Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   930 / 2208
(#) varttina válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 19, 2010
A GU50 SE tápfeszültségét 2 x 470 µF-al, és egy közbeiktatott fojtótekerccsel szűröm. Lehet hogy kicsit túlzás, de a teljesen brumm mentes.
(#) CIROKL válasza varttina hozzászólására (») Márc 20, 2010
Idézet:
„tápfeszültségét 2 x 470 ľF-al, és egy közbeiktatott fojtótekerccsel szűröm”

A brumm mentesség nem ettől függ!
(#) kocos válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 20, 2010
A hálózati védőföldet mindig össze kell kötni a fém sasszival, amire a testet is rákötjük. A védöföldet MINDIG galvanikusan kell, a testet már lehet különböző módszerekkel, galvanikusan, egy kondenzátoron, ellenálláson, antiparallel diódákon, vagy e három kombinációjával... Én mindig galvanikusan kötöm, és sosa nincs búgás ! A fent leírtak csak védöföldeléssel ellátott konnektorrba csatlakoztatva "működnek" !
(#) DuMatyi válasza kocos hozzászólására (») Márc 20, 2010
Mondjuk erősen sántít, amit írtál. Előszöris: nem csak védőföldelt konektorral működik a dolog. Példának okáért az én lemezjátszóm ÉV II. kategóriába tartozik, az erősítőm is abba. Mégis van egy sasszija, ami ki van nevezve hidegpontnak, és össze kell kötni a lemezjátszó árnyékolását ezzel. Ekkor egy potennciálra kerül a kettő, és voilá nincs brumm, vagy csak nagyon kevés. A funkcióját betöltötte. Sehol nem kötöttem össze a védővezetővel. Emellett ha balanced (szimmetrikus) a jelforrás - mint például az orvostechnikában az Einthoven-elvezetés, akkor guardolni kell. Azt jelenti, hogy megközepeled a bejövő jelet, teszel elé egy követő erősítőt, és a követő erősítő kimenetére teszed az árnyékolást. Amennyiben lekötöd a testre, beleviszed a jelbe a közösmódusú (hálózatból eredő) brummot. Ami alkalmasint agyonvágja a pár, max 10-12 mV-os jelet. Igaz ez természetesen akkor is, ha a hangszedődről netán szimmetrikusan kívánod elvezetni a jelet.

Azaz: a test és a védővezető potenciálja csak és kizárólag akkor egyezik meg, ha I. ÉV. készülékről van szó. Minden más esetben lebeg, vagy adott esetben a testhez képest még változhat is (ÉV II, vagy szimmetrikus bemenet). Ezt sem "lexikonból"...
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 20, 2010
Nem értek egyet, pont hifire írtam, amit írtam .... a lejátszók nagy része kettős szigetelésű (!), inkább a számítógépnél lehet földhurok gond ...
A DIY csöves hifik nagy része hatalmas méretű kezeletlen fémfelületeket is tartalmaz(hat), már csak érintésvédelmi szempontból is földelni kell ! Ha nincs a föld a szobában, akkor lemezjátszót sem lehet hallgatni ...
Vagy legyen kettősszigetelésű, ami házilag körülményesebb egy csövesnél, mint a védőfölddel ellátott !

(de már megint jön ez a "csak zenészekre vonatkozik"... Csináljatok már légyszíves mindannyian egy-egy hi-gain gitárerősítőt, és megskubizom, hogy boldogultok a zajjal, több százszoros erősítés mellett .... Legyen még a méret is kicsi, mint a blackheartnál, de nem ér ám teleszórni SM IC-kel a nyákot ! )
(#) DuMatyi válasza kocos hozzászólására (») Márc 20, 2010
Ha megoldod, hogy a sasszihoz szigetelten erősíted a potikat, és a csatlakozókat --- pld. bakelit lap, és a tengely kilóg az előlapból szigetelt forgatógombokkal --- akkor két legyet ütöttél egy csapásra. Egyrészt ÉV II, ha a trafót is szigetelten erősíted fel, mely kettős szigetelésű (nem feltétlen osztott csévés, mert a toroidok némelyike is kettős szigetelésű szabványt teljesít, és kivitelénél fogva sem lehet osztott csévés - harmadik bakelitlap -, emellett megszabadulsz a földhurok kínzó gondjától, mivel a hurok nem záródik. A hatvanas években a keverőtárcsás mosógépek is fémházasak voltak, és ÉVII. Akkor ütöttek agyon valakit, ha a tulajdonos történetesen leföldelte a fémházat, emelletta motor meg testzárlatos lett. Ezt sem lexikonból...
(#) kocos válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 20, 2010
A potikat, csatlakozókat mindig szigetelten szerelem, mert úgy kell szerelni ... esetleg a potik háza kaphat a fémvázról testet, de akkor viszont nem szabad a házakat összekötni ....
Még mindig a földelés mellett vagyok, ez nem mosógép..
egyébként ismerem a hajdúkat, öt éve még azzal mostunk ... Rázott az midnenhogy, és nem volt "megmókolva"
(#) kocos válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 20, 2010
Legjobb tudomásom szerint, Te még nem nagyon építettél elektroncsöves erősítőt, általad tervezett/tekercselt transzformátorról sem tudok ... Én sem vagyok gyár, de építettem egy párat, ami több, mint a semmi, vagy az egy ... És bizony rájöttem, hogy a gyakorlat sokszor megcáfolja a könyvekben leírtakat ...
Talán építeni kellene valamit Neked is, hogy kamatoztathasd - egyébként igen tisztelete méltó - lexikális tudásod ...
A tudás elhalványul , ha nem gyakorlod, max ha mindig újraolvasod ugyanazokat a dolgokat, de annak semmi értelme ...
b****i is lehet elméletben is, de valahogy gyakorlatban jobb dolog ...
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 20, 2010
Idézet:
„mert a kapcsolóüzemű kütyük mind felborítják a régen kialakult és jól bevált, egységes földelést.”


Magán a hálózaton sokkal több zavar van....
(#) DuMatyi válasza kocos hozzászólására (») Márc 20, 2010
Hát ez az. Legjobb tudomásod szerint. Legjobb tudomásod az jelen esetben a legrosszabb. Igaz, csöveset még nem építettem (de pár hanggenerátoron például túl vagyok már, meg labotápon, rádión (egyenes és visszacsatolt egyenes, félvezetős erősítőn) - mindegyik deszka, de működött. Ha a csöves topikba írsz eszméletlen baromságokat az érintésvédelemről, akkor itt szólok, hogy öcsi, nem jó. Igaz, hogy nem vagyok mérnök, de nekem úgy oktatták az ÉV-t, hogy ha nem tudod: gyakorlaton 4 egyes, mert nem méhettél semmit. Ebből kifolyólag 5 év után is tudom álmomból felkeltve. Pér orvosi műszert végigmértünk, engedtessék meg hogy tudjam, mi a kettős szigetelés. A hangnemet pedig kikérem magamnak. A hátulról jövő gerinctelen célozgatásokat is.
(#) CIROKL hozzászólása Márc 20, 2010
Kanyarodjunk inkább vissza a csöves erősítők világába . Remélhetőleg aki épit vagy épitett ilyen vagy bárminemű erősítőt az majd magátol rádöbben a GND és a földelés szükségességére , alkalmazására!
De ha már igy szóba hoztátok a Lexikális dolgokat , akkor én kérdeznék olyat hogy a csövek kiközepelését azt nekem valaki tudományosan meg tudná magyarázni ?
Nem a gyakorlati része az ami engem érdekelne , annál inkább a tudományos magyarázat , ha van ilyen .
Ugyan is kerestem de lehet csak én lennék a béna , de ez irányban semmi anyagot nem találtam ?
(#) mark.budai válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 20, 2010
Van benn földhurok. A bemenetek árnyékolása miatt. De ha kiszedem, akkor sem javul. Egyelőre 100u-fojtó-32u az anódtáp szűrése, a 32u-t lecserélem majd 100-ra, de jelenleg nincs még egy 100u/450V-os kondim. De próbára sorbaköthetek két 220u/350V-osat, de nem hinném, hogy ez miatt van gond. Az előfoknak, és G2-nek stabil 250V körüli fesz van, pontosan most nem tudom mennyi.
Kócos, ha lenne gitárom, most összeraknék legalább egy előfokot, és megnézném, tényleg olyan nagy gond a több százszoros erősítés, ha mindent a "nagykönyv" szerint csinálok. Mert a RIAA-ban is lehet annyi, de ez már más téma, meg ezen nem vitázok. Egyszer talán kipróbálom, milyen egy gitár előfokot építeni, ha tényleg kell, és ha az előfok elég-e Neked. Mert végfokom lesz egy pár.
(#) DuMatyi válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 20, 2010
Nos, talán jó a gondolatmenetem. A csövesekben általában középleágazásos trafó van. Annak a közepe le van földelve. Nomármost a brumm pedig ha minden igaz (a trafó uyge fázist fordít a közepéhez képest) ellenfázisban érkezik a fűtőtekercsről, mert az nincs középen letestelve. a potival meg szépen addig ügyeskedünk, míg az ellenjel épp kioltja a brummot.
(#) CHZ válasza mark.budai hozzászólására (») Márc 20, 2010
"Egyelőre 100u-fojtó"

Ezt az fojtót 100Hz-en nem lehet fojtónak tekinteni , már egy 68 ohm 5W is többet érne .
Akkor is brummos ha kiveszed a meghajtás csövét ?
(#) Imi65 válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 20, 2010
Nem teljesen. A tápfeszültség ellátást ne vonjuk bele ebbe a témakörbe.
A váltakozóáramú fűtés nem csekély áramokkal történik, ezért elkerülhetetlenül "megszórja" a csövek elektródáit. A kiközepelés tulajdonképpen egy váltakozó áramú híd kiegyenlítését takarja, mely hídelemek másik fele a csőben elhelyezkedő fűtőszál.
(#) kocos válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 20, 2010
Hátulról jövő? Nem én írogatok privát üzeneteket ...
Engem nem érdekel, hogy Te mit hiszel Keviről, én utálom, mint a szart .. arról volt szó, hogy ha esetleg építenél egy erősítőt, majd akkor a gyakorlati tapasztalataidat is megoszthatnád, nem pedig más, már bevállt MEGÉPÍTETT dolgait kérdőjelezed meg, mert egy könyvben olvastad ! Erősítőről van szó, nem műszerről, és nem rádióvevőről, sem labortápról ( annak aztán mi köze ehhez ? ), és méginkább nem laborgyakorlatról, hanem KIVITELEZÉSRŐL ... mindegy, én nem megyek bele, elmondtam a véleményem, amit több készülék építésénél tapasztaltam, megkérdőjelezted, úgy, hogy egyiket sem láttad, hallottad, csak a tanultak alapján
Idézet:
„Igaz, csöveset még nem építettem”


Innentől kezdve , ninsc miről beszélnünk, szerintem ...
Szájkaratét befejeztem, mert leég a kaja ..
(#) lpcollector válasza CIROKL hozzászólására (») Márc 20, 2010
Itt egy tudományos magyarázat, ami sajnos nem egyezik DuMatyiéval...
Elnézést, de a Könyvtár-Informatikusom aki éppen otthon volt, és be tudta szkennelni nem kicsinyítette le, nekem pedig más lehetőségem most nem volt, ezért csak ide tudtam feltenni...
(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 20, 2010
A tökéletesen működő védöföldelés sajnos a zenetörténelemben már több halálos áramütés okozója volt... Nem ez miatt kell !

Mindegy , továbbra is "csak" zenész vagyok, és "minőségen aluli" erősítőket építek Nem baj van akinek legalább tetszik ....
(#) EcoPityu válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 20, 2010
Idézet:
„Azért egyre kevesebb, mivel a cégek kivonultak a városokból, viszont az igaz, lassan már a "térben" lévő brum is átmegy 20 Khz-esbe, mert minden kapcsolóüzeművé válik..egyszerűbb lenne, már a hálózatot átalakítani, 20 Khz-esre..”


Te "Z", az már nem is brumm, hanem brimm!

Egyébként én is leföldeltem az összes csövesemet, még a fakarikát is! Igaz, hogy talán csak a trafók lemezelésének volt értelme, de én is így tanultam, hogy amin fémesen kijön bármilyen testelés, azt le kell földelni!
Full műanyag dobozos kütyükben, mint egy rádió, ahol még a hangszórót sem külön csatlakoztatjuk, ott a kettős szigetelés tuti! (az is igaz, hogy a fülescsati...)

Szóval láttam én már leégett piaci rádiósmagnó trafót, amin a műanyag csévetest beleolvadt a vasalásba, és ha nem is közvetlenül, de 1-2 kiloohm-on keresztül ott lehetett a fázis a vason!

No meg volt egy Regent csöves gityóamp, ami szerintem SÖRITALT kaphatott, és még a tekercsszigetelő papír is ázás utáni száradást szenvedett, annak a vasa szó szerint rázott, és testen volt, ha nem lett volna földelés a falban, akkor a kedves gitárosom olyat szólózott volna, hogy mindenkinek égnek áll a haja, nem csak neki!
(#) EcoPityu válasza kocos hozzászólására (») Márc 20, 2010
Kóci!
Ne csináld!
Én is így járattam le magam néhány napja egy másik topicban, hogy felvettem a kesztyűt... Nem szabad! Mindenki a saját kárán tanul, nem csak a könyvekből! Van aki olyan mint Te, meg Én, akik kipróbálják a dolgokat, és nem bízzák az elméletre, mások bíznak az aktuális tudományos alaptételekben. A gyakorlat amúgy is mindent eldönt!

Ne hozzam fel példának a Föld gömbölyű, avagy lapos elméletet, meg a forog, avagy a Nap forog... Ha valaki nem hiszi el amit a többi mond, akkor addig csinálja, míg be nem bizonyítja az ellenkezőjét!
De p.l. én is, amíg nem látok UFÓ-t, addig csak a felém repülő későn felismert kávéscsészealj is UFÓ!
(#) kocos hozzászólása Márc 20, 2010
Matyinak még azt hozzátenném, hogy ne szólítson öcsémnek (privát üzenetben, akkor most ki is jön hátulról ? )... ugyan kb egy korúak vagyunk, de "jön a kevi, ne higgy neki"-éknél öcsémnek, öcsökösnek, öskösnek a cigányok szólítják a magyarokat, és az én értékrendemben ez cseppet sem a "vagányság" megnyilvánulása ...

Az egész vita abból alakult ki, hogy én mondtam, hogy , csak magamat ismétlem, több megépített készüléknél (hifi is, és mind csöves ) a tapasztalatok azt mutatják, hogy a fém szerelőlapot, sasszit, azt mind a hálózati földre le kell kötni , galvanikusan, mind pedig a testre, de nem egy pontban . ez utóbbinak nem feltélten kell galvanikusan történnie. Így , persze megfelelő méretezés esetén, szinte biztos a zajmentes működés Ez az én véleményem, tapasztalatom ! Ismétlem itt ennek nem az érintvésvédelemben van az elsődleges szerepe ! a csöves áramkörök nagyimpedanciások, a nagy fémlapok kvázi antennaként működnek, mindenféle zajt összeszednek, ami bekerülhet a tápegységbe is akár. Emellett árnyékoló szerepe is van ! pl a szerlőlapon felül elhelyezett transzformátorok mágneses terét árnyékolja az alatta lévő passzív alkatrészektől, amik között több, különösen érzékeny a szórt elekromágneses terekre, legyen az a hálózati tarfójé, vagy a kimenőjé .. igen ez is szór, és elég csúnya gerjedéseket okozhat . Mivel nem midnenkinek adatik meg hosszirányban köszörült, nem mágnesezhető , indukciószegény fémréteg MŰSZERELLENÁLLÁSOKAT használni, amik nem, vagy kevésbé érzékenyek ilyen dolgokra, így az árnyékolás elengedhetetlen !
Vezetékekről, axiális kondenzátorokról nembeszélve. De még a lágyvas sem árnyékol jól, ha nincs a lehető legnegatívabb potenciálon, esetünkben ez a - jól működő - védőföld ! Permalloy, és mumetál, vagy hasonló nagy permeabilitású lemezek esetén talán nem kellene leföldelnünk, de a vas is kb annyit ér földelés nélkül, mint az alumínium ....
Ez tapasztalat, nem csak az enyém, tanultam is, és leírtam. Te megcáfoltad, én nem értettem egyet, és egyből puffogtál ... akkor kinek milyen a hangneme ?
Egoból visszább kellene venni, nem ?
Hallottál egy John Francis "Jaco" Pastorius III nevezetű floridai úriemberről? Egy zseni volt ! Rengeteg elméleti tudástba mellett, a gyakorlaan is kamatoztatta azt, igen nagy dolgokat tett le az asztalra ! De sajnos nagyon nagy volt az egója .... agyonverték ....

Mennyél el, lazítsál, rúgjál, be szívjál füvet, bánom is én, de a sok tanulás "ártalmas" is lehet a magad, és mások számára is ....
UFF
Vitát befejeztem, nem kérek több privát üzenetet, itt is megírhatod !

Peace !

(#) kocos válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 20, 2010
Szó sem volt bántásról, és még egyszer leírom, hogy tiszteletben tartom a lexikális tudását, nekem valószínűleg sosem lesz akkora, mert nem igazán szeretek tanulni / olvasni ... csak ha "rágerjedek" valamire ... De azt nem szeretem, hogy x száz km-ről látatlanban kioktatnak egy előttem lévő dologról, amit én készítettem, csak mert valahol az van írva, hogy ez így nem lehet jó ... pedig az,mert itt van, látom, hallom ...
(#) kocos válasza EcoPityu hozzászólására (») Márc 20, 2010
Igazad van Pityu !
(#) DuMatyi válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 20, 2010
Ha nem titok ez melyik könyvből való? Azt hizsem én is levadászom...
(#) kocos válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 20, 2010
Dr. Tarnay Kálmán - Elektroncsöves kapcsolások
Műszaki Könyvkiadó Budapest , 1962
(#) lpcollector válasza kocos hozzászólására (») Márc 20, 2010
Így van, lám mégis csak forgatod Te is a könyveket
(#) teren56 válasza DuMatyi hozzászólására (») Márc 20, 2010
[quote]A hatvanas években a keverőtárcsás mosógépek is fémházasak voltak, és ÉVII. Akkor ütöttek agyon valakit, ha a tulajdonos történetesen leföldelte a fémházat, emelletta motor meg testzárlatos lett.

Ez a megállapítás ebben a formában nem igaz.A magyarázat az ÉV-vel kapcsolatos topikba tartozik,de mivel itt hangzott el, ezért itt írom le.Bocs a moderátoroktól.A 60-as években a mosógépek ÉV I-be tartoztak.Nagyon sok házba kellett be húzni a "3.szálat"emiatt.Ha leföldelem a fém házat akkor miért kapok halálos áramütést?Off
(#) kocos válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 20, 2010
Én nem mondtam, hogy nem, csak meg kell találni az egyensúlyt Ilyen yin-yang izé ez
Ma találtam meg az Akai manualt, valamiért a spamek közé rakta a gmail .... másodjára csinált ilyet 4 év óta ... :nemtudom: természetesen köszönöm szépen !
(#) lpcollector válasza kocos hozzászólására (») Márc 20, 2010
Szívesen, ha nem sikerül boldogulnod a "pörgetővel", tudod leporolásra vár a NAD5120
(#) DuMatyi válasza teren56 hozzászólására (») Márc 20, 2010
Forrás: Rádiótechnika Évkönyve 1972 IS, fejtörő rovat a RT-ben IS, miért nem szabad a védővezetőt rákötni. Az évkönyvben és számtalan más helyen megvan. A kedvetekért bizosten megkeresem. Háztartási gépek javítása. SAJÁT TAPASZTALAT: Továbbá egy ideig a hétvégi telken nekünk is volt FÉMHÁZAS Hajdu keverőtárcsás mosógépünk, centrifugával mellette. Bírta a maga 30 évét. Nagyanyám a mai napig azzal mos (egy másik példánnyal). Isten éltesse, májusban lesz 81 éves. A gép sosem rázott, és nincs rajta védővezetőnek kis nyelvv a gyári villás dugón. Fotót mellékeljek? Jövő héten megyek a mamához. A motor egy bakelit bakon van. ÉV II, ha fene fenét eszik , akkor is. Azért kapsz, bocsánat kaphatsz halálos áramütést, mert megszünteted a galvanikus védő elválasztást. Immáron a rendszer háza nem lebegő ponton van, függetlenül a hálózattól. Emellett a kettős szigetelésű készülékekhez a szabvány egyetlen olvadóbetétet ír elő példának okáért (csak egy áramút van: a konnektor felé, szemben a I. év. két áramútjával: konnektor vagy védővezető. Az, hogy hová kerül a fázis, csak attól függ, hogy melyik irányba dugom be a villásdugót, ezért kell két biztosíték, de a szabvány ismertetését befejeztem. Ez nem ÉV vizsga, és nem villamnyszerelés topik.
Következő: »»   930 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem