Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ezt azért ide írom mert hangfalépítés közben történt hogy gyártottam egy kanyarfúrút.
Egyszer én is vettem egy ilyen készletet...
Nincs megedzve ,és élezve sem volt.
Kedves fórumozók!
Sok hasznosat olvastam itt, de ami nekem kellene arról nem nagyon találtam semmit. Van 4 db SAL SBX 3040-es hangszóróm, amiből csak mélyládákat akarok csinálni.Utána kerestem a hsz T/S paramétereinek, az adott adatokkal a Bass Box 6 Pro egy kb. 60 literes zárt bobozt adott ki. Az érdekelne mennyire megbízhatóak a T/S adatok? Az erősítő egy t-amp e 800, egy aktív hangváltó fog majd az erősítő elé kerülni. A hangfalak kisebb- nagyobb bulikhoz kellenének. Véleményetek szerint az lenne jobb megoldás, ha két dobozt készítenék két hangszóróval, vagy négy dobozt? Előre is köszönöm a segítséget!
Szia, az a helyzet, hogy a SAL hangszórók általánosan rossz TS-paramétarekkel rendelkeznek és a gyártó nem a valós értékeket tünteti fel, jobbnak álitja be, mint a miel. Egyébként hol van a TS paraméter? Ha leirod, akkor meg tudom mondtani hogy zárt vagy más tipusu dobozba illik a h.sz. Szerintem ha 4 darab van belőle, akkor 2darab dupla dobozt épits, térválasztó nélkül, mert igy 3db-vel nő a hatásfok(ha jol tudom).
Semennyire. De azért a 60 liter zárt jó neki általában.
Name: sbx 3040 _mért_II Fs = 27.42 Hz Qms = 4.294 Vas = 115.2 liters Cms = 0.297 mm/N Mms = 113.6 g Rms = 4.559 kg/s Sd = 523 sq.cm Qes = 0.673 Re = 7.75 ohms Z = 8 ohms BL = 15.01 Tm Qts = 0.582 1-W SPL = 87.46 dB
Nem tudod jól.
Minden duplázásnál az 1W bemenőteljesítményhez tartozó érzékenység nő 3dB-vel, de ennek az elválasztáshoz nincs semmi köze.
Nem tudod jól.
Minden duplázásnál az 1W bemenőteljesítményhez tartozó érzékenység nő 3dB-vel, de ennek az elválasztáshoz nincs semmi köze.
Szia!
Köszi a gyors választ. Itt a T/S, amit találtam:
Sok eltérés van a gyárilag megadott adatok között. Megpróbálom a te mért adataiddal mit javasol a Bass Box.
Köszönöm
A bassbox nem tudja mekkora doboz kell. Csak önmagában a T-S-ből nem is lehet eldönteni.
Szívesen olvasom a tapasztalataid. Áprilisban kezdek neki a doboznak, addig nem lenne rossz tudnom mekkora dobozt is kellene. Ha nem T/S, akkor milyen szempontokat kell figyelembe vennem?
Normális esetben, ha a méyltartományra vagyunk kíváncsiak, vesszük a mért pontos T-S és nagyjelű paramétereket, megnézzük a hangszóró mechanikai korlátait, lineáris, max, és mechanikai kitérés, illetve a lengőrendszer határait, hogy mekkora dobozzal működik még biztonságosan, különösebb hallható problémák nélkül. Ezeket kell összhangba hozni a saját elvárásaiddal, meg a lehallgató helyiséggel, elhelyezhetőséggel.
A te esetedben inkább kompromisszumokat kötünk, meg kell találni azt a térfogatot, amivel még jó a terhelhetőség, és már elég jó a mélyátvitel.
(#643388) Valaki?
Csak egy kiindulási alapra lenne szükségem, vagy mégis egy kb adatra, hogy mégis mekkora legyen a dobozka. Köszönöm!
Zárt doboz, 20-25 liter között. Így ránézésre.
Hello. Régebben láttam egy képen hogy egy mélyközép h.sz elé párhuzamosan volt kötve egy kondenzátorés azt mondtátok, hogy azért van mert megváltoztatja az independenciát . Az lenne a kérdésem hogy egy 4,8ohm-os mélyközépel mit lehet csinálni, hogy 8 ohmos legyen? Vagy egy 8 ohmossal mit lehet csinálni hogy 4ohmos legyen? Persze most nem a tekercs kicserélésére gondolok. Szoval meg lehet változtatni valahogy az independenciát?
Szóval kisérletezzek. Azért kösz a segítséget, áprilisban kezdek neki, megpróbálom egy 60 literes dobozzal, leírom majd a tapasztalatokat. De addig is szívesen várok minden segítséget. Ha esetleg megvan minden mérésed, kitérések stb., küld még el kérlek. Köszönöm
Túl sokat nem tudsz kísérletezni, kb. 50-70-ig lehet elmenni vele.
Üdv mindenkinek!
Olyan ügyben kellene nekem segítség, hogy egy számítógépes 2.1 hez szeretnék egy másik .1-et készíteni, mert az eredeti odalett. 1db 10cm-es hangszóróra gondoltam, tudom, hogy nem várhatok sokat tőle, de nem is akarok. Szóvala valami dobozötlet, méret kellene nekem, esetleg ha valakinek van gyári 2.1 és meg van elégedve a hagjával, lemérhetné nekem a dobozt. Előre is köszönöm!
Hello, egy piezora, mekkora kondit kell sorba ötni, hogy az szépen szóljon?
AHHHHHH! Már megint kezdődik!
Szívesen segítünk, csak a leendő hangszóróról kicsit többet is írhatnál. 10 cm sajnos a megfelelő mélyhangok lesugárzásához eléggé kevés . 20 cm-től felfelé érdemes választani. Milyen árfekvésben gondolkozol?
Mi kezdődik? Pontosan megfogalmazott kérdést tettem fel.
Csak azt kérdeztem hogy kb. milyen kondi kell egy piezóra, hogy szépen szóljon(piezóhoz képest)? A piezók szinte mind egyformák, az alakjuk és a terhelhetőségük változik. Úgy tudom hogy elvileg kondenzátor se kéne hozzá, csak úgy csúnya a hangja. Nem kérek pontos választ, csak hogy megközelitőleg hány farados kondi kell. Amugy a képen láthatóról van szó, azt hiszem hogy a SAL gyártotta, de nem biztos.
80Hz-et a 10 centis is tudja.
Keresd vissza a fórumban. Rajz is van, minden. Nem kondi kell, hanem egy ellenállás párhuzamosan a piezóval, hogy az impedanciát kezelhető értékre hozd, és ezután a piezó elé egy szűrő, ami passzol a hangszórók átviteléhez.
Egyébként elég sokféle tud lenni egy piezo attól függően, hogy miylen tölcsér kerül elé iránykarakterben, átviteli és kihasználható frekvenciatartományban, stb.
De a piezó más elven működik mint a normális hangszórók, és plusz independenciát sem igazán jelent a hangfalban, akkor megy minek kell az ellenálással independenciát módositani? Nem értem.(lehet hogy én vagyok tudatlan, de akkor sem értem )
Nem találom azokat a hozzászólásokat amiről beszéltél, körül-belül merre is van? Köszi
Egy 6-7 centivel nagyobb meg már a 40-et is .. (bár azok közül mondjuk elég kevés képes erre..)
Semmi különös ,csak egy ilyen kérdés után általában valakit bannolnak pár napra.
Bővebben: Link Itt leírtam pontosan ,mit kell csinálni ,van szimuláció , és rajz is.
Te bizonyára a HA-17-634-re gondolsz. De jó az szub-nak?
Gaboca igényeit mindenképp kielégítené szerintem. 634-nek Shalafi szerint még az enyémnél is jobb mélyátvitele van.. és szerintem simán megállná az enyém is bizonyos hangerőszintig a helyét SUB-ként. Ha még alul kicsit rá is emelsz ésszel.. szerintem egész mélyre ereszkedik. Bár ekkor lőttek a linearitásnak De sok gyári házimoziszett még ennyire sem foglalkozik ezzel.. De egyébként én szinte mindíg 0-n hallgatom, és akkor is megvan az alja.. közelről mérve 45-től 2k-ig jelenleg egész jó az átvitelem.. fent vannak gondok..
Köszönöm, mostmár kezdem kapisgálni. Ez amit leirtál, hogy 10nf kondi sorosan, meg 4ohm-os ellenállás párhuzamosan, ez minden piezóhoz alkalmas? A piezó egy kétutas ládában lenne, és a közép-mély hangszóró 4,6ohm-os és jelenleg azon gondolkozok, hogy hogyan kössem össze a két hangszórót, hogy 4ohmot, vagy 8 ohmot kapjak, mert 2ohmra nem tudom leterheli az erősitőt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |