Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   819 / 3988
(#) pumoka válasza mhatalyak hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Itt egy egyszerű kapcsolás
http://www.bsselektronika.hu/index.php?id=341
(#) robi0017 hozzászólása Márc 25, 2010 /

helló mindenkinek
ismét én vagyok és ismét ugyanazzal a feladattal

(( Egy kondenzátort és egy ohmos ellenállást sorba kapcsoltunk a 220 V -os feszültségű, 50 Hzes
hálózatra. A körben folyó áram erőssége 0,5 A, a felvett teljesítmény 50 W.
1) Mekkora a kondenzátor kapacitása,
2) mekkora az ohmos ellenállás?
3) Mekkora induktivitású tekercs sorba kapcsolása esetén marad a körben folyó áram
effektív értéke ugyanakkora, mint amennyi eredetileg volt? ))

az eredményeket már tudom
csak hogy hogyan is jönnek ki azt sajna nem csak az ellenállást tudom hogy jön ki.
az első feladatnak sajnos nem jöttem rá hogy hogy kellene kiszámólnom mert akárhogy próbálom más jött ki

a 3. feladatról meg ne is beszéljek
(#) pumpa válasza proli007 hozzászólására (») Márc 25, 2010 /

Hello!

Hát igen én is végiggondoltam ezt az érzékelő típust és végül nem ezt választottam. Ma vettem egy pár db TCRT 5000L típusú reflexiós optoérzékelőt , ha jól néztem ennek a az érzékelési távolsága 12mm. Érzésem szerin ennek már jónak kell lenni.Az érzékelésnél az lenne a lényeg, hogy közel legyen a tárgyhoz, mivel a tárgyak között is csak1-2cm van.
Nem számláló lesz belőle hanem nekem az lenne a lényeg, ha a tárgy elhagyja a É2-es érzékelőt akkor adjon ki egy jelet a cimkéző gépnek.
Nem tudom jól gondolom e de én nem szeretném modulálni a jelet, jó lenne ha így is érzékelne.
sajnos nem vagyok nagyon othon az áramkörök tervezésében de azért csináltam egy rajzot az elképzelésemről szeretném ha megnéznéd és kijavítanád a hibákat benne.
Még egyszer köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal, várom válaszod.
Üdv:pumpa
http://www.lomex.hu/pdf/%28vis%29_tcrt5000.pdf
(#) zoly15 hozzászólása Márc 25, 2010 /

Hali mindenkinek!
Az lenne a kérdésem, hogy egy 300W-os Toroid trafóhoz mekkora olvadóbiztosítékot szoktak rakni?
Lágy indító kell-e? Én nem hiszem hogy kell.
De gondoltam megkérdem..
Előre is köszönöm!

Üdv!
(#) silenthill2 hozzászólása Márc 26, 2010 /

Sziasztok! Biztosan nem most először merült már föl ez a kérdés,de én még nem vagyok tisztában ezzel... Szeretném,ha valaki megírná,hogy ha monitor nélkül pl:10 órát van bekapcsolva a gép letöltésre, akkor hány kw/h-t fogyaszt el? És ha intenzíven ki van használva,monitor nélkül pl:konvertálás,fájl másolás,akkor mennyit fogyaszt a pc 10 óra alatt? Nekem az Everest program azt írja,hogy-> Tipikus teljesítmény felvétel:65W Maximális teljesítmény felvétel:99.4W A jelentését azt értem, de valósak ezek az értékek,amit az Everest program mért? Ha nem, akkor pontosan mennyi is? Ja és 1 kw/h az 1000W-nak felel meg? Világosítsatok fel. Számítógép konfigurációm a következő:
TÁP:400W
A többi,pedig a képeken!
(#) silenthill2 hozzászólása Márc 26, 2010 /

Elfelejtettem megköszönni... Válaszotok előre is köszönöm!! Sziasztok!
(#) Horv válasza kadarist hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Szia! Köszi a segítséget!
(#) Action2K válasza silenthill2 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Az Everest-es értékek megközelítőleg jók. Igen 1 kW = 1000W, tehát a géped. 0,065 és 0,099 kW/h körül "fogyaszt". Ebből adódóan (kerekítve, maximálisan) 10 óra alatt pont 1kW/h -t fogyaszt. Ezt már Te is tudod forintosítani, ami kb egy üres DVD lemez áránál is kevesebb lesz.
(#) balint.magyar hozzászólása Márc 26, 2010 /

Sziasztok!

Alap analóg körös elemkkel (kapcsolók, relék) szeretnék megoldani egy feladatot, egy DC motor vezérlését egyetlen monostabil lábkapcsolóval.

A feladat az lenne, hogy ha erre a lábkapcsolóra rálépek a motor elkezd felcsévélni áttételen át egy kötelet, aztán azt szeretném, adott hossz feltekerése után egyből visszatekerné a kiindulási helyére. Tehát jön a jel, elindul egyirányba, adott fordulat (feltekert kötélhossz) után pedig visszamegy az eredeti helyére.

Jó lenne, ha a monostabil kapcsolóra csak egyszer, egy pillanatig kellene csak rálépni, és nem kellene nyomva tartani. Én valamilyen végálláskapcsoló-rendszerben gondolkodom, csak nem tudom, hogyan lehetne megoldani.

Van ötletetek?

Üdv.:
Bálint
(#) balint.magyar válasza Action2K hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

kW/h: kilowatt per óra, ennek így nincs értelme
kW*h: kilowattóra, röviden kWh, egyenlő 3.6 MJ (megajoule), ez az áramfogyasztás alapmennyisége
(#) balint.magyar válasza balint.magyar hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Ja, abszolut kezdő vagyok, de elszánt
(#) Action2K válasza balint.magyar hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

A Magyar Energia Hivatal honlapján is így szerepel: Fogyasztás(kW/h) Bővebben: Link
További magyarázkodást, "vitát" nem kívánok megtenni.
(#) B.I hozzászólása Márc 26, 2010 /

Sziasztok. Van egy lm317lz tipusu stabilizátor ic-m és ennek a maximális kimenő árama 100mA. A kérdésem az lenne hogy evvel hogyan lehetne valahogy stabilizálni max 3A-t?
(#) lapose válasza B.I hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Szia!

Veszel helyette LM338-at, vagy LM350-et.
Vagy külső elemekkel(tranzisztorokkal) megnöveled a kapcsolás terhelhetőségét. De ez drágább lesz mint lecserélni az IC-det.
(#) lapose válasza balint.magyar hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Szia!

A kettő nem ugyanaz! De mind a kettőnek van értelme..
kW/h: átlagfogyasztás.
kW*h: energiamennyiség.

Kedves Action!

A belinkelt oldalon egyszer szerepel a kW/h, ott is rosszul

Higgy nekem, az vagy kWh/év, vagy pedig kWh, nézz meg egy villanyszámlát. Ebben 100% biztos vagyok, nézz utána.

http://en.wikipedia.org/wiki/Kilowatt_hour

Üdv!
(#) balint.magyar válasza lapose hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Én azt, hogy nincs értelme úgy értettem, hogy nem abban az értelemben, ahogyan használni szerette volna.

Nem egy nagy ügy, szerintem sem érdemel több megjegyzést, én is csak 2 sorban reagáltam.

Csak segíteni szerettem volna.
(#) B.I válasza lapose hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Az nem fog menni mert 200km-es körzetben nincs elektronikai szaküzlet. Légy szives a tranzisztoros kapcsolást rajzold már le vagy ird le.
(#) silenthill2 válasza Action2K hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

köszönöm a válaszaitokat! Így már világos minden! Sziasztok
(#) balint.magyar válasza robi0017 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Szia!

Bár kb 8 éve tanultam, volt pár szabad percem, és megoldottam a feladatot.

Hogyan kéred a megoldást? Beírjam ide?

Üdv.:
Bálint
(#) lapose válasza balint.magyar hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Pedig ő használta jó értelemben!
Amikor egy fogyasztó fogyasztását akarod meghatározni ebben az értelemben, nem az energiamennyiségre vagy kíváncsi, hanem az átlagfogyasztására. Ezzel tudod kalkulálni azt, hogy folyamatos használat esetén mennyi lesz a fogyasztása.

Tessék, itt van egy. A tranzisztor mindenképpen nagy bétáju legyen vagy darlington, mert mert a 100mA nagyon kevés. Az 1 ohm-os ellenállást növeld meg 6,8-10 ohm-ra.

pslm317b.gif

Na megpróbálom korrektül leírni:

Ha U=220 V és I=0.5 A effektív értékek, és P=50 W a teljesítmény, innen, hogy P=U*I*cos(fi), ahol fi a fáziskésés az áram és fesz. között, kiszámolhatod fi-t, ami -1.0989 [rad], azért minusz, mert a kapacitás sietteti az áramot.

A teljes Z impedancia Z=U/I, tahát 440 Ohm. Mivel R=Z*cos(fi), kijön, hogy R=200 Ohm, Xc kapacitív ellenállásra pedig igaz, hogy Xc=Z*sin(fi) (ha nincs induktív ellenállás) tehát Xc=391.92 Ohm. A kondenzátor kapacitása C=1/(w*Xc), ahol w=2 Pi*f. w=314.15 [rad/s], C=8.1218 mF [mikrofarad].

Az a tekercs, ami anulálja a kondezátor hatását Xl=Xc induktjv ellenállású, Xl=w*L, ebből L=Xl/w, azaz Xc/w, tehát L=1.24 henrie.

Remélem minden ok, a képleteket innen vettem:
http://www.hobbycnc.hu/CNC/InfoBazis/AC_motor_elmelet.pdf
(#) balint.magyar válasza lapose hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Na álljon meg a menet!

"Az Everest-es értékek megközelítőleg jók. Igen 1 kW = 1000W, tehát a géped. 0,065 és 0,099 kW/h körül "fogyaszt". Ebből adódóan (kerekítve, maximálisan) 10 óra alatt pont 1kW/h -t fogyaszt. Ezt már Te is tudod forintosítani, ami kb egy üres DVD lemez áránál is kevesebb lesz."

Itt NEM jól használta azt, hogy kW/h, mert ez az energia második deriváltja lenne, ez valamilyen enegrialöket mértékegysége lehetne, nem hinném, van mögötte bármilyen tartalom.

Az átlagfogyasztás mértékegysége a kWh/h azaz kW, ami nem más, mint a teljesímény.
A fogyasztás mértékegysége a kWh.

Ne kutyuljunk már mindent össze!

A hétköznapi nyelvben gyakran rövidítik a kilowattórát kilowattnak, nem is szóltam volna, hogy ha "x kilowatt fogyasztás" ról beszélt volna, mert az oké. De a kW/h az sehogy se jön össze

Aztán ha van valakinek ehhez (#671820) ötlete, viszonozhatja a jófej feladatmegoldásomat (#671861) egy kapcs. rajzzal

"További magyarázkodást, "vitát" nem kívánok megtenni."

Ez azért a fentiek fényében elég cinkes.. Jó pap holtáig tanul

Elektronikai gyakorlati tudásom szinte nulla, azt elismerem. Gépészmérnök vagyok

off

Ha van kedved, együtt megírhatjuk a panaszlevelet az Magyar Energia Hivatal-nak, hogy rosszul van a honlapjukon, és ez téged félrevezetett!

http://www.eh.gov.hu/hazt/(yw504x45qcxb3v55p3bquy45)/haztmain.aspx

Elnézést a többiektől, de nem szeretem, ha helytelenül kioktatnak, és a vitát még ráadásul lezártnak is tekintik. Én mindig elismerem, ha tévedek.

on
(#) B.I válasza lapose hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Köszönöm szépen a rajzot.

Szívesen!

Az levelet elküldtem.

(Címzett: info@eh.gov.hu, webmester@eh.gov.hu)

"

Tisztelt Illetékes!

A Tarifa kalkulátorral kapcsolatban panasszal fordulok Önhöz. Az oldalon a fogyasztás mértékegységét tévesen kW/h-ban számolja a rendszer, ez helytelen, és sokak számára félrevezető, ugyanis a fogyasztás mértékegysége kWh.

http://www.eh.gov.hu/hazt/(yw504x45qcxb3v55p3bquy45)/haztmain.aspx

Az oldalon az alább idézett mondatban ezen kívül más sajtóhiba is előfordul, lemaradt egy "a" a "megadj" végéről. Apróság ugyan, de jellemzi a tarifa kalkulátor készítőjének precizitását, pontosabban hanyagságát.

"A következő oszlopban található kis számológépre kattintva a kalkulátor kiszámolja a fizetendő összeget, mely a legalsó sorban olvasható (piros színnel kiemelve), egyben megadj a fogyasztás mértékét is kW/h-ban."

Üdvözlettel:
...

"
Következő: »»   819 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem