Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   196 / 840
(#) dokidoki válasza vagnerjazon hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Szia!

Igaz, hogy nem szoftveres a megoldásom, de ehhez nem is kell a módosítás a AVR programban.
Ha a fotoellenállás sötétben alacsony ellenállású, napfényben pedig magas, több kOhm.
Ekkor csak simán az érzékelő szondákkal párhuzamosan köthető. Sötétben, imitálni fogja a "nedvességet" az áramkörben, nappali fénynél meg olyan mintha ott sem lenne.
Ha netán fordított működésű lenne a fotoellenállás, akkor az ADC1 lábbal sorosan kötve érdemes próbálni.
(#) vagnerjazon válasza dokidoki hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Köszönöm, de olyan ellenállásom van, ami sötétben nagy, fényben kicsi. Előbb-utóbb csak megoldom valahogy.
(#) vagnerjazon hozzászólása Márc 15, 2010 /

Nem tudja valaki esetleg, hogy az egyes zenei hangokhoz (pl.: C, D, stb.) mekkora frekvencia tartozik? Kerestem a google-n, találtam is, de ha dallamot csinálok belőle, olyan hamis, hogy nem bírom végighallatni. Azt viszont, hogy egy jól hangolt zongorán melyik hang mekkora frekvenciájú, nem írják le sehol. :no:
(#) puli122 válasza vagnerjazon hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Helló!
Egy avr-es szintetizátorról szóló cikkben olvastam erről régebben, megpróbálom megkeresni
(#) vzoole válasza vagnerjazon hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

(#) Ricsi89 hozzászólása Márc 15, 2010 /

Helló!
Multiplexálásnál hogy van az megoldva, hogy a kijelzőre folyamatosan kerül ki az adat, miközben az AVR mást is csinál? Csináltam egy egyszerű multiplexálást 2 kijelzővel és amíg mást nem csinálok, csak két számot kiíratok, addig semmi gond, de amikor valami mást is beírok utána, akkor már nem jó. Mivel multiplexálásnál folyamatosan megszakítás nélkül és más folyamatoktól függetlenül írni kellene az adatot ki a kijelzőre.
(#) puli122 válasza Béki Viktor hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Bármelyik stk200 rajz jó lehet, én az enyémet próbáltam, az működik . A lényeg a pufferelés, amúgy meg lehetne oldani két ellenállásból megy egy kondiból. Ezekben nincs benne a tápfesz, vagyis az 5V. Azt külön kell biztosítanod.
Az oszcillátorral az a helyzet, hogy magának a mikrovezérlőnek van egy belső RC oszcillátora, és 8 Mhz-es is lehet. Alapvetően szerintem ez a legtöbb feladatra elég, de van hogy külsőt kell használnunk, mert az RC nem elég pontos,vagy gyors. Viszont ha átállítod a programban hogy külsőt használjon, és azt beprogramozod, akkor ha nincs rákötve külső jelforrás, a program futása "megáll", ennek következménye hogy nem tudod többet programozni sem. Igy nem tudod visszaállítani újra belsőre. Ezért kellhet a kristály. Az értéke amúgy nem kritikus, 4 vagy 8 megásat szoktak.
(#) vagnerjazon válasza vzoole hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Nagyon köszönöm, nekem eszembe se jutott, hogy angolul keressem. Megpróbálom, hátha jó lesz.
(#) Béki Viktor válasza puli122 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Köszönöm szépen , azt hiszem összeállt a kép teljesen.Holnap neki is állok És akkor majd jönnek a problémák és a kérdések
(#) vzoole válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Én így szoktam:

1. for(;;){
  2.     KijelzésFüggvény();
  3.    
  4.     SzámolásFüggvény();
  5.  
  6.     EgyébFügvény();
  7.  
  8.     EgyébMűveletek;
  9. }

Ha csak a kijelzés függvényben van delay vagy ciklus, akkor a többi függvényt olyan gyorsan lefuttatja, hogy nem kéne bezavarnia.

De írj konkrét példát...
(#) Ricsi89 válasza vzoole hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Igen én is így gondoltam, de ha valami hosszabb dolog jön utána, vagy késleltetés, akkor már nem megy rendesen. Nézek valami i2c-s hőmérő szenzort valahol, hátha találok, mert i2c-vel meg kijelzéssel akarok most kísérletezgetni, rtc-s órát akarok majd csinálni és ehhez gyűjtöm az infókat. Eddig hogy csak a kijelzés megy, folyamatosan számolgat 0-tól 99-ig, ami már haladás. Most jön majd a többi dolog, beüzemelni az i2c buszt, meg ráakasztani valamit és kijeleztetni, amit küld.
(#) gallz hozzászólása Márc 15, 2010 /

Hello,
Attiny45-el lehet soros porton kommunikálni PC-vel?
Elég volna a mikrovezérlő -> PC irány.
Az adatlapon találtam Universal Serial Interface-t.
Ezt lehet használni RS232 kommunikációra?
(#) vagnerjazon hozzászólása Márc 15, 2010 /

Elkészültem egy március 15-e kapcsán felmerült gondolatommal. A lényeg az, hogy egy ATtiny45 lejátssza a himnuszt egy piezón. A programot is felteszem, hátha valaki megépíti. Figyelem! A programban a hangok frekvenciái néhol nem valósak, mert úgy hamis lett volna! (Azért írom, nehogy valaki innen vegye ki őket, aztán meg csodálkozzon, miért nem jó.) Szóval a lényeg az, hogy ha megnyomom a gombot, akkor a piros, a fehér meg a zöld LEDeket villogtatja, majd ha megint megnyomom a gombot, lejátssza a himnuszt, aminek a végén mégegyszer felvillantja a LEDeket. Tennék fel videót, de pont most nem jó a kártyaolvasóm, így nem tudok sajnos, de ha érdekel valakit, majd teszek föl ha megoldódik a gond. Addig is beszéljen a kapcs. rajz és a program.
(#) trudnai válasza vagnerjazon hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Jol hangolt zongoranal is ugyanott van ahol egy jol hangolt hegedunel vagy nagybogonel... Akinek abszolute hallasa van az kulon kulon is hallja a frekvencia eltereseket, akinek pedig relative, annak csak az tunik fel, hogy a leptek elter egymastol.

Magyaran ha hamisnak hallod akkor ott valami nem stimmel a frekvenciaval... Nezd meg oszcilloscoppal, latni fogod mekkora az elteres. Utana deritsd ki miert van a hiba... (szoftveres-e vagy hardveres-e stb).
(#) vagnerjazon válasza trudnai hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Köszönöm, de már megoldódott. Az előző hsz-emben van a végeredmény. Amúgy sem tudnám megmérni, mivel nincs oszcilloszkópom.
(#) gtk válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Ez mar idoosztas. Nezd meg egy peldanak a nixi oram forraskodjat.
(#) trudnai válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 15, 2010 /

Miért nem teszed megszakításba azt a multiplexeléses kijelzést? A fő program csinálja a dolgát, míg az adott időközönként bejövő interrupt segítségével kijelzed amit akarsz.
(#) NagyKrisz hozzászólása Márc 16, 2010 /

Szerintetek lenne igény egy magyarra fordított ATmega16 vagy 168 adatlapra?
(#) ixel válasza NagyKrisz hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Igen, neked van?
(#) tibibalogh520 válasza NagyKrisz hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szia!
Igen lenne!
(#) ixel válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szia!
Szerintem mindenki szivesen venné.
(#) (Felhasználó 4577) válasza NagyKrisz hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szerintem nem fontos vele fáradnod, mert nem kis munka egy többszáz oldalas adatlapot lefordítani, gondolj csak bele. Vagy ha már mindenképpen fordítani szeretnél, akkor inkább ATmega8 adatlapot fordíts, mert az sokkal gyakoribb és többen használják.
Ez a fordítás szerintem csak annak lenne hasznos, aki nem tud angolul, de ezzel akar foglalkozni, mondjuk szerintem egy minimális angoltudás mindenképpen szükséges az AVR-ekhez, a szakmához, a hobbihoz. Aki pedig már többször is digitálisan kézbevette az adatlapot, vagy olvasott már ilyen adatlapot, annak nem biztos, hogy hasznos lenne, mert valószínűleg már megszokta az angol címeket.
(#) tibibalogh520 válasza (Felhasználó 4577) hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szia!
Abban egyet értek veled, hogy a mega8 gyakoribb, és Én is jobban örülnék annak, mint a 16-nak, de az angoltudás amellett, hogy nagyon hasznos, nem mindenkinek megy csípőből olyan szinten, hogy egy összetett dokumentumot értelmezhetően eltudjon olvasni.
Arról nem is beszélve, hogy aki most kezd ismerkedni az AVR -el, nem megy olyan hamar el a kedve az egésztől, ha "olvasható" formában kerül a kezébe az adatlap, mintha néhány ismert Angol szóból, kellene kihámoznia (esetlegesen hibásan) a dokumentum mondandóját.

Szóval Én nagy örömmel fogadnám!
...az már csak hab lenne a tortán, ha Nagy Krisz, az Atmega8-al kezdené...
(#) NagyKrisz válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Üdv! ATmega8 mindegy lehet az is. Tény és való hosszú az adatlap, de ha egyet meg csinálok pl én. Akkor utána már csak az eltéréseket kell utána fordítani, hiszen nagyon sok minden azonos bennük, pl port kezelés, TWI, SPI ami szabványosak. Angol szakszavakat benne kellene hagyni, nem az a cél, hogy mindent magyarosítani, nem vagyok én Kölcsey Ferenc...
(#) gallz válasza NagyKrisz hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szerintem is hasznos lenne egy adatlap fordítás!
(#) puli122 válasza NagyKrisz hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Nekem is sokat segítenél.
A mega8 a legjobb választás szerintem is.
Nagyon jó az ötlet
(#) NagyKrisz hozzászólása Márc 16, 2010 /

Hivatalos források engedélyezik a fordítást, akkor belefogok ígérem, de a sok ábrát meg kapcsolási rajzot nem szeretném megrajzolgatni, az elképzelésem kb úgy nézzen ki, mint az angol csak magyar szöveggel.
Engedélyeket megkapom akkor hajrá!
Köszönöm a sok pozitív visszajelzést!
(#) puli122 válasza NagyKrisz hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Szerintem tökéletesen elég ha az ábrákat egy az egyben átmásolod, és csak a szöveggel foglalkozol.
Hajrá
(#) puli122 hozzászólása Márc 16, 2010 /

Sziasztok, következő a problémám:
Megépítettem a Topi féle AVR-Dopert de nem tudom működésre bírni. Vezérlő avr-be a hexet beprogramoztam, konfig bitek rendben. Gép fölismeri, drivert is föltettem,de itt megakadok. Az AVRstudio-ban ki tudom választani az STK500-at connect is megy, csak onnan nem jutok túl. Hiába állítok bármit a sebességen, nem hajlandó működni. A panel és az alkatrészek rendben, elvileg minden forrasztás jó, nincs zárlat vagy szakadás.
Le tudom tesztelni valahogy, hogy az SN74126N jó-e ? Csak erre tudok mostmár gondolni, mert ha kiveszem, ugyanúgy viselkedik a programozó. Connect működik de nem programoz...
(#) (Felhasználó 4577) válasza NagyKrisz hozzászólására (») Márc 16, 2010 /

Valamilyen .pdf szerkesztő programmal nem lehet átírni az adatlapot?
Viszont erre már lehet, hogy nem ad engedélyt az Atmel.
Következő: »»   196 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem