Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   1049 / 3611
(#) Stadi válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Idézet:
„micsoda dolog, hogy az állam pénzén tanultál, és a megszerzett tudást külföldön kamatoztatod”

Micsoda dolog az, hogy mire itthon megkapod a papírt, se állás, se munka, se segély, csak a rezsi és az adók? És utána csodálkoznak, ha a diplomás arc inkább kimegy külföldre cselédnek, mert abból a pénzből, amit kint kap ezért, meg lehet élni! Nemhogy itthon, de ott kint is!

Idézet:
„Én nem akarom, hogy az állam a taníttatásodat az én adómból finanszírozza...”

Látom, Neked is érdekes szülők jutottak. Balgaság azt hinni, hogy azt az adót, amit eddig az egyetemeknek visszaosztottak, a tandíj bevezetése után nem vonnák majd el ugyanúgy...
(#) bankimajki válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Na, de most gondolj bele. És amit te adóztál (meg a családod?), meg az ami itt folyik, mindenki lop. Akkor meg mit akarunk. Én nem szeretnék olyan országban élni, ahol elérsz valamit és már egyből mutogatnak rád. Ha valaki valamit elér arra büszkék legyünk. Aki meg csak ellop valamit azt meg küldjük börtönbe, vagy lincseljük meg. De ne az legyen már hogy sok idő alatt elérek valamit és azt csak úgy mindenféle címszóval ellopják. Arról már nem is akarok beszélni ami a kisebbséggel zajlik, nekik mindent szabad. És mindenki leszarja. Mikor lesz már vége ennek?
(#) zolika60 válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Nem akarnék politikai fejtegetésekbe menni, mert itt azt nem illik. De azért azt kicsit erősnek érzem, hogy itt mindenki lop. Például te is? Szerintem azért van ebben az országban néhány ember aki semmilyen körülmények között nem lop. Ez egyszerűen tisztesség és erkölcs kérdése. :yes:
(#) bankimajki válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Mivel szeretném itt hagyni M.o-t ezért én ezt már lopásnak érzem, de ez meg felfogás kérdése. Amúgy igazad van, hogy nem mindenki. Csak az a baj hogy ők vannak kevesebben. :no:
(#) zolika60 válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Főleg, ha a tisztességesek elmennek világgá. Azt hiszem én inkább maradok, amíg élek. Nehogy már elhagyjam magam üldözni a saját Hazámból.
(#) Stadi válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

A tisztesség és erkölcs többnyire addig szokott működni, amíg nem tudatosul, hogy a másik ember így-úgy-amúgy jogtalan előnyre tesz szert és senki nem bünteti meg ezért. Ekkor elhatározod, hogy innentől kezdve te is a sarkadra állsz, és (ésszerű keretek között) kiharcolod magadnak azokat a jogtalan előnyöket, amikből nem lehet baj.

Jogtalan előny bármi lehet, akár a közlekedésben a drágább márkájú autók furakodására is lehet gondolni, nem csak anyagi természetű dolgokra.
(#) vera válasza Milan90 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

nekem is van egy sony cdp-101 valaki tudna eny rajzot vagy mia vélemégyetek nem adja ki a lemeszt igy találtam érdemes vele mit kezdeni szoljatok hozá legyetek szives -köszönöm atta
(#) zolika60 válasza Stadi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Az, hogy kinél meddig működik az erkölcs, leginkább neveltetés és kultúra dolga. Ha abból indulna ki mindenki mit ehet büntetlenül megtenni ebben az országban már régen anarchia volna, mert látható, hogy egyeseknek mindent szabad. Arról nem is beszélve, ha én is ugyanazokat a stikliket csinálom mint mások, mennyivel vagyok különb annál akit ezért megszólok. Tehát vagy van erkölcs vagy nincs. Ahogy ezt faluhelyen mondják: Nem lehet b@szni is meg szűzen is maradni egyszerre.

Ez nagyon szép, de a dolog a valóságban nem arról szól, hogy mennyivel vagy különb a másiknál, hanem arról, hogy mennyivel élsz jobban, egyáltalán megélsz-e. Lehet erkölcsösen éhen halni, vagy lehet erkölcstelenül meggazdagodni. Sarkítás, de mindenkinek el kell dönteni, mit akar. Természetesen léteznek középutak.
(#) DuMatyi válasza Stadi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Stadi koma: ezt nem az én szüleim mondták. Az én jogász nagybátyám - Nem ügyvéd! (na kinek a pénzén tanult? Csak nem adófizető állampolgárokén?) mondta. Mindezt úgy, hogy az ő lánya nyolcadik vagy kilencedik évét tölti az ELTE-n. Oké, hogy közben gyesre ment, de akkoris. Nyolc lév? Persze állami finanszírozott képzés keretein belül. Akkor sikerült bekerülnie, amikor még nem volt limitálva az állami félévek száma. Diákbélyeget nem kap, de... állami finanszírozott képzésen tanul, vagy inkább "tanul". Elhiheted, hogy mennyire "szeretem" a kedves nagybátyámat. Anyuék is csak nyeltek egyet. én meg pislogtam. Belémfagyott a szó. Semmilyen jogalapja nincs engem kiosztani.

Hogy milyen ember ő? Álljon itt egy példa! Régebben volt egy családi összejövetel. Ott imádott nagybátyámnak nem jutott eszébe az a szó, hogy GPS, így hát megpróbálta körülirni. "Tudjátok az, amiben van hangostérkép és irányít. Csak annyit mondtam: Szerintem Te a GPS-re gondolsz. Nem volt alkalmam eljutni a GPS P betűjéig, mert egy erős határozott NEM hagyta el a száját. Vérig sértett - sokadszorra. Még ha nem vagyok 71 éves, akkoris KIJÁR az, hogy befejezhessem a mondatomat. előszöris. Másodszor: igazam van, akármennyire nem tetszik a nagyságosúrnak - ebben a nagynéném férje is megerősített, ráadásul ott előtte. Minimum annyi lett volna, hogy elnézést kért,de nem. Lapított, mint sz.. a gazban, ahogy a mondás tartja.

Mindenkitől annyi megbecsülést várhatsz el, amennyit Te adtál neki, vagy viszont: annyit, amennyit ő adott neked. Szerintetek ilyen események sorozata után hogy nézek rá? Elárulom. Ha van valamiféle családi összejövetel, ahol 10 percnél többet kellene elviselnem a társaságát, akkor vagy nem megyek el, vagy pedig olyan klikkhez csatlakozok, ahol nincs, és nem is megy oda.

@bankimajki: egyetértek veled. Azt hittem, hogy egyértelmű: az előző hozzászólásom cinikus akart lenni. Ha tanulsz az a baj, ha nem, akkor meg az.
(#) DuMatyi válasza Stadi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Ha már a lopás/nem lopás témakörénél, illetve az erkölcsnél tartunk. Nem mellesleg: az elmúlt 20 évben többször (háromszor) ürítették ki a nyugdíjkasszát az államadósság kamataira. Azaz van és volt is befizetés. Az irományt nem ártana aktualizálni, de világosan látható: ez nem politizálás. Csupán a tények számszerű megvilágítása. Anya mielőtt nyugdíjba ment, a pénzügyben dolgozott. Odaadtam neki a listát. Csak ennyit mondott: Sajnos fiam, ez így van.

Azt sem lehet fiigyelmen kívül hagyni, hogy nálunkénál csak Belgiumban és Hollandiában magasabb az adó. Jééé, ott van normális szociális háló, és ha elveszted az állásod nem azzal kezdődik az életed, hogy eladod a kocsit, és abból élsz egy darabig hogy a bank ne vigye a fejed fölül a házat.

Alapíts vállalkozást (az államnak)!

Kövesd végig hogy, mennyire zsákmányol ki az állam ebben a marha nagy demokráciában.

2006-os adatokból kiindulva, bár mára egy kissé rosszabb lett azóta a helyzet (például bevezették a különadó intézményét hogy csak egy példát mondjak).

Tételezzük fel, hogy én egy igen jó dolgozó vagyok, ezért a „Léggömbhámozó Bt.” ahol dolgozom, azt mondja, ad nekem 300.000 Ft fizetést. Jó sok pénz ez, örülök is neki!

Aztán jön az állam, és azt mondja a bétének, gratulálok a bevételedhez, és amiért ezt a pénzt a dolgozónak adod, itt ez a pici lista arról, hogy mit kérek tőled:

* Nyugdíjjárulék (18%) 54 000 Ft
* Egészségbiztosítási járulék 33 000 Ft
* Egészségügyi hozzájárulás 1 950 Ft/fő
* Munkaadói járulék (3%) 9 000 Ft
* Szakképzési hozzájárulás (1,5%) 4 500 Ft
* A Bt személygépkocsijai után szintén egészségügyi hozzájárulás

Így aztán mire a munkáltató levegőt vesz, máris kifizetett az államnak 102 450 Ft-ot, a fizetésünk tehát rögtön 402 450 Ft-jába került, úgy is vehetjük, hogy 400.000 Ft.- a bruttó fizetésünk, hiszen ennyibe kerülünk a cégnek.

Na, de mi sem lélegezhetünk fel, hiszen miután megkapjuk a pénzt, a kedves „Nagy Testvér” ismét megjelenik, most nálunk, és azt mondja, itt ez a pici lista arról, hogy mit kérek tőled, amiért ilyen vastagon fizető helyre kerültél:

SZJA 84 750 Ft
Nyugdíj járulék 8,5 % 25 500 Ft
Egészségbiztosítási járulék 4% 12 000 Ft
Munkavállalói járulék 1% 3 000 Ft

És mire feleszmélsz, az állam lenyúlt tőled 125 250 Ft-ot, és csak 174 750 forintod marad.

Persze ezzel még nincs vége a sornak, elmegyek a boltba, vásárolok ezt-azt. A termékek árában további 20% ÁFA került bele, tehát ebből a pénzből valójában csak 145 625 Ft értéket vásárolhatunk, állam ismét eltesz 29 125 forintocskát.

Ezt a legegyszerűbb eset volt, lehetne még lehet fokozni, ha a pénzünket félretesszük, és lakás veszünk belőle, hiszen azután illetéket fizetünk (a duplán adózott pénzünkből vettük), és ha pár év múlva eladnánk, ismét illetéket fizetünk (a triplán adózott pénzünk után negyedszer).

De autóvásárlással se járunk jobban: regisztrációs adó, átírási illeték, gépjármű adó, üzemanyagba épített ÁFÁ-n felüli terhek.

Ha pedig bankba rakjuk, a kamat után 20% adót fizetünk, de akkor nem vettél még semmit!

Hogy ne legyen szép az élet, be fogják vezetni a vagyonadót, úgyhogy a 2-3x adózott pénzből vett dolgaink után még évente fizethetünk majd megint adót.

Nézzük tehát a végeredményt:

Én dolgoztam, a munkáltatóm üzleti kockázatot vállalt, munkahelyet teremtett, létrehozott valamit. Ehhez képest ki keresett a legtöbbet?

Az állam keresett a 300.000Ft-os fizetésemen 256 825Ft-ot.

Én pedig vehetek árut 145 625 Ft-ért.

Mi öregebbek még az általános iskolában tanultuk, hogy a sötét középkorban a gazdag földesúr kizsákmányolta a parasztokat, és a 10-edet elvette a termelt javainak, aztán jöttek a papok, és elvittek másik 10-edet! Hogy sajnáltuk szegény parasztot, és kérdeztük, de hát milyen alapon?

Ha elérhető lenne az egykulcsos 18-20 %-os adó, akkor lennénk sötét, középkori módon kizsákmányolva!

Ebből a 20%-ból fényűző paloták és templomok épültek, hadseregeket tartottak fent, kövérre híztak a gazdagok. Most pontosan 85%-át húz az állam a fizetésemen, vagyis durván megfordult az arány, s a pénz jelentős hányada eltűnik a klientúra zsebeiben.

Nncs pénz sem oktatásra, sem egészségügyre, szociális intézmények fenntartására, sőt az államadósság mára elkerülte a

17.000.000.000.000, azaz a 17 ezer milliárd Ft-ot, ebből több, mint

9.000 milliárd az utóbbi hat évben keletkezett!!!

El kéne ezen gondolkozni, kihez folyik, milyen célokra ez a rengeteg pénz.

Semmi nyoma a gazdaságban. A GDP évről évre csökken, ma már a statisztikai hibahatáron belül akár nulla a növekmény.

2008-ban gyakorlatilag az autópálya-építés is megállt, illetve az elkezdetteket próbálják hidakkal, alagutakkal a síkságon befejezni! A fogyasztási cikkek forgalmának növekedésére legalább 2, de inkább 3 éven belül pedig nem lehet számítani!

Így aztán az ilyen megbízhatatlan kezekbe sem 300,- Ft-okat (vizitdíj!), sem ingatlanadót, sem többlet-illetékeket nem akarnék fizetni!

A fentiekből következik, hogy eszement ötlet a magyar lakosságot általánosságban tekintve a magukról való szociális gondoskodásra, tömegében a nyugdíj-előtakarékosságra ösztökélni, hiszen nincs meg a közgazdasági alapja. Hiszen a pénz az államnál van. Azaz ott sincs!!

Talán közelíteni kellene a csúnya földesúri és papi 10-edekhez, mert még sincs rendjén, hogy a költségvetésből élők száma inkább nő, mint csökken, továbbá lényegesen több az átlagjövedelmük, mint a befizetők átlagjövedelme!

Több, név nélküli hozzászóló
véleménye alapján összeállította:

Németh Zoltán
közgazdász
(#) DuMatyi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Keres, csak nem talál, mármint a pénztárcájában. A keresetedhez - amint a mellékelt ábra is mutatja: nyugodtan csapd hozzá azt, amit a munkáltató utánad befizet ilyen-olyan jogcímeken.

Szerk.: Pont én is erre gondoltam Stadi, közben módosítottam a hozzászólásomon.
(#) Stadi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Sokan. De közülük hányan találnak?
(#) zolika60 válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Ezt én is olvastam már egyszer, valaki küldte e-mailben. Azóta annyi változott, hogy az ÁFA 25%.
(#) DuMatyi válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Pozitív a változás, csak nem mindegy kinek a szemszögéből

Valószínűleg ezért nem voltam és valószínűleg nem is leszek gazdag. De a jó élet nekem nem is az anyagiakról szól. :yes: A családi, baráti kapcsolatok sokkal fontosabbak ebből a szempontból.
(#) DuMatyi válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Idézet:
„A családi, baráti kapcsolatok sokkal fontosabbak ebből a szempontból.”

A szívemből szóltál. Viszont lassan ott vagyunk, hogy anyagliag nem engedheted meg magadnak, hogy meglátogasd őket, olyan drága az utazás. Nézd meg a vonat és autóbusz jegyek árát, vagy egy BKV jegy árát.
(#) bankimajki válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

És ez még nem minden. Ha nincs pénzed arra hogy közösen bármilyen programot szervezz. Akkor marad a maúnika sóv. Meg hasonlók. (Amiket persze én nem nézek) Mivel manapság még azért is pénzt kérnek hogy kimenj az utcára
(#) Stadi válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Nos, ha önfoglalkoztató vagy, akkor eleve dupla minimálbér után adózol, mert mások meghatározzák, hogy neked márpedig annyira jól megy a bolt, hogy telik ennyire. Ez után is 100eFt körül van a havonta fizetendő adó, tokkal-vonóval, kötelező magánnyugdíjpénztári tagdíjjal, SZJA-val, mindennel. Plusz iparűzési adó, éves mérleg közzétételi díj (évente egyszeri 10eFt, de hogy mi kerül ennyibe rajta, azt nem tudom).

Az ÁFA azóta 25%-ra emelkedett.

A teljes kép kedvéért azért ne felejtsük el, hogy a sötét középkorban nem volt nyugdíj, szociális háló, segély, miegymás. Ha öreg korodra nem maradt senki, aki el tudott tartani, akkor éhen haltál. Emellett mekkora is volt az államapparátus? Elég kicsi. Önkormányzat? Hah! Az meg mi? Egészségügy? Csengesd a lóvét, és jött a felcser (vagy borbély?) a fogóval meg a fűrésszel, meg a csodafüvekből készített főzeteivel. Oktatás? Az meg minek? Évszázadok óta ugyanúgy kellett tolni az ekét, meg metszeni a szőlőt. Aki tanulni akart, az keményen meg is fizette az árát. Katonák is csak a nemesek voltak. Csendőrség nem tudom, mikortól volt, de a középkorban úgyis mindenki tudta a másikról, ha az rossz fát tett a tűzre. És a kézlevágás meg az akasztás is komoly visszatartó erő volt. Nem volt szervezett tömegközlekedés sem, és még sorolhatnám...
(#) DuMatyi válasza bankimajki hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Májki, arról nem beszélve, hogy sokunknak az egyetlen kapcsolata a külvilággal az internet - neveket nem írok, de hiddel sok van. Márpedig én diákként nem sokkal többet engedhetek meg magamnak, pedig hiddel nekem nem elég a karakteralapú kommunikáció. Hiszek a személyes találkozás varázsában. Nem véletlenül "rohantam" az első közös börzénkre tavaly februárban, és nem véletlenül megyek fel amelyikre tehetem. Tehetem még egy ideig kedvezményes jeggyel, de meddig?
(#) zolika60 válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Ha nem telik BKV-ra megyek gyalog. Vagy messzebbre stoppal. Nem hagyom, hogy anyagi dolgok miatt maradjanak el. Ha körbe nézel láthatod inkább azok nem érnek rá a családjukra, barátaikra akik anyagi gondokkal egyáltalán nem küzdenek.

Ebben van igazság.
(#) tatabike válasza DuMatyi hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Rúgd fel az égbe... az ilyenek másból nem értenek...
(#) tatabike válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Az hagyján, hogy azoknak nincs idejük a családjukra, de azok is visítanak a legjobban, hogy milyen xarul megy a soruk... :gun:

Azért abban a sötét középkorban Sokkal összetartóbbak voltak a közösségek. A házas szavunk például onnan ered, hogy amikor egy pár összeházasodott a faluközösség felépítette a házát. Ez még most is működik nagyobb családokban, bár manapság ezt törvény tiltja. No meg a népi gyógyászat sem teljesen kuruzslásból állt. Csak ahogy távolodunk a természettől úgy fogy ez a tudásunk. Aztán a végén oda jutunk mint az okos USA polgár aki nem tudja honnan származik a tej vagy a tojás. Ha magára marad a bankkártyája nélkül éhen hal.
(#) hodbond válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

De nem csak azt nem tudja egy amerikai polgár, hogy honnan van a tojás, hanem azt sem, hogy hol van európa, vagy hány ejfel torony van sőt van olyan is aki azt sem, hogy éppen irakban háborúzik a drágalátos kormányuk....
(#) hodbond válasza hodbond hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Lehet, hogy ami itt van az egy xar, legalább nem emgy a parasztvakítás mert elmondják, hogy nem csinltak semmit.
(#) moltam hozzászólása Feb 22, 2010 /

Az amerikaiak nem hülyék video
(#) tatabike válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Ejnye, hát a dobozos tej fán terem,a tojást meg a nyuszi tojja, hát ennyit sem tudsz? Csak nem amerikai vagy...?
(#) Imi65 válasza moltam hozzászólására (») Feb 22, 2010 /

Ez a videó is elég beszédes.
Következő: »»   1049 / 3611
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem