Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   20 / 123
(#) laci6662 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Szerintem is sokkal jobb a BD911/912 páros, mindig azt használom...
(#) shalafi.66 válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Mondjuk igazából a nagyobb tápfeszről működő csak erősítőt tartalmazó verzióknál (mint 6383 7386) lényeges a 911/2 végtranyó. A rádiós 6363 elmegy a 243-44-el is. Ha eredetiek.
(#) laci6662 válasza boliver hozzászólására (») Márc 20, 2010 /

Ha kiveszed a végfokokat, akkor nem vágja ki a biztit?
Mert ha akkor is kivágja akkor a tápban lesz a hiba...

Én a helyedben kipróbálnám végfokok nélkül először a gépet, és megnézném, hogy rendesen megvan-e a +-31V és a 15V (bár ez utóbbi csak a rádió rész működéséhez kell).

Üdv: Laci
(#) boliver válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Hát a táp csatlakozói kicsit megvannak viselve, de mindjárt kipróbálom.
(#) boliver válasza boliver hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Oké a tápban van a hiba. Ezután mit csináljak?
(#) shalafi.66 válasza boliver hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Keress zárlatot. Graetz, és kondik, más ha jól rémlik nincs.
(#) boliver válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Nekem van benne egy 15 V-os stabkocka is. L7815cv a típusa. Ezt hogy tudom ellenőrizni, hogy jó-e?
(#) boliver válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Kezdek attól félni, hogy leégett.
(#) laci6662 válasza boliver hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Szerintem forraszd ki a stabkockát, és úgy próbáld ki, hogy kiveri-e a biztit...
Ha nem, akkor az a ludas, filléres alkatrész egyébként szinte bármelyik elektro boltban kapsz ilyet.

A szabályzó modulra menő csatit is lehúztad?
Csak azért mert ott is okozhat ilyet pl. a némító áramkör.

(#) laci6662 válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Jah igen, még csak annyi, hogyha a stabkockát kiforrasztod vigyázz, mert nagyon könnyen felszakad a rézvezető a NYÁK-ról...
(#) shalafi.66 válasza boliver hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Hja tényleg olyan is van, de mindig elfelejtem, hogy rossz rajzot nézek.

A stab biztos nem lehet hibás, mert másik biztin van.
(#) laci6662 válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Tényleg, most nézem én is, hogy ott van mg egy 400mA-es bizti...

Akkor nagy valószínűséggel a Graetz lesz, esetleg valamelyik kondi, mindenesetre ha még nem húztad le eddig a szabályzó modulra menő csatit, akkor szerintem próbáld meg azt is, ott is okozhatja valami a zárlatot.

(#) boliver válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Már lehúztam a csatlakozót. Szét is szedtem szegény tápot és egy kis feketeség látszódik a két oldalon kijövő vezetékeken , és érdekes szaga is van , de nem biztos, hogy le van égve. Havert ma megkérdeztem és olyan érdekes dolgot mondott, hogy ő mindig 5 A-os biztosítékot rakott bele és, hogy az egyik oldal tuti jó volt. Mondjuk amikor megkaptam szerelésre, akkor is mind a 3 biztosíték 5 A-os volt és a 2. volt kiégve.
(#) laci6662 válasza boliver hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Annak a rajzon szereplő biztikkel mennie kell, ha kiveri akkor már biztos, hogy valami gond van...

Esetleg a puffer kondik is tudnak hibásak lenni, megpróbálhatod azokat is kikötni, és úgyis megnézni, hogy kiveri-e a biztit (persze ekkor nehogy be legyen dugva bármelyik tápcsatlakozó is, nem nagyon örülne a gép ennek a pulzáló egyenfesznek!).
Illetve én még a TB08 400mA-es biztit is kivenném a próba idejére, hogy a 7815 ne kapjon feszt.

Abból ítélve, amit írtál, hogy régebben is volt, hogy kiverte a 800mA-es biztit és csak nagyobbal volt hajlandó működni esetleg arra lehet következtetni, hogy valamelyik puffer adta meg magát.

Ha azok jók, akkor próbáld meg kiforrasztani a Graetz-t szerintem, és kimérni, hogy nem zárlatos-e?
(A kondik visszakötésél a polaritásra feltétlenül ügyelj, a negatív ágban a kondi +lába megy a GND-re)

Ezek után ha leforrasztanád a trafó 3 kivezetését akkor azt is ki tudod mérni, hogy trafó nem égett-e le, és rendesen kiadja-e a megfelelő feszültségeket (2x21V AC) bár ha még mindig kiveri a biztit akkor nem

(#) boliver válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 22, 2010 /

Oké köszi szépen a segítséget majd holnap megpróbálom megnézni, mert ma már nincs időm rá, én meg ijesztgetem a havert, hogy mehet az egész a kukába.
(#) boliver válasza boliver hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Na megnéztem és darabokra szedtem a tápot. Amikor méregettem azt vettem észre, hogy a lámpának a két csatlakozója zár 0 ohmra, tehát akkor mi zárhat benne pontosan?
(#) laci6662 válasza boliver hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

A skálavilágításra gondolsz?

Ha ott zárlat van (tényleg 0ohm, és egy kicsivel sem több, mert a trafó tekercsét, vagy az izzókat is bele tudod ott mérni ami néhány ohmos) akkor az lesz a gond.

Próbáld meg kivenni a TB05 (eredtileg 2A-es) biztit, és úgy kipróbálni a tápot, hogy kiveri-e a TB01-et, ha nem akkor a skálavilágítással lesz a gond.

Vedd ki az izzókat (mert azokat is mérheted zárlatnak a nagyon pici ellenállásuk miatt) és úgy próbáld megkeresni a zárlat helyét.

Biztos, hogy itt van a hiba valahol a tápban, szóval előbb utóbb biztos megtaláljuk

(#) boliver válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Az izzók természetesen ki voltak véve. Egyébként mennyire lehet büdös ez a trafó?

Egy kis szaga mindig van természetesen, a szigetelőanyagok stb. miatt

De ha kiméred a tekercseit, és nem méred egyiket sem szakadtnak akkor biztos, hogy nem égett le (általában nem szoktak ezek leégni szerencsére még rendesen túl vannak méretezve, nem úgy mint a mostani kínai szemetekben...).

Szerintem próbáld meg azt a 2A-es biztit kivenni az izzók elől, és úgy kipróbálni, hátha tényleg ott a gond. (Bár én inkább a Graetz-t gyanítanám, így látatlanból, hogy az lesz a ludas).

Halkan megjegyzem, hogyha véletlen egyszer mégis letennél a gép javításáról (bár szerintem nem érdemes annyiban hagyni, össze tudjuk azt hozni) akkor engem érdekelne megvételre, alkatrésznek.

(#) boliver válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Írtam , hogy nem az enyém, hanem javításra kaptam a erőlködőt. Amikor kivettem a biztosítékot, akkor a lámpa nem zárt, viszont a trafó vezetékeit akárhogy mérem mindig 0 ohm. a graetzet kivettem, annyi kérdés, hogy ha (ugye a graetz lábai balról jobbra 1.+ 2.~ 3.~ 4.-) és olyan lehet, hogy a 4.- és a 2. ~ vezet akárhogy mérem? (A számok a lábakra utalnak balról számozva.)
(#) boliver válasza boliver hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Annyi még, hogy nem égett le ( ). rámértem a három kivezetésre és 3,6 ohmra vezettek.
(#) shalafi.66 válasza boliver hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Ezt a szenvedést... Így néz ki belül egy diófahíd: Bővebben: Link Ennek megfelelő DC ellenállásokat kell mérned rajta.

Azért méred 0ohm -nak a trafó skálavilágításra menő kivezetéseit, mert az csak néhány menet viszonylag vastag huzalból, szóval nagyon kicsi az ellenállása, ez így rendben is van...

Ha már kivetted a Graetz-t, próbáld meg bekapcsolni anélkül, ha így nem veri ki a TB01-et (800mA körüli legyen benne) akkor valószínű az lesz a hibás.
(#) Bors Menta hozzászólása Márc 23, 2010 /

Sziasztok!
Megszeretném szerezni ennek az erősítőnek a használati útmutatóját,és ebben kérném a segítségeteket!
Valahogy nem tudpm beállítani a rádiót és a netről nem tudom leszedni.
Köszönettel:Bors Menta
(#) kadarist válasza Bors Menta hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Szia!
Konkrétan mi a probléma? Nem bírod hangolni a rádiót? Vagy a memorizálással van gond?
(#) laci6662 válasza Bors Menta hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Itt fent van az oldalamon: http://elektrotechnika.uw.hu/doksik/RA6363S_kezelesi_utm.pdf

(#) Bors Menta válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Szia!

Nem tudom beállítani az Fm sávot( ez lehet,hogy egymásfél méteres 75ohmos koaxal nehezen megy) de szerintem mennie kéne!
Arra gondolok,hogy nem jelez a tér-erő jelző semmit.
Amikor ezek a gombok vannak bekapcsolva akkor meg igen,de akkor is búg.Tehát állomáskeresésnél bejönnek az adók,csak van egy kis búgás!
Megjelöltem gombokat.
Valószínűleg én bénázok vagy rossz a gép,de az erősítője az jó,bár azt sem értem.
Csak TAPE2-nél van hangja a sz.gépnek.
Mondjuk az is furcsa,hogy egy B RFT 3010-es ami 25wattoshangfallal meg és félhangerőnél is olyan mintha 1 100wattos hangfal lenne rá kötve.
Tudom,hogy a vidi 8ohmos,és h.fal meg 4,de ez ekkor a gond lenne?
Köszönöm,István.

Kép.jpg

(#) Bors Menta válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Köszönöm szépen!!!
Átdobnád ide?
mario.girotti01@gmail.com
(#) kadarist válasza Bors Menta hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

Hát töltsd le az oldalról. Egy PDF fájl.
(#) Bors Menta válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2010 /

bocs,de honnan?
Következő: »»   20 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem