Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádiósmagnók (javítás)
Lapozás: OK   5 / 9
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 21, 2009 /
 
No próbálkoztam közben.. kicsit megtámogattam a táppuffert.. plusz 10000 mikróval.. Ettől jóval lejjebb csökkent a brumm.. viszont nem hinném, hogy alapból ekkora pufferrel üzemelne csak jól.. előkeresem otthon az új pufferelkós zacskó, és lecserélem a 100mikrós kondikat is.. lehet azok vannak kiszáradva.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 26, 2009 /
 
Kicseréltem a magnópanelen a 100 mikrós kondikat, valamint a táppanelen található 100 mikróst. Illetve kikaptam a 2200 mikrós puffert, és tettem a helyére egy szinte új 10000 mikrós kondit. A brumm csak a 100mikrósok cseréjével egyáltalán nem szűnt meg. zonban a 10000res betétele után csendesebb lett, de még max hangon mindig van brumm. Néha bekapcsoláskor meg a gerjedésszerű zakatolás is. Egyébként a műszer kapcsolója most LEVEL állásban van. Felvételnél mutatja is a kivezérlést, lejátszásnál azonban beáll egy szintre, és jeltől függetlenül ott marad. Nem tudom mit kéne olyankor mutatnia, de fixen áll. A hangerőt felvéve pedig ütemre lefelé mozog. Fél hangerő fölött, sok mélyhangnál pedig mintha a moci is belassulna. Valamint néha gondol egyet a magnórész, kicsit begyorsul, megnő a brumm, és a mutató lejjebb szökken, mintha ilyenkor a motor elektronikája meghúzná a feszültséget, prdig alkohollal megáztattam a szabályzó trimmereket a motor panelján. Nos, én a következőt gondoltam: kicserélem azt a zener+tranyó stabilizátort egy LM317-re, valamint a puffer után beteszek egy 7808-at, és a magnómocit is kicserélem egy beépített elektronikájú darabra, amit a 7808 fog táplálni. Bár van nekem otthon autórádióból kiberhelt motorom is, szerintem annak simán bírnia kéne a 15V-ot, ami a puffertől jön. Ha erre sem javul meg a hiba, akkor a diódahidat is cserélem, valamint megnézem a primer körben a bizti érintkezését.. ott is eshet fesz.
De ha ezután is brummogni fog, akkor a magnópanelt a külvilággal összekötő árnyékolt vezetékek egyik végén megszakjtom a földelést.. mert ez a dolog okozhat földhurkot.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Okt 29, 2009 /
 
Azt hiszem hozzászólás-sorozatom befejező része következik. Kiiktattam a motorelektronikát, és betettem egy belső elektronikájú motort. Brumm maradt, de az ingadozás megszűnt. Aztán kicseréltem a stabilizátort LM317-re.. brumm maradt.. mondom kimérem a stabkockát. Rádió üzemben szépen megvolt a beállított 9,8V, azonban magnó üzemmódban 14,5V volt a kimeneten. Volt nekem korábban egy ilyen megjegyzésem:
Idézet:
„Egyébként a rádiórészt kapcsoló isostat érintkező hibáját meg lehet oldani úgy, hogy a vele szemben lévő lét lábra átkötni, mert azok nincsenek használva.. nekem bevált ez a módszer .”

Hát nem vált be. Ugyanis az ISOSTAT 3 állásó mivolta miatt magnó állásban úgy kapcsol ezzel az átkötéssel, hogy kisöntöli a stabilizátort. Magyarul: magnó állásban az elektronika a stabil, szűrt 10V helyett a nemstabil, nemnagyonszűrt 15V-ot kapta meg. Találtam még azon a kapcsolón 4 lábat, aminek forrszeme sem volt.. oda áthidalva a rádió kapcsolása megoldódott, és a stab probláma is. Már vissza is tettem a 2200µF gyári elkót. Tökéletesen működik már így is. A mutatós műszer pedig magnó üzemben, LEVEL állásban 0-ról indulva szépen mutatja a kivezérlést.
Bocsánat, hogy kicsit sokat közlök.. de remélem sokaknak segítek majd ezzel, ha hasonló problémájuk lesz.
(#) tams hozzászólása Dec 21, 2009 /
 
Hello!
Van egy SANYO rádiós magnóm! M W735k a típusa, de a googli semmit sem ír ki rá. Ez egy 2 kazetás sztereó rádiósmagnó.

2 apróbb kellemetlenség van rajta, azonkívül hibátlan.

Az eslő az, hogy a hangerőt tolópotméterrel állthatjuk rajta, és kis hangerőnél nem mindíg szimmetrikus a hangja, az egyik oldala néha halkabb és 0 ba állítva pedig kicsit felhangosodik.
A kérdésem az volna, hogy ha kontaktsprével megfújkálnáma potmétert, akkor szerintetek megoldódna? Vagy ilyenkor a vezetősáv már lekopik róla és csak cserélni lehet? De igazából nem mindíg produkálja, remélem van remény.

A másik gond az, hogy ha FM sávban hangolom, akkor úgy recseg, mint amit a kopott hangerőpotméterek produkálnak. Ezzel kapcsolatban lövésem sincsen mit lehet tenni. Érdekes módon a többi frekvenciasávon(SW1 SW2 MW) egyáltalán nincsen meg ez a hiba.
Az még érdekes lehet hogy van egy FINE TUNE nevezetű potméterszerűség az oldalán, de azzal nem veszem észre, hogy bármit is csinálna. Adóra hangolva ha csavargatom se csinál semmit.
Egyébként egész jó érzékeny vevő lenne. De a recsegés miatt elég nehéz behangolni, mert nem nagyon hallani ha adóra állt.

Igazából még szét nem szedtem, mert először tájékozódnék mielőtt bármihez nyúlok.

Várom az ötleteket!
köszi
(#) kadarist válasza tams hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Szia!

A fine tune csak AM-ben(rövidhullám, középhullám) hatásos. Az autó antennáját lehet a rádióhoz hangolni.
Kontaktspré sokat segít a potin.
(#) Zupp87 válasza tams hozzászólására (») Jan 6, 2010 /
 
Nekem régen volt egy kétkazettás magnóm. Az is recsegett FM hangolás közben. Sőt, ha adtam egy pofont a rádiónak, máris elhangolódott.. meg sokszor magától is. AM-en nem csinálta ezeket a dolgokat. Aztán egyszer szétszedtem, és láttam, hogy a forgókondiban az egyik műanyag szigetelőlap lötyög. Kicseréltem a kondit egy másik rádióból bontottra, és a hiba megszűnt.
(#) Zupp87 hozzászólása Jan 24, 2010 /
 
Visszatérve a videoton magnómhoz..
Működött minden pengén.. egy darabig. A magnó rész most is pöpec, a felvétel is.. De FM adás vétele közben (akár OIRT - igen, a tokaji adó még most is nyomja ezen a sávon a Petőfit - , akár CCIR) totál véletlenszerűen pattog a hang, ugrál ideoda a vétel. Van, amikor nem csinálja jó ideig, de van, amikor napokig állandóan. Tegnap a hangoló rész összes forrasztását megerősítettem.. abbahagyta a pattogást, egy óra alatt egy sercegés nem sok, annyit se hallottam. Aztán ma reggel bekapcsolom.. megint ugyanaz.. de folyamatosan. Mondom ilyen nincs. De van úgy, hogy amikor elugrik, és kihúzom a konnektorból, visszaugrik a helyére, és amíg ki nem sül a kondi, szól az állomás. Lehetséges, hogy mégis jobban ki lenne békülve az eredeti stabilizátorával, mint az LM317-tel? Mert már fogalmam sincs, mi lehet a gondja. Gyanakodtam amúgy arra is, hogy koszos a forgó.. de az véleményem szerint nem kéne hogy ilyen rapszodikus pattogásokat okozzon.
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Jan 28, 2010 /
 
Közben eszembe jutott valami: az az LM317, ami most benne van, előzőleg az LM1036-os hangszínszabályzó előtt volt. Ott 40V-ból csinált 13,8-at az IC-nek, miközben erősen melegedett, bár volt hűtése. Ment is stabilan majdnem egy évig, mindennapos használat mellett. Aztán egyszer csak elszállt az LM egyik oldala. Kicseréltem az IC-t egy vadonat újra (az LM1036-ot).. ment pár napig, aztán detto.. ugyanaz az oldal. Lehetséges, hogy a sok melegedésben megfáradt a stabkocka? És rapszodikusan kapcsolgatja néha a kimenetre a bemeneti feszt? Mivel nincs szkópom, meglesem majd otthon az orosz tükrös voltmérőmmel.. ha himbálózni fog a mutató.. akkor az lesz a gebasz.
(#) Tomi94 hozzászólása Feb 28, 2010 /
 
Sziasztok!
Van nálam egy régi hordozható magnóból bontott komplett elektronikai panel (a készülék típusát nem tudom). Előszedtem egy alig használt mechanikát, és rákötöttem egy monó fejet -> elindul, szépen játszik le (bár kissé behallatszik induláskor a motorhang). Namost, megpróbáltam felvenni is vele, de amikor visszahallgattam, szabályos időközökben kattan egyet, elhalkul, majd újra felerősödik. HiFi deckben (Akai) hallgatva ugyanez van, csak ott még a sztereó fej miatt kicsit más a hangszín, a kivezérlésjelző szerint kb. -3dB-ig erősödik, aztán egy kattanás, és akkor -15dB alá csökken. Mindegy, hogy a beépített mikrofonnal vagy DIN-ről veszek fel (egyébként az is elég furcsa, hogy az ötpólusú csatlakozón vonalszintű bemenet van, de a DIN-szabványos jelszinttel meg sem szólalt).
Elég egyszerű az elektronikája, csak a végfok IC-s, a vonal kimenetig három tranzisztoros. Ha tudtok, segítsetek!
Még csatolok hangmintát is:
(#) kadarist válasza Tomi94 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Gerjedés lehet a szakadozás oka. Jól szűrd meg a tápegységed. Ha stabkockákról táplálod, akkor kerámiakondikat építs az IC-k lábaihoz.
(#) Tomi94 válasza kadarist hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Eredetileg elemes volt, én gyári stabilizált tápról járatom, úgyhogy nem hiszem, hogy ez lenne a baja. Lehet, hogy valahol szakadt a földelés?
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Feb 28, 2010 /
 
Végignéztem, nincs szakadt földelés. Akkor hogyan tovább?
(#) Tomi94 hozzászólása Márc 5, 2010 /
 
Kipróbáltam egyenletes mérőjellel is az áramkört, és aközben nem ingadozott a hangerő. Akkor rossz a szintszabályzó (minden elkót kicseréltem benne, mi mehet még tönkre benne)?
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Senkinek nincs ötlete? Legalább azt jó lenne tudnom, hogy milyen alkatrész hibája okozhat ilyet (kondikat már cseréltem, a tranzisztorok ha rosszak lennének, azt sztem lejátszáskor is hallanám, talán megnyúlt valamelyik ellenállás), akkor el tudnék indulni valamilyen irányban (a műszereim megvannak, de nem tudom, hogyan működnek ezek az automata szintszabályzók)
(#) Zupp87 válasza Zupp87 hozzászólására (») Ápr 12, 2010 /
 
Wáá.. és megoldottam a Vido magnó rádióhibáját Egy trimmerkondi volt megőrülve. Úgy észleltem a dolgot, hogy kínomba elkezdtem piszkálni az összes trimmert, mert már nagyon ugrált a vétel, és amikor ehhez hozzáértem, még jobban csinálta, akkor is, ha épp véletlenségéből adódóan nem ugrált.. Párszor odavissza tekertem végkitérésig, majd visszahangoltam az állomásra. Azóta nem ugrál
(#) Tomi94 hozzászólása Máj 26, 2010 /
 
Sziasztok! Nem akartam ezért új témát nyitni, csak egy kérdés lenne. Van egy néhány éves Walkman, ami a kazetta bal csatornáját kicsivel hangosabban játssza le, nem mértem, egy-két dB lenne szerintem. Ennek mi lehet inkább az oka, a magnófej, vagy az erősítő része? Mert alapból a fejre gondolnék, de egyáltalán nem kopott, meg a mechanikája is jól működik, az erősítő viszont nem hiszem, hogy másképp öregedne el a két csatornáján. A gyártóját nem tudom, nem találtam rajta a márkajelet, csak egy WM-186 típusjelzést.
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 3, 2010 /
 
Újra elővettem, és sikerült megoldanom ennek a magnónak a felvételes gondját. Így utólag nem volt egy nagy ügy, az volt a baja, hogy a DIN-csatlakozón nem a szabályos 2..5 mV-ot, de nem is vonalszintű jelet fogadott, valamint annak a másik RCA-DIN kábelnek rossz volt a bekötése: vonal kimeneti érintkezőre adta a bemenő jelet. Ezzel a mostani kábellel jól vesz fel, ha régebbi rádiómagnó vagy hifi kompakt kimenetével kötöm össze, azzal tökéletesen működik.
(#) Zupp87 válasza Tomi94 hozzászólására (») Júl 7, 2010 /
 
A fejbeállítást is érdemes azért ellenőrizni. Valamint ha nem ott van a gubanc, az elektronika elkóit.
(#) szisa hozzászólása Márc 16, 2011 /
 
Üdv, egy kis segítség kellene.
Van egy AIWA CS-250 típusú kazettás magnó, ami azt a hibajelenséget produkálja, hogy FM sávban, annak egy szakaszán elhallgat.
Tehát a teljes sávban kb 95 MHz-től 103 MHz-ig síri csend...
A két szélén legalább FM zaj van, és többé-kevésbé fogja is az adásokat.
Nincs valami tippje valakinek?
(#) Tomi94 válasza szisa hozzászólására (») Márc 18, 2011 /
 
Üdv! Elsőre talán a forgókondit ellenőrizném, mert szerintem ha valahol zárlatos, az okozhat ilyesmit. Ha ott, ahol van vétel, erősen pattog, recseg hangolás közben, az is erre utal.
(#) Tomi94 hozzászólása Nov 5, 2011 /
 
Sziasztok!
Nem nagyon írt ide mostanában senki sem, de hátha tud valaki segíteni. Egy régi Saba CR326 típusú magnót javítanék, mechanikáját rendbe tettem már, viszont a felvétel nem működik jól rajta, nagyon halk és tompa a hangja, sőt az előző felvételből is rajtamaradnak hangok (fejek nem tűnnek kopottnak). Kipróbáltam, hogy ha lekötöm a törlőfejet, akkor viszont teljesen normálisan vesz fel! Rámértem a törlőfejre, 1.3 Ohm az ellenállása, amit először nagyon kevésnek tartottam, de próbaképp megmértem egy működő deck törlőfejét is, az 1.5 Ohmos volt. Rajzom szerencsére van hozzá, ha nem is tökéletes, de olvasható. Az oszcillátor résznél érdemes lehet cserélnem a tranzisztorokat, esetleg valamelyik kondenzátor öregedett el?

cr326_2.jpg
    
(#) emuhun válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Sziasztok!


Nemrég vettem egy gyönyörű régi aiwa CA-30 típusú rádiósmagnót. Mindene rendben van, nagyon szépen szól (van line és phono bemenete is), egyedül a rádióval van valami bibi. Amikor állomást keresek, a sistergés és a torz zene hangos, de amint rááll az adott állomásra, azonnal nagyon halk lesz. tehát a zene tisztán szól, de nagyon halkan - ez mono és sztereo adás esetén is így van. line in-t megtesztelve gyönyörűen szól, egyedül a rádiónál van ez a gond. van valakinek valami ötlete? Köszönöm!
(#) CHZ válasza emuhun hozzászólására (») Júl 31, 2012 /
 
Szia!

Tipikus demodulátor hiba, tekercs elhangolódásról lehet szó. Finoman próbáld behangolni, szerintem jó lesz.
(#) Tomi94 hozzászólása Okt 21, 2012 /
 
Sziasztok!
Egy Videoton Star de Luxe magnót újítok fel, a rádió és a kazetta lejátszás már szépen megy, elvileg jövő héten kapok hozzá működőképes hangszórót is. Addig is, külső hangszóróval kipróbáltam, hogyan vesz fel rádióról... Nem lett túl tiszta a felvétel hangja, nincs benne elég magashang - viszont törlés, előmágnesezés van rendesen, nem ezen múlik. Betettem egy deckbe is meghallgatni, ott is ugyanolyan zavaros hangja volt, és a kivezérlésjelző folyamatosan +6 dB-t mutatott (tehát ezért volt tompa és kissé torz a hang). Gondolom azért van ez, mert a régi kopott CK12 fejet, amivel nagyon tompán szólt, már az újabb 3D12N-re cseréltem (ez van pl. az MK27-ben is). Van valami mód arra, hogy a szintszabályzó automatikát hozzáállítsam az új fejhez? Akár alkatrészcserével is, ennyire nem ragaszkodom az eredetiséghez.
Illetve van még egy dolog, aminek gyanítom az okát: a hangerőszabályzó kb. a kétharmad állásig szinte semmit nem erősít a hangon, utána pedig nagyon hirtelen kezd működni - ez lehet azért, mert valaki fordítva kötötte be a logaritmikus potmétert?
(#) pauer1998 hozzászólása Márc 2, 2013 /
 
Sziasztok! Van egy NEC RM248 tÍpusú rádiósmagnóm pár apró hibával:
-A kazetta sebesség kicsit lassú (nem találtam benne sebességállÍtót mint a walkmanekbe)
-kicsit zúg a felvétel (ez nem nagy baj)
-illetve FM ORIT sávos. Van valami lehetőség arra hogy áthangoljam? Nem akarok konvertert venni bele. Nagyon sok kerámia kondi van az fm "forgóizé" környékén és nem tudom leolvasni róla az adatokat. Nagyon nem szeretnék rosszat kiszedni. Előre is köszönöm.
(#) fecameca válasza pauer1998 hozzászólására (») Márc 2, 2013 /
 
Szia! Erre gondolsz? A motor valószínűleg röpsúlyos.(Vagy a motor belsejében van a szabályzó áramkör, ilyenkor egy kis furaton át állítható) Áthangolás: Eltávolítandó a C2: 22 pF, és a C15: 16 pF, ezek után valószínűleg a trimmerekkel be lehet állítani. A zúgás nem tudom, milyen? Motorzaj? Fehér zaj?
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
(#) pauer1998 válasza fecameca hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Köszi, igen ha jól emlékszem akkor röpsúlyos, a trimmer pedig ha jól tudom az fm hangolóizélyén lévő csavarok ugye?
Előre is köszönöm.
(#) fecameca válasza pauer1998 hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Igen, kis csavarhúzóval tekerhető kondenzátorok. Mielőtt hozzányúlsz. érintsd meg a hozzá tartozó kivezetést, ha a hangereje, vagy az állomásbeállítás változik, akkor nem az AM-ét tekered el véletlenül.
(#) pauer1998 hozzászólása Márc 4, 2013 /
 
Szia! Működik de csak 1 adót fogok vele a music fm- et (89.5) mást nem nagyon a hangerő sem olyan nagy mint pl az am kossuth. Mi lehet a baj?
A kazettamotoron nincs lyuk nem lehet sebességet állÍtani viszont lendkerék az van. Nem nagyon pörög utána ha megforgatom. Csak egy kicsit lassú a sebesség, viszont úgy érzem mintha szorulna.
(#) pauer1998 válasza Tomi94 hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Szia! Nincs elállÍtva a fej?
Következő: »»   5 / 9
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem