Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangszóró tekercselés

Témaindító: robinson17, idő: Jún 23, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   10 / 34
(#) hugi00 válasza (») Feb 6, 2010 / 1

Lemered a huzalvastagsagot, es ertelem szeruen ugyan ugy 25mm hosszon megtekered ugyan olyan huzalvastagsaggal.

A 0,5mm-es huzal nagyon vastag lesz.
Mert az ellenalasa joval kisebb mint ami (velhetoleg) volt.

Ha 0,5 bol tekered igy szamolhatsz:
A keresztmetszet úgy kapod meg, hogy négyzetre emeled a zománc nélküli átmérőt, beszorzod PI-vel és osztod 4-el.
A=( D^2 * PI ) / 4
A tekercs belső külső átmérőjét nagyjából átlagolod, szval kb 22,5mm, ezt beszorzod PI-vel és ennyi egy menethossz (7,065cm).
Ezt a menetek számával szorzod, és megvan a huzalhossz.
(25/0,5)*2 ~ 100 meneted lesz
Igy a 0,5 huzal hossza 706,5cm lesz.

A huzal ellanalasat ugy kapod meg, hogy a huzalhoszt (meterben kifejezve) elosztod a keresztmetszetet,
utána beszorszod a fajlagos ellenállással (0,0175 ohm mm^2/m)

Termeszetesen az adott kepletekkel ki tudod szamolni hany metert kell a 8Ohm (7,4 korul ?) hoz hasznalnod.

(#) shalafi.66 válasza nagyonkezdo hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Akkor nem fogalmaztál rosszul. Csak én nem láttam még olyat, hogy 22-es átmérőt 25 magasra tekernének. Ehhez viszont nem jó a 0,5-ös huzal.
(#) nagyonkezdo válasza hugi00 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Nagyon szépen köszönöm :worship:
Igymár meni fog :kalap:
(#) shalafi.66 válasza nagyonkezdo hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Remélem, nem gondoljátok, hogy így rendben van.
A 0,5-ös huzallal lesz egy 10g körüli lengőcsévéd, 0,45ohm DC ellenállással...
0,2-es huallal lenne 8 ohm impedancia, kb. 2*90 menettel.
(#) hugi00 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 6, 2010 /

Nekem is szolt ?

Mert en is igy kezdtem:
"A 0,5mm-es huzal nagyon vastag lesz.
Mert az ellenalasa joval kisebb mint ami (velhetoleg) volt."

Ugye nekem meg tanulni kell.
- es nem elfeledni feltuntetni, hogy DC ellanalasertekre gondoltam.

Ehez milyen ladat keszitenel, autos kornyezetben 50Hz-en kellene a legnagyobb hangnyomast elerni.
Vagy tul alacsony lett az Fs a mozgotomeg novekedesevel (hogy kiemelkedoen jol dolgozzon 50Hz-en) ?

T/S GZNW15 (hugi_0)

A gyar altal megadott ertekek: GZNW15
(#) DJ_Tacee hozzászólása Feb 22, 2010 /

Sziasztok! Zalaegerszeg környezetében ki vállal hangszóró újratekercselést? Egy 15"-os mélyről van szó, szombat este megsütöttem. Állítólag van valaki Nagykanizsa környékén, valakinél kontakt? Köszi!
(#) LGS94 hozzászólása Feb 23, 2010 /

Sziasztok! Van egy 7,5cm-es kis hangszóróm amit megsütöttem arra lennék kíváncsi, hogy lehet e ezt újratekercselni és, hogy megsült meg tudom e számolni, hogy menet drót van a tekercsen és mivel lehet elválasztani a membránt és a lengőtekercset a csévétől halottam, hogy fel kell oldani a ragasztót de mivel? És ha jól van megcsinálva úgy értem pontossan precízen akkor fog úgy szólni mint új korában szólt?
(#) shalafi.66 válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

7,5? Olyanokat 500,- pénzért osztogatnak.
(#) LGS94 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 23, 2010 /

Jaja csak az a baj egy 5pont 1-es házimozi egyik része még 4 ugyanilyen van és akkor meg mindnek egyformának kellene lennie.
(#) gery20 hozzászólása Feb 24, 2010 /

Szeretném meg kérdezni hogy valaki nem tudja egy Videoton 20cm kis csapos hangszóró menet számát.

Mert totál szét égett és nem is tudom így meg számolni.
ha valaki tudja meg köszönném neki.
(#) karpi válasza gery20 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

A huzal atmerojet megmered hogy tudjad milyet hasznalj a tekercseleshez.Aztan ha ez egy normal hangszoro akkor kb. 10% -al lehet magasabb a tekercs mind a magnespolus vastagsaga .(A magnesen a felso lap amihez a kosar van fogva ,ennek a vastagsagahoz kepest 10-15% -al ezt a tekercsmagassagot szimetrikussan kell beallitani osszeregasztasnal a magnespolushoz kepest hogy bizonyos "Xmax" membrankiteres eseten maradjon "minnel tobb" tekercs menet a magneses terben ...).

Vagy /es:

Ha tudod a volt impedanciat akkor kiszamithatod a huzalatmerobol hany menet lessz az adott "magassaghoz"ketsoros tekercselessel ,aztan kiszamitod az ellenallasat ez altalaban 0,7-0,8 ohmos ellenallas a nevleges impedanciabol.
(#) gery20 válasza karpi hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Kösz infót így már menni fog csak még ma késznek kéne leni.

pontos típusa HA20/1134 4ohm
(#) shalafi.66 válasza gery20 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Pedig ilyenkor egyszerűbb a H2000-től kérni egy lengőcsévét hozzá. Olyan huzalt úgysem tudsz szerezni, mint amivel ők tekerik.

Egyébként a 20 centis 4 ohmos hangszóró 0,224-es huzallal készül, 13mm tekercselési magassággal. Tehát a fedőlaphoz képest kb. kétszer magasabb (+116%).

A 10-15% elég furcsa lenne karpi.
(#) hugi00 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Ebben a 0,224 ben a lakkozas is benne van ?
- es az milyen vastag ?

Vagy hadititok ? )

5mm a felso polusgyuru ?
- jol szamoltam ?

Szerk.: 5 kerdes. ))
"Ugy tanul a gyerek ha kerdez."

Szerk.2: H2000-nel tudnak beszerezni formahuzalt ?
(#) karpi válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Akkor ez valamifele subwoofer aminek nagy az Xmax-ja .
Tehat ilyenre tekercselje es vigyazni kell milyen
"melyre" ragasztja be a tekercset a magnespolushoz kepest .Gomdolom szimetrikussan kene ,vagy egy kicsit beljebb ?.Igy ha kiloki a basszus/nagydob maradjon a tekercs vege a magneses terben..
Ha lehet venni keszen az nem rossz ,aluminium huzal lenne ?.Subwoofer-hez nem hiszem hogy kell aluminium huzal mikor direkt meg mag is "nehezitik" a membrant egyes tipusoknal.szoval nagyobb tomegure epitik a lengo reszt igy leviszik a rezonanciafrekvenciat .Latom a bolt kirakatba valami muanyag vaz tartja a membrant ami elg nagy tomegu lehet egy papir vagy fem tolcser-membranhoz kepest.
Vagy nem kor alapu keresztmetszetu huzal hanem valami negyzet alaku?.nam nagyon lattam ilyet csak a nagyobb cegeknel , de lehet hogy most ha a kinaiak valamire raalnak elarasztjak a vilagot .
(#) hugi00 válasza karpi hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

[OFF]

Uhh .... karpi !

Kicsit probald meg szellosebben irni, mert nem ertem.
(Haromszori olvasas utan sem tudtam kibogozni.)

Koszonom !
(#) shalafi.66 válasza hugi00 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Szigetelésvastagság Grade 1. Fedőlap magassága 6mm. Csak kör profilú huzalokkal dolgoznak ők is, meg én is. De egyébként bármi beszerezhető ha elég sok kell.

karpi, nem szub. Csak sima mélyközép, azoknál szerintem így szokás. Amiket én készítek, ott pl. az 5mm fedőlap vastagsághoz 19mm tekercselési magasság tartozik, mégis mélyközéphangszórók. Kifejezetten jók középtartományban.
(#) LGS94 hozzászólása Feb 24, 2010 /

Milyen vegyszerrel lehet feloldani azt a ragasztót ami a membránt és a lengőcsévét ragassza a csévetesthez? És ha van pl egy 10W-os hangszóróm annak meglehet duplázni a teljesítményét, úgy, hogy dupla akkora vastag huzal és annyit rátekerni, hogy ugyanannyi legyen az ellenálása mint az előzővel mert ugye nagyobb keresztmetszetű és így kisebb az ellenálása és több menetszám és ezáltal erősebb mágneses mező de gondolom csak egy darabig lehet ezt elvinn mert akkor nagyobb mágnes is kell stb.
(#) shalafi.66 válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Röviden: nem.

Oldani meg attól függ, hogy mivel rakták össze.
(#) gery20 válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Sikerült a tekercs meglett oldva élég furcsa módon mert lett volna huzalom meg minden de én egy mást módszert próbáltam ki.

Találtam itthon vékony rézlapot és ara tekertem meg laphuzalból egész jó lett.

Nem ez volt már a első tekercselésem.

A hangszórókat én úgy szoktam szét szedni hogy hővel melegítem a kosarat és így a ragasztó felolvad és így nem is deformálódik el semmi. Nem mindegyik hang szóró ilyen
(#) karpi válasza LGS94 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Elektromgneses ero " F "

F=B*I*L

L= huzal hossza a magneses terben

I =az aramerosseg ami a huzal atmerotol A/mm^2 tol fugg.

Atmerore hivatkoztam mert be kell ferjen a huzal a magneses "resbe" .valamint a vastagsagtol fugg hogy hany menet fer egy adott tekercsmagassaghoz.
Tulajdonkeppen az "S" a huzalkeresztmetszet a fontos a megengedheto A/mm^2 kifejezesehez..

B=magneses terero

Innen latszik hogy ha vastagabb huzalod van rovidebb lessz az "L" kevesebb menet fer a tekercsre.

Ha egyaltalan belefer a resbe a huzalvastagsag.

Vastagabb( nagobb keresztmetszetu) huzalbol ugyanolyan impedanciaju tekercshez tobb menet szukseges .Tobb menet "magasabb" tekercs ami "kilog" a polusok kozott koncentralt magneses terbol es mint soros ellenalas /impedancia csokkenti a kiveheto erot.

Eronovelesre egyetlen modszer lehetne megvalosithato ,az hogy nem kor keresztmetszetu huzalt hanem negyzetes keresztmetszetul hasznaljunk aminek a kitoltesi tenyezoje nagyobb igy nagyobb az aram [I} a magneses terben levo menetekben az ellenallas csokenni fog .Igy egy nagyobb terhelhetosegu erositore van szikseg hogy kihasznalhassuk az igy kapott nagyobb terhelhetosegu hangszorot.

A nagyobb erot adott impedancian (pld 8 Ohm-on) ugy valositjak meg hogy a tekercs atmerojet novelik ertelemszeruen.

Igy nagybb lett az [ I ] es hoszabb lett az [ L ]

Nagyobb atmeroju a magneses res is => nagyobb magneses vezsteseg igy nagyobb ereju/tomegu magnes kell hogy megtartsuk a [ B ] erejet.(magnesester suruseget)

igy B mondjuk ugyanaz de I es L nagyobb=> nagyobb

B*I*L es nagyobb terhelhetosegu hangszorot kapunk .aminek az impedanciaja is megmarad mondjuk 8 Ohm -on.

ragaszto feloldasra :
Nitrohigito ,Cloroform , eddig mast nem hasznaltam.
ha semmivel nem lehet leoldani akkor kiszereltem a membrant mindenestol es igy membranostol teketcseltem .
Ha el van egve es igy hasznalhatatlan a csevetest es nem lehetett semmivel feloldani a ragasztast ,levagtam es finom smirglivel lecsiszoltam a plussz otnaradt ragasztot.
Ilyen altalaban nagy 15" es 18"-os basszus hangszorknal fordult elo .
(#) shalafi.66 válasza karpi hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Azért egy kicsit kevered a dolgokat.

A terhelhetőségnek nincs köze a B*I*l szorzathoz, és a valóságban azért nem így működnek a dolgok. Külön kell választani az elektromos és mech. terhelhetőséget, és a kettő összhangját meg kell tartani.
Az elektromos terhelhetőség egyébként simán növelhető egy másféle szigetelőanyaggal, csévetesttel is, nem kell hozzá feltétlen vastag huzal, az elektromos jóság, és azon túl az érzékenység növelése pedig a mágneskör felépítését változtatva könnyen módosítható.
A légrésen kívül tartózkodó meneteknek nem sok köze van köze a soros ellenálláshoz, de annál több a hangszóró lineáris tartományához, mechanikai terhelhetőségéhez.
(#) shalafi.66 válasza gery20 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

pedig az eredeti alu csévetesttel jobb. Nem beszélve arról, hogy könnyebb is.
(#) gery20 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Igaz hogy könnyebb de nem sokall.

de haverom így is nagyon boldog volt hogy jó lett
(#) hugi00 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

"A légrésen kívül tartózkodó meneteknek nem sok köze van köze a soros ellenálláshoz, de annál több a hangszóró lineáris tartományához, mechanikai terhelhetőségéhez."

Errol egy kicsit bovebben irnal ?

Ha a felso polusgyuru 35mm vastag, a cseve magassaga 20mm az Xmax 7,5mm.
Tehat a cseve nem mozdul ki a "magneses eroterbol" akkor ? ... "jobb" a linearis atvitele ?

Mi van akkor ha a csevetest 35 mm magas iletve ha 70mm magas, es ha meg ennel is magasabb 100mm ?
(#) pacal76 hozzászólása Márc 3, 2010 /

A huzalt mivel ragasztjátok a csévéhez?
Én egy időbe körömlakkal csináltam. (10éve)
(#) hangszoros válasza pacal76 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Az jól szól, de a melegtől sec perc alatt lezizen
(#) shalafi.66 válasza pacal76 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Mármint a csévetesthez. Mert a cséve maga a feltekert réz+a hordozófólia.
Legjobb esetben nem ragasztják, mert a huzal és a fólia a megfelelő anyaggal eleve ragasztózott, barkács szinten meg kétkomponensűekkel szokás kísérletezni.
(#) hugi00 válasza pacal76 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Tobbfele lakkal probalkoztam.
Voltak jobbak, kevesbe jok es abszulut gyulekonyak. )

Jelenleg Epoxygyanta a nyero.
(#) pacal76 válasza hugi00 hozzászólására (») Márc 4, 2010 /

Rendben akkor eporapid v epokit lesz a nyerő.
Következő: »»   10 / 34
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem