Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Több megoldás is létezik a problémádra. Az első és szerintem egyszerübb a túlmintavételezés majd átlagolás. Itt egy remek elméleti anyag a módszerről. Bővebben: Link
Ezek kaputelefonféleséghez lesznek kagylók, amiket jumpersorral lehet egy hívószámra beállítani. 256 talán már kicsit sok, de maradjon
Üdv!
Tervezett, találkozott már valaki memóriakártyás, pendrive-os, avagy "mobil" AVR ISP programozóval? Topi féle programozót használom. Látóhatáron van egy elektronika, mely nem mozdítható, így beszerelés után nem tudom hazahozni, de jó lenne próbálkozni, frissítgetni, tökéletesíteni. Isteni lenne ha a programot ott helyben rá tudnám tölteni egy mobil eszközről, amely pl gombnyomásra felprogramozná az AVR-t. Találkoztatok már ilyennel?
Mint PIC-eknel a PICkit2? Amugy keress ra field programmer-re, vannak kulcstarto meretuek is akar. Masik dolog, hogy erdemesebb lenne valoszinuleg bootloaderrel megvalositani a dolgot, tehat a firmware frissiteshez nem kell akkor programozo. Meg egy dolog ami eszembe jutott, hogy egy netbookkal is lehet akar szaladgalni, arra meg szinte barmilyen USB programozot ra lehet dugni...
Pickit-et nem ismerem.
Szerintem én bootloaderre gondoltam eredetileg Laptopom van, de nem akarom mindig cipelni magammal. Meg nehézkes lenne, pl tetőn, létrán mászkálni, stb. Ez csak példa volt. (Verébre ágyúval.) Field programmerre szép képeket találtam, holnap belemélyedek jobban. Köszi!
Hello!
Köszönöm az ötleteket! Még ondolkodnom kell azon, hogy mi az amit ezekből hasznosítani tudok.
Hello!
Köszönöm a tippet! "Elolvastam" az én fantasztikus angol tudásommal , de egy kissé zavaros a történet. Kicsit ellentmondásnak érzem azt, hogy AD-átalakítás kontra zavaros környezet. De mindenképp ki fogom próbálni.
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem ATtiny45-ös programozásával kapcsolatban. Az a helyzet hogy csatlakoztatás után rögtön dob 1 üzenetet, hogy: "No target was detected. Ensure that target has power." Ellenőriztem a kábelezést többször is, viszont kezdem azt érezni hogy valamit rosszul kötöttem be... A leírást követve közvetlenbe kötöttem az alábbi lábakat a tiny lábaira: Programozó MOSI -> 5-ös láb Programozó MISO -> 6-os láb Programozó SCK -> 7-es láb Programozó RESET -> 1-es láb Programozó GND -> 4-es láb, pontosabban a GND. Programozó TVCC -> 8-as láb, pontosabban VCC. Ezen kívül még szükség van vmire? Az 5V-ot programozóból kapja vagy azt nekem kellene megoldanom? Tényleg nem tudok már mire gondolni...
Az AVR-nek 5V-ot kell adni! Nem mindegyik programozó képes az égetés alatt biztosítani az 5V-ot. Különösen igaz ez a ST200-as egyszerű LPT portos programozóra. Ott gyakorlatilag nem is működik se az égetés se az olvasás, ha nem kap az AVR külső tápfeszültséget.
Igaz ez AVRISPmkII esetén is?
Igen!
Sziasztok!
Terveztem egy ATMEGA64-es kapcsolást, de már vagy 2 napja szívok a programozóval... Nem látja... Egy STK500-as TAVIR-es cucc. Mindent 6 milliószor átellenőriztem, de nem látja az AVR Studio. Mi lehet a probléma. Mosi MISO SCK RESET jó helyen, gnd is... De semmi! Kezdek kétsége esni! Segítsetek légyszi!
Kapcs rajz? Kiir valami hibat? Mert fesz ertekek?
A fesz megvan. 5V Vcc-n mindenütt. Mert mi egyebet kéne mérnem még a lábakon?
Ja és ha rányomok a Read Signiture-re,akkor a nyákomon lévő led kigyullad egy darabig. Úgy gondolom ez jót jelent. De egyébkén 5 voltról táplálom akkor sincs semmi!
Na várjunk... most jól értem hogy azt mondod, hogy ugyanazt a plusz-minuszt kell adni a programozónak is meg az avr-nek is?? (bocs az értetlenségért, de beginner alatti szinten vagyok)
Igen.
A programozó az ISP csatlakozón keresztül kapja a tápot. Ha a LED zölden világít, akkor lesz jó. Most vagy pirosan vagy sehogy sem világít, de ha jól emlékszem az utóbbi.
Nem tudom igazandibol, kellene latni a kapcsolasi rajzot -- nem a nyak tervedet elsosorban!
De ugy gondolom nezd vegig, hogy nincs-e veletlen egy zarlat vagy kontakt hiba, gyozodj meg rola, hogy minden Vdd es Gnd kozott ott van-e egy 100nF keramia (meghozza a labakhoz minel kozelebb). Nezdd meg a reset labat is mikozben programozol, hogy mikent valtozik. Scoppal jo lenne ranezni a MISO//MOSI labakra is, hogy az is rendben vannak-e. Aztan nem tudom, hogy nincs-e a chip "kizarva", tehat valami konfig el volt mar esetleg rontva es nem abbol adodik-e a gond (pl oszci beallitas problema). Ja, es a command output is jo lenne latni, irja is, hogy azt nezzuk meg tovabbi infoert...
Hát nem tudom mit tudok még ezek után elszúrni, de sikerül.
Készítettem 1 rajzot hogy mit hogyan kötöttem össze. (Ahol 2 ugyanolyan színű kör látható az az adott kábel egyik és másik végét jelöli.) Remélem vki meg tudja nekem mondani mit ronthattam el... valami nagyon nem stimmel mikor összekötöm az avr-t a táp vcc-jével, ugyanis hirtelen elkezd melegedni és le is esik a tápfesz 1,7v-ra (pedig 500mA-is stabilnak kellene lennie). A programozó pirosan világít és továbbra is: "No target was detected. Ensure that target has power." Előre is kösz a segítséget.
Az AVRISPmkII programozo NEM az ISP csatlakozon keresztul kapja a tapot, hanem az USB-rol. Az ISP GND es VCC labain nem jelenik meg a 0V es az 5V, ezekrol nem lehet az AVR-t tappal ellatni.
Ahhoz hogy az AVR-t programozni tudjuk, a programozotol fuggetlen tapellatas kell. Akkor most valaki kerdezhetne hogy akkor miert kell egyaltalan az ISP GND es a VCC labait bekotni? A valasz nagyon egyszeru, az AVRISPmkII tud ja programozni azokat az AVR-eket is, amelyek alacsonyabb feszultsegrol mennek (pl 3V). A programozo a kapcsolasunk feszultseget meri a GND es a VCC labbal, es annak megfeleloen allitja be az ISP tobbi csatlakozojanak a feszultseget a programozashoz (kepzeljuk el mi lenne, ha a 3V-rol meno Atmega8L mikrokontrollerunket, ami ha jol emlekszem max. 3.5V-ot bir ki, a 3V helyett 5V-al akarnank programozni). Ha csak az AVRISPmkII-t radugod az USB-re, akkor a LED-nek pirosan vilagitani kell, jelezve hogy a celaramkor vagy nincs csatlakoztatva, vagy nincs bekapcsolva. Ha radugod az ISP-t a kapcsolasodra, es ellatod megfelelo tappal, akkor a lednek mar zolden kell vilagitania, es mehet a programozas.
Csak tudom, hogy min keresztül kapja a tápot, nekem is ilyenem van. Az ISP-re azért kell feszültséget adni hogy érzékelje ha a céláramkörbe dugják.
Probald meg az alabbi kepnek megfeleloen bekotni!
Szerintem felreertettuk egymast.
En arra gondoltam, hogy az AVRISPmkII-es programozo elektronikaja kapja az USB-rol a tapot. Az ISP csatlakozon keresztul a programozando celaramkor feszultseget kapja (ha akarod mondhatjuk tapnak is). Amugy nekem is ilyenem van.
Sziasztok!
Arra van-e lehetőség, hogy működés közben valós időben debugolni pl egy regisztert mondjuk a programozói lábakon keresztül?
Helló !
Most egy kis közvélemény kutatást szeretnék végezni mivel nézegettem a neten ezeket a board-okat melyeken van egy foglalat a processzornak meg van rajta LCD, nyomógombok, LED-ek, stb. és hát az lenne a kérdés, hogy a kezdőknek mennyire segítheti ez a tanulásukat és hogy házilag ezt meg-e éri elkészíteni vagy inkább venni érdemes? A másik kérdés hogy milyen processzorral legyen elkészítve aminek van elég I/O portja valamint beszerezhető és NEM drága. Kezdésnek én egy ATmega32-re gondoltam de azon is elgondolkodtam hogy teszek rá még egy ATmega8-asat is. A nagy kérdés az hogy ennek a megtervezése kivitelezése és esetleg egy cikk a működéséről jól jönne e a kísérletezgetésre és a programozni tanulók számára?
Sziasztok!
Ilyen AVR-ISPm van és pár relével szeretném azt elérni, hogy a céláromkör, ne az USBről kapja az áramot, csak az kapcsolja a reléken keresztül esetleg 5 v 12V-ot netán 220V-os váltóáramot, szóval bármit. Ez jót tesz az USBnek, mert gyakorlatilag kizárja, hogy valamit szétüssek az alaplapomon, jót tesz az ISPnek mert azt sem tudom szétütni, és jót tesz "nekem" mert olyan tápot adok a céláramkörnek amilyen nekem tetszik. Amit nem tudok, hogy az ISP tud úgy programozni, hogy a tápot nem ő maga adja? Lehet, hogy elég OFF kérdés, de tényleg nem tudom és nem szeretném semmilyen eszközömet tönkretenni. Előre is köszönöm, Attila
Helló!
Ezen egy jumperrel le lehet kapcsolni a céláramkörről a tápfeszt. Ezzel meg is oldódott a kérdésed és akkor a céláramkör a saját tápfeszéről jár majd, függetlenül a programozótól. Idézet: „Ezen egy jumperrel le lehet kapcsolni a céláramkörről a tápfeszt” Szia! Tudom, de megszeretném tartani azt a jótulajdonságát ennek a táplálásnak, hogy az USB-től függ, hogy működik-e az áramkör. Végülis ez mindegy, néha ilyen szórakozott vagyok és nem szeretném éjszakára otthagyni magában véleltlenül, csináljon amit jónak lát, aztán este a tűzre ébredek. Tehát bizonyos oldalról biztonsági megoldás is. De a lényeg, hogy akkor ha közösítem a GND-jukat akkor tudja majd programozni attól függetlenül, hogy nem ő táplálja.
Helló!
valaki tudna linkelni egy egyszerű, de mégis jó lcd drivert, HD44780-as kijelzőkhöz? A gtk féle driver nálam nem igazán akar szuperálni. Sajnos már a fordításnál bead egy warning-ot. :no: |
Bejelentkezés
Hirdetés |