Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ezt azért ide írom mert hangfalépítés közben történt hogy gyártottam egy kanyarfúrút.
Egyszer én is vettem egy ilyen készletet...
![]() Nincs megedzve ,és élezve sem volt.
Kedves fórumozók!
Sok hasznosat olvastam itt, de ami nekem kellene arról nem nagyon találtam semmit. Van 4 db SAL SBX 3040-es hangszóróm, amiből csak mélyládákat akarok csinálni.Utána kerestem a hsz T/S paramétereinek, az adott adatokkal a Bass Box 6 Pro egy kb. 60 literes zárt bobozt adott ki. Az érdekelne mennyire megbízhatóak a T/S adatok? Az erősítő egy t-amp e 800, egy aktív hangváltó fog majd az erősítő elé kerülni. A hangfalak kisebb- nagyobb bulikhoz kellenének. Véleményetek szerint az lenne jobb megoldás, ha két dobozt készítenék két hangszóróval, vagy négy dobozt? Előre is köszönöm a segítséget!
Szia, az a helyzet, hogy a SAL hangszórók általánosan rossz TS-paramétarekkel rendelkeznek és a gyártó nem a valós értékeket tünteti fel, jobbnak álitja be, mint a miel. Egyébként hol van a TS paraméter? Ha leirod, akkor meg tudom mondtani hogy zárt vagy más tipusu dobozba illik a h.sz. Szerintem ha 4 darab van belőle, akkor 2darab dupla dobozt épits, térválasztó nélkül, mert igy 3db-vel nő a hatásfok(ha jol tudom).
Semennyire. De azért a 60 liter zárt jó neki általában.
Name: sbx 3040 _mért_II Fs = 27.42 Hz Qms = 4.294 Vas = 115.2 liters Cms = 0.297 mm/N Mms = 113.6 g Rms = 4.559 kg/s Sd = 523 sq.cm Qes = 0.673 Re = 7.75 ohms Z = 8 ohms BL = 15.01 Tm Qts = 0.582 1-W SPL = 87.46 dB
Nem tudod jól.
![]() Minden duplázásnál az 1W bemenőteljesítményhez tartozó érzékenység nő 3dB-vel, de ennek az elválasztáshoz nincs semmi köze.
Nem tudod jól.
![]() Minden duplázásnál az 1W bemenőteljesítményhez tartozó érzékenység nő 3dB-vel, de ennek az elválasztáshoz nincs semmi köze.
Szia!
Köszi a gyors választ. Itt a T/S, amit találtam:
Sok eltérés van a gyárilag megadott adatok között. Megpróbálom a te mért adataiddal mit javasol a Bass Box.
Köszönöm
A bassbox nem tudja mekkora doboz kell. Csak önmagában a T-S-ből nem is lehet eldönteni.
Szívesen olvasom a tapasztalataid. Áprilisban kezdek neki a doboznak, addig nem lenne rossz tudnom mekkora dobozt is kellene. Ha nem T/S, akkor milyen szempontokat kell figyelembe vennem?
Normális esetben, ha a méyltartományra vagyunk kíváncsiak, vesszük a mért pontos T-S és nagyjelű paramétereket, megnézzük a hangszóró mechanikai korlátait, lineáris, max, és mechanikai kitérés, illetve a lengőrendszer határait, hogy mekkora dobozzal működik még biztonságosan, különösebb hallható problémák nélkül. Ezeket kell összhangba hozni a saját elvárásaiddal, meg a lehallgató helyiséggel, elhelyezhetőséggel.
A te esetedben inkább kompromisszumokat kötünk, meg kell találni azt a térfogatot, amivel még jó a terhelhetőség, és már elég jó a mélyátvitel.
(#643388) Valaki?
Csak egy kiindulási alapra lenne szükségem, vagy mégis egy kb adatra, hogy mégis mekkora legyen a dobozka. Köszönöm!
Zárt doboz, 20-25 liter között. Így ránézésre.
Hello. Régebben láttam egy képen hogy egy mélyközép h.sz elé párhuzamosan volt kötve egy kondenzátorés azt mondtátok, hogy azért van mert megváltoztatja az independenciát . Az lenne a kérdésem hogy egy 4,8ohm-os mélyközépel mit lehet csinálni, hogy 8 ohmos legyen? Vagy egy 8 ohmossal mit lehet csinálni hogy 4ohmos legyen? Persze most nem a tekercs kicserélésére gondolok. Szoval meg lehet változtatni valahogy az independenciát?
Szóval kisérletezzek. Azért kösz a segítséget, áprilisban kezdek neki, megpróbálom egy 60 literes dobozzal, leírom majd a tapasztalatokat. De addig is szívesen várok minden segítséget. Ha esetleg megvan minden mérésed, kitérések stb., küld még el kérlek. Köszönöm
Túl sokat nem tudsz kísérletezni, kb. 50-70-ig lehet elmenni vele.
Üdv mindenkinek!
Olyan ügyben kellene nekem segítség, hogy egy számítógépes 2.1 hez szeretnék egy másik .1-et készíteni, mert az eredeti odalett. 1db 10cm-es hangszóróra gondoltam, tudom, hogy nem várhatok sokat tőle, de nem is akarok. Szóvala valami dobozötlet, méret kellene nekem, esetleg ha valakinek van gyári 2.1 és meg van elégedve a hagjával, lemérhetné nekem a dobozt. Előre is köszönöm!
Hello, egy piezora, mekkora kondit kell sorba ötni, hogy az szépen szóljon?
![]() AHHHHHH! Már megint kezdődik!
Szívesen segítünk, csak a leendő hangszóróról kicsit többet is írhatnál. 10 cm sajnos a megfelelő mélyhangok lesugárzásához eléggé kevés . 20 cm-től felfelé érdemes választani. Milyen árfekvésben gondolkozol?
Mi kezdődik? Pontosan megfogalmazott kérdést tettem fel.
Csak azt kérdeztem hogy kb. milyen kondi kell egy piezóra, hogy szépen szóljon(piezóhoz képest)? A piezók szinte mind egyformák, az alakjuk és a terhelhetőségük változik. Úgy tudom hogy elvileg kondenzátor se kéne hozzá, csak úgy csúnya a hangja. Nem kérek pontos választ, csak hogy megközelitőleg hány farados kondi kell. Amugy a képen láthatóról van szó, azt hiszem hogy a SAL gyártotta, de nem biztos.
80Hz-et a 10 centis is tudja.
![]()
Keresd vissza a fórumban. Rajz is van, minden. Nem kondi kell, hanem egy ellenállás párhuzamosan a piezóval, hogy az impedanciát kezelhető értékre hozd, és ezután a piezó elé egy szűrő, ami passzol a hangszórók átviteléhez.
Egyébként elég sokféle tud lenni egy piezo attól függően, hogy miylen tölcsér kerül elé iránykarakterben, átviteli és kihasználható frekvenciatartományban, stb.
De a piezó más elven működik mint a normális hangszórók, és plusz independenciát sem igazán jelent a hangfalban, akkor megy minek kell az ellenálással independenciát módositani? Nem értem.(lehet hogy én vagyok tudatlan, de akkor sem értem )
Nem találom azokat a hozzászólásokat amiről beszéltél, körül-belül merre is van? Köszi
Egy 6-7 centivel nagyobb meg már a 40-et is ..
![]()
Semmi különös ,csak egy ilyen kérdés után általában valakit bannolnak pár napra.
![]() ![]() ![]() Bővebben: Link Itt leírtam pontosan ,mit kell csinálni ,van szimuláció , és rajz is.
Te bizonyára a HA-17-634-re gondolsz. De jó az szub-nak?
Gaboca igényeit mindenképp kielégítené szerintem. 634-nek Shalafi szerint még az enyémnél is jobb mélyátvitele van.. és szerintem simán megállná az enyém is bizonyos hangerőszintig a helyét SUB-ként. Ha még alul kicsit rá is emelsz ésszel.. szerintem egész mélyre ereszkedik. Bár ekkor lőttek a linearitásnak
![]() ![]()
Köszönöm, mostmár kezdem kapisgálni. Ez amit leirtál, hogy 10nf kondi sorosan, meg 4ohm-os ellenállás párhuzamosan, ez minden piezóhoz alkalmas? A piezó egy kétutas ládában lenne, és a közép-mély hangszóró 4,6ohm-os és jelenleg azon gondolkozok, hogy hogyan kössem össze a két hangszórót, hogy 4ohmot, vagy 8 ohmot kapjak, mert 2ohmra nem tudom leterheli az erősitőt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |