Fórum témák
» Több friss téma |
Egy egyszerű kérdésben kérném a segítségeteket.
Panelműszerrel szeretnék mérni max 100 amperes határig.(egyenáram,13.8 volt)A műszer érzékenysége 200mv. Vennék hozzá egy 100A 60mv söntöt,de akkor ha jól gondolom maximális áramnál 60mv esik a söntön ezért a műszer csak 60-at fog mutatni.Mi lehet a megoldás?
Hat?. 0,0006 Ohm -os sont.Erdekes lehet .Melegedhet , valtozik az ellenalas erteke stb..Lattam sontot ilyen nagy aramra egy "U" alaku kb 5mm atmeroju amit direkt a muszerre szereltek csavarokkal.Nem emlekszem mar hany amperes volt .
Több megoldás is kínálkozik. Például veszel egy 100A 200mV söntöt, vagy ha 60mV söntöt veszel, akkor egy OPA-val a megfelelő szintre emeled, bár ehhez külön tápellátás kell, de személy szerint készítenék egy söntöt, ez nem olyan nehéz, mindössze egy olyan vastag réz huzal kellene, ami elviszi a 100A-t, azt a pontot kellene megtalálni, ahol 0,2R az ellenállása, azt próba útján meg lehetne határozni, egy multival is akár, mondjuk leterheled 10A-ral a vezetéket, és méred a pontokat, ahol 20mV-ot mérsz ott van a két pontod, ide forrasztasz két vezetéket, és kötöd a 200mV -os műszert. Így 100A-os méréshatárba leszel.
Remélem segítettem. Üdv.
Kizárólag DC-t akrsz mérni?mert AC-én megoldhatod áramcsökkentő trafókkal.
Üdv!
A fesz 13,8 , gondolom akku töltésről lenne szó, így szerintem DC.
Nos akkor ez esetben a te ötleted lesz a jó,100A-nál 25mm^2-es réz huzal már megfelel a célnak.
Jó kis huzal kellene hozzá, mert 100A*0,2V éppen 20W disszipációt jelent!
(Mondjuk a 60 mV-os sönt is disszipál 6 W-ot.) Nincs igazán egyszerű megoldás...
Nem kellene ekkora disszipáció, ha nem lenne szükség 200mV fesz esésre, ugyanez 0,02ohmmal, ugye mindjárt 2W lenne csak, de az meg nem hajtja ki a 200mV -os panelmérőt, ez pedig kitétel.
Szia
Bővebben: LinkItt annyi van hogy el is adják
Lehetne akár tömör réz rúd is, vagy más tömör vezető, amit lehetne spirálba tekerni, persze ésszel az induktivitás miatt, de azt pedig már lehetne hűteni is akár egy ventivel, vagy ilyesmi.
25.000A ? Te jó ég.
25mm2-es huzalból 2,85 méter hosszú adna ki 0,002 Ohm-ot (azon esne 100A hatására 0,2V)!
Ennél vékonyabbat kellene használni, hogy kezelhető hosszúságú legyen. Az sem baj, ha ez a sönt egyúttal a berendezés áramvezető kábele is, a mérési ponttól a feszültséget vissza lehetne vezetni egy vékony vezetékkel a műszerhez.
Ja ez lemaradt
Ott van 200A/200mV és trükközni sem kell csak hát nem occó
Szerintem egy 1,5-2m már kényelmes lehetne, azon szépen elmenne a hő is, ha töltőről lenne szó, gondolom én arról van szó.
Azt talán Pakson használják[OFF]
Idézet: „Lehetne akár tömör réz rúd is, vagy más tömör vezető, amit lehetne spirálba tekerni, persze ésszel az induktivitás miatt, de azt pedig már lehetne hűteni is akár egy ventivel, vagy ilyesmi. ” Lehetséges persze,de pl 100A-nál már nem kellesz végtelen hosszúságú(menetszámú) spirál tekercs,ott 30-40 cm-n is már 500mV megközelItő értékek lehetnek,az egésznek néhány cm-s nek kell lennie,ezt viszont már ki kell kIsérletezni.
Mért nem veszel nagyobb söntöt?
Csak mert én tudnék szerezni 200A/75mV-osat amennyiben kell. Kb 3eFt. Az előbbi weboldalhoz képest szerintem elég olcsó. Nekem majd napelemes rendszerhez kell.
Gondolom nem akku töltő söntnek.
Neked egy ACS755LCB-130-PFF hall árammérő IC kell. Csak annyi a hátránya, hogy hőfokfüggő, egyébként elég pontos. Az IC kimenete és a műszered bemenete közé pedig egy egyszerű feszültség osztó kell, aminek a felső tagja állítható.
Nem jól számolsz..
U=R*I P=U*I 0,02 Ohm 100A-rel szorozva 2V-ot ad, azt 100A-rel szorozva 200W-ot! Az ellenállásnak 0,002 Ohmnak kell lennie, és még az is 20W lenne (200 mV feszültségesésre). Idézet: „az egésznek néhány cm-s nek kell lennie,ezt viszont már ki kell kIsérletezni.” Az alapötletem az lett volna, hogy ad neki 10A terhelést, és egy multival felvesz 20mV os pontot, így megvan a kellő ellenállás, iletve a két pont, ide kerülhet a műszer, helyes polaritással.
Igen, közbe észrevettem , csak lapítottam, nehogy valaki lelője , mégis csak 11-óra van. De köszi, hogy szóltál, nehogy valakit megtévesszen.
Én 1 ohm 5W-os ellenállásokból csináltam 100W-os 50mohmos ellenállást 50A méréséhez. Vagy ezt javaslom, vagy a hall szenzoros mérést.
Ezekre rá lehet ragasztani egy réz, vagy alumínium lemezt, amire egy bordát lehet még rakni hűtésnek.
Nos sok lehetőséget látunk,de ez a leg tutibbBővebben: Link,ne lőjetek le ezért:gun: csak poénkodom egy picit.
Ez a lakatfogó pont nem tud DC áramot mérni (az ellenállás a gyártónál úgy látszik teljesítményt jelent? )
Annyira nem rossz gondolat, de ez DC-t is mér a csipeszével? Szerintem csak AC-t. Bár még mindig nem tudjuk miről lenne szó. Lehet itt rákészülünk a töltőre, és kiderül, valami váltóáramú dologról van szó.
Van DC lakatfogó is. Meglepően pontosan tudnak ezek is mérni, akár néhány A-t is lehet velük mérni, kis hibával, csak a topik esetén a legdrágább megoldás.
Hát nem a legolcsóbb ez biztos. Bár az ár nem volt kitétel.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |