Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   72 / 316
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
Csao.
Igen olvastam, és örülök, hogy van értelmes magyarázata a kóklerségemnek A mély kiemelés tényleges lehet, majd ha lesz időm, beoperálok egy kapcsolót. Mikrofonnal veszek föl valamit, ugyan olyan hangerővel (sound foge al nem lesz nehéz produkálni) kíváncsi leszek a két hanganyag egymás utáni hallásra mit mutat.
Ja, és köszönöm a magyarázatot ! Magamfajta nem tudta volna így levezetni a jelenséget.
(hmm, lehet próbálkozok majd más ellenállás értékekkel is, ha találok valami szép batár darabot belecsűröm kipróbálni)
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 21, 2010 /
 
A torzítás megoldva! A bemenetnél volt egy kis forrasztási hibája.
Piszolypákát használok, és ki nem álom! Mindig kiég az ónból a gyanta, és beszürkül az egész, ha meg nem nyomom elég ideig, akkor meg sem fogja..De már kinéztem egy forrasztóállomást Farenheit azt hiszem..

Egy kis alapzaja van csak, olyan mint amikor nagy a gain.
Nagyobb puffereket rakok, az tuti

Meg most még nem rendes trafóval használom, hanem ilyen szabályozható feszültségű adapterrel, ősrégi, még az értékek sem pontosak... 3V nál adja a 9V ot, 15V os jelzésnél pedig 20V ot...

Holnap megyek megveszem a LEDeket a torzítóba, meg a nagyobb elkókat

Egyébként a gitárba jók ezek a nyákba ültethető potik, vagy direkt van külön hozzá speckós?

Megtaláltam melyik kombót másolom leBővebben: Link

pom16.jpg
    
(#) JnCon válasza csoka69 hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
"Egyébként a gitárba jók ezek a nyákba ültethető potik, vagy direkt van külön hozzá speckós?"

Inkább vegyél jó minőségű potikat gitárba. Drágább, de hosszabb távon megéri. Itt vannak direkt gitárhoz való potik:
http://www.etronic-parts.com/index.php/cat/c32_Git-r-potik---elektr...k.html
(#) Bassmester válasza JnCon hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Sosem vennék ennyiért potikat. Jelenleg, (kb 5 éve) olcsó, de jó minőségű Alpha potikat használok a JazzBass-embe és azóta semmi bajuk. Bővebben: Link
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Hello!

Én erősítőbe E-tronic -tól a 24mm-es Alpha-ra esküszöm, 500forintért állati jó minőség. De persze az gitárba nem túl jó, mert rövid a tengelye..
Gitárba, ha nem tekergeti sokat az ember, akkor lehet tenni a linkelt Alpha-t is, maximum ,ha kikopik, akkor cserél az ember..

Kombód hogy áll Bassmester? Én fejem készülget, holnap feltaknyolom a puffereket a sasszira aztán már csak össze kell kanócozni az egészet.. Remélem a héten akár meg is tud majd szólalni.

Zsolti
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Hali!

Jelenleg az elő és hátlappal kínlódok, a fóliákat is megterveztem, már csak meg kéne csináltatni, a héten megyek műbőrt venni, aztán ha minden jól megy, akkor a hétvégén talán lesz rá időm. Mostanában az előfokot nyúzom, kisérletezek vele, csöveket próbálok, kondikat cserélgetek... már körvonalazódik a végleges formáció
A végfok az 2 db TDA 7294 híd lesz, az már biztos, persze csak +/-30V-ról. Sokkal állatabbul szól vele mint a szimplával +/-40 -ről. Azért lesz benne 2 végfok, (külön volume potival) hogy kiegészítő ládát (Em. Beta-12A) is frankón lehessen vele hajtani. Egy brutális dög lesz ez a kis kombó, a Fender rumble 100-amat már félkészen is lealázza a megszólalása :yes: (pedig az sem olyan rossz)
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Hú, jól hangzik, nagyon kíváncsi leszek rá, biztos nagyon disznóul szólhat
A kísérletezés meg fontos az alkatrész értékekkel, mert a saját hangszerhez,dobozhoz, szóróhoz stb kell "hangolni" a cuccot.

Elő/hátlap, te jó ég, jó ,hogy mondod, el kell kezdjem azt is tervezni..áá, ma csak a tápfeszültség mérés idejére kapcsoltam be, a végfok jónak tűnik, zener stabilizátorral osztottam le a TL074 -nek, 16V -ot sikerült elérni +/- ban a 30 ból, csak féltem a disszipáció miatt, nem volt itthon a számított értékből 1W os, ezért 2db 0,6W ost tettem párhuzamban, persze megfelelő értékkel. Eddig kibírta A sok kanócot lekötegelni ízlésesen nem lesz könnyű. Az előfok már csak ujjgyakorlat lesz ezekhez képest.

Mikrofonozni szoktál? és ha igen, milyen mikivel?

Zsolti
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Buliban szoktam mikrofonozni és vonalazni is egyaránt, mikor milyen kedvem van Egy Stagg DM-3000 mikit szoktam használni erre a célra, de néha a Behringer C-1 -emet is beállítom a kombó elé, bár az nem kimondottan ilyesmire való.
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Milyen véget raktál bele? A 074 milyen funkciót lát el? Talán buffer?
(#) ZSozsóó válasza Bassmester hozzászólására (») Feb 22, 2010 /
 
Szia!

LM3876 lesz ebben, a deszkamodellen LM3886 volt, de ugyanaz a kettő tulajdonképpen.
Kevert visszacsatolást tettem bele, van feszültség és áram visszacsatolás is, rezóknál van némi emelés. 16/8/4 ohm kimeneti ellenállások vannak ,ezeken szabadon lehet garázdálkodni a dobozokkal, különféle damping viszonyok alakulnak ki.
A 074 kb ugyanazt csinálja ,mint nálad a jcm előfokban, csak szimmetrikus jelet osztok, illesztek, aztán konvertálok aszimmetrikussá vele. Érdekes dizájn, de sokat tanultam belőle, mikor leszkópoltuk. Az osztó ellenállások tüskére vannak kihozva, majd ki kell kísérletezni mekkora is kell, szerintem 10-20X os maximum, bár nem akarom a végfokot túl nagy jellel hajtani, ez csak pár W -os szerkezet lesz, felvételhez, otthoni hangoskodáshoz. Tettem be tüskét pár kondinak is, aluláteresztés, stabilizáló kondi stb..
Majd meglátjuk mi születik belőle, valószínűleg valami szörnyeteg

Zsolti
(#) kefe13 hozzászólása Feb 23, 2010 /
 
Csao.
Kérdeznék, ha lehet
Mielőtt elvadulnék csövek felé, egy Tubescreamert építenék.
Kérdés, gaussmarkov féle kapcsolás jól működő dolog lenne ?
Bővebben: Link
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Hali!

Jó az, szimpatikus a layout is. Még életemben nem építettem TS-t, de majd lehet nemsokára, az erőlködő "kvázi tiszta" csatornája elé kíváncsi lennék hogy szól majd Szóval várom majd a rewiev- ot erről a kis áramkörről!! Bár én őszintén szólva mindig tervezek magamnak panelt, nem tudom, hülye szokás, de szeretem, ha a meglévő alkatrész készletemhez igazodik a nyák és akkor minden "belecuppan" a panelbe .

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Hihi, én ahoz sajna buta vagyok, de nekiugrok a héten !
(van nálam egy nyák készen, egy kollégámé, czakó józsié, és nagyon frankó hangot cincorászik, bár az nem ez a cucc, de majd átbeszélem vele is, s hajrá)
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Mesélj a frankó hangot cincorászó egységről'!!
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Csatolok képet, hangot most nem me más dolog is van .., meccs, stb
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Jól néz ki, a bemenetet lecserélném árnyékoltra, ha nagyon halkan ennyit "beleugathatok". Azt én mindig árnyékolom és eddig baj nem származott belőle, lehet nem lett sokkal jobb, vagy maradt olyan, de rosszabb még soha
Kíváncsi leszek, ha kész lesz, írj pár sort róla!

Zsolt
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Ez egy "kölcsön kapott" ts, én gaussosat szeretném csinálni majd. De ez motivált , mert szépet szól ...
Bár az olcsó gitáromon is ügyködtem kicsit, elektronic parts tól rendeltem egy tremolót, és bevágtam , meg húrcsere is volt, az meg PRS 10-46, a leharcolt örni 10-46 os helyett.
Érdekes húr, mintha az elixír puhaságát hozná, az örni kemény hangjával !!! Nagyon jó !
Eltértem kicsit, bocs.
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Gondoltam, hogy a gussmarkovot akarod, az árnyékolt arra is érvényes , gondoltam nem esel neki egy kölcsön gépnek alakítgatni se szó se beszéd, csak mint tanács..
Nekem is kéne gitárt rendbetenni, mert igen bitang világ van benne, a kis kínaiak csúnya munkát végeztek benne az biztos. Ronda meg nem is jó az egész..van rajta mit javítani, de az majd az erősítő után..talán..

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 23, 2010 /
 
Hja, ráadásul a tiéd nem is egyutolsó darab. Eném meg a legolcsóbb amit lehet kapni
(#) kefe13 hozzászólása Feb 23, 2010 /
 
Csao, vettem föl gyorsba, a TS el, vonalba.
Nekem kell valami hasonló cucc
Koncepció : nyaki singli piköp, kis, majd nagy gain, híd hangszedő kis majd nagy gain.
sound forge, mentés sajnos 128 k ba me amugy nagy lenne.
(#) witti válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Szia!
Hát igen, TS9 életem első pedálja!
A tonepad.com-ról építettem meg. Szerintem Gauss is az ismertebb oldalakról csinálja a cuccokat, ahogy nézegettem különösebb változtatás nélkül.
Átesett 1-2 teszten még anno. Eredetileg egy MC1458-as IC került bele és a 2N3904-esek. Később mikor tudtam bele JRC4558D-t szerezni, ajánlották, hogy királyabb a pedál MPSA18-as tranyókkal. Nálam az MPSA18-al nagyon halk volt, így nem javaslom. /JRC4558- legenda ide vagy oda, nem igazán hallottam különbséget./ De nálam inkább az MC1458 a nyerő, szebben adja ki az élesebb hangokat. /Egy másik srác is megépítette és neki a 1458 tetszik./
Ennek ellenére a JRC maradt benne; mégis csak TS9; és különben is nagyon hosszú idő után jutottam az IC-hez.
Amit kaptál pedált, erős a gyanúm, hogy nem TS bár nagyon hasonlít /legalábbis nem TS808, TS9, TS9DX, TS10 és nem is Super TS.../ esetleg régebbi verzió, vagy alakítva lett, mivel a TS-ekben 2 tranyó van, ebben meg egyet látok. Mindenesetre a jó hír az, hogy ha megépíted a Gauss-ról vagy a Tonepad-ról, kissé karcosabb, dögösebb hangzása lesz! /úgy hallom.../
(#) csoka69 hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
Sziasztok!

A torzítóból a germánium diódákat kicseréltem LEDekre, és kicsit jobb lett a hangja, de nem az igazi, de szépen villognak

Raknék föl hangmintát ha érdekel valakit, de nincs programom hozzá, valami ajánlat?

(#) karpi válasza witti hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Az ilyen hogy egy alkatresz elesebben szol vagy tompabban becsapos dolog.A tranzisztoroknak az erositesi tenyezoje da az IC-knek is az erositesi tenyezoje az eggyik fontos dolog ebbol a szempontbol.

Erosebben torzit ha nagyobb az erositesi tenyezoje ugyanavval a polarizalo ellenallasokkal es levalaszto-kondenzatorokkal.De a mindenfele szuro savhatarolo stb is mashol vag az erositestol fuggoen.valamint az impedancia is mas es mas.

Vagyis az alkatreszeket a parameterek szerint kell valasztani a tobbi nem szamit .Ha a parameterek azonossak a kapcsolas ugyanugy kell mukodjon.
Gitarhoz nam kell szuper alkatresz a 100Hz -5KHz -es atfogashoz.
(#) karpi válasza csoka69 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Ge diodak kb 0,4V -ra hatarolnak a LED -ek mag kb 1,4V-ra ( LED szinetol fuggoen) tehat kevesebbet fog torzitani .Inkab "tube-overdrive" tipusokban hasznalatos.
ha nagyobb torzitast akarsz elerni LED-es vagassal akkor negyon fel kell erositeni a jelet de akkor is lagyab es tomorebb lesssz a hangzas peldaul a Si-diodas hatarolohoz kepest.

Torzito negy egysegbol van felepitve.\

[Bemeneti szuro] -[erosito+diodas hatarolas]-[kimeneti szuro] .

"Preciziosabb" cuccoknal a bemeneten van egy [buffer] illeszto fokozat ,valamint a kimeneten is egy [buffer].

Meg komplexebb cuccoknal a szurok allithatok ertelemszeru hatarokon belul .

nem erdemes tul komplex torzitot haszanalni elo zeneleshez mert nincs idi beallitani a kulombozo hangzasokat.Igy tobfajta torsitot haszanalnak amiket atkapcsolokkal valasztanak ki az adott pillanatban a szinpadon.

Legkenyelmesebbek a processzorok torzitoi amikknel tob tucat hangzast ekore be lehet allitani amiket egy ket gombnyomassl elovarazsolhatsz.

Ujabban motorral allithato potenciometereket alkalmaznak a "vintage" kapcsolasokhoz aminel a potmeterek poziciojat "memoralni" lehet igy akarcsak egy digitalis processzornal rengeteg "preset" mentheto egy memoriaba .

Ez most a tobcsatornas csoves /tranzisztoros erositok
erdekesebb valtozata.
Elonye hogy a 'mitologikus" hires kapcsolasu erositok utannaepitesenel megmarad minden kivant tulajdonsag 100%-ba a kulombseg csak az hogy motor forgathatja a potmetereket es a"preset" lehetoseg.
(#) csoka69 válasza karpi hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Ezt tudtam eddig is, de azért köszi!

Azért raktam LEDeket mert a Germánium diódák nagyon alacsonyan vágtak, és túl magas volt a hang, és darabos, a LEDek pedig nagyobb feszültségen vágnak, így azt reméltem az az igazi frekvencia jobban fog hallatszódni , de félig úgy is lett, szebb a hangja, nem olyan darabos, de a mély hangból nem lett sokkal több...

Előerősítőkkel bajlódok még mindig, amióta elkezdtem"forrasztgatni" azóta akármelyik előerősítőt csináltam, egyik sem volt az igazi, a legutolsó 4-5 percre volt jó, aztán nagy ordítás, sikított a hangszóró, és azóta csak recseg, és búg a kapcsolás :S

Nektek több tapasztalatotok van a dologban, én meg a hülye fejemmel nem tudom fölfogni, hogy mire kéne figyeljek...
Egy hozzászólásban összefoglalná egy Mester ezeket a dolgokat?

mondjuk ENNÉL az előerősítőnél, meg úgy általában egy ilyennél....
(#) csoka69 hozzászólása Feb 24, 2010 /
 
A rajzon a GND-k mindenhol a 0V-ra vannak kötve, vagy a -15V-ra?és az IC pedig a +/-15V...

A bemeneti és kimeneti csatlakozókat hogyan rakjam be, 0V,ra vagy a -15V-ra?

Itt kezdődnek a problémák mindig, földhurkok, búgások, hálózati frekvencia, vagy egyáltalán meg sem mukkan...stb...stb...stb...
(#) JnCon válasza csoka69 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Igen, a GND-ket mindenképpen 0V-ra kösd, véletlenül sem a -15-re!
Az ic tápja +/- 15V.
A be-és kimeneti csatik is 0V-ra, természetesen.
Néhány egyszerű alapvető dolog, amit érdemes betartani a földhurkok elkerülése végett:
A kisjelű vezetékeket minél távolabb közösítsd a nagyjelűektől.
Elég csak az egyik végét bekötni az árnyékolásnak (aljzatoknál természetesem nem, csak az erősítőn belül).
A nagyjelű vezetékek minél rövidebbek legyenek, használj jó vastag kábelt (+ és - táp a végerősítőnek, GND a végerősítőnek és a hangszórónak).
A végerősítő és a hangszórócsatlakozó közös pontja (GND) közvetlenül, toldás nélkül a táp nagy pufferelkóinak a közös pontjára legyen kötve minél rövidebb és vastagabb vezetékkel.
Lehetőleg ne az erősítő fémházát használd közösítővezetéknek, de természetesen ezt is össze kell kötni a táp közös pontjával.
5-6 cm-nél hosszabb jelvezetékeket (alacsony szintű, nem a hangszórókimenet) érdemes árnyékolt kábellel megcsinálni.
A táp pufferkondenzátorai legyenek minél nagyobbak, min. 4700µF de inkább 10000µF darabonként, ha lehetséges. Érdemes 1-1 pár száz nanós kondit párhuzamosan kötni a nagy elektrolitkondenzátorokkal.

Ha ezeket betartod, nagy gondod nem lehet. Persze lényeges az is, hogy jól legyenek az alkatrészek elhelyezve a panelon a végerősítőnél.

Itt van is egy jó kép a helyes kábelezésről:
http://sound.westhost.com/p27-f1b.gif
(#) kefe13 válasza csoka69 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Csao.
Fölvenni bármivel lehet vonalból, ajánlom fizetősbe a soud forge ot Bővebben: Link ,
ingyenes alternatíva Audacity Bővebben: Link .
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Hello!

Elfutott a méreg és megcsináltam az erőlködőt
Munkapontilag minden a legnagyobb rendben, de semmim nincs per pillanat, amin ki tudnám próbálni..
De majd holnap, felhozom a Tesla lemezjátszó dobozomat és majd azon megcicergetem..
Addig is a képek

Zsolti
(#) hapro válasza ZSozsóó hozzászólására (») Feb 24, 2010 /
 
Szép darab, szép munka. Ez valami TDA IC-s végfok?
Következő: »»   72 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem