Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   88 / 143
(#) misi93 válasza misi93 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /

sziasztok. kísérletezgettem a dvd olvasóból kiszedett diódával és megtaláltam a pozitív lábat. Ez a dióda csak müanyag tokba volt benne. Csatoltam egy képet amin látszik a bekötés hátha valakinek kellene. amúgy jól elbeszélgetek magammal
(#) Danesz94 hozzászólása Feb 14, 2010 /

Sziasztok!
Én még új vagyok itt!
Lenne egy kérdésem hogy a cd meghajtónak a lézere is jó ezekre a célokra
(#) Chokapick válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 14, 2010 /

Jani neked elektros konyvet kellene irni!
A tobbiek neveben is koszonom,hogy ilyen reszletesen irtal az aramgeneratorrol

Kovettem az utasitasokat szorol-szora.Akkor nezzuk az elejen:
-Eltavolitottam az OPA-t.Mod In-re adtam 6V-ot labortaprol es a potival szepen ahogy kell tudtam szabalyozni a feszultseget 0-rol 6V-ig.Ezutan a bemenetre is raadtam a 6V-ot es ott is rendben van a poti.
-Ezutan aramtalanitas,kondi kisut,potik nullan,OPA vissza
es 6V bekapcs.A bemenetre es a mod in-re is!
Max aram potival( a mod in bemenet utani) beallitottam 4V-ot,amit az 5,7 labakon mertem.A 3 labon 2V-ot mertem.Ez eddig igy ok!
Am a kimeneten(ahova a lezerdiodat kell kotni) ekkor 6V-ot mertem.
-Kovetkezo lepesben a potikat vissza vettem nullara es lass csodat a kimeneten is 0V-ot mertem.Ezutan elkezdtem lassan tekerni a max aram potit es az elejen a fesz lassu lepesekben novekedett majd hirtelen a maximalis 6V-ra ugrott. Es azthiszem,hogy itt van a kutya elasva Visszavettem a potit ismet nullara es a kimenetre egy led diodat helyeztem. Majd a max aram potit lassan tekerve fel a led vilagitani kezdett.
A modulacio kuszob potival ugyanezt tudtam megcsinalni. Az aramot nem mertem.
Ebbol a tesztbol arra jottem ra,hogy meg veletlenul sem szabad 12V-ot kapcsolni az aramgeneratorra,mivel ahogyan irtam egy bizonyos szognel azonnal felugrik a feszultseg a maximalisra es ezzel parhuzamosan ugye az aram is es a dioda mar mehet is a kukaba.

Ket kerdesem lenne Jani
-1. A leirtak alapjan akkor ugye minden rendben van,ratehetem a lezert es a kimenttel parhuzamosan levo 1N dioda elhanyagolhato?
-2. amikor rateszem a lezert eloszor a modulacio kuszob potit kell addig tekerni amig azt nem latom,hogy halvanyan a lezer vilagit.S ez utan lehet beallitani a max aram potival az aramot.?
(#) Danesz94 hozzászólása Feb 14, 2010 /

ez nem ide tartozik de a cd/dvd írónak a motorja ami a lézert mozgatja az miért nem megy mekkora fesz kell neki meg hogy kell bekötni?
és az előző kérdésemre légyszi válaszoljon valaki
(#) _JANI_ válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 14, 2010 /

Örülök, hogy hasznát vetted leírásnak. A diódalézer beüzemelését is a potenciométerek MIN állásánál kezd el. S igen a moduláció küszöb beállításával kezd a beállítást. ( A MAX ÁRAM potenciométer is legyen alapon. S jó ha feszültséget sem kap amíg a MODULÁCIÓ KÜSZÖB potenciométert be nem állítod. ) Az áramerősségmérő műszert is bekötheted. De ahogy supepe is írta:
'''A maximális áram ott van ahol már a lézer látható fénye nem erősödik, no ekkor egy kicsit vissza tekerjük az áramot, mégpedig úgy, hogy egy picit csökkenjen a teljesítmény, ugyanis amikor kivesszük a műszert a körből akkor az azon eső minimális feszültség a diódára és az ellenállásra jut, így elérjük a kívánt áramot!'' [off] Diódalézerenként más és más lehet és lesz is a MAX áramerősség.
(#) _JANI_ válasza Danesz94 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /

Szia! A fejmozgató mechanikára vagy az optikát mozgató mechanikára gondolsz? ( De tényleg nem tartozik ide... ) S hogy az első kérdésedre is választ kapj.
Az is használható! De a teljesítménye talán ha tizede az íróból kiszereltének.
(#) Danesz94 válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 14, 2010 /

fejmozgató mechanikára gondolok
(#) _JANI_ válasza Danesz94 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /

Priv-ben meg beszélhetjük. Ne terheljük ezzel a témát. :nezze:
(#) spdrfx1 hozzászólása Feb 14, 2010 /

A lezerdiodara ha mondjuk 1000Hz en szaggatott aramot kotok akkor nem lehet nagyobb teljesitmenyt (tehat ha 100mA-t bir akkor mondjuk 150mA-t szaggatva) kisajtolni belole? vagy ez igy eleve hulyeseg? van neki hotehetetlenseggel analog valamilye mint pl egy sima izzonak?
(#) peter1995 hozzászólása Feb 14, 2010 /

Hello.Egy 4 kivezetéses dvd lézernek melyik lábait kell bekötni és mekkora fesszel?

Tényleg olyan nagy ereje van hogy másodpercek alatt elrontja a szemed?
(#) Collector válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /

Neked már most problémáid vannak a szemeddel, itt van az oldal tetején (9hsz-el feljebb).
(#) kasas válasza misi93 hozzászólására (») Feb 14, 2010 /

-és még működik is a kísérletezgetés után...
(#) peter1995 válasza kasas hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

Azt láttam.4 lába van de egymás mellett.Hány V-ot adjak neki hogy menjen,de még ne is nyírjam ki.
(#) _JANI_ válasza peter1995 hozzászólására (») Feb 15, 2010 /

... egy áramgenerátor szerencsésebb választás lenne. PL: a supepe-féle. :yes: ...
(#) DaNeeNsr hozzászólása Feb 16, 2010 /

Sziasztok meg tudná valaki mondani hogy tudom ebből az író/olvasó fejből kiszedni a lézer diódát?
(#) peter1995 válasza DaNeeNsr hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Az egészet amit csak tudsz nagyon óvatosan szétszedsz
(#) misi93 válasza kasas hozzászólására (») Feb 16, 2010 /

Szerencsére igen. de csak 1,2 v-ról próbáltam ki.
Amúgy tegnap lettem kész a "supepe" féle áramgenerátorral.
(#) larzz hozzászólása Feb 17, 2010 /

Vajon több lencsével meg lehet azt oldani, hogy mindenhol egyforma legyen a sugár ereje? Félek, hogy nem Szúnyogirtó berendezést akarok gyártani, de ahhoz egy tökéletesen kollimált nyaláb kellene, mivel fókuszvezérlést nem tudok csinálni...
(#) Chokapick hozzászólása Feb 19, 2010 /

Udv mindenkinek!

Ma eloszedtem feltve tarolt kincseim.2db 16X irobol bontott dioda.Az elso probalkozasra az ovatossag kedveert 2xAA elemrol 3V-ot hasznaltam tap gyanant.Mindekt diodat probaltam szabalyosan ahogy a nagy konyvben irja es semmi.Ellegge elszomoritot.Kicsit furcsaltam,hogy mindket lezer hibas lenne.Nemhagyott nyugodni a dolog es aktivaltam a labortapot. 5V es nagy oromomre 2,1V nyitofesznel elkezdett vilagitani.Mindketto mukodik,de csak fel sikert titullhattam el,mert a gyufa epen maradt. 2 kombinaciot is probaltam:
1variacio:
A modulacio kuszobot beallitottam 2,7V-ra ettol feljebb nem mertem vinni itt mar nagyon erosen vilagitott
Utanna az aramat beallitottam 10A tartomanyban a muszer 0.19-et mutatott( ez ugye 190mA ?) es ebbol egy kicsit visszavettem ahogy Szupepe irta a cikkeben

2variacio
A modulacio kuszobot csak addig tekertem ahol eppenhogycsak elkezdett vilagitani a lezer.Ezt igyhagytam es az aramot 10A tartomanynal beallitottam szinten 0.19 re es kicsit vissza.

A kerdesem,hogy melyik a helyes beallitas?
Egy kinai fejlampa optikajat hasznalom a fokuszra.
4m-nel a falon 4mm a vakito mag es az korul kb10cm szort sugar,de a gyufat nem gyujtja.
Mit javasoltok?
Esetleg tobb aram kell neki vagy az optikaval lehet a gond? Kissebre nemtudom osszevenni ez a max amit irtam
(#) larzz válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

A gyújtás nekem is csak 1 méterig jó. Nagyobb távolság esetén a fókusz is egyre jobban elnyúlik. Szóval én az optikára gyanakszom. Épp azon vagyok én is, hogy nagyobb, és üveg lencséket szerezzek.
(#) Collector válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Az alapismereti 'nagykönyvben' pedig az van megírva, hogy ne 10A-es méréshatárban mérjél 100mA-eket. De már ezt egyszer mondtam neked, persze ha van sok feláldozható diódád, lehet játszani +-100mA-ekkel, vagy meghal a dióda, vagy nem.
(#) Chokapick válasza Collector hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Szupepe cikkeben irja,hogy a muszert 10A-es tartomanyba kapcsoljuk.Nem felejtettem el amit irtal,mert a 200mA-es mezoben is mertem. Csak nemtudom,hogy a ket lepes kozul melyik a lezernek a leg idealisabb?
(#) Collector válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Azért kell 10A-es méréshatárban mérni először, hogy ha hibásan építetted meg, vagy nagyon nagyra van az áram állítva (nem tudod, hogy a poti melyik irányba csökkenti az áramot) ne lője ki a multiméter biztosítékát.
De amint tudod, hogy mi hogy működik, első, hogy átkapcsolsz 200mA-es határba. Ha pl.300mA-t kell mérned, akkor pedig egy söntöt kell csinálni hozzá, mert 10A-es méréshatárban alapból +-1 digitet téved a digitális műszerek 99%-a, amire még rájön a mérési bizonytalanság, és ennek az a vége, hogy +-200mA hibával mérsz. (100mA-es felbontás esetén 200%-os a hibád!)
(#) _JANI_ válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

... ha a műszer 200mA-s méréshatárát nem léped túl, akkor természetesen abba célszerű mérni.
De ismeretlen áramerősségnél a LEGNAGYOBB MÉRÉSHATÁRBAN KELL KEZDENI A MÉRÉST!
(#) zenetom hozzászólása Feb 19, 2010 /

Egy lényeges kérdést tennék föl.
Valaki régebben írta hogy a diódára nem lehet hirtelen rákapcsolni a tápot, mert elhalálozhat, illetve nagyban romlik a fényereje. Ez mitől lehet?
(#) _JANI_ válasza Collector hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

[OFF] Nagyon rossz műszer(-ed) lehet ha ekkora a hibaszázaléka!
Supepe áramgenerátorában már van egy sönt!
Az áram figyelő ellenállás. A rajta mérhető feszültség és ellenállás ismeretében az áramerősség könnyen kiszámítható! :hide:
(#) Collector válasza zenetom hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Már mutattam ilyen bekapcsolási tranziensről képet. Mutatom megint.
Ez egy gyári, 5V-os táp bekapcsolási tranziense. El tudod képzelni, hogy mekkora áram folyik a diódán ekkora feszültségtüske hatására, ha számításba vesszük, hogy a dióda nagyon nemlineáris elem, és kis feszültség hatására hatalmasat ugrik rajta az áram?

tranzi1.jpg

(#) Chokapick válasza Collector hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Ezt nemtudtam koszi,hogy leirtad! Ezentul igy fogok merni :yes: Es a 300mA eseteben a sont az hogyan nez ki?
(#) Collector válasza _JANI_ hozzászólására (») Feb 19, 2010 /

Miért is?
+-1digitet szinte minden műszer téved. Ha neked 10A-es méréshatárban 1%-nál kisebb a mérési hibád az jó, nekem nincs szükségem 1%-nál kisebb bizonytalanságú műszerre.
A figyelőellenálláson pedig nagyszerűen lehet áramot mérni, ezt én a nagyobb áramgenerátoraimnál így is csináltam. De nem volt szó arról, hogy nem megfelelő a közvetlen árammérés multiméterrel, mindkettő teljesen jó (kivéve, ha alacsony a tápfesz, és a multiméter belső ellenállása akkora, hogy tápfeszt ad az áramgenerátor).
(#) Chokapick hozzászólása Feb 19, 2010 /

De varjatok,mert most elterelodott a valodi kerdes.
Szoval hogy a lent leirt ket variacio kozul melyiket alkalmazzam a tovabbiakban.?Addig nem is akarom ujra bekapcsolni a lezert amig ezt nemtudom meg,mert nem akarom kivegezni.Ha mar eddig kibirta
Következő: »»   88 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem