Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
A rajzon értékek nem lehetnek jók, mivel az előbb arról volt szó, hogy az R1-nek minimum 1K-nak kell lennie. Ez az egyik meg ha 220ohm-on hagyom akkor eleve sokkalta magasabb ferkin rezeg mint 3KHz.
Az 555 -el felépített astabil multivibrátornak csak annyi szerepe van hogy előállítja a párszáz V egyent a C5 kondi számára. A C1, R1, R2 értékeitt így tudod kiszámolni
A kitöltési tényező kb 50 % legyen. A gond az lehet, hogy a kapcsolás magasabb fordulatszámon nem ad elég teljesítményt. Ezt növelni csak a trafó növelésével, és nagyobb áramú meghajtásával tudod. Az 555 frekvenciáját a megszakítások frekvenciájának (fordulatszám) kétszerese fölé kellene választanod, ha a trafó bírja. (nem a gyújtótrafó)
Tehát ha durván 6ezer a fordulat akkor kb. 12KHz-en kell működtetni ?
Ha minden fordulatra egy megszakítás esik, akkor igen
Erre egy magyarázatot kérhetek ? Tehát, hogy mégis miért kell hogy a 2x-rese legyen
A hatezres percenkénti fordulat 200Hz frekit jelent.....
Ha tiz impulzus esik egy szikrára, akkor is elég a kettő kHz.
Hello!
Ezt az FM adót akarom megépíteni és azt szeretném megkérdezni,hogy ez úgy működik,hogy beszélek bele és lehet rádióval fogni?Mert ha igen akkor még azt szeretném megkérdezni,hogy mit lehet állítani a potméterrel és a trimmer kondenzátorral?
Igazad van, nem számoltam át, fordulat/ perc et át kell számolni fordulat/ sec re, az egyenlő Hz el.
Így jó a 2 - 3 kHz.
Heló. Igen valószínű nem belül van összekötve mert látszik hogy 2 vezeték jön ki ami össze van ónozva és és 1 szigetelésben vannak. Na mind1. Kijátszom máshogy. Az LM317-LM337 párossal is megtudom csinálni annyi különbséggel hogy ez így 1,5amperes lesz áganként. Szerintem el fogja bírni. A kivezérlésjelző 300mA-t az LM1036 szintén 300mA-t eszik, a szűrő sem hinném hogy 500mA-nél többet. Szóval el kell hogy bírja.
Felmerült egy kérdésem most ezzel kapcsolatban. A szűrőnek szimmetrikus táp kell. Az LM1036-ot rákötöm a pozitivra és a gnd-re. Kérdésem az hogy a kivezérlésjelzőnek a pozitív végét ráköthetem a GND-re és a GND-jét pedig a Negatív tápfeszre? Így a negatív tápfeszhez képes a GND-n +12V lesz. Könnyen lehet, hogy nincs igazam. De ezt majd Te megmondod. Csak azért gondolkodok ezen hogy ugyanannyival terheljem mindkét oldalt. Választ előre köszi. üdv. fricihun
Tehát akkor ebből lekövetkeztetve nekem úgy kell beállítani hogy 2-3KHz legyen a freki és 50%-os kitöltéssel. Köszönöm
Honnan lehet megtudni, egy elem( telep) milyen teljesítményű ?
Pl.: 3R12 lapos"elem" kb. mennyi ideig szolgáltat 200mA áramot ? Köszi M.
Például így:Bővebben: Link :google:
Hellosztok! Van egy Mobile Broadband Stick IV MF626 HSDPA USB készülékem, {mobilinternet} amin szeretném az antenna erősségét megnövelni. Az lenne a kérdésem, hogy az usb stickben van az antenna beépítve, vagy úgy van kiépítve, hogy usb hosszabbító kábelből is veheti a jel erősséget? Válaszotok előre is köszönöm! Üdv
Hello!
Valaki eltudná nekem magyarázni azt, hogy mi célt szolgál a képen lévő "DZ01"-es alkatrész? Üdv Máté!
Szia!
Ez inkább egy kétirányú szupresszor dióda lesz. Túlfeszültség ellen véd. Ha nagyobb feszültséget kap, mint a letörési feszültsége, akkor kinyit és a biztosíték kiolvad a zárlati áramtól. Gyakorlatilag két szembefordított szupresszordióda van egy tokban váltakozóáramú alkalmazásnál. Bővebben: Link
Tud megoldást valaki?
Szia!
Olyan nagy frekvencián már nem használják a kábeleket antennának.
Köszi a válaszod. Akkor ezek szerint az usb stickben van az antenna. Sajnos ezen a típuson nincs külső antenna csatlakoztathatóság, szétszedni viszont nem nagyon akarom! A lényeg az, hogy a tetőre ki van téve egy drót antennának, amit szerettem volna hozzákötni az usb stickemhez, hogy nagyobb legyen a térerő, esetleg lefedettség mintha az usb sticket tenném ki oda. Gondolom érthető, mit szerettem volna. Amikor az usb stickhez közel teszem a külső antenna drótját, sokkal nagyobb lesz a térerő, 99-ből 20, amikor nincs ott az antenna drótja, akkor meg 99-6-8 néha 14. Ezt szerettem volna sokkal nagyobbra beállítani. Valami lehetőség lenne erre, ha szétkapom az usb sticket és a belső antennájához hozzácsatlakoztatom a tetőn lévő drótnak a vezetékét? Nagyobbra változik a térerő?
Tekerd rá a drótot (rézvezetéket) a stick-re. Szerintem úgy még jobb lesz. De ne legyen túl hosszú a kiálló rész, legfeljebb csak pár centis.
Köszi !
Ha jól számolok : 6100mAh/200mA ~= 20 h ? majdnem egy napig működteti a fogyasztót ? Kösz M
Köszi a segítségedet,de inkább szétkapom az usb sticket, megkeresem az antenna csatlakozási pontot, és hozzákötöm a tetőn lévő drótot. Annak már jónak kell hogy legyen! Köszi. Üdv. Jani
Na igen, de egy ész nélkül rávágom a minél nagyobb drótot oszt jóvan módszer inkább csak ront a helyzeten, mintha csak egy 2-3cm-es drótdarabot tenél rá. Ez az a kategória, ahol a kisebb jobb! Kadarist nem véltelenül írt csak pár centit, pedig ő aztán tudja miről beszél.
Sziasztok!
A csatolt 555-ös kapcsolás a kimeneten egy egész szimmetrikus háromszögjelet ad ki, kb. 2V-os amplitúdóval, és 7Hz-es frekvenciával. A probléma csak az vele, hogy 4 és 6V között. Azt meg lehet valahogy oldani, hogy felerősítés után a jel 5 és 12V között legyen?
Hello, 555-ös Timer IC-nél az R2-es ellenállást ami a 7-es és 2-es láb között van el lehet-e hagyni ? Ha pedig nem akkor úgy lehetséges a megoldás, hogy R1-nek ami a 7-es és a 12V között van bekötök egy 9500 ohm-os ellenállást az R2 helyére pedig 1 ohm-ot ? a célom az lenne, hogy 50%-os kitöltéssel 3Khz-n rezegjen a kör.
Szia!
Szerintem egyik esetben sem fog berezegni. Meg lehet oldani úgy, hogy R1=15kΩ R2=47kΩ, C=2.2nF, így 6kHz-en fog rezegni majdnem 60%-os kitöltéssel, de egy 4013-as IC-ből ha az egyik kaput rákötöd az 555 kimenetére, akkor az le fogja osztani kettővel a jelet, tehát a kimeneten 3kHz lesz, és pontosan 50% kitöltés.
Annyi, hogy nem tudom, hogy ezek a 555-ös Timer IC képletekben van egy állandó szám a 0,7-es érték amivel szoroznak. Én nem tudom, hogy az én IC-m rossz vagy csak egyszerűen ennyiben eltért de nekem ez a szorzat számításaim alapján egészen kicsi: 0,00035 méréseim alapján. Mivel: nekem ha R1= 4980 ohm-al R2= 1K8 ohm-al és a kondim 100nF akkor a 3-mas láb és a test-en mért freki 3,365. Elméletileg T = 0.7*(R1+R2)*C és f = 1/T és ez cska akkor teljesül ha az a 0,7 -es szorzó 0,00035 lenne. Tehát ezek után is kérdem, hogy amit előbb írtál az így is jó lesz vagy egészen más a felállás ?
Nos... Itt van néhány pontatlanság. Az a frekvencia amit mérsz mi a mértékegysége (Hz, kHz, MHz)? És a helyes képlet az T=0,7(R1+2R2)C, de azonnal tudsz számolni frekvenciát az 1,44/(R1+2R2)C képlettel, behelyettesíteni pedig R=Ω, C=F, és a frekvenciát pedig Hz-ben fogod megkapni.
Tehát, elméletileg nekem ha R1 = 4980 ohm R2 = 1800 ohm és a C pedig 100nF tehát 0.0000001 F akkor elméletileg a frekvencia 1678 Hz. De nekem ezzel a konstrukcióval 3365 Hz-en rezeg. Tehát a frekvencia számításban is ez csak akkor jön ki ha az 1,44-et 2,89-re változtatom. Ebből következtetve most vagy az IC nem jó vagy pedig nagyon sajátos ?
A következő hozzászólást akkor a Köbzoli által belinkelt topikba írom.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |