Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Csak hogy ne essen félreértés, a 04 vagy a 20 a maximális órajelet jelenti, amin a chip tud működni, nem pedig azt, hogy mindig azon fut. Ha 4MHz-es vagy attól kisebb frekvenciájú kvarc van a kapcsolásban, akkor mindegy, hogy 04 vagy 20 jelzésűt picet teszel bele.
Az "A" jelzés a chip újabb verzióját jelenti, de általában teljesen kompatibilis a régivel. Azért nincs mellette szám, mert az "A" jelzésű chipek mind tudják a 20MHz-es órajelet. A többi jelzés a tokozásra utal, illetve a hőmérsékleti tartományra. A P jelzi a DIL tokot, a legtöbb hobbistának ez az érdekes. A hőmérsékleti tartomány pedig lényegtelen ide. Az adatlap végében benne van egyébként, hogy melyik jelzés mit jelent pontosan.
16f628 04 I/P típust rendeltem, ennek normál dip tokozása van... meg kb 200 ft
![]()
Én is, köszi mindenkinek a segítségét. Holnap kiderül, hogy müködik-e a kész propeller
![]()
Azt tudod, hogy ezt be is kell programozni?
Szerintem úgy néz ki, hogy nem tudja. Mert:
Idézet: „Én is, köszi mindenkinek a segítségét. Holnap kiderül, hogy müködik-e a kész propeller Már minden megvan, csak az IC hiányzik.” szóval szerinte ic.... ![]() ![]()
a propellerclock PIC-e 20MHz-en megy, tehát a 4MHz-es nem lesz jó!!
Höm... rosszúl írtam, tom hogy PIC, és hogy be kell prgramozni...
A lényeg mégegyszer:
-DIP tokozású legyen! (az SMD-t nem biztos, hogy tudod programozni, beforrasztani...) -20MHz-es legyen mert 20MHz-es kvarccal megy. (a 4MHz-es ide sajna nem elég) -PIC16F628-20/P (CPU 20MHz 224RAM 128x8EEPROM DIP) -PIC16F628A-I/P (CPU 20MHz 224RAM 128x8EEPROM DIP) A kettő közül vmelyik. ![]() Ez pedig NEM jó: -PIC16F628-04/P (CPU 4MHz 224RAM 128x8EEPROM DIP) ![]()
Használd a PIC16F628A-I/P-t nyugodtan. (Az olcsóbb is) Egyébként az adatlap áttekintésével ezt a hosszú évelődést meglehetett volna előzni.
Hát pont ez az, mindenki mást mond, adatlapokból nem leszek okosabb sokkal
![]() De azért köszi ![]()
Pedig ha figyelmesen átnézed az adatlapokat, akkor bizony abból leszel okosabb.
Nyugodtam használhatsz A jelzésű picet is, vagy A nélkülit is, amennyiben az 20MHz-es. Az I ha jól emlékszem, az ipari kivitelt jelenti, ami azt takarja, hogy szélesebb hőmérséklettartományban működik.
ja és még egy kép:
http://majorblink.uw.hu/kep007.jpg
![]() ![]() Jol néz ki! RGB ledekkel csináltad?
Grat, tök jó lett!
![]() Ha érdekel valakit, ha müködik, én is felteszek, egy-két képet.Olyan csütörtök magasságában várható. Ma vettem PIC-ket, a végén 16F628- 20/P lett belőle. Ez is tök jó, 20 MHz-s, és DIP tokozású. ![]()
Helló! Én is elkészültem már a munkámmal, és úgy gondoltam töltök fel egypár képet róla, ha valakit érdekelne
![]() ![]() Nem tudom hogy vki csinált-e már ilyen órát nem smd alkatrészekből, mindenesetre és sehol nem használtam smd-t. ![]() Működéséről nem tettem fel képeket, hisz úgyis mindenki tudja mit csinál ![]()
Tetszik ez a plexis megoldás! Nagyn baba
![]()
Szevasztok!
Én is összeraktam az órát de van egy kis baj,nem megy :S Pontos hibajelenség : bedugom a konnektroba és elkezd pörögni az óra.Megvan a bekapcsológomb,felpörög,bekapcsolom és világít néhány led.Belülről kifelé haladva : középponti+őt követő 3 db...aztán a következő sötét,és után megint 4 db világít teljes fényerővel.Hiába nyomkodok bármit is,nem jelenik meg semmien kijelzés sem...A fordulattal lehet a gond? Sajna nem túl magas feszültségű torroidom van,és van egy érdekjesség is : a graetz után 11.8 V van,utána meg már csak 9.8 és 10.31 (nekem 2 graetz kocka van bent,egyik az 5 Vos részekhez,másik pedig a 12esekhez...)tehát hogy van ez? nem *gyök 2 a feszültség egyenirányítá után? Mert ha igen,minden bizonnyal a gretz kockákkal van a baj...
nem az egyenirányítás miatt hanem a puffer miatt számolunk 1.41-gyel.
A soros ledekből 1 fordítva van, vagy szakadt...
Értem...tehát akkor puffer kell oda...illetve nagy puffer
![]() nem biztos hogy szadtak mert most néztem,va kézzel hozzáérek a bázishoz akkor pl a két szélső piros ledet is be tudom kapcsolni halványan...szal érzékel a tranyó bázisa és kapcsol...szal lehet hogy nem szakadtak hanem csak nem indul a pic rendesen...mert ha kiveszem,ugyan azt csinálj az áramkör mitha bent lenne...
Szevasztok!
A feszültség gond azthiszem megoldódott...raktam nagy puffert és már is megy 11.5 V a ventire...viszont érdekes hogy manuális 5 v-t adva a ic tok megfelelő lábaira,a ledek közül csak a 18as-17es-8as lábakon lévő ledek mennek ahogy kell...alapból meg 2 led világít max fényerővel mikor közel nincs ott fesz..amikor meg ráakasztok 5 Vot,elalszanak...nemtudom zárlat-e...de az tuti hogy kicsit szétkapom a propit és átnézem hogy hol is van a bibi...viszont az irfz44-es fet nagyon melegszik ha pörög...ha áll akkor semmi...meg a kézzel tekert tekercs is melegszik picit...(külső) (legalább tudom hogy működik ![]() ![]()
Hali!
Szeretném megkérdezni Vicsys-t hogy nem lehet-e valahogy máshogy tápellátáshoz juttatni a LED sort? vmi motor nem lenne jó aminek a tengelyére a LED sor menne, de nem tom hogy lehet ne a tápot adni neki, a vékopny vezeték hülyeség szerintem mert megcsavarodik, lenne egy gondolatom, de lehet hogy badarság.... Hogy lehetne máshogy megoldani hogy ne legyen az a csúnya tekercselés a légmagos tekercsnél, és csak a lesort lehessen látni, elnézést kérek az alkotótól hogy lecsúnyáztam a tekercselését! Lehet hogy vki már írta ezt az üzenetet, de 28 lap azért nem kevés, bocs hogy mégegyszer megkérdezem! Köszi a segítséget előre is! Üdv: Edem
Szia Edem!
Nincs semmi baj! Többeknek ez az első kérdése: hogyan lehetne megúszni a tekercset...? Egy lehetséges alternatíva, ha csúszókeféket használsz. Ebben az esetben átjuttatod a propellerre a 16-18V-os pufferfeszt és kész.
Szevasztok!
Úgy nézem,sikerült megoldani a gondok nagyrészét de még mindig nem megy.Ki be kapcsolgatni tudom...ha pörög akkor az állótekercs baromira felforrósodik elég hamar,viszont álló helyzetben semmi gond nincs vele.A megfelelő lábakra vannak kötve a ledek,kipróbáltam....de vmiért nincs kijelzés.Raktam még1 ledet a fototranzisztorhoz így egy körbeforduláskor 2-t jelez...nem ugyan olyan a 2 led de mind1...így 1.3 Vot kapnak...Mi lehet a hiba? Nemtudjátok véletelnül? ![]()
Forró a tekercs? Nem menetzárlatos? Hány menet van rajta? 100?
Mekkora a propelleren a tápfesz? (pufferen) A +5V megvan a pic lábán mérve? Mekkora a bázison a puffer fesz? Hova tetted a plusz ledet? Kapcsold le a villanyt teszt közben (lehet bezavar...)
Hát nemtudom...mert először nem melegedett aztán össze vissza nyomogattam a távszab-ot...lehet hogy be van rakva az állítási lehetőség a gombokra? (propclock oldalról való)
Egyébként a tekercs kimérve ohmos ellenállást mutat,sztem nem zárlatos...h lehetne mégis tesztelni? a propellerrel durván 9 V érkezik (stabkocka be lábára) és onnan stabil 5 V...ez megvan a pic foglalat lábain is..A bázison a pufferfeszt hol nézzem?rögtön a trafó és a pufferkondi után? A plusz ledet pont átellenesen a másikkal...és párhuzamosan raktam őket...a bázisról így 1.3 V jön nekik,ha pörög a prop...remélem jól kötöttem be őket,a 'letört' fele a negatív ugye? ![]() Villanyt direkt lekapcsoltam de nem megy...egyébként nem baj hogyha a másik led nem ugyan olyan?Mert az kicsit világoabb tokozású,szal nem annyira sötétített...egyébként az ir led helyett sima led is jó lenne ami rávilágít a tranyóra?
Sziasztok!
Megszeretném építeni én is a Propeller Clock-ot. Holnap megyek alaktrészt venni, azt szeretném kérdezni, hogy a bázison és a propeller lévő graetz hídnak mi a típusa? Előre is köszönöm. |
Bejelentkezés
Hirdetés |