Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Ez (ezek) a kapcsolások rém egyszerűek! A komparátor (amire az optó triak kapcsolódik) egyik bemenetén a hőelem erősített feszültsége található, míg a másik bemenő lábán a beállított hőmérsékletnek megfelelő feszűltség! Mind a kettő mérhető testhez képest! Magyarul ha tudod, hogy 450 foknál mennyi van a komparátor bemenetén akkor be tudod állítani a két potival az alsó és felső értéket! Azért nem írok lábszámot, mert a különböző klónoknál más-más lábak vannak felhasználva erre a célra! (mivel négy műveleti erősítő van egy tokban).
köszönöm a segítséget, illetve még annyi, hogy a hőelemen 22mV-t mértem és tök sotétben a páka már haloványan vörös volt.
Igen, ezt korábban már én is írtam, hogy izzik ám rendesen. Aztán most pár perce variszabi is megerősítette, hogy így van. Bár nekem csak 24mV fölött kezdett "világítani".
22mV-nél halovány piros. a gyári solommon állomásban ami névlegesen 420 fokig fűt azon nem látszik ilyen, bár még holnap megnézem (nincs nállam az állomás) és ott is mérek hőelem feszkót kiváncsi leszek az eredényre. ja még annyi nekem fekete a páka(24v 48w 12.5 ohm a betét 0 körül a hőelem) sl-30-as gyári pákája(állítólag ez elektrosztatikus) elméletileg ez akkor ugyanaz mint a fehér?(kinézetre ua.)
22mV 68uV/C-os páka esetén 352,9411765C, 41uV/C-os páka esetén 585,3658537C.
Kétféle hőelemmel szerelt páka van, 41 és 68uV/C-os. Azt tudom, hogy ami nekem van, a Sold Iron/N 41uV/C-os. A sárga gumijú szerintem 68uV/C-os.
Na akkor mérd meg hány fokos és te is mi is okosabbak leszünk! A másik állitsd be úgy, hogy még nem izzik max hőfoknak és akkor nyugodt lehetsz! Én annyit tapasztaltam, hogy pl. a HEStorban kapható pákabetét nem annyit ad, mint egy gyári Jlt-2-es páka. Mert nekem ez egy gyári állomáson van amivel egyik fórumtagunk kisérletezgetett és miután sorra megette a pákákat eladta a vaterán. De adott vele egy pákát, én gondolva, hogy megoldottam a problémát szépen szét is égettem, és akkor rendeltem egy ilyen betétet, és teljesen máshogy viselkedett vele. Tehát nem teljesen azonos a pákák hőeleme, így nem is azonos feszültséget adnak! Sajna! De így nekem lett egy frankó gyári digitális pákaállomásom! ZD-931
variszabi jól beszélt! Erre érdemes odafigyelni!
Na, ez egy jó kérdés volt! Ebben eltérnek a vélemények. Én még nem használtam olyan pákát amilyet te leírtál, de egyesek szerint van különbség, mások szerint meg nincs. Van akinél rendesen megy, van akinél a szabályzó meg a páka "mintha" nem illene össze. De ezt csak itt a fórumon olvastam, saját tapasztalatom ebben nincs. Nekem fehér pákám van, sárga szilikon "bugyival". Az biztos, hogy ez az én pákám 24mV-nál kezdi a mélyvörös színt felvenni.
Az nem lehet, hogy csak a betétben van más hőelem?
Mondjuk 41uV/C helyett 68uV/C vagy fordítva?
max hőfok a lehető legalacsonyabban van, és ha feltekerem maxra a hőfokszaályzót izzik, nem tudom ennél lejebbhozni a max érték trimmerét. illetve mérni meg nem igen tudom mert a multimeter ír 150 fokot és nem fut az ón, ugyannakor mikor 450 fokot ír(pákhagyen óncseppen) már kezd piroslani a páka, holnap holnapután próba másik pákával, ill ez a páka gyári solomon sl-20 állomásal
Azt egyébként honnan lehet tudni, esetleg megmérni, hogy a pákában melyik hőelem van a kettő közül? Csak egy hőmérős multiméterrel, vagy van rá "gyalogmódszer" is?
Lehet, hogy őszinte legyek nem igazán érdekelt, miután véletlenül 400C-n 3 napig ment és nem döglött meg késznek nyílvánítottam(bekapcsolva felejtettem)! De az biztos, hogy ha van betárazok belőle, mert ez legalább jó. Akitől vettem elmondása szerint három pákával is kipróbálta és állandóan megszaladt, teszem hozzá nálam is kiírta OC és fűtött orba-szájba! Na akkor volt piros a páka, így volt lehetőségem megszemlélni belülről is a drágát, nem egy nagy szám, az a csoda, hogy működik! Egy darab cső aminek a befenekelt végén van a hőelem, és a cső kűlsejére csillám van tekerve majd a lapos cekasz (kis fityfene) és kész. Én csodálkozom, hogy ennyi üzemórát megy!
Sajnos ebben nem tudok segíteni.
Szabvány szerint kettő féle lehet benne, 68 vagy 41uV/C-os. Nem tudom, hogy hogyan lehet megállapítani, nekem egy ismerősöm mondta meg, hogy az enyém milyen. De! Ebben K típusú hőelem található, ami annyit jelent, hogy hőmérséklet különbséget mér. Tehát a környezet hőmérsékletét méri 0 foknak, a páka hegyének a hőmérsékletét pedig úgy kell kiszámolni, hogy mért hőmérésklet + környezer hőmérséklete. Tehát ha csak simán mérjük a páka hőmérsékletét, akkor sose lesz pontos. Ha szobahőmérsékleten kalibráljátok, és pl télen kiviszitek, mert kint kell, akkor akár 30 fokot is tévedhet.
ha valahogy meg lehet tudni hogy melyik van benne az engem is érdekelne...
az létezik hogy 250 fokot ír és olyan 230 fok környékén van a páka, ugyannakor mikor 400 fokot ír már pirosodik? ill ha igen akkor mitől lehet?
Azta! Ez meg sem fordult a fejemben! Akkor az sem mindegy , hogy nyáron 40 fokban forrasztok, vagy télen kint a 19 fokos garázsban?? Nem semmi! Jó tudni.
Hááát szerintem, hacsak az ember nem bádoglemezt forrasztgat vele, akkor állítsd be úgy, hogy a 290-320 fokos tartományt jól mérje és kész.
280-at ír ki a kijelző műszer szerint 300 fokos hőleme mV alapjan 260-270 fokos, lehet ebben a másik fajta hőelem van? nem amihez a táblázat volt. esetleg a másikhoz táblázata van valakinek?
Nem tudom, hogy van-e ebben a pákahőelemekben valami rendszer, vagy nincs. Elvileg lennie kellene, de ha a topicba bele-bele olvasol, akkor valakinek ez a tapasztalata, valakinek az. Az lenne a legbiztosabb módszer, hogy egy multiméterrel méred a hőfokot, egy másikkal meg méred a hőelem feszültségét. A korábbiak alapján csak így lehet megtudni 100%-osan, hogy a te pákádban milyen is a hőelem.
ez ideáig rendben van, de ha a multi nem pontos? melyik típus pontos?
Ehhez felesleges táblázat. Az adatok alapján megfogod és kiszámolod. Vagy ha mindenképpen szeretnél táblázatot, akkor Excelben egyszerűen tudsz csinálni.
Teljesen normális, hogy pirosodik. Nekem is pirosodott, amikor az analóg forrasztóállomást használtam, de még az új digitális állomásomnál is izzik.
Minimumnak inkább 180 fokot állíts be. Olyan 220 foknál kezd el olvadni az ón.
Leírom pár tapasztalatomat a páka-témában.
Amit én először meg tudtam venni (Mikrovill), annak a tasakján ZD9 felirat volt, és leginkább így nézett ki: SOLD.SL9-IRON. Ennek a pákának a csatlakozója nem DIN tuchel, hanem 4 pólusú mikrofoncsatlakozó, a pákahegyek pedig a pákabetét-testre ráhúzható "kupakok", amit még a külső rögzítőhüvely is megfog. Mérések alapján (Maxwell digitmulti 750 fokig használható Maxwell szondával) visszaszámolva a hőelem együtthatóját 68uV/C adódott, én erre alapozva csináltam meg annak idején a PIC-es pákavezérlésemet. Később vettem egy ilyen pákát: SOLD.IRON/N. Szerintem ez az a páka, amivel általában találkozok a hőfokszabályzós pákás topicokban, ennek DIN 5 pólusú tuchel csatlakozója van, és a pákahegyek kis tömör betétek (mint a kattogós Welleré). Ezt a pákát megmérve 41uV/C-ra adódott a hőelem együtthatója. Ezért végül beépítettem az együttható beállításának lehetőségét a PIC programjába, így most mindkét pákához kalibrálható. A PIC-es vezérlés két verzióban is elkészült, a komolyabbikba került egy Si-diódás hőmérő, amivel a környezeti hőmérsékletet mérem, az egyszerűbb progiban ez kézzel állítható, ha annyira extrém körülmények közé vinnénk a pákát. A pákavezérlést 300 fokon szoktam ellenőrizni. Amikor az elméleti értékekből visszaszámolt adatok alapján dolgozó program 300 fokon tartotta a pákát, a digitmultival pár Cesiuson belül mértem a valódi hőmérsékletet. Ez egy pákánál bőven elegendő pontosság. A digitmulti hőmérőjét lehet úgy tesztelni, hogy tűzhelyen elkezd forralni az ember vizet, és a forrásban lévő vízbe bedugja a multiméter hőérzékelőjét. Nekem a 100 fokos víznél 97-98 fokokat sikerült mérnem, talán elfogadható ez a pontosság. Egyébként azt is tudni kell, hogy a hőelemek karakterisztikája nem lineáris, ahol nagyobb pontosság kell, ott mindenféle polinomokkal szokták közelíteni azt. A lineáris becslés viszont elegendő pontosságot ad egy pákánál, főleg a használt hőmérséklettartományban.
Szia!
Szimpatikus a pic18-as állomás a weboldaladon. Azt szeretném megtudni, hogy a programban már valami alap kalibráció benne van-e (kék pákához) vagy ezt utólag még meg kell tenni, a tényleges használat előtt? Köszi
A PIC-ben futó programban van "setup", ahol be lehet állítani a hőelem együtthatóját. Ezen kívül a külső hőmérsékletet mérő diódás áramkör által mutatott értéket lehet fok pontossággal trimmelni a setupban. Innentől kezdve elvileg helyesen mér, feltéve, hogy jól adtuk meg a hőelem együtthatóját. A beállított paramétereket az EEPROM-ban tárolja el a program.
Sziasztok!
Én is építettem egy analóg forrasztóállomást. Megosztom a tapasztalataimat, hátha segít valakinek. Először is szerettem volna felvenni a hőelem karakterisztikáját. Ehhez egy háromerősítős műszererősítőt használtam. Ennek lineáris a karakterisztikája. A mérőerősítőről bővebben a HE 98/1 számában olvashattok. Ha már kész volt, ezt építettem be az állomásba. A méréshez egy 250 C fokig működő folyadékos hőmérőt használtam. (nem volt hőmérős multiméterem) A mérések alapján a hőelem érzékenysége 65 uV/C-ra adódott a kék "bugyis" Solomon pákánál. A fűtés 22V DC-ről megy. Azért járatom így, mert egyrészt az öreg kattogós Puskás pákám 10 éve megy így hibátlanul, másrészt pedig a trafóm egy 220V-os 2x12V-os biztonsági trafó, aminek a szekunder feszültsége időközben kissé felment a 230V-os hálózat miatt 27V-ra. (előtte évente kellett fűtőbetétet és kapcsolót cserélnem) Digitális hőmérőt ugyan készítettem, de nem építettem be, mert a mérés nagyfokú pontatlansága miatt nem látom értelmét, másrészt pedig nem fért bele a dobozba. Mellékelem a kapcsolási rajzokat gondolatébresztőnek. Eddig csak böngésztem a fórumot, infókat halászva. Nagyon hasznos. Sokat segített a saját berendezésem elkészítéséhez.
Köszi!
Csak egy észrevétel, a V3 rajzon a kapcsoló N-fetnek is P-fetes szimbólumot rajzoltál
Tudom, az azért van, mert nem találtam olyan tokozásban megfelelő FET-et az Eagle-ben
sziasztok, ma sikerült beállítani 190 fokot ír és a vékony ón-t kezdi kenni, 450 fok az műszer szerint ugyan csak 440(düwi műszer, más hőmérsékeleten +-3 fok az eltérés) de hőelem ellenállása alapján 450. az 50k hőfokszaályzó poti kicsit tovább van tekerve a félnél és akkor éri el a 450 fokot tehát nemtudom eléggé leszabályozni. lehet azért van ennek a pákának 41uV/C-s hőeleme van? lehet a 100 ohmos potit cserélni kéne egy 200 ohmosra? összeségében tehát pontos az állomás, ennyi van hogy nem tudom leszabályozni, és így hogy a félnél kicsit tovább teker állapotban 450 fok így nem tudom elég finoman állítan. remélem tudtok segíteni nekem megoldani ezt a szabályzási gondot. előre is köszi!
Igen, valószínű hogy azért van, mert nem megfelelő a forrasztópákád.
De a problémádat nem értem. Idézet: „ma sikerült beállítani 190 fokot ír és a vékony ón-t kezdi kenni” Sikerült beállítanod 190 fokot, és itt épphogy megolvasztja a páka hegye a vékony ónt. De mihelyst odaérteted valamihez az egész lehűl, még SMD-hez se jó. Szerintem a 190 fok pont jó. Egyébként a műveleti erősítő erősítését kell megváltoztatni egy vagy két ellenállás cseréjével és jó lesz.
nincs gond már semmi, tők jól megy a hőfokkijelzés is pontos, annyi a gond mondom hogy a max értéket nem tudom elégé levenni. hőszályzó felénél kicsit tovább már eléri a 450 fokot ez az egyetlen baj. én arra gondoltam hogy maximumot állító 100 ohmos potit 200as-ra cserélem. vagy mit kéne kicserélni? illetve a fekete pákával van valakinek tapasztalata?(ua. mint a kék/sárga, csak ez fekete)
Lehet, hogy hülyeséget kérdezek, de lineáris potit használsz?! Mintha logaritmikus értékű lenne....
|
Bejelentkezés
Hirdetés |