Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok!
Egyrészt hogy ne haljon meg ez a téma, másrészt, mert érdekel a hangtechnika azt szeretném kérdezni, hogy mi lenne a legkisebb hangfal, amit építeni lehetne egy 17 centis mélyközép hangszóróval, és egy pár centis magas hangsugárzóval? Persze a lényeg, h a kis méret ellenére jó maradjon a hangzás.
Tényleg fal kell?
Fal érdekelne, nem doboz, ezért írtam ebbe a topicba, mert már sokszor meg volt tárgyalva, hogy itt nem dobozról beszélünk.
Tehát arra lennék kiváncsi, hogy milyen méretű fal kellene ahhoz, hogy egy 17 centi átmérőjű mély-közép hangszóró szépen szóljon. És tulajdonképpen a legkisebb méret érdekelne, ami kivitelezhető hangminőség vesztesége nélkül. És még valami: ez a bizonyos hangfal hogy kell elhelyezkedjen a szobában, bárhol lehet, vagy közell kell legyen a szoba falához?
Hangszórófüggő. Így a levegőbe nem lehet semmi biztosat mondani.
Értem, köszi a gyors választ. Sajnos adatokat abszolut nem tudok, mert csak valami számok vannak a hangszórón, és gúgöl barátunk szerint semmit sem lehet találni róla. Régi hangszóró, szélessávú, Belgiumban készült.
Attól függ főleg a mérete, hogy milyen mélyre akarsz lemenni frekvenciában. 100 Hz alatt már 5+ méterekben kell gondolkodni, valaki írta is korábban, hogy pl. 50 Hz-hez olyan 6-6.5 méter átmérő kell... Szerk.: Ha van egy sportcsarnokod, akkor hajrá...
Nem így van ez, mert a méyltartomány átvitele nagyban függ a beépített hangszórótól. A lap csak egy akusztikus felüléteresztő szűrő, nem egyedül határozza meg az alsó töréspontot-jóságot. És a szoba+elhelyezés is tud segíteni mélyben, közeledve a sarok felé pl. Nameg többutas rendszernél ott van a hangváltó, ami szintén helyreteheti az alsó határfrekit.
Szélessávúval csak többutasban lehet OB. hangfalad. Teljes spekrtumban valami sugárzásjavító foglalat (doboz, cső, stb.) nélkül nem használható.
Értem, köszi a véleményt és a felvilágosítást. Azt hiszem akkor egyelôre lemondok a hangfalról.
Üdv!
Szeretnék építeni egy szubládát a kocsimba. Az autó típusa Renault 4 GTL, avagy a "bakancs". A csomagtere viszonylag pici: 90x50x40cm. Ide kéne valami kis apróságot, úgy 100W-ot maximum bepréselni. A végfok készülőben (VF2 80W). Nem lenne baj, ha maradna hely a csomagtartóban ... Ilyesféléhez milyen hangszórót ajánlotok? Mennyiből lehetne ezt kihozni? Faanyagom talán lesz itthon. Az ajtókban bent van már négy hangszóró, bontottak, de basszusuk az nincsen. UI: Tudom, hogy a decibell számít és nem a watt, de 100W-nál nem fog kelleni nagyobb terhelhetőség!
Szia! 80-100w al mit mondjak.... Én szobába használok ennyit és a havat ezzel rázatom a tetőről(sal sqp hangszóró 30-as) Ennek gyatra 1w/87db -es érzékenysége van. Autós mélynyomókba 90-92-től ne is nagyon várj többet. Még a neves gyártóktól se nagyon.
A h2000 azért elég jó kis hangszórókat gyárt az ilyen olcsóbb kategória ami átlag embernek megfelelő. Ha megkéred őket készítenek 4-ohm os kivitelbe is. Van még a monacor azt én személy szerint nem ismerem de azok sem rosszak. Az MNC-azt nagyon nagyon kerüld el szerintem. A sal az meg mit mondjak közép hsz nak ne azt válaszd! Magasba a dom szórójúk az ami dukál piezzo-ba jó úgysincs de mélybeoda azért lehet találni olyat ami jó kis subbot ad. Ezt 150hz-nél megvágod és happy leszel. Személy szerint az sqp-t azt én ajánlom nekem az nagyon bevált az sxa-tól biztos hogy jobb. Mellékesen megemlítem hogy elladó az sqp-meg videót tudok róla neked küldeni ha esetleg kíváncsi vagy rá mit tudna neked. Ezt üzleti hátsószándék nélkül mondtam most.
Látom nem fejlődtél semmit. Csak a kötekedés állandóan. Azért idézek abból, amit írtam:
Idézet: „Attól függ főleg a mérete, hogy milyen mélyre akarsz lemenni frekvenciában.” Egy szóval nem írtam, hogy csak a mérettel oldható meg minden, csak azt, hogy nagyban befolyásolja, főleg. Amúgy meg amiben doboz, meg cső, meg stb. van, az már nem szigorú értelemben vett hangfal. Nem ártana kis irodalmat utánaolvasni. Csak azt nem értem, minek koptatom itt a billentyűzetet feleslegesen, mikor Te a Sanyo fejlesztőmérnökeinél is jobban tudod, hogy az általuk fejlesztett STK végfok hány ohm-ot bír...
Éppen ebben nincs igazad. Nem a lap mérete a legfontosabb tényező.
A Sanyohoz meg mi köze a mai STK-knak? Egyébként annál a kérdésnél épp az adatlapból kiindulva lehet jutni a 8 ohmtól kisebb terhelőimpedanica használhatóságára. Ezeket meg Idézet: „Látom nem fejlődtél semmit.” Idézet: illene hanyagolni sztem. „Nem ártana kis irodalmat utánaolvasni.”
Azzal az SQP-vel mekkora dobozt kéne építenem? Gondolom ahhoz van is dobozterved. Meg lehetne róla tudni valamit?
Másfelől: a h2000 méréseiben mennyire lehet megbízni?
Biztos viccelsz.
SQP zörögni jó. Tökéletes zajforrás.
Sőt, a privát megkeresést főleg hanyagoljuk. Olvasatlanul töröltem, ha nem baj. Parttalan vitákba nem bocsátkozom, felesleges. Én nem a mai STK modulokra gondoltam, én eredetieket használok, már elnézést.
Akkor főleg érvényes az adatlapok iránymutatása.
Nincsenek viták, amiket leírtam, az halálbiztos.
Rendben.
Akkor ebben megegyeztünk.
Hát azt mindjárt gondoltam, hogy nem lesz valami hangcsoda, mert ott van az a három betű, ami nem épp a precizitásra utal... SAL... De akkor világosíts fel, engem, mint információval nem rendelkező egyént, hogy olyan tízezer környékű árkategóriából mit lehetne kihozni? Semmi kezdőpontom sincs, ezért kérdezlek benneteket, akik már valamiképp tapasztaltak vagytok!
Hát azt mindjárt gondoltam, hogy nem lesz valami hangcsoda, mert ott van az a három betű, ami nem épp a precizitásra utal... SAL... De akkor világosíts fel, engem, mint információval nem rendelkező egyént, hogy olyan tízezer környékű árkategóriából mit lehetne kihozni? Semmi kezdőpontom sincs, ezért kérdezlek benneteket, akik már valamiképp tapasztaltak vagytok!
H2000 méréseiben annyira meg lehet bízni, hogy az én 582-eseim másfél év használat után átvitelben és T-S-ben is hozták az adatlapi adatokat. Szerintem ez mindent elárul. Hammer14 hozzászólását azért kiegészíteném: H2000 egyes hangszórói által nyújtott minőség túlnyúlik az egyszeri ember igényein (lást a 634-est, amelyet az AudioNL is forgalmaz, és nagyon jó véleménnyel van róla). Ha szub-ot akarsz, vagy épp én akarnék, a 672-re tenném a voksom. Bár anno Tarsy-nak a 422-vel épített mélyládái is jól szuperáltak elmondása szerint.
Köszi, ez megnyugtató volt, végre nem SAL és végre vannak adatok is .
Beírtam WINISD-be a 672-es adatait és a csatolt kép jött ki. Melyik verziót ajánlanád? Igazából a zárt nekem jobban tetszik, mert kisebb is a doboz, és így marad hely a csomagtartóban is.
Sziasztok!
Lenne nekem 2db 700/350-es subbasszus hangsugárzóm(30cm), ehhez kellene nekem egy jó tervrajz tölcséres ládához! Segítségeteket előre is köszönöm!
Annyit számolj hozzá, hogy zárt dobozban viszonylag alacsony a terhlehetőség, 35 literben, ami megfelelő a hangszórónak, olyan 50W körüli. ha ugyanezt a térfogatot b-reflexként használod, akkor kb. 150W lesz.
Lemaradt a kép... Értem, és ezzel az 51.2 literrel mekkora lenne a terhelhetősége? Esetleg elmondanád, hogy hogyan lehet ezt megjósolni?
Az 50 liter nem jó. Nagyon sok zártként a hangszórónak. A program gombnyomásra nem tudja kiszámolni, mekkora térfogat a megfelelő egy hsznek. Nem is erre készültek.
b-reflexként szobában el lehet menni 64 literig maximum, de autóban nincs szükség ekkora dobozra. Meg eleve azt akartad, hogy kis helyet foglaljon. Megjósolni úgy lehet, hogy a mechanikai terhelhetőséget figyeled.
Értem. Akkor, ha összerakok egy 35l-es b-reflex ládát, akkor "jól fog szólni", nem lesz silány a hangja? Esetleg tudnál adni linket, tanácsot, rövid összefoglalást, hogy hogyan lehet meghatározni egy hangszóró dobozigényét?
A mechanikai terhelhetőséget honnan tudom meg, vagyis melyik paraméter az adatlapokon szereplőek közül? |
Bejelentkezés
Hirdetés |