Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Mérete :10.4cm*7cm =72.8cm2..
Szia!
A trafó teljes magassága 35.5cm.. A vas paket 10.4*7cm ez 72.8cm2.. Hatalmas jószág még nem mértem de több mint 50 kiló.. Az uj hegesztőtrafóm alapja lessz,igy szeretném tudni a pontos megnevezését amivel primert számolhatok..A lemezelt mag melyk faja?
Első ránézésre hidegen-hengerelt szilícium vas.
A vasmag szélessége kellene még a tetején. Ha jól gondolom 21cm lehet kb.
Hello! A 24VCT azt jelenti, hogy 24V Center Tap, az 2x12V valójában. Nem mérted meg véletlenül?
Nagyon szépen köszönöm neked..
Próbáltam én is,,egy átlagos számitás alapján 0.8T-re 178 menet,1 T-re 142 menet 1,5Tre 94 menet primer menet jött ki.. Szintén átlagosan a keresztmetszet négyzete alapján 17965 VA jött ki... Ami viszont abszolut homályos,,ha a keresztmetszetet egy szer mérjük,ehez képest hogy néz ki a primer és a szekunder elrendezés? Mi van abban az esetben ha az egyik csévén csak a primer és a másikon csak a szekunder lenne.. Ill ha mindkét csévén van primer szekunder is akkor logikailag csévénként 110-115voltos méretezésre kellene számolni majd sorba kötni a tekercseket.. Bár a külön csévén levő elrendezés szimpatikus lenne...
Ha úgy számolok, hogy a primer és a szekunder tekercsek fele-fele arányban töltik ki a helyet a transzformátoron, akkor 5mm átmérőjű huzalból tudod tekercselni a primert. 230V-ra kb. 150 menet kell.
Ha 3A/mm2 áramsűrűséggel számolok akkor a primer áram kb. 59A lehet. Ezt szorozd meg 230V-al. Még leellenőrzöm. Szerk.: Én óvatosabb voltam: 13548VA
Ha jól számolom akkor tőbb mint 20kW-ot is elbir a vasmag.Ahogy kiszámoltam 1.4-1.5V 1menet(ha jól tudom számitani).Csak szekundert akarsz tekerni vagy primert is?
Idézet: „Mi van abban az esetben ha az egyik csévén csak a primer és a másikon csak a szekunder lenne..” Rossz lesz a tekercsek közti csatolás. Hegesztőnél sok esetben nem hátrány.. Idézet: „Ill ha mindkét csévén van primer szekunder is akkor logikailag csévénként 110-115voltos méretezésre kellene számolni majd sorba kötni a tekercseket..” Igen. Idézet: „Ami viszont abszolut homályos,,ha a keresztmetszetet egy szer mérjük,ehez képest hogy néz ki a primer és a szekunder elrendezés?” Itt nem értem mire gondolsz. Idézet: „Szintén átlagosan a keresztmetszet négyzete alapján 17965 VA jött ki...” Ezt hogy számoltad?
A 150 menetet hogy látod csévénként vagy a két csévére öszesen? Nem semmi teljesitmény,ha sikerül megcsinálnom tuti hegesztőtrafó lessz belőle..
Szia!
Köszönöm segitséged.. Primer szekunder is menne rá..Szeretném egy hegesztőtrafóra áttekerni.. Eredeti funkciója ismeretlen,igy jutottam hozzá,sznte az egész trafón 5-6os körüli huzal van ...
A teljes primer 150 menet. Ha a két csévére teszed, akkor fele-fele.
Mivel ez nem szalagmagos trafó nem érdemes 1T felett gerjeszteni. Így biztos nem fog melegedni, ha egész nap megy is. Idézet: „sznte az egész trafón 5-6os körüli huzal van ...” A primernek való meg is van.
Találtam egy számitást ami alapján:72.8*2=145.6*145.6=
21199/1.18==..17965.. "Ehez képest hogy néz ki a primer és a szekunder elrendezés?" Ezt arra gondoltam hogy a primer -szekunder egy -egy csévére vagy külön 1cséve primer 1cséve szekunder is mehet,,,ill a csévék menetszáma a kettő soros illesztése a 150 menet primer vagy csévénként.. Tehát ha a roszabb illesztést veszem alapul,150 menetet teszek egy csévére primerként,vagy a szorosabb illesztésben 75-75 menet primert kap csévénként.. Idézet: „Találtam egy számitást ami alapján:72.8*2=145.6*145.6= 21199/1.18==..17965..” Ezt még nem is láttam! Merre találtad?
Csak láttam hogy milyen trafó kb ilyesmi van nekem is csak 2.5Kw-os.Hát mit ne mondjak szép példány.Ahogy lapose irta mindkét tekercsre150 szóval 2x75 menet(Én tennék 2x80 menetet,és akkor lenne 1.4V menetenként).Vagy ami még jobb lenne 2x90 menetet tenni rá és kivezetni a 75,83,90 menetnél igy tudod majd álitani a kimenő feszt,ami kell egy hegesztőn.Remélem segitettem
Rakhatsz mind a két oszlopra 150-150 menetet 3,5-ös huzalból, de akkor nem sorba, hanem párhuzamosan kell kötni őket, de ez szerintem itt kilőve.
Itt a hobbin valamelyk trafós fórumban,,négyzetcenti a négyzeten majd 1.18al osztva..
Volt ahol csak négyzetre emelték..
Én is igy számoltam 20Kw-on felől .De ezt el kell osztani 1.18-al?Én igy tanultam még a suliba.Ha két részből áll a trafó(U trafó)akkor a két keresztmetszetet ősze kell adni és ugy megszorozni sajátmagával,ez lesz az átvihető telyesitmény nagyobb veszteség nélkűl.Vagy nem igy kell számolni Mindig tanul az ember
Ezt ismerem, csak te raktál bele egy kettes szorzót, ami nem tudom hogy került oda.
Szép darab,bizonyosan gurulós kocsira kerül majd a sulya miatt..
Szerintem ez a 75-83-90menet nagyon jó ötlet,,ezt egy komolyabb álláskapcsolóval tudnám is váltani ,elkerülve a bonyolult szekunderoldali szabályzást.. Mindekettőtök sokat segitett és hálám érte
Kisebb teljesítményű EI és M magoknál használatos ez a számítási módszer, ahol a magkeresztmetszetet emeljük négyzetre. Mindig az a keresztmetszet kell figyelembe venni, ami a tekercs belsejében van. Az EI és az M magok szárai csak felekeresztmetszetűek, de kettő van belőlük.
Igy van mivel a szekunder oldalon nagy áramok folynak Én is ezt látam jobb megoldásnak Elég komoly áláskapcsoló kell(min 100A)
Vagy csinálsz hozzá egy primeroldali tirisztoros szabályzást. Az sem túl bonyolult.
Az lehet hogy kisebb telyesitménynél használyák ezt a számitást.Kősz a felvilágositást
A tirisztoros szabályzás is jó lehet hiszen minden van hozzá,egyedül müködő kapcsolás nincsen még..
Esetleg ha tudsz ilyet szivesen veszem..
Nemrég olvastam és ugy helyettesitettem be az én adataimat,minél jobban keresném ugy ragad le a szemem..
Eddig meg se gondoltam hogy egyszer egy ekkora trafóm lessz..Ma meg,,már a számolgtás -tervek..
Mindig tanul az ember valamit (hálistennek)
Találsz itt kapcs rajzot a csak beirod a keresőbe tirisztor.Vagy Bővebben: Link
Most meglépek de reggel belemélyedek a projektbe..
Köszönöm mindkettőtők segitségét.. Nyugodalmas jó éjszakát.. |
Bejelentkezés
Hirdetés |