Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Még nem egészen. Nem mindegy, hogy n vagy u a prefixum. És az impedancia frekvenciafüggően változó az elektrodinamikus hangszóróknál, tehát ha jól csinálod a váltást nem esik a névleges érték alá sehol.
Jobban jársz egy 3,3-4,7u x 10R változattal. A pontos értékek, esetleg egy másodrendű szűrő szükségessége úgy derül ki, ahogy írtam, ha megnézed a hangszórók átvitelét.
Na erre gondoltam, de akkor a rajzot nem csináltam meg mellé annakidején.
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_583648.html?highligh...583648[link][/url]
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenn hogyha egy sima 100W-os quad405-el meghajtanék egy 250W-os 4 ohm-os mélyhangszórót ezen keresztül, akkor jólenne úgy mélynyomónak? Vagy alul áteresztő szűrű jobblenne? Köszi! ![]()
Szia, szerintem igy is jo lessz a dolog, de az lenne a legjobb, ha szereznél egy aktiv hangváltót, sub crosowert és akkor döngetnél vele mint álat.
Kifejezetten nem jó, ezekkel a váltókkal emlékeim szerint eléggé leesik az impedancia mélytartományban.
Sziasztok! Szeretnék csinálni egy pár 2 utas hangfalat, Sal 25 centis hangszórókból, esetleg tudnátok adni doboz terv tippet, amibe jó mélyeket adna? Érdekelne még ha reflexnyílást tennék rá akkor annak hol lenne a legjobb helye? hogy lehet ezt kiszámolni? Próbáltam JBL Hangfal tervező progival, ez optimálisan 150 literes dobozt adott meg a 25cm-es hangszóróhoz, minimálisan pedig 100literest, azt írta hogy 6cm es refleszcső 6,8cm hosszú legyen, de ezt a csövet hol kell elhejezni a dobozon, erről nem ír. Doboz méretnek 75cm magas 46cm széles 29cm hátrafelé. Ezek a számítások jók lehetnek? A reflexcsövet hova kellene tenni a dobozon? Előre hátra? És fontos hogy hol helyezkedik el? Mi a véleményetek?
Ehhez a HA-17-634 mélyközéphez már ajánlottak itt magasat, dobozméretet, mindent, kivéve a megfelelő frekiváltó elkészítéséhez alkalmas rajzot, alkatrészajánlásokat.
Ez az utolsó "bevehetetlen fal" a kétutas felé. Neked talán lenne ilyen publikus rajz a birtokodban?
Sziasztok!
És az az inpedencia leesés az mivel jár? Illetve aktív váltót hol tudnék szerezni? köszi! ![]()
Itt az oldalon sztem vannak páran, akik segítenek összerakni. A neten elég sok kapcsolás forog közkézen aktív szűrőre.
Az impedancia alacsony értéke az erősítő szenvedésével jár együtt.
Adott váltó, csak adott dobozzal érvényes. Szóval nem elég a rajz önmagában.
A hangszóró kizárja a kétutas alkalmazást. Csak mélytartományban használható, 300Hz alatt. Ami jó neki doboz szinten, az a 40-50 literes zárt. A reflexcső elfelejthető.
Köszönöm a választ. Tehát akkor 3 utas kell hogy legyen, és zárt dobozba ajánlod. Igy akkor elkerülhetem az esetlegesen rossz helyre tett reflexnyílás kellemetlenségeit is. Még azt kérdezném, a dobozmérettel kapcsolatban, mi lenne ha nagyobb dobozba tenném, nem érhetnék el mélyebb frekvenciákon jobb hangnyomást? Mert akkor nem sajnálnám az anyagot rá, csinálnák akár 100literes zárt dobozt is akár, ha érdemes. Mi a véleményetek?
Üdv! EV Eliminator I Top és I Sub rajza van valakinek?
Neten már több száz rajzot megnéztem, de nem találtam még meg ![]()
Ezt tudom. Csak félreérthető voltam. Sokból nem tartana odatenni azt a kis leírást hogy "X váltó, Y literes, ilyen oldalarányokkal rendelkező, ilyen típusú dobozban, ilyen méretekkel bíró reflexcsővel, ide ajánlott elhelyezéssel, ezekkel a hangszórókkal készíthető hangdoboz.
Vagy egy lerajzolt tervdokumentumot. (De ezt még Richelieu bíboros is csak nehezen tudta volna meg, ahogy veszem észre. ![]()
Biztosan. És ismeri valaki ezeket a hiányzó adatokat? Másik gond, hogy stabil-e annyira ez a két hangszóró, hogy lehessen egy kit-et alapozni rá?
Mindig van észérvekkel alátámasztott kibúvó
![]()
Hello, emlékszem hogy valahol láttam képet erről a h.sz-röl YDD 165 LPB, csak arra nem emlékszem, hogy melyik topikban. Valaki ismeri ezt a h.sz.t, vagy esetleg a T-S-t? Főként azt szeretném tudni, hogy zárt vagy reflex dobozba tervezték-e?
Nem tervezték azt semmibe. De ha hasonlít a többi társára, akkor a gyenge elektromos oldal miatt csak zárt vagy TL.
Első ránézésre látszik rajta hogy kinai sz.r, én is azt mondtam volna hogy zárt, nagyon hasonlit a felépitése a SAL-ra, meg az MNC-re. Kb. hány literes zártat javasolsz egy ilyen 16,5cm-esnek?
Hány literes a legközelebbi kuka?
Mindig van esély a gondolkodásra.
Amit az előbb írtam, attól kb. ötször több érv létezik....
Olyan 10 literes lehet.
![]()
Sziasztok!
Először is nem a váltóval kellene foglalkoznom hanem a mélyláda dobozával, töltöttel fel 2 képet, sajnos adataim nincsennek a hangszóróról, csak vmi ládatervet kérnék tőletek ami ehhez jó. Tudom hogy adatok nélkül nehéz, de vami olyan ami álltalában minden ilyen teljesítményű 30cm-es mélynyomóhoz jó Köszi előre is! ![]()
Ez nem mélyhangszóró. ~90dB érzékenységű gitárhsz, freeair paraméterekkel. Szóval csak zárt, vagy hátul nyitott dobozban műkdik tűrhetően. De akkor is csak az eredeti felhasználási célra jó.
Tehát akkor mélynyomónak nemis használható
![]() És akkor ennek tobb kell mint 200-300Hz?
Nem igazán. 100Hz fölött szól rendesen.
Üdv mindenkinek!
Köszönöm a hozzászólásokat, igazából a nekem a helyhiány miatt kellene minnél kisebb sub, a hangszóróm ami van az egy 10cm-es somogyi hangszóró. Bővebben: Link Ebből kellene valamit kihozni. Valami dobozötlet esetleg valakinek, vagy ehez, vagy ahoz a hangszóróhoz amit javasoltatok? Köszi!
Ebből sosem lesz szub :no:
fs=86Hz (!) Spl=83 dB (!) Szerintem nem érdemes rá ídőt és anyagot pazarolni.
Fenéket 86.
![]()
Akkor van valami más megoldás a problémámra?
Mint írtam, egy számítógépes 2.1 mélynyomóját szeretném elkészíteni, mert az eredeti nincs meg. Ehez kellene nekem valami ötlet, a végfok kb 5-10wattos lehet, vagy kevesebb. Nem hangnyomás versenyt akarok nyerni vele, csak kellene valami, hogy ne csak a 2 kis hangfal szóljon. |
Bejelentkezés
Hirdetés |