Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   15 / 241
(#) tbence3 válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Ez valóban nem a legjobb hír. Egyébként ezt a plusz tervezési költséget nem neked kell állni ugye? Mert ha igen akkor szerintem nem 10eFt lesz...
Ami van neked most sunnyboy inverter azt rálehet kötni az internetre is nem? Szóval, hogy bárhol tud követni az aktuális termelésed nem?
(#) SanyaPoWeR hozzászólása Márc 6, 2010 /
 
ma ismét leültem méregetni, nemtudom milyen multiméter ez ami nálam van, mindenesetre elég érdekes dolgokat mérek vele.

Szóval amíg valami nagyobb teljesítményű fogyasztón nem mérek a készülékkel addig a napelem+LED-en eső áramot esélytelen mérnem vele.

Miután mértem egyet a PC-n már méri a napelemet is, ne kérdezzétek miért

No ami kérdés lenne, hogy ilyen kis gagyi napelemes lámpák napelemeinek mennyire stabil a teljesítménye?
kb 2,35V-ot mértem a kimenetén terhelve és kezdetben 5-7mA-t, majd ez a szám néha megszökött 10-11mA-re de néha-néha 16mA-re is megugrott. Ez normális vagy csak ez a multiméter egy rakás kaki?

Amíg méricskéltem tiszta volt az ég és a napelem helyzetét sem változtattam, napelem elé sem került semmi sem.
(#) tbence3 válasza SanyaPoWeR hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Véleményem szerint ezek a kis napelemek elég gagyik. A napelem készítés legaljának tartom ezeket. Ezerszer jobban jársz ha veszel inkább pár darab napelem cellát. Azok már sokkal jobb minőségűek, stabilabbak és megbízhatóbbak. Nekem legalább is ez a véleményem.
(#) Danesz94 válasza tbence3 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Szerintem azért nem világított mert van benne egy fényérzékelő és lehet hogy a szobába azért mutatott áramot mert nem volt annyira világos kint meg azért nem mert világos volt!
És az üveg drága de mindenhol ennyi!
(#) tbence3 válasza Danesz94 hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Azért kérdeztem, hogy az áramkörrel együtt mérte vagy csak simán a napelem rövid zárási áramát nézte. Ugyanis ha áramkörrel mérte volna akkor valóban a fotó tranyó/ellenállás lett volna a ludas. De mivel csupaszon mérte így feltehetőleg a műszerrel lesz valami gond, mert nem mindig akar mérni.
(#) SanyaPoWeR hozzászólása Márc 6, 2010 /
 
Töltöttem fel egy karakterisztikát.
Kérlek segítsetek picit értelmezni elektronikából sosem voltam jó.

Igazából ezt a rövidzárási történetet kellene elmagyarázni.

A célom az, hogy egy apró "CPV" rendszert építsek, csak úgy látom a technikai feltételeim még nem adottak hozzá (pl ez a multiméteres gond :S).
Szóval fogok egy gyüjtőlencsét, vagy parabolát akármit ami koncentrálja a fényt. Az elemet nem pont a fókuszába, hanem az elé/mögé helyezem így hűtéssel egyetemben reményeim szerint nem fog szénné égni a napelem.

Ahogy nézem a jobboldali karakterisztikát abból az jön le számomra, ha nem ér el 17-18V-nál magasabb feszültséget a napelem akkor, ha minél több fényt sugárzok az elemre az annál magasabb áramerősséget, így nagyobb teljesítményt fog produkálni.

A feltöltött képhez tartozó jellemző tulajdonságok a következők:
- Pmax=17,4V
- Pmax I = 5,02A

- üresjárási fesz=21,7V
- rövidzárási áram=5,34V
(#) KTobi válasza SanyaPoWeR hozzászólására (») Márc 6, 2010 /
 
Állj meg!

Dobálódzasz itt össze-vissza. Áram, feszültség, teljesítmény. Ezeket az alapfogalmakat tisztázd le. Valamint a mértékegységüket és jelölésüket. Honnan találjuk ki most mire gondolsz? Egyiket írod, másikat jelölöd, harmadik a jelölés.
(#) SanyaPoWeR válasza KTobi hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
my fault, copy paste volt az oldalról

Umax=17,4V
Imax=5,02A

Uü=21,7V
Ir=5,34A
(#) snowboy válasza SanyaPoWeR hozzászólására (») Márc 7, 2010 /
 
Tudsz mutatni valami linket errol a panelrol?
(#) SanyaPoWeR válasza snowboy hozzászólására (») Márc 8, 2010 /
 
abban az esetben, ha megtalálom a linket, nem tudom pontosan milyen keresőszóval jutottam oda ...

de megvan, itt a link: kyocera napelemek

Az elképzelésemre van valami válaszféle?
(#) phantomka hozzászólása Márc 18, 2010 /
 
Sziasztok!
Napelem vezérlővel kapcsolatban érdeklődnék tőletek.
Ha veszek egy 12V 12W Amorf-szilícium napelemet, az alábbi tulajdonságokkal: üresjárati feszültség 22.5V , munkaponti feszültség 13-18V , üresjárati áram 0.980A ,munkaponti áram 0.920A ehhez milyen töltésvezérlő kell, vagy mindegy milyet veszek hozzá, későbbi fejlesztést is figyelembe véve, mind akkumulátor, mind napelem tekintetében.
Illetve megoldható-e egy olyan vezérlés, vagy kapcsoló, ami ha az akku lemerül akkor átkapcsol tápegységre (számítógép tápegység, csak ekkor kapcsolna be), és vissza, ha az aksiban megfelelő energia áll rendelkezésre.
(#) pudding1 válasza phantomka hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
A töltés vezérlő viszonylag egyszerű kérdés, én 3500-ért tudok adni 4A-es vezérlőt, arra 4 ilyen panel köthető. Az átkapcsolás akkuról hálózatra és vissza mát drágább ügy úgy emlékszem 10.000 körül van, de ha komolyan érdekel akkor kikeresem.
(#) phantomka válasza pudding1 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /
 
A töltésvezérlővel kapcsolatban, ha minden meglesz akkor valószínű keresni foglak, mert eddig ennél csak jóval drágábban találtam.
Az átkapcsolásra lehet hülye ötlet, de nem lehet valami kapcsolást tervezni, aztán megépíteni házilag, nem vagyok szaki a témában, de gondolom, annyi elég lenne, hogy amint megszűnik az áram, indítja egy relé, vagy mágneskapcsoló a tápot.
Nekem valami ilyen jutott eszembe, nagyon elvetemült ötlet?
(#) lanti hozzászólása Márc 23, 2010 /
 
Üdv mindenkinek! A következő apró kísérletet végzem éppen. Van egy 6-9 V 300 mA napelem célom tölteni egy 2800 mA litium ion cellát hőmérséklet figyeléssel majd a cellában tárolt töltést 5 V-ra felkonvertálva mobiltelö töltésre használnám.

Eddig a töltő ák megvan BQ24003 ez 4,5 V -tól 10 V-ig megcsinálja a li ion vagy li pol cella töltését T figyelését.
A akku védelme érdekében érdemes -e külön management IC t bekötni vagy csak simán tehetek rá egy invertert illetve van -e valamilyen kapcsolásotok ami 3,2-3,6 V ról működik? A segítséget előre is köszönöm!
(#) pudding1 hozzászólása Ápr 7, 2010 /
 
Befejeztem a hálózatra tápláló rendszer kivitelezését, már csak egy óracsere és indulhat a móka. Napelem 1800W, inverter sunnyboy 2500.
(#) janman válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Gratulálok, jól néz ki! Szándékozol még napelemet feltenni? Az inverter miatt kérdem, mert ennyi napelemhez már láttam SB1700-t passzítani. EON-nal történt ügymenetről írjál légyszi', mert pont ma beszéltem egy kollégámmal, hogy Neked éppen folyamatban van a hálózatra tápláló rendszer kiépítése. Kiváncsi vagyok mennyire volt nehéz vagy könnyű a csata az áramszolgáltatóval. A napelemek egyébként milyen típusúak? Lehet, hogy írtad már, de akkor elkerülte a figyelmemet.
Termelési adatokat majd a honlapodon keresztül lehet nézni?
Tájolás a tetőrésznek ahova feltetted a napelemeket mekkora, és a dölés is érdekelne, persze csak ha publikus.
Egyenlőre ennyi
(#) janman válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
Ma szóba került a napelemek élettartama. Kollégám szerint ez ca. 8-10 év. Ez igaz lehet? Mondjuk ezt úgy hallotta, hogy az afrikai vagy valamelyik amerikai sivatagba felállított napelem erőműbe ezt tapasztalják az erőművet üzemeltetők. Hallotál valamit ezzel kapcsolatban?
(#) pudding1 válasza janman hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /
 
2100-as invertert akartam eredetileg, de nem volt raktáron és csak 1 hónap múlva lett volna, de a lényeg az volt hogy potom 20.000ft-al lett drágább a 2500-as ugy hogy ennyit megért. Elvileg még bővithető a rendszer. Most 10db suntec 36V-os monokristályos panel van fen Ha bővíteni akarom akkor ez az inverter elvisz 12db ilyen sorba kötött panelt vagy 2x7db-ot párhuzamosan. Az eonos levelezés nem vészes csak kicsit időigényes, kb 1-1,5 hónap alatt lemegy, a macera inkább helyi jellegű lehet, pl. felént még nem terveztek ilyet és nem tudták mit kell felszerelni a feltételek teljesítéséhez. (nálunk pl. ragaszkodtak a túlfesz védelemhez minden fázisra + a földre is, meg kellett leválasztó relé, kismegszakítók, stb, de máshol ez nem biztos hogy mind kell.)
A monokristályos panelokat cirka 30 éve gyártják, az élettartamuk még nem tisztázott ugyanis az elsők is még mindig működnek. Az amorf panelekre szokták írni hogy kb 10-év az élettartamuk azoknál reális lehet a 8-10 év utáni kipurcanás.(igaz ezek sokkal olcsóbbak is mint a mono és a poli panelek)
(#) tbence3 válasza janman hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Szerintem nem rövid az élettartalmuk. Egyik ismerősöm most akar napelemekkel foglalkozni. Itthon az egyik legolcsóbb áron fogja adni. Valamint azt mondta még, hogy 3 év normál garancia, 10év 90%-os, 20-25év 80%-os hatásfok garancia. Ami szerintem nem kevés.
Neked milyen napelemed van, lesz?
(#) tbence3 válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Amiket eddig építettél napelemek azokkal mi van? Hogy hogy gyárit raktál fel?
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
A saját készítésűek külön vannak forgatón, dolgoznak rendesen, most 9 db van bekötve sziget üzemben. A hálózatra tápláláshoz kellett volna 30db (12v-osak a saját panelek) és helyhiány és időhiány miatt nem használhattam fel. (A másik meg az hogy nem akartam kockáztatni hogy nem fogadják el, harmadsorban pedig 12v-osként biztonságos, de ha sorba kötve 300-400V os lenne akkor nem vagyok róla meggyőződve hogy megfelelően meg tudnám oldani a szigetelést, ez feszültség pedig többszörösen is halálos.)
(#) janman válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Jelenleg nincs semmiféle napelemem, de tervezem, hogy közép-rövidtávon lesz majd. Mindenképpen a pudding1 által is írt monokristályos típus felé veszem majd az irányt, ha sikerül. Jelenleg források másra kellenek, de ha egyszer rámszakad az OTP, már kész tervekkel fogok támadni. Megvizsgálva szélkerék, hőszivattyú és napelem kérdését, eddig egyértelműen nálam a napelemes megoldás áll nyerőre. Relatív egyszerű, viszont kissé drága. De majd hétfőtől más lesz!
(#) janman válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Kösz a választ. Tetőd tájolásáról lehet valamit tudni? Azért firtatom, mert nem sokkal lakok Tőled távolabb (B.unyom), és ha lesznek eredményeid, azokból majd én is ki tudnék indulni, a kalkulációk végett (termelés, stb.)
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
"A napelemeknek három techniológiája létezik: monokristály, polikristály és az amorf technológia. A mono- és polikristályos modulok hatásfoka 13-18%, gyártótól függően 20 vagy 25 év garanciával rendelkeznek, élettartamuk 30 év feletti. Az amorf technológiával készült modulok hatásfoka alacsonyabb (6-8%), a gyári garancia 10 év, élettartamuk kb. 15 év. A hatásfok alkalmazás szempontjából a felületnagyság/teljesítmény viszonyban mutatkozik meg. Ez azt jelenti, hogy a mono- vagy polikristályos modulokból álló rendszer kb. 2,5-3 szor kisebb felületet igényel az amorf technológiához képest. A hatásfok és élettartam különbség természetesen a modulok áraiban is látható, hiszen a mono- és polikristályos modulok ára kb. 1,5 -szeres az amorf modulokhoz képest."1. idézet
"2.2.1 Amorf napelem
Ez a legelterjedtebb típus, mert olcsó az előállítási költsége. A hatásfoka 4-6% között van, ami alulmarad a többihez képest. Mivel kicsi a hatásfoka ezért jóval nagyobb felületet igényel az elhelyezése. Az amorf napelem a szórt fényt jobban hasznosítja, mint a közvetlen napfényt. Az élettartamuk csak 10év körül van."
2. idézet
"Az amorf technológiával készült modulok hatásfoka alacsonyabb (6-8%), a gyári garancia 10 év, élettartamuk kb. 15 év. A hatásfok alkalmazás szempontjából a felületnagyság/teljesítmény viszonyban mutatkozik meg."
3. idézet
(#) pudding1 válasza janman hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
A tető tájolása déli, kicsit talán délkeleti. Ha jönnél előtte csörgess rám hogy itt legyek. Ha tervezésben vagy szerelésben kell segíteni , esetleg anyagbeszerzésben, akkor abban is tudok segíteni.
(#) janman válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Köszönöm a lehetőséget, valószínű rövidesen élnék vele, mármint a személyes találkozással. :yes:
(#) tbence3 válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Szabad kérdezni, hogy milyen áron vetted a napelemet?
(#) pudding1 válasza tbence3 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
110-ért/db, de ez nem mérvadó, mert ahogy nézem most elég kiszámíthatatlan hogy mikor mennyiért lehet beszerezni.
(#) pudding1 válasza janman hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
ok.
(#) Cs_Zoéi válasza pudding1 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
A hatásfokot merőleges fénybeesésnél mérik.
Igaz, hogy az amorf a legrosszabb hatásfokú, de szórt fénynél azonban a legjobb! Erre meg kellene nézni egy karakterisztikát, de nem találok.
Ezért ha nem akarunk forgatót építeni, akkor az amorf jobb választás lehet, például tetősíkba építve fixen.
Hiszen minden nap csak egy "pillanatra" merőleges a fénybeesés, 99,9%-ban szórt fény van.
Következő: »»   15 / 241
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem