Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » IGBT lágy lekapcsolása

Témaindító: rigidus, idő: Feb 24, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 1
(#) rigidus hozzászólása Feb 24, 2010 /

Sziasztok,

Egy IGBT-vel szeretnek egy tekercset impulzussal hajtani es azt szeretnem, hogy egy lehuzoellenallas kapcsolja ki gyengeden. Betettem egy MOSFET-et felhuzonak es azt hajtom egy FET driverrel ahogyan a mellekelt kepen is lathato.

Ez idaig szepen is mukodik viszont a FET nem huzza fel a GATE-et a 12V-ig, hanem csak ~7V-ig es nem is megy ki a teljesitmeny az L1-re. Ellentmondast erzek a dologban mivel a FET-net teljesen oda kellene huznia a 12V-hoz a GATE-et. Vagy tevednek?

Probaltam szimulatorban es a valo eletben is, kisebb-nagyobb kulonbsegekkel ugyanaz az eredmeny jott ki.

A mellekelt szkopkepen az impulzusok negativ ele megfelelo csak a feszultseg alacsony. A kep aljan talalhatoak az egysegek a jobb oldalon a "Delta" mutatja a feszultseg kurzorok (lila vonalak) kulonbseget voltban.

A kerdesem az volna, hogyan lehetne teljesen odahuzni 12V-hoz a GATE-et ugy, hogy az elek megmaradjanak?

Lehet, hogy trivialis a dolog de ha valakinek adodott mar ilyen megkoszonnek minden segitseget.
(#) kadarist válasza rigidus hozzászólására (») Feb 24, 2010 / 1

Szia!
Korrekt megoldást csak komplementer vagy totem-pole meghajtással érhetsz el.
Gate driver:Bővebben: Link
Buffer, IGBT-meghajtásra:
Bővebben: Link
Komplementer megoldással elérhető az, hogy a teljes tápfeszültség rákerüljön a gate-re, kikapcsoláskor pedig földre húzza azt.
A be és kikapcsolási feszültségmeredekséget gate-ellenállással állíthatod be. Ez induktív terhelésnél fontos, hogy ne lépd túl a biztonságos működési tartományt (SOA, RBSOA).
(#) pimi9 válasza rigidus hozzászólására (») Feb 24, 2010 / 1

Mért kell bele fet?
Nem elég a fetmeghajtó?
És egy dióda-ellenálás párossal hajtod vele az igbt-t?
(Feltöltés diódán keresztül, kisütés ellenáláson keresztül)
(#) rigidus válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Szia,

Jogos a kerdes. Nem emlitettem, hogy ~20ns felfuto el kritikus. Az eredeti kapcsolas ugy ment de nem talalok diodat olyan alacsony belso ellenallassal amin keresztul a FET driver be tudna kapcsolni ~20ns mellett. TC4421 (9A) ami kozbenso ellenallas nelkul (vagy a felmeno el lagyitasaval max 10ohm mellett) ezt megoldja de ilyen alacsony ellenallasu diodat nem talalok.
(#) kadarist válasza rigidus hozzászólására (») Feb 24, 2010 /

Nem sok egy kicsit az a 20ns felfutó él?Bővebben: Link
Ráadásul 1200V-os eszközt 30V-ról táplálva csak elég nagy veszteséggel lehet. A többiről nem is beszélve...
(#) pako válasza rigidus hozzászólására (») Feb 24, 2010 / 1

Szia!

Simpi-nek igaza van, P-ch FET kell hozzá. N csatornás szerintem azért nem vált be, mert 7V-ig felhúzza, ekkor G-S között már csak 4.5-5V van, lehet, hogy ez nem elég már neki a teljes kinyitáshoz, 20nsec időzítésekkel.
(#) Hp41C válasza pako hozzászólására (») Feb 25, 2010 / 1

Szia!

Az N-FET az eredeti kapcsolásban egy vezérelt áramgenerátor, a kimenő árama a (UGbemax-Ugs) / Rs azaz (12-4.5)/820 = 9.1 mA. A 820 ohm-on pontosan 7.5V-ot eredményez. A meghajtáshoz inkább valamilyen P-FET pl. IRF9540, IRFZ34, vagy a bemeneti jelet kell 5-6V-tal megemelni. A szintiilesztésnél a nem szimmetrikus kimenetű fokozatokat kerülni kell, mert a kikapcsolási időt (is) növelik... Ha már a bekapcsolást késlelteted, akkor a fokozatokat úgy is lehet tervezni (npn vagy pnp tranzisztorral felépített inverter), hogy mindegyik fokozat a IGBT bekapcsolási idejét növelje....

Szia
(#) cimopata hozzászólása Feb 26, 2010 /

És mire lesz jó a lágy lekapcsolás?

Azon kívül, hogy a keletkező feszültségtüskék csökkennek.
Mert ha ez a cél, akkor nem az IGBT lassításával kell kezdeni a dolgot.
(#) rigidus hozzászólása Feb 26, 2010 /

@cimopata

Egy fizikai kiserlethez kell az IGBT meghajtas ahol a gyors lekapcsolas problemat okoz.

@kadarist
A 20ns nem "sok", az IGBT adatlapja szerint annyit kinlodas nelkul tudnia kell. Az 1200V a felso hatara az IGBT-nek, a javasolt uzemeltetesi maximum az kb 960V. A 30V a labortapegyseg felso hatara ami a prototipushoz kezdetben elegendo. A fenti IGBT-nek a feszultsegkorlatja a legkevesbe erdekes tenyezo, sokkal erdekesebb az alacsony belso ellenallas es az aramerosseg amit impulzus modban elbir. (150A)
(#) kadarist válasza rigidus hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Az IGBT-nek pont hogy nagy a "belső ellenállása", annyira amennyire egy bipoláris tranzisztornak. Pláne a nagyfeszültségűeknek. Nézd csak meg az adatlapon a maradékfeszültségét. Hát nem kicsi.
A kollektor-oldalon egy közönséges bipoláris tranzisztorként viselkedik, semmi extra. A lényeg a vezérlése! MOSFET-módjára lehet vezérelni, gyakorlatilag csak a gate töltése és kisütése alatti időkben folyik áram a vezérlés-oldalon.
Neked inkább egy kis RDSon értékkel rendelkező MOSFET-re lenne szükséged, ha kis belső ellenállás mellett szeretnél nagy áramokat kapcsolni, kis feszültségen.
A 20 nanosec a határ, ráadásul ezt a drájvernek is tudnia kell.
(#) rigidus hozzászólása Feb 27, 2010 /

Az eszkoz egy fizikai kiserlethez lesz hasznalva amit ez az IGBT lazan visz barmilyen probalt MOSFET-tel szemben.

Kb. egy honapja csinaltam kiserletekeket MOSFET-ekkel pont azert, hogy az IGBT-tol szabadulhassunk. A kiserlet eredmenyei szempontjabol egyik rosszabbul teljesitett mint a masik. Legkozelebb bipolaris tranzisztorok is sorra kerulnek.

Egyebkent az oka egyelore ismeretlen es most a prioritas nem is ennek a nyomozasan van, orulunk, hogy vegre leptunk elore. Van eppen eleg tennivalo a projekt korul ugyhogy az IGBT meg egy darabig marad a sor vegen.

Amugy tudomasom szerint a bipolaris tranzisztoroknal kifejezetten alacsony az RDS.
(#) kadarist válasza rigidus hozzászólására (») Feb 27, 2010 / 6

A bipolárisoknak nincs RDS-ük az a MOSFET-eknek van a tranyóknak VCEsat-juk van (szaturációs maradékfeszültség). Ez a feszültség esik rajtuk működés közben.
A lényeg az, hogy kis feszültségen FET, nagyobbon IGBT a jobb.
(#) rigidus válasza kadarist hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Koszonom az infot es a helyesbitest. Kozben a napokban epitettem egy meghajtast, eppen alkatreszre varok. Szimulator szerint hozza az elvart eredmenyeket, remelem a valosagban is fogja.

A C1 csak a szimulacio miatt van mivel nem talaltam SPICE modelt az IGBT-hez, igy kerestem egyet ami kozel all hozza. Remelhetoleg nem lesz ra szukseg majd eloben.
(#) kadarist válasza rigidus hozzászólására (») Feb 27, 2010 / 6

Egy kis összefoglaló a témában: Bővebben: Link
Sajnos magyar nyelvű irodalom elég kevés van a témában. Egy közülük:Bővebben: Link. Ebben az IGBT-t és MOSFET-et is összehasonlítja a szerző.
(#) rigidus hozzászólása Feb 27, 2010 /

Koszonom a linkeket, az elso az nekem is meg volt, viszont meg nem mentem bele melyen. De valszeg a hetveget hasznosan fogom tolteni...
(#) lukovicsek hozzászólása Márc 26, 2017 /

Sziasztok
Van egy mosógép vezérlőm amin 6 db gf10nc60kd van, és bekapcsoláskor egy db mindig elszál kicsit megrángatja a motort és ennyi, valaki esetleg tudna segiteni hogy mi okozhatja?a motor rendben, csatlakozók is.
(#) kadarist válasza lukovicsek hozzászólására (») Márc 26, 2017 /

Szia!
Mindig ugyanaz lesz zárlatos?
(#) lukovicsek válasza kadarist hozzászólására (») Márc 26, 2017 /

Szia.
Igen
(#) lukovicsek válasza lukovicsek hozzászólására (») Márc 26, 2017 /

GP10nc60kd Ez volt nekem helyette

Az STGP10NC60KD-t szigetelten szerelted fel?

Kettő volt nekem, az elsőnél nem, aztán meg ugy próbáltam hogy le volt véve a hütőborda teljesen, de akkor is az lett zárlatos

Nagyon át kellene nézni a gate-driver részt és a clampinget, már ha van neki olyanja.

Clamping ? mi is az hétköznapi nyelven?

Itt egy fotò

Feszültségmegfogó. A kollektorban szokott lenni valamilyen szupresszordióda személyében.

egy darab van ilyen?

Nem, hat darab szokott lenni, de ebben lehet, hogy nincs. A gate vezérlésnél jó a dióda, ellenállás, a driver IC (L6388) környezete is jó, egyéb banális hiba?

A diòdàt màr cseréltem , az ic-t nem ugy làtom azok két igbt-t vezérelnek, és furcsa hogy a melette lévõ igbt jò,azt figyeltem még meg hogy amikor a motort inditanà akkor csak mintha toporogna és nem forog mintha csak 2 fàzis volna vagy nemtudom

de nem igazán tudom megmérni mert csak másodpercekre kapcsolja a motort
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem