo feszultseg es/vagy aram szintet szolgaltatni, akkor erdemes kulsoleg taplalni az aramkort...
(#) vgyre válasza zenetom hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Azért, mert ekkor az áramkör 5V-ját használja. Az 5V-ra mindenképpen szüksége van, vagy az égetőből vagy máshonnan, elhagyni nem lehet.
(#) vgyre válasza vgyre hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Most jól kioktattuk!
(#) zenetom válasza trudnai hozzászólására (») Feb 16, 2010 / 1

Tehát a Vdd-t (ami az 5V) nem szabad elhagyni? De akkor Topi miért írta? Ezt most nem értem
(#) t-dani válasza zenetom hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Azért, mert Topi így kezdte:

Idézet:
„Ha úgy csinálod ahogy mondtam, és nem veszed ki a PIC-et az áramkörből, hanem”

Ezzel arra célzott, hogy a PIC már helyet foglal egy bekapcsolt, működőképes, saját tápellátással rendelkező áramkörben, ahonnan ezt a tápfeszültséget (VDD) megkapja.
(#) potyo válasza zenetom hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

A kontroller és az égető közötti 5V-ot szállító vezetéket lehet/kell a helyzettől függően kihagyni. A kontrollernek mindig meg kell kapnia így vagy úgy az 5V-ot a tápjára.
(#) zenetom válasza t-dani hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Jaj, értem
Viszont mi lehet ilyenkor a hiba? Egyébként a program felismeri hogy ez egy 18F1320-as PIC.
Tanácstalan vagyok. Végső megoldásként, ha nem lehet semmit se csinálni veszek egy új kisebb fajta PIC-et, és azzal is megpróbálom

szerk.: sokan mondták hogy miért nem PICKit2-t csinálok, illetve veszek, ajánlották is hogy felprogramozzák nekem a 2550-et (ezt köszönöm is), de először is LPT-s (LPT rajongó vagyok ) , továbbá ebből csak tanul az ember
(#) trudnai válasza zenetom hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Amugy nem akarlak vegkepp ossze zavarni, de elektromosan lehetseges I/O labrol taplalni a PIC-et a clamp diodakon keresztul. De ez kerulendo es egeszsegtelen a PIC-ednek!
(#) zenetom válasza trudnai hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Nem is volt szánkékomban és nem is lesz
(#) zenetom válasza zenetom hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Még délután megpróbálom, hogy LED-eket rakok sorba az adatvonalakba (PGC, PGD, ACK) és látom mikor történik adat írás/olvasás. Remélem nem befolyásolják a LED-ek a műveleteket.
Egyébként találkozott már valaki ilyen jellegű problémával?
(#) watt válasza zenetom hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Garantáltan elrontja a jeleket a LED, és amúgy sem folyik akkora áram, hogy világítsanak.

Kérlek mond el, milyen programot használsz(nem tiszta, hogy most melyikkel próbálkozol!), milyen kábeleket, és van-e más is kötve a programozó lábakra az áramkörben! (Esetleg egy komplett bekötési rajz, minden alkatrésszel, ami most rajta van. Esetleg kép...).
(#) zenetom válasza watt hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Itt a kapcsolási rajz:
WLPT_Vpp_mini_v4
Minden alkatrész ugyanaz, a táp egy trafó+graetz+1000µF-os kondi+ a rajzon lévő táp, az IC 9,11,13-as lábainak bemene le van testelve.
Az LPT kábel kb 1 méteres, az ICSP vezetékek kb 10-15cm-esek. A PIC-re csak a Vdd, Vpp, PGC, PGD, Vss lábak vannak bekötve.
Programnak a WPB_F18 4.25b progit használom, a Port beállításoknál sehol sincs pipa (vagyis semmi se inverz).
Képet majd délután tudok felrakni.

szerk.: az LPT portnak jól kell működnie, hisz elég sok LPT-s programot csináltam, többek között LCD kijelzőre is (hasonló az LCDSmartie-hoz).

Én nem az WLPT_mini kapcsolását kérdeztem(azt ismerem, én terveztem), hanem a PIC-ed körüli kapcsolásra(nyákban van, foglalatban?)!
Minden fontos, a legkisebb kondi is(főleg, ha nincs!)!
ICSP kábelhossz, LPT kábelhossz stb.

Az nem jelent semmit, hogy más LPT-s alkalmazások jól működnek, mert ez kicsit gyorsabban dolgozik, bár nem tudom te milyen sebességgel használtad a portot. De mindegy, fontosabb, hogy a teljes égető vonalat lássuk(LPT-től PIC-ig), hogy kereshessünk hibát!

Íme a képek (sajnos nem a legjobbak, egy SE k300i+lencse).
A PIC-es próbapanel hátulján pedig a foglalat lábára vannak ráforrasztva a vezetékek végei. /ma akartam venni dugdosós panelt, de nem volt a boltban/
Az LPT kábel 1 méteres.

Még képek...
Átnéztem minden bekötést, feszültséget, kontaktot és azok stimmelnek.
szerk.: a táp panel-ra fordítva rajzoltam fel a NYÁK-rajzot, de így is jó, csak meg kellet fordítani a stab IC-ket (amikor rárajzoltam a filccel a NYÁK-ra, akkor jöttem rá , de így is tökéletes)

Az égető hátulja.

Jól gondolom, hogy a PIC lábain a foglalatnál nincs kerámiakondi? Ha igen, akkor tegyél oda egy 100nF-ot közvetlen a táplábakra!
Az LPT kábel miből van? Le kéne rövidíteni a próbák idejére 20-30cm körülire, vagy még rövidebre.

Most már fel se ismeri a PIC-et...
Szerintem kinyirtam, illetve eleve rossz volt (még régebben nyirtam ki)
Ha újat vennék, melyik tipust ajánlod?

Ha jól van bekötve a PIC, akkor nem lehet tönkretenni a feszültségek bármilyen sorrendű kapcsolgatásával sem. Miből gondolod, hogy tönkrement?
A 1320 jó kis PIC, de vigyázni kell, mert a PGD, PGC lábai a TImer1 külső oszci helyén vannak, ezért ha bekapcsolnánk a külső oszcit a programban, és közben leválasztás nlküli égetővel égetnénk, akkor tönkremehet az egyik kimenet.
Ezért tanuláshoz inkább a 18F2321-et ajánlom.

Ha rárakom a PIC táplábaira a 100 nanós kondit, akkor nem ismeri fel a PIC-et.
szerk.: illetve csak ha a test és a Vpp közé rakom, akkor nem ismeri fel, ha a test és a Vdd közé rakom, akkor felismeri, de marad a probléma.
(#) potyo válasza zenetom hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Csak a test és a Vdd közé kell a kondenzátor. És azt hagyd is ott, így egy problémaforrás ki lesz zárva.

Az LPT kábel jól emlékszem, hogy 1 méter hosszú? Rövidebb kellene, tennél egy próbát úgy, hogy direktben rádugod az égetőt a párhuzamos portra?
(#) zenetom válasza potyo hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Csakhogy ugyanaz mind a 2 csatlakozó (anya).
De mindjárt kitalálok valamit.
(#) zenetom válasza potyo hozzászólására (») Feb 17, 2010 /

Simán bedugtam az égetőről lelógó kb 5cm hosszú vezetékeket az LPT-be és így is ugyanaz a helyzet.
(#) kaqkk válasza zenetom hozzászólására (») Feb 18, 2010 /

Vegyél egy pickit2 égetőt ! Kb 8000ft de nem eszed vele ai ideget 2-3 hónapig ! Vagy akár meg is építheted ,
az tuti működik !
Következő: »»   46 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem