Fórum témák
» Több friss téma |
Meg kell csinálni a jfetes némítást, és menni fog.
Senkinek nincs ötlete, hogy mi miatt van nekem ez a balace-s dolog és miért torzít?
Az, hogy elhallgat mikor hozzáérsz a gombokhoz teljesen normális, van benne egy némító áramkör a bemenetválasztáskor létrejövő zaj elkerülésére.
PC-ről azért nem némít, mert a PC földelt, és a földelés bezavarja a némító áramkört. Az FM-en recsegést okozhatja esetleg az FM modul csatlakozójának kontakthibája. Üdv: Laci
Előfordulhat, hogy nálad is azért nem működik a némítás mert valamilyen földelt cucc van valamelyik bemenetre kötve.
Próbálj meg mindent kihúzni az erősítőből, és pl. FM-re kapcsolva hozzáérni a gombokhoz, ha akkor némít, akkor semmi baja, csak a földelés zavarja. (Megoldás lehet rá pl. egy leválasztó trafó a PC és a Vidi közé)
Próbáld meg felcserélni a 2 végfok modult, ha még mindig ugyan az a csatorna torzít, és szól halkabban, akkor nem a végfokok a hibásak.
Ha ez bebizonyosodott akkor elindulhatsz visszafelé a hiba keresésében, a szabályzó modul csatlakozójának tisztítását, kontaktspray-vel befújását is javaslom. Ha ez sem segít, akkor okozhatja pl. valamelyik szabályzó modulon lévő ELKO azokat is meg lehetne próbálni kicserélni (főleg a kisebbek szoktak kimúlni) Üdv: Laci
Köszi szépen a segítséget majd holnap megnézem. Egyébként a mély hangoknál van ez a szabályzómodult pedig átforrasztottam. A 2 végfok között a különbség annyi csak, hogy azon az oldalon új végtranzisztor van. Minden szám( mármint az ellenállás nagysága ) egyforma a 2 oldalon.
Ha semmi nincs rákötve akkor sem némít... Annyira nem is érdekes. Egy kis eltérés még nekem is van a két oldal hangereje között, majd egyszer ha sok kedvem lesz megint szétszedem és megnézem a némítást is. Én laptopról kötöttem rá szinuszjelet, persze hangfalak nélkül és néztem ,hogy a két jel nagysága hol egyforma és hol van eltérés. A nagy eltérés a szabályzó modul után volt, már ott is kisebb volt az egyik jel ,mint a másik ezért is szólt halkan az egyik oldal. Kb 3szor kisebb jel volt ott. Persze nem digimultival mértem a jelet, hanem analóg műszerrel, ami hangfrekit is tud mérni. Így hamar kiderült a turpisság.
Megnéztem és a gond a végfokban keresendő. Ott valami torzítja benne a jelet. De mi lehet az?
A VT17-es csinálhat ilyet, mert az egy Bc337-es tranyó, ami zárlatos. Valószínűleg ez lehet a baja.
Sziasztok!
Van egy Videoton RA 6363 S erősítőm. Az egyik oldala megnémult. Átvittem szomszédomhoz, aki némiképp ért az ilyenekhez (én tök süket vagyok az elektronikához) Azt mondta, hogy a végfok tranzisztor adta meg magát. Boltban nem kapott ilyet. Honnan tudok beszerezni? Van esetleg valakinek elfekvőben? Üdv: Bobo
Olvasgattam egy kicsit visszafelé, és olyan kérdésem lenne, hogy lehetne a végtranzisztorokat BD249, BD250-esekre cserélni. A teljesítmény is nagyobb lenne valószínűleg.
Nem szükséges. A 911-12-vel jobban szól.
Csak azért kérdeztem, mert tegnap végre megcsináltam a végfokot, és 1 percig ment hűtőborda nélkül, majd az új bd243-244-esek leégtek.Ezért szeretném lecserélni. A másik, hogy nekem Tungsram T3535 típusú erősítőm van, és Bd249, Bd250-esek végzik benne a munkát, és tökéletesen szólnak. Akkor ezek szerint lehetséges és nem kell a végfokmodulon semmit cserélni?
Ha nem tudod hogy kell javítani a véget, akkor a legegyszerűbb megoldás az összes félvezetőt kihajítani belőle, plusz az inv. bemenetről a test felé a 47u kondit. Nem drága, és így garantáltan működni fog, ráadásul gyorsan. Nincs vele szívás.
De sikerült megcsinálni, hanem lehet a bd243,244-es tranzisztorokat helyettesíteni bd249,250 tranzisztorokkal?
Elvileg borda nélkül csak a nyugalmi áramtól nem kéne meghalni a 243-44-nek. Ezért gondoltam, hogy valami még nincs a helyén.
"Helyettesíteni" lehet, ha nincs jobb megoldás.
Annyi, hogy közbe szólt a rádió és be voltak kötve a hangfalak És az új tranyók
Hát nem tudom, szoktam borda nélkül belehallgatni javításkor, de még nem esett meg ilyen.
Lehet gerjed nagyfrekisen az egész és emiatt nem hallod, de megöli a tranyókat.
Szerintem, ha hűtőbordán van, akkor nem sül meg.
Hát ha nem hajtod meg jól, akkor borda nélkül kis hangerőn semmi baja nem lehetett volna. Ilyen kis áramtól borda nélkül sem kellene kifeküdnie...
Hú köszönöm nem gondoltam hogy ilyen extrák vannak a kütyüben.A rádiónál nem gondolnék kh-ra de majd szétszedem valamikor.Köszi
Szerintem sem kellene megsülnie borda nélkül sem, főleg kis hangerőn, rövid idő alatt.
Az is előfordulhat, hogy pont kifogtál valami hamis kínai szemetet és azért adta meg magát... Én a helyedben most már inkább BD911-912 párost tennék be a 243-244helyett. Tápfeszek rendben vannak egyébként a tápjavítás után? (+/-31V +15V?) A tápnak végül is mi volt a baja, a Graertz? Üdv: Laci
Na az lehet. Volt olyan hamisított tr, amivel még a torzítás is ötszörösére nőtt.
Üdv. mindenkinek!
Érdeklődni szeretnék,hogy normális dolog az,hogy az erősítő félhangerőnél nem hajtja ki a képen látható h.falat? Illetve segítségetek szeretném kérni,még egy-két dologban majd. Köszönöm.
...egyébként nagyon szépen szólnak a hangfalak.
Az attól függ mekkora bemenő jelet adtál neki 200mV-al elvileg már kivezérelhető az erősítő.
Mit jelent nálad az, hogy nem hajtja ki? Nem szól, vagy nem esik szét?
Ott még valami sántít. Én jártam úgy, hogy egyszer csak elkezdett dőlni a füst belőle, minden előjel nélkül.Az egyik végfok kimenetén lévő 4,7 ohm (VR47) soros 150nF kezdett szénné égni, ami ugye a nagyfrekvenciás gerjedést hivatott levágni. A hűtőbordát meg kézzel alig lehetett megfogni. Ez kb. 30 mp alatt következett be. Az ok nálam a bemeneten lévő Fetes némító ák. hibája volt. Közben tökéletes tisztasággal szólt az erősítő.... Ha jól emlékszem kicseréltem a Fetet, meg az ellenállást, és azóta is szolgál egészséggel. A tranyók megúszták, valószínűleg mert rajta volt ugye a borda....
Sz.gép van rákötve onnan tolom a zenét!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |