Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   792 / 3991
(#) Riccsusz válasza Krisz03 hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

A rajzon értékek nem lehetnek jók, mivel az előbb arról volt szó, hogy az R1-nek minimum 1K-nak kell lennie. Ez az egyik meg ha 220ohm-on hagyom akkor eleve sokkalta magasabb ferkin rezeg mint 3KHz.
(#) pucuka válasza Riccsusz hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Az 555 -el felépített astabil multivibrátornak csak annyi szerepe van hogy előállítja a párszáz V egyent a C5 kondi számára. A C1, R1, R2 értékeitt így tudod kiszámolni
A kitöltési tényező kb 50 % legyen.
A gond az lehet, hogy a kapcsolás magasabb fordulatszámon nem ad elég teljesítményt. Ezt növelni csak a trafó növelésével, és nagyobb áramú meghajtásával tudod. Az 555 frekvenciáját a megszakítások frekvenciájának (fordulatszám) kétszerese fölé kellene választanod, ha a trafó bírja. (nem a gyújtótrafó)
(#) Riccsusz válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Tehát ha durván 6ezer a fordulat akkor kb. 12KHz-en kell működtetni ?
(#) pucuka válasza Riccsusz hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Ha minden fordulatra egy megszakítás esik, akkor igen
(#) Riccsusz válasza pucuka hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Erre egy magyarázatot kérhetek ? Tehát, hogy mégis miért kell hogy a 2x-rese legyen
(#) mex válasza Riccsusz hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

A hatezres percenkénti fordulat 200Hz frekit jelent.....
Ha tiz impulzus esik egy szikrára, akkor is elég a kettő kHz.
(#) pcroland hozzászólása Feb 27, 2010 /

Hello!
Ezt az FM adót akarom megépíteni és azt szeretném megkérdezni,hogy ez úgy működik,hogy beszélek bele és lehet rádióval fogni?Mert ha igen akkor még azt szeretném megkérdezni,hogy mit lehet állítani a potméterrel és a trimmer kondenzátorral?
(#) pucuka válasza mex hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Igazad van, nem számoltam át, fordulat/ perc et át kell számolni fordulat/ sec re, az egyenlő Hz el.
Így jó a 2 - 3 kHz.
(#) fricihun válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Heló. Igen valószínű nem belül van összekötve mert látszik hogy 2 vezeték jön ki ami össze van ónozva és és 1 szigetelésben vannak. Na mind1. Kijátszom máshogy. Az LM317-LM337 párossal is megtudom csinálni annyi különbséggel hogy ez így 1,5amperes lesz áganként. Szerintem el fogja bírni. A kivezérlésjelző 300mA-t az LM1036 szintén 300mA-t eszik, a szűrő sem hinném hogy 500mA-nél többet. Szóval el kell hogy bírja.

Felmerült egy kérdésem most ezzel kapcsolatban. A szűrőnek szimmetrikus táp kell. Az LM1036-ot rákötöm a pozitivra és a gnd-re. Kérdésem az hogy a kivezérlésjelzőnek a pozitív végét ráköthetem a GND-re és a GND-jét pedig a Negatív tápfeszre? Így a negatív tápfeszhez képes a GND-n +12V lesz. Könnyen lehet, hogy nincs igazam. De ezt majd Te megmondod. Csak azért gondolkodok ezen hogy ugyanannyival terheljem mindkét oldalt. Választ előre köszi.

üdv. fricihun
(#) Riccsusz válasza mex hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Tehát akkor ebből lekövetkeztetve nekem úgy kell beállítani hogy 2-3KHz legyen a freki és 50%-os kitöltéssel. Köszönöm
(#) Macsek71 hozzászólása Feb 28, 2010 /

Honnan lehet megtudni, egy elem( telep) milyen teljesítményű ?
Pl.: 3R12 lapos"elem" kb. mennyi ideig szolgáltat 200mA áramot ?

Köszi M.
(#) zolika60 válasza Macsek71 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Például így:Bővebben: Link :google:
(#) silenthill2 hozzászólása Feb 28, 2010 /

Hellosztok! Van egy Mobile Broadband Stick IV MF626 HSDPA USB készülékem, {mobilinternet} amin szeretném az antenna erősségét megnövelni. Az lenne a kérdésem, hogy az usb stickben van az antenna beépítve, vagy úgy van kiépítve, hogy usb hosszabbító kábelből is veheti a jel erősséget? Válaszotok előre is köszönöm! Üdv
(#) maTaKee hozzászólása Feb 28, 2010 /

Hello!
Valaki eltudná nekem magyarázni azt, hogy mi célt szolgál a képen lévő "DZ01"-es alkatrész?

Üdv Máté!

a.jpg

(#) pumoka válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Ez egy diac
(#) kadarist válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Szia!
Ez inkább egy kétirányú szupresszor dióda lesz. Túlfeszültség ellen véd. Ha nagyobb feszültséget kap, mint a letörési feszültsége, akkor kinyit és a biztosíték kiolvad a zárlati áramtól. Gyakorlatilag két szembefordított szupresszordióda van egy tokban váltakozóáramú alkalmazásnál.
Bővebben: Link
(#) silenthill2 válasza silenthill2 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Tud megoldást valaki?
(#) kadarist válasza silenthill2 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Szia!
Olyan nagy frekvencián már nem használják a kábeleket antennának.
(#) silenthill2 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Köszi a válaszod. Akkor ezek szerint az usb stickben van az antenna. Sajnos ezen a típuson nincs külső antenna csatlakoztathatóság, szétszedni viszont nem nagyon akarom! A lényeg az, hogy a tetőre ki van téve egy drót antennának, amit szerettem volna hozzákötni az usb stickemhez, hogy nagyobb legyen a térerő, esetleg lefedettség mintha az usb sticket tenném ki oda. Gondolom érthető, mit szerettem volna. Amikor az usb stickhez közel teszem a külső antenna drótját, sokkal nagyobb lesz a térerő, 99-ből 20, amikor nincs ott az antenna drótja, akkor meg 99-6-8 néha 14. Ezt szerettem volna sokkal nagyobbra beállítani. Valami lehetőség lenne erre, ha szétkapom az usb sticket és a belső antennájához hozzácsatlakoztatom a tetőn lévő drótnak a vezetékét? Nagyobbra változik a térerő?
(#) kadarist válasza silenthill2 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Tekerd rá a drótot (rézvezetéket) a stick-re. Szerintem úgy még jobb lesz. De ne legyen túl hosszú a kiálló rész, legfeljebb csak pár centis.
(#) Macsek71 válasza zolika60 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Köszi !

Ha jól számolok :

6100mAh/200mA ~= 20 h ?

majdnem egy napig működteti a fogyasztót ?

Kösz M
(#) silenthill2 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Köszi a segítségedet,de inkább szétkapom az usb sticket, megkeresem az antenna csatlakozási pontot, és hozzákötöm a tetőn lévő drótot. Annak már jónak kell hogy legyen! Köszi. Üdv. Jani
(#) sprofan válasza silenthill2 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Na igen, de egy ész nélkül rávágom a minél nagyobb drótot oszt jóvan módszer inkább csak ront a helyzeten, mintha csak egy 2-3cm-es drótdarabot tenél rá. Ez az a kategória, ahol a kisebb jobb! Kadarist nem véltelenül írt csak pár centit, pedig ő aztán tudja miről beszél.
(#) Vacok hozzászólása Feb 28, 2010 /

Sziasztok!
A csatolt 555-ös kapcsolás a kimeneten egy egész szimmetrikus háromszögjelet ad ki, kb. 2V-os amplitúdóval, és 7Hz-es frekvenciával. A probléma csak az vele, hogy 4 és 6V között. Azt meg lehet valahogy oldani, hogy felerősítés után a jel 5 és 12V között legyen?
(#) Riccsusz hozzászólása Feb 28, 2010 /

Hello, 555-ös Timer IC-nél az R2-es ellenállást ami a 7-es és 2-es láb között van el lehet-e hagyni ? Ha pedig nem akkor úgy lehetséges a megoldás, hogy R1-nek ami a 7-es és a 12V között van bekötök egy 9500 ohm-os ellenállást az R2 helyére pedig 1 ohm-ot ? a célom az lenne, hogy 50%-os kitöltéssel 3Khz-n rezegjen a kör.
(#) Vacok válasza Riccsusz hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Szia!
Szerintem egyik esetben sem fog berezegni. Meg lehet oldani úgy, hogy R1=15kΩ R2=47kΩ, C=2.2nF, így 6kHz-en fog rezegni majdnem 60%-os kitöltéssel, de egy 4013-as IC-ből ha az egyik kaput rákötöd az 555 kimenetére, akkor az le fogja osztani kettővel a jelet, tehát a kimeneten 3kHz lesz, és pontosan 50% kitöltés.
(#) Riccsusz válasza Vacok hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Annyi, hogy nem tudom, hogy ezek a 555-ös Timer IC képletekben van egy állandó szám a 0,7-es érték amivel szoroznak. Én nem tudom, hogy az én IC-m rossz vagy csak egyszerűen ennyiben eltért de nekem ez a szorzat számításaim alapján egészen kicsi: 0,00035 méréseim alapján. Mivel: nekem ha R1= 4980 ohm-al R2= 1K8 ohm-al és a kondim 100nF akkor a 3-mas láb és a test-en mért freki 3,365. Elméletileg T = 0.7*(R1+R2)*C és f = 1/T és ez cska akkor teljesül ha az a 0,7 -es szorzó 0,00035 lenne. Tehát ezek után is kérdem, hogy amit előbb írtál az így is jó lesz vagy egészen más a felállás ?

Nos... Itt van néhány pontatlanság. Az a frekvencia amit mérsz mi a mértékegysége (Hz, kHz, MHz)? És a helyes képlet az T=0,7(R1+2R2)C, de azonnal tudsz számolni frekvenciát az 1,44/(R1+2R2)C képlettel, behelyettesíteni pedig R=Ω, C=F, és a frekvenciát pedig Hz-ben fogod megkapni.
(#) Riccsusz válasza Vacok hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Tehát, elméletileg nekem ha R1 = 4980 ohm R2 = 1800 ohm és a C pedig 100nF tehát 0.0000001 F akkor elméletileg a frekvencia 1678 Hz. De nekem ezzel a konstrukcióval 3365 Hz-en rezeg. Tehát a frekvencia számításban is ez csak akkor jön ki ha az 1,44-et 2,89-re változtatom. Ebből következtetve most vagy az IC nem jó vagy pedig nagyon sajátos ?

A következő hozzászólást akkor a Köbzoli által belinkelt topikba írom.
Következő: »»   792 / 3991
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem