Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   48 / 1388
(#) fureszk válasza Mumtaz hozzászólására (») Feb 17, 2007 /

itt van pár utcányira a bolt...múltkor voltam haverral. jó kis bolt
(#) Mumtaz válasza fureszk hozzászólására (») Feb 17, 2007 /

Jaja. Egyébként elsőre Ofice Depotban érdeklődtem. Srác mondta is, hogy ilyen papírjuk nincsen, de "tegnap vitt valaki vasalható papirt próbaképpen direkt nyák készítéshez". Én nem vagyok tán még amatőr sem, de azt tudom, hogy lézernyomtató, vagy fénymásoló kell és a tintasugaras nem jó, mert leázik a vízben a festék. Az a papiros direkt tintasugarashoz van és a vasaláskor a fólia is leválik róla. Textíliákhoz van és a fólia a lézernyomtatóban összeugrik rajta.
(#) szabi83 hozzászólása Feb 17, 2007 /

milyen?

PIC_0018.JPG

(#) fureszk válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 17, 2007 /

f@sz@
(#) szabi83 válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 17, 2007 /

hoppá két forr. pont lemaradt...
(#) gtk válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 18, 2007 /

Klassz.
Vasalassal keszult?
(#) szabi83 válasza gtk hozzászólására (») Feb 18, 2007 /

fotózással :yes: :yes:
(#) Mumtaz válasza szabi83 hozzászólására (») Feb 18, 2007 /

Nem vagyok egy tudor, de ha ez vasalva lett, akkor csillagos király. Ha fotózva, akkor csak simán nagyon király.
(#) Frankye válasza Mumtaz hozzászólására (») Feb 18, 2007 /

Nagyon baresz! Szép munka, komolyan! Gratula!
(#) Mumtaz hozzászólása Feb 18, 2007 /

Ez meg az én első nyákom. tegnap csináltam.
Persze kétoldalas. Sajna, nem sikerült olyan jól, mert bár vigyáztam, hogy ne kerüljön semmi a nyákra, de néhány helyen nem tapadt oda a festék. Néhány helyen a vasalás után le kellett kaprani a festékből, mert túlságosan szétterült.

nyak.jpg

(#) Frankye válasza Mumtaz hozzászólására (») Feb 18, 2007 /

Nem rossz! Ahhoz képest, hogy "első darab", meg különösen nem rossz!
(#) Mumtaz válasza Frankye hozzászólására (») Feb 18, 2007 /

Thx. Csak azt sajnálom, hogy van 0,5 mm csavarodás a két oldal között, de ezt még óvatos fúrással asszem, ki tudom korrigálni.
(#) KeserűCukor hozzászólása Feb 18, 2007 /

Hali!
A nyákrajzoló filcről milyen tapasztalatokat tudtok megosztani?
Alámar?
Többször át kell húzni?
Milyen vastagot vegyek legalább?
Szebb a vasalásnál? Van olyan szintű mint fotozás?
Előtte le kell sikálni a nyákot?
THX:
---ZoLee---
(#) qssty válasza KeserűCukor hozzászólására (») Feb 18, 2007 /

szeva.
én erröl a filces dologrol annyit mondok hogy kezdésnek nem rossz...
alámarni nem mar alá ha jó minőségű a filc.....nekem volt egy 0,7mm-es és ez szerintem tökéletes volt.hogy szebb-e a vasalásnál?ez csak kézügyesség kérdése...szerintem egy kézzel rajzolt nyák sose lessz olyan mint egy fotózott nyák...
Idézet:
„Előtte le kell sikálni a nyákot?”

ez egy alap kérdés...mindég le kell sikálni mert ahol zsíros nem tapad a festék!!
(#) KeserűCukor válasza qssty hozzászólására (») Feb 18, 2007 /

AHam....
Ismerem a vasalást, eddig azzal csináltam, de már fotoztam is, csak elég költséges a fotózás, a vasalás meg pepecselős, időigényes...
De ha vennék filcet, kinyomnám a nyákot, azt ráragasztanám a panelra, utána átfurnám a lyukakat, aztán levenném a papírt és összekötném a vonalakat....
Vasalás nekem nem jött be...
Pöttyös is lett, milliószor rávasaltam mire megmaradt, a végén annyit csisziköltem nem maradt már réz
Meg utána mindig ilyen fekete maradt, azt hihetetlen finom papírral felpoliroztam, de 1 honap után undorító barna lett.... A nyák is kicsit bebarnul a vasalótól :S
Utána befuttattam a sávokat, az még szép is lett, de az a vasalás rémálom... Mikor minden stimmel és egy egy sáv meg lejön... Minden ujra...
Jah és kössz a segítséget...!
Én hqvideos filcet akarok 500 korul, de 0,6mm a legvastagabb, azért kérdem mennyire áll ellen a marásnak....
(#) qssty válasza KeserűCukor hozzászólására (») Feb 18, 2007 /

milyen papirral próbáltál vasalni?szerinted a rajzolás a milyen munka ha nem pepecselős?maratás után lefujtad vmilyen lakkal?a conrádot felejtsd el!inkább hq vagy ret...
(#) Mumtaz hozzászólása Feb 18, 2007 /

Én kipróbáltam mindkettőt (vasalás, filc), de tényleg csak próbaképpen. Az egyértelmű, hogy mind2 jó, ha megtapad a nyákon, de míg a filcnél azonnal látszik, ha nem maradt ott, addig vasalásnál csak, ha leázott a paír.
Kipróbáltam különböző vastagságú (0,4 és 1 mm között) filcezéssel és nem mart alá. Egyszerű OHP MARKER alkoholos filc volt. Szerintem tökéletesen tuti és nem kerül annyiba, mint egy direkt nyákozáshoz való filc. Állítom, az is ugyanolyan alkoholos filc, csak ráfogták, hogy célirányosan direkt erre való.

Egyébként TN150-el marattam.
(#) Pak válasza Mumtaz hozzászólására (») Feb 18, 2007 /

Elsőre nem rossz. Gratulálok.
(#) vzoole válasza KeserűCukor hozzászólására (») Feb 19, 2007 /

Hát szerintem a vasalásos után rajzolni, az visszalépés lenne.

De ha rajzolni akarsz akkor azt ajánlom hogy miután ráragasztottad a furatok helyét, akkor ne rögtön fúrd, hanem csak pontozd be. Majd ha felrajzoltad, és kimarattad utána fúrd ki.

Most hogy már kipróbáltad a vasalás technikát, én még egyszer elolvasnám a leírását, hátha valamit nem úgy csináltál ahogy kéne. A http://www.hobbycnc.hu oldalon jó kis leírás van.
Én innen tanultam, de azért kell egy kis gyakorlás is.

Legutóbb épp ezt csináltam nem hiszem hogy hasonló minőséget felrajzolna valaki:
(nem azért mert olyan profi a nyák, csak azért filccel mégsem lenne olyan szép)
Kép: Hivatkozás

Maratás után:
-mosd le a festéket (nitro, aceton, benzin)
-fúrd ki
-csiszold át
-mosd le megint (nitro, aceton, benzin)
-lakkozd le (minden festékboltban kapható akrillakka)

Ezek után egész életében olyan szépen fog csillogni a panel mint ahogy az fentebb látható, és jól forrasztható is marad.

(#) maTaKee hozzászólása Feb 19, 2007 /

Ti milyen teljesítményű vasalót használtok a vasalásos technikához??
(#) fureszk válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 19, 2007 /

tudtommal a "három pöttyös" fokozatra kell állítani a vasalót(220fok).
(#) Mumtaz válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 19, 2007 /

Én fullra nyomtam, de legközelebb szerintem kicsit alacsonyabb fokozaton próbálom, mert vagy nem is ragadt oda (pl. mert nem melegítettem ott eleget), vagy pillanatok alatt úgy megolvadt a festék, hogy kicsit össze is folyt több forrasztási pont is.

Azért egyszer csinálnék valami remete módot, hogy pl. faszenes vasalóval hogy sikerülne.
(#) liliom81 hozzászólása Feb 21, 2007 /

Helo

Azt akarom kérdezni, hogy valaki nem tudja, hogy honnan lehet letölteni az Eagle Layout Editor nyák tervező Proffesional verzióját.

Kössz
(#) Norberto válasza liliom81 hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

Dehogynem. Nézz el az EAGLE-vel kapcsolatos topikokba, ott többet megtudsz az utolsó 1-2 oldal információiból!
(#) Hektor13 válasza Mumtaz hozzászólására (») Feb 23, 2007 /

Nem a vasalódban van a hiba! A nyáknak teljesen zsír és mosószermentesnek kell lennie, különben nem tapad fel a nyomtató-festék. A vasalód hőmérséklete sem elhanyagolható, nekem 185 c-fokon vált be. 180 fok a festék olvadáspontja. Ha túlmelegíted akkor szétfolyik, ha nem elég meleg akkor meg nem, vagy elégtelenül tapad fel. A vasalót izomból kell használni, legalábbb 10 percet. A nyák-ot tökéletesen sík felületre fektesd, ez is lehet oka annak, hogy helyenként nem tapad...
Zsírtalanításra én észter-hígítót használok, majd nagyon finom acélgyapottal (OBI) polírozom a felületet. Nem használok csiszolópapírt! Ja, meg ezt a műveletet cérnakesztyűben, mert a kéz alaphangon zsíros.
(#) maTaKee válasza Hektor13 hozzászólására (») Feb 23, 2007 /

én nem értem hogy a vasalásos technikánál a festék hogy folyhat szét attól hogy rányomom a vasalót!
lehet h én vagyok a hülye de a lézernyomtatóba grafit por van és úgy nyomtatja rá a papírra vagy fóliára hogy kicsit beleégeti! és tudtommal a grafit az nem folyékony halmazállapotú de javítsatok ki ha tévedek! én is már vasaltam több10 NYÁKot és egyiknél se mfolyt szét! szerintem inkább nektek elmozdul a fólia vasalás közben és azért tűnik úgy!

(#) Peti_85 válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 23, 2007 /

Az is lehet,
...de az is lehet, hogy rossz a hőmérséklet... az sem jó, ha túl meleg a vasaló, mert akkor elég a tinta, roncsolódik (nekem is súgták)

Amúgy régebben én is azt hittem hogy én vagyok a béna, aztán egyszer egy nyákot legalább 5 féle boltban, 3 különféle papírra, különböző kontrasztokkal... stb. kipróbáltam és a legjobb az a fénymásolt... már egy óráig próbálkoztam más, nyomtatott papírokkal, aztán elővettem a fénymásoltat és egyből sikerült!!!!

Próbálkozni kell... ahogy a kutyák szokták!

Peti.
(#) Hektor13 válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 23, 2007 /

Azt írtad javítsalak ki ha tévedsz! Hát igen is meg nem is. A lézernyomtatóban és fénymásolóban ugyan por állagú festék van, de semmi köze a grafitporhoz.
Hogy jobban érthető legyek: A "háztartási" lézernyomtató és fénymásoló gyakorlatilag egyforma elven működik. Fénymásolónál a fényhengerre optikai úton kerül rá a kép, és ahol nem kap fényt a fényhenger, oda feltapad a porfesték, majd rá a papírra és egy kis meleg -esetünkben cca 180 fok- rögzíti azt. Lézernyomtatónál a fényhengerre egy lézerfény vetíti a képet, majd a folyamat megegyezik a fénymásolónál írtakkal. ..... Léteznek olyan lézernyomtatók amik úgy működnek ahogy írtad, de ezek nagyon drágák, meg ezek képeit aztán vasalhatod.....
(#) Mumtaz válasza maTaKee hozzászólására (») Feb 23, 2007 /

Az elmozdulás kizárt, mivel nem csak simán rátettem a pairost a nyákra, hanem fixen rögzítettem is. Ezen kívül a vasalót elsőre telibe rányomtam, míg egy picit ki nem tűnt a kontúr a papiron keresztül. Na ezután lett még tovább vasalva. A műveletet teljesen sima felületen végeztem.
(#) qssty hozzászólása Feb 25, 2007 /

szerintetek ha forrasztás után fúlyom le lakkal a nyáklapot mi lessz vele?
Következő: »»   48 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem