Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 97
(#) Novak hozzászólása Márc 1, 2010 /

Én lassan falnak megyek már
Ez az, amiről tegnap beszéltem. Most is jött a 17-es, egész jó minőségben tudtam is venni, de így szétesik a képem. Jobbra-balra eltolódnak a darabok, már vétel közben. Rá van kötve a hang a gépre, direktbe nem hallom, de a rákötött hangban is hallom, hogy mikor van ugrás. Olyan, mintha kiesne a ritmusból a műhold, és egy tikk-takk után kimaradna a sípolás, vagy nem is tudom. A lényeg, hogy határozottan meg lehet hallani vétel közben, mikor elugrik a kép.
Találkoztatok már ilyennel?
Nem értem, és nagyon bosszant.
Ja, és természetesen vétel közben hozzá sem nyúltam a vevőhöz, még csak nem is nyúlkáltam körülötte.

rosszkép.gif

(#) kadarist válasza Novak hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Na még egyszer: műholdhiba esete forog fenn. Ott fenn! Az előbb írtam.
Használj Wxsat-ot, amiben tudsz szinronozási módokat váltani.és ne ezt a Wxtoimg-t.
A Wxsat-al élőben (real-time) tudsz képeket vételezni, nem kell előtte felvenni a hangot. Szerintem úgy sokkal izgalmasabb a dolog.
Még egy tanács: úgy állítsd be a hangfrekvenciás jelszintet, hogy a szürkeségi skála legvilágosabb sávja közel fehér legyen. Így éred el a lehető legkontrasztosabb, legjobban kiértékelhető képet.
(#) szendi001 hozzászólása Márc 1, 2010 /

Sziasztok!
Szol a Novak altal rajzolt keverovel a radio mint atom. Itt meg a tranzisztor nincs bekotve.
Ilyen lett es igy szol, mellette a az oktato radio keszen.

Koszi mindenkinek!

Udv Joe
(#) kadarist hozzászólása Márc 1, 2010 /

Végre! Hanyagoljátok már ezt a kétszer transzponált megoldást. Csak bonyolítja az így is bonyolult helyzetet. :yes:
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Bocs, nem vettem észre az előző hozzászólásodat, valahogy átsiklottam felette.
Megvan a WXsat is, azzal is nézegettem, de nekem szimpatikusabb volt a másik. A WXtoImg-vel is élőben nézem a képet, nem kell felvenni ahhoz sem a hangot.
A hangerőről is folyamatosan tájékoztat, szól ha túl halk vagy túl hangos. De akkor majd próbálkozom még vele.
Köszi.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

A kor Q ja is szamit, az adatlapi leiras szerint, nekem jol szol, a par mellerakott kapacitassal is. Holnap keresek adatlapot a kf tekercshez es becsatolom. Akkor szol rosszul tapasztalatom szerint ha a kor melle van hangolva, tegyel melle -+5 10 pf et es ugy nezd meg mit produkal.

Az SO42p s keverot szerintem elkotottem, azert nem indult el anno az oszcija de holnap ujra probalkozom vele hasonlo felepitesben. a kicsatolas is mas volt ott.
Ezerrel epitem a pllt is de meg par alkatresz jon hozza. Vegre mukodik valami, jott vagy 6 csatorna fet nelkul. En sima bf961 vagy hasonlot tervezek hasznalni egyelopre BC savban.

A fentiek tukreben batrabban allok neki ujra francia projektnek.

Szep Estet Mindenkinek
Joe
(#) szendi001 válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Hat ize, szerintem ki fogom probalni mert mar majdnem kesz, az egyetlen hianyalkatreszem a 455 os rezonator, 465 jott helyette, kvarcom ahhoz meg nincs.
A bemeneti savszurojetol paraztam , de igy nemi tapasztalat utan valoszinu azt is csak jelmaximumra hangolom egy helyen. eleg szeles igy is

Csak a szinkron miatt lesz jobb a WXsat. Mintha azt írtad volna, hogy a felvett hangban hallottad a kiesést. Azért gondoltam a felvevős verzióra.
(#) Novak válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

A 82 pF után megpróbáltam úgy is, hogy egy 68 pF-os kondival párhuzamosan beraktam egy 5-40 pF-os trimmert, de így sem tudtam használható dolgot kihozni belőle.
De holnap majd lehet előtúrok egy TV-s 6,5 MHz-es rezgőkört.
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Márc 1, 2010 /

Úgy értettem a felvett hangot, hogy nem közvetlenül a vevőre kötött hangszórót hallgattam, hanem a hangot bevezettem a gépre, és már a PC-ből kijövő hangot hallgattam HiFi. Ezért gondoltam először, hogy esetleg valami elcsúszik a mintavételezésnél...
De akkor szegény NOAA17-tel van a baj

Köszönöm a pontosítást! Még egy utolsót belekotyogok a KF-sávszélességgel kapcsolatban. Nekem úgy sikerült a sávszélesség csökkentése 10,7 megán, hogy sorbakötöttem több kerámiaszűrőt. Mivel nincs két pontosan egyforma sávszélességű és szimmetriájú szűrő, ezért a centerfreki felé szűkül az átviteli sáv a sorbakötésekkel. Persze így csökken a jelszint, de az erősítés növelésével ez sem lesz hátrány.
(#) Novak hozzászólása Márc 2, 2010 /

Reggel kipróbáltam, a korábban feltett, tranzisztoros KF erősítőt, de nekem nem igazán vált be. Nem javult tőle a vételem.
Délben a NOAA18-ról egy ilyet sikerült vennem, csatoltam. A vevő az a tegnap felrakott rajzon szereplő, SA612-essel épített változat volt. Már alakul a kép, most igazából az a baj, hogy túl rövid ideig tudom megfelelő minőségben venni.
(#) Novak hozzászólása Márc 2, 2010 /

Reggel kipróbáltam, a korábban feltett, tranzisztoros KF erősítőt, de nekem nem igazán vált be. Nem javult tőle a vételem.
Délben a NOAA18-ról egy ilyet sikerült vennem, csatoltam. A vevő az a tegnap felrakott rajzon szereplő, SA612-essel épített változat volt. Már alakul a kép, most igazából az a baj, hogy túl rövid ideig tudom megfelelő minőségben venni.
(#) szendi001 válasza Novak hozzászólására (») Márc 2, 2010 /

Megmondom oszinten, hogy fulre minimalis valtozast vettem eszre a tranzisztoros erositot tartalmazo vetelnel en is. Az egyetlen elony ami latszott a szintillesztes, megnott az alapzaj es mintha picit tisztabb lett volna a vetel(lehet h hittem inkabb), de ahogy nezem a demodulator IC erositese sokkal tobbet szamit. Valoszinu ket szuro koze erne meg betenni a tranzisztoros fokozatot.
Ahogy nezem ha a kf amugy mukodik ezeket a radiokat inkabb az elokoroknel lehet megfogni valoszinu ezert hasznaltak a gyori foiskolan is a 4 tagu szurot FM401 bol.
Akkor sem lattam jelentos valozast ha a keramia szuro es a tranyo elott volt egy plusz rezgokor. Persze a ketto egyutt azert jobb de nem egetvero a kulonbseg mint taviron vagy am-nel....
Kozben kiderult hogy az AN keveronel elmereteztem a tekercseket valoszinu az a kevero azert nem indult el mert magas volt a freki.
Kilatsz az antennaval rendesen?

Udv Joe
(#) szendi001 hozzászólása Márc 2, 2010 /

egyebklent az ne612 akkorat erosit hogy meg, elofordulhat hogy erdemes lenne a bemeno koron modositani, meg azon gondolkodtam kozben hogy nem az AFC hianya miatt esik szet a keped egy ido utan?
Tudnatok segiteni abban hogyan kell ugyanilyen oszcillator felepitest csinalni SO42P vel ? Tudom volt rola szo, de anno nem indult el, es volt visszacsatolas is a rezgokorben ami NE612 nel csak egy par pf es kondi....

Koszi es Udv
Joe
(#) kadarist válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Széles sávú KF mellett nem kell AFC. Dopplerrel együtt is benne marad a sávszélességben a jel.
(#) Novak válasza kadarist hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Való igaz. SFE10.7MA szűrővel ha 137.500-ön jön a jel, akkor még 137.400-on is van hogy hallani. A doppler meg csak 2-3 kHz maximum.
Én a NOAA18-ast is 137.910-en veszem, ezt tudja a PLL, nem pedig a valós 137,9125-ön...
(#) gtk válasza Novak hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Gondolom a bemenokort nem hangolod csak az oszcit. Igy lehet hogy pontosan a savszellesseg/doppler miatt nem tudod venni rendesen.

TV tunerrel milyen lenne epiteni? Nem tudom annak az erzekenysege megfelelo lenne-e ?
Gondolkodom egy hasznalhato lehetosegen en is. Bar AFC nelkul mondjuk 300 KHz savszelesseg mellett nem biztos hogy az eddig megoldasokkal a 137.910 is jol veheto lenne.
(#) kadarist válasza gtk hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Szia!
Az AFC-t már régebben kilőttük. Nincs értelme. Az RF bemenőköröknek pedig több megahertz sávszélessége szokott lenni. Az biztosan nem kerékkötője a doppleres vételnek.
(#) gtk válasza kadarist hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Szia ! En a keramia szuro savszelessegere gondoltam az elobb.
(#) Novak válasza gtk hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Ha a kerámia szűrő sávszélességére gondoltál, azon mit lehetne hangolni? Vagy nem értem. Annyira egybe írtad a bemenőkör hangolásával a sávszélesség problémát, hogy nyilvánvalónak tűnt, hogy arra gondolsz
Mindegy.
Egyébként olvasgattam több helyen is, mindenhol azt mondják, hogy gyakorlati haszna nincsen.
A bemenő kör egyébként biztosan nem rontja a vételt a doppler miatt, hiszen ahogyan kadarist is írta, annak azért van pár MHz szélessége, de 2-3 kHz egész biztosan
(#) szendi001 válasza gtk hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

A savszelesseg az a parameter amit vegulis jo lenne merni. Beszletunk korabban a DDS es wobblerrol. Nos annak nem alltam meg neki, de osszedobtam ezt a kapcsolast.
Mukodik, de eredetileg keramiaszuroket nez vele a konstruktor, szoval keskeny a sav, de elkeszitettem a 91Ek ban talalhato wobbler elterito aramkoret. Az tud 15 voltot haromszogban szoval valoszinu egesz jol lehet merni kf szurok savszelesseget a ket osszeparositott eszkozzel.
Meg barkacsolok a torteneten.

Udv Joe

Bővebben: Link

ez meg a teljes oldal , szerintem uber jo a japan srac beszel nemetul
Bővebben: Link
(#) szendi001 hozzászólása Márc 3, 2010 /

nem keramia szurot.. kvarcszurot..

Amugy nekem 7-10 mega korul kb 400 khz sweepet csinal ugy hogy az 555 laban kb 3 volt van csucsban. Akartam moge tenni egy 741 et, de a jel nem linearis, szoval inkabb kulso sweepet akarok hasznalni.
Eredeti terv rovidre savszuro hangolasa, de ez kozel van az altalunk hasznalt kf ertekekhez, kulon elonye hogy egyszeru szkop is jo hozza, es ha megbaratkozol azzal hogy nem gorbet latsz jo a szkop merofej is
es kb 200 Ft
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

A bemenő kör sávszélességének a vevő távolszelektivitásának (tükör, és mellékhullámú csillapítás) kialakításában van szerepe. A sávszélessége pedig a jóságától függ, ami ebben a sávban nem túl nagy, így a sávszélesség több MHz lehet. (a KF szűrőnek a közelszelektivitás kialakítása a feladata) Ezért a bemenőkör hangolására a kis relatív sávszélesség miatt általában nincs szükség. Nincs szükség az AFC re sem mert a PLL miatt a vételi frekvencia elég stabil, és ha a vevő teljes sávszélessége nagyobb 50 KHz -nél nagyobb (a doppler effektus miatt).
Hogyan definiálod a TV tuner érzékenységét?
A TV tunernek van erősítése, sávszélessége, és zajszáma. Ezekkel az adatokkal (már ha ismertek) lehet számolni, mivel a kimeneti jelét tovább használod. Ennél jobb minőségű bemenő/keverő fokozatot lehet építeni BF960 - NE612 áramkörökből, és megspórolhatsz egy 38 MHz 10,7 (5.5, 6.5) MHz konverziót
(#) szendi001 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

A fentiek tukreben azt hiszem rajzolok egy nyakot az NE612 es verzionak. Az en a rendelkezesre allo tba120AS verziohoz rajzolom meg a panelt, varikapos hangolassal, de pll nelkul, tisztan egy potival egyelore.
Kozben megneztem az SO42p rajzat , es ugy gondolom a beta verzio mar mukodni fog, de akarok egy mukodo nyakos konstrukciot mielott ujra barkacsolni kezdek.
Udv Mindenkinek Joe
(#) Ferkógyerek válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Ha már a szűrők méréséről esett szó. Qtk kolléga a multkor kérte a műszerem rajzát, ezért utólag lerajzoltam a teljes áramkört. És ha már lerajzoltam gondoltam felteszem ide is, hátha valaki kedvet kap valami hasonló építéséhez.
(#) szilva válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Az S042-ben nincs benne az oszcillátor rész. Ha megnézed az SA612 és az SO42 belső ekvivalens rajzát, akkor láthatod, hogy az SA-ban van egy egy tranzisztoros oszcillátor kialakítására kitalált részlet. Az SO42-ben ez nincs meg, amúgy a kettős kiegyenlítésű keverő ugyanaz mindkettőben.

Az SO42-ből én amit láttam, mindenhol szimmetrikus kialakítású oszcillátort építettek a két "alsó" tranzisztorból. Nem láttam sehol olyat, hogy ezt a helyi oszcillátort varikappal hangolták volna. Bár biztos megoldható, de valamiért inkább külső oszcillátorokkal találkoztam a változtatható frekvenciájú keveréseknél.

Külső oszcillátorral én próbáltam az SO42-t (pontosabban UL1042 típusú megfelelőjét, FM broadcast sávban), engem eléggé meggyőzött a használhatóságról.
(#) szendi001 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Szia Ferkogyerek!

Ez egy szuper muszer, igazabol ennek a kivaltasara kezdtem el barkacsolni az asztal szelen levo alkatreszekbol. Sajnos meghaladja jelenlegi felkeszultsegemet es lehetosegeimet az elkeszitese. Koszi a kepet le is mentem gyorsan.
Udv Joe
(#) pucuka válasza szilva hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Vére valaki nem ccir fm -ezik!
Köszönöm.
(#) szendi001 válasza szilva hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

Koszi a valaszt,
Akkor itt lehetett a kutya elasva. GDO bol tettem az oldalaba jelet es akkor mukodott jol, jott csomo ado ugyanezzel a kf el, de az also tranzisztoros oszcillator nem indult el. Akkor ezert van legalabb 4 lab hasznalva a berezegteteshez. Mellekelten teszek fel egy rajzot, mar szerepelt, de ezen van varikapos hangolasi megoldas. Nem hagyott nyugodni a tortenet de a valaszodbol leesett merre kell elindulni. Most mar meg tudom merni a rezges frekvenciajat, szoval nagyobb esellyel fog szolni. Amugy az NE612 meggyozott korabban taviron, de itt is szuperul mukodik es elsore eindult...A pll valoszinu megoldja kesobb a problemamat az so val, amugy is kulso oszcival szeretnem hajtani.

Koszi Joe
Következő: »»   24 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem