Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ez a része jogos, nem figyeltem hogy erre a mondatra írtad.
Ez része? Volt más része is? Csak vicc volt
Sziasztok! Miért vannak némely ledeken bemarások,és más fajtákon miért nincsenek?
Balint.magyar
nagyonszépen köszönöm hogy segítettél nekem örök hálám :worship: :kalap: mondjuk azt ahogy leirtad az utolsó feladatot azt egy kicsit nem értem ha nem lenne gond és leirnád egy kicsit bővebben annak nagyon örülnék az első kettöt nagyonjóól leirtad azokkal semmi gondom nincs köszi
Nem csoda, hogy nem volt világos, hiszen rosszul írtam
Szóval akkor lesz ugyanakkora az áram effektív értéke induktivitással, mint nélküle, ha Z impedancia nem változik. Mivel Z=SQRT(R^2+(Xl-Xc)^2), ezért ez Xl=2*Xc esetén ugyanakkora, mint Xl=0 esetén, mert az előbbi két esetben egyaránt Z=SQRT(R^2+(0-Xc)^2)=SQRT(R^2+Xc^2) és Z=SQRT(R^2+(2*Xc-Xc)^2)=SQRT(R^2+Xc^2). Szóval a helyes válasz Xl=2*Xc=783.837 Ohm, ebből L=Xl/w=2.495 hernie. Üdv.: Bálint
Sziasztok!
Azt szeretném kérdezni, hogy egy bd139-et hogy kössek be úgy, hogy +5V-tal +12v-ot tudjak kapcsolgatni? Köszi a segítséget
Szia!
A tranzisztorral ugyanazt azt az áramot kapcsolod.tehát ha mondjuk van egy elemed rákötöd a pluszt a bázisra,akkor az emittert és a kollektor összeköti npn-es tranzisztornál pnp-nél fordítva.Szerintem neked egy relére van szükséged lehet kapni 3és4voltosat is.
Köszi!
Jól tudom, hogy mosfetnél viszont csak feszültséggel vezérelem a kapcsolgatást? buz11-em van még itthon...)
Azt nem tudom pontosan annál g,s,d van.azt hiszem csak annyi hogy mindegy hogy kötöd be a záró lábakat,de a relével akár 3v-al tudsz kapcsolni akár villanykörtéket.
Szia!
Itt egy rajz. Esetleg megtudhatnám mit akarsz kapcsolni?
én nemrég vettem egy kis relét ami úgy működik hogy 5 lába van az 1,2,3 lábbal tudom kapcsolgatni a kettőhúszat és kikapcsolt állapotban zárja az 1-est a 2-essel és a 2-est a hármassal nem,bekapcsolt állapotban meg fordítva.(én relét ajánlok nagyobb feszt bír)
persze.
Egy attiny13 egyik lába adja a szaggatott 5V-ot, és ennek kéne kapcsolgatnia egy 12v-os led lámpát, aminek a testje fix.
most mennem kell, de nagyon köszi a segítséget mindenkinek!
Hát ha be tudnád kötni a led lámpát a rajzomon az égő helyére és pl tennél egy 1-10k ohm -os ellenállást (a rajzomon ott van érték nélkül) a bázisra akkor működne. Ha meg a test fix akkor még kell egy tranzisztor. Nem tudom az attiny13-ad milyen jeleket adna ki de ha frekvencia 1Hz-nél nagyobb akkor a relé az felejtős szerintem.
Hát a relét tényleg nem stroboszkópokba rakják szerintem még a triak is jó lenne,nem?
Triak az csak váltó áram esetén, de szerintem neki 12V-ra egyenirányítással a rajzolt egyszerű kapcsolásom megteszi. Amúgy meg a BD139-esével kereste a megoldást.
Tranzisztorral is biztos meglehet,de most én is megyek,hello.
Használj logikai fetet, ami már 5V gate feszültségnél kinyit.
Sziasztok. Az lenne a kérdésem hogy egy átlagos leden mennyi feszültség esik és mennyi a rajta átfojó áramerősség?
Sebi, lapose kösz a választ.
Mekkora áramot tud max. leadni az USB csatlakozó? A rajzon látható mód megfelelne usb-s akksitöltőnek?
Sziasztok!
Van egy 12 V-os 4Ah-s zselés akksim és egy laptopom. A laptopnak 11.1 V-os lítiumos akksija van, a töltője pedig 19 V-os. Adódik a kérdés, hogy a zselés akksit rá lehetne-e kötni a laptopra? Nyilván a töltő bementre gondoltam bekötni, mivel az mechanikailag is könnyebb, meg gondolom nem szeretné a laptop, ha a 11.1 V-os akksi bemenetre 12V-ot kötnék. Viszont a töltő bementről 19V-ot vár, viszont az akksi csak 12V-os. Össze lehet, valahogy hozni a kettőt? Előre is köszi. Idézet: „Egy sima leden kb 3V és 10-20mA” Ez azért közel sem igaz. A szintől függően, egy átlagos infra lednél ~1V, pirosnál 1.5-1.6V, sárga ~1.8V, zöld~1.9-2.1V. Fehér 2.9-3.3V áramtól és réteghőmérséklettől függően. Egyébként az a biztos amit megmérünk. Meg kell táplálni a ledet egy soros ellenálláson keresztül, mondjuk 20mAárammal, és a led kivezetésein pontosan megmérhető a rajta eső feszültség.
Én zener dióda helyett szoktam a piros LED-et használni és gyakorlatilag 1.5V-al számolok (10mA-nél számottevően jelentős eltérést még nem tapasztaltam). Nagy előnye hagy jelzi a bekapcsolást is
Igen alárendeltebb helyekre tökéletes,és még világit is!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |