Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   22 / 123
(#) shalafi.66 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Meg kell csinálni a jfetes némítást, és menni fog.
(#) boliver válasza boliver hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Senkinek nincs ötlete, hogy mi miatt van nekem ez a balace-s dolog és miért torzít?
(#) laci6662 válasza attrax hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Az, hogy elhallgat mikor hozzáérsz a gombokhoz teljesen normális, van benne egy némító áramkör a bemenetválasztáskor létrejövő zaj elkerülésére.

PC-ről azért nem némít, mert a PC földelt, és a földelés bezavarja a némító áramkört.

Az FM-en recsegést okozhatja esetleg az FM modul csatlakozójának kontakthibája.

Üdv: Laci
(#) laci6662 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Előfordulhat, hogy nálad is azért nem működik a némítás mert valamilyen földelt cucc van valamelyik bemenetre kötve.

Próbálj meg mindent kihúzni az erősítőből, és pl. FM-re kapcsolva hozzáérni a gombokhoz, ha akkor némít, akkor semmi baja, csak a földelés zavarja. (Megoldás lehet rá pl. egy leválasztó trafó a PC és a Vidi közé)
(#) laci6662 válasza boliver hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Próbáld meg felcserélni a 2 végfok modult, ha még mindig ugyan az a csatorna torzít, és szól halkabban, akkor nem a végfokok a hibásak.

Ha ez bebizonyosodott akkor elindulhatsz visszafelé a hiba keresésében, a szabályzó modul csatlakozójának tisztítását, kontaktspray-vel befújását is javaslom.
Ha ez sem segít, akkor okozhatja pl. valamelyik szabályzó modulon lévő ELKO azokat is meg lehetne próbálni kicserélni (főleg a kisebbek szoktak kimúlni)

(#) boliver válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Köszi szépen a segítséget majd holnap megnézem. Egyébként a mély hangoknál van ez a szabályzómodult pedig átforrasztottam. A 2 végfok között a különbség annyi csak, hogy azon az oldalon új végtranzisztor van. Minden szám( mármint az ellenállás nagysága ) egyforma a 2 oldalon.
(#) Ricsi89 válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 26, 2010 /

Ha semmi nincs rákötve akkor sem némít... Annyira nem is érdekes. Egy kis eltérés még nekem is van a két oldal hangereje között, majd egyszer ha sok kedvem lesz megint szétszedem és megnézem a némítást is. Én laptopról kötöttem rá szinuszjelet, persze hangfalak nélkül és néztem ,hogy a két jel nagysága hol egyforma és hol van eltérés. A nagy eltérés a szabályzó modul után volt, már ott is kisebb volt az egyik jel ,mint a másik ezért is szólt halkan az egyik oldal. Kb 3szor kisebb jel volt ott. Persze nem digimultival mértem a jelet, hanem analóg műszerrel, ami hangfrekit is tud mérni. Így hamar kiderült a turpisság.
(#) boliver válasza boliver hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

Megnéztem és a gond a végfokban keresendő. Ott valami torzítja benne a jelet. De mi lehet az?
(#) boliver válasza boliver hozzászólására (») Márc 27, 2010 /

A VT17-es csinálhat ilyet, mert az egy Bc337-es tranyó, ami zárlatos. Valószínűleg ez lehet a baja.
(#) Bobo54 hozzászólása Márc 28, 2010 /

Sziasztok!

Van egy Videoton RA 6363 S erősítőm. Az egyik oldala megnémult. Átvittem szomszédomhoz, aki némiképp ért az ilyenekhez (én tök süket vagyok az elektronikához)
Azt mondta, hogy a végfok tranzisztor adta meg magát.

Boltban nem kapott ilyet. Honnan tudok beszerezni?
Van esetleg valakinek elfekvőben?

Üdv:

Bobo
(#) boliver hozzászólása Márc 28, 2010 /

Olvasgattam egy kicsit visszafelé, és olyan kérdésem lenne, hogy lehetne a végtranzisztorokat BD249, BD250-esekre cserélni. A teljesítmény is nagyobb lenne valószínűleg.
(#) shalafi.66 válasza boliver hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Nem szükséges. A 911-12-vel jobban szól.
(#) boliver válasza shalafi.66 hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Csak azért kérdeztem, mert tegnap végre megcsináltam a végfokot, és 1 percig ment hűtőborda nélkül, majd az új bd243-244-esek leégtek.Ezért szeretném lecserélni. A másik, hogy nekem Tungsram T3535 típusú erősítőm van, és Bd249, Bd250-esek végzik benne a munkát, és tökéletesen szólnak. Akkor ezek szerint lehetséges és nem kell a végfokmodulon semmit cserélni?

Ha nem tudod hogy kell javítani a véget, akkor a legegyszerűbb megoldás az összes félvezetőt kihajítani belőle, plusz az inv. bemenetről a test felé a 47u kondit. Nem drága, és így garantáltan működni fog, ráadásul gyorsan. Nincs vele szívás.

De sikerült megcsinálni, hanem lehet a bd243,244-es tranzisztorokat helyettesíteni bd249,250 tranzisztorokkal?

Elvileg borda nélkül csak a nyugalmi áramtól nem kéne meghalni a 243-44-nek. Ezért gondoltam, hogy valami még nincs a helyén.

"Helyettesíteni" lehet, ha nincs jobb megoldás.

Annyi, hogy közbe szólt a rádió és be voltak kötve a hangfalak És az új tranyók

Hát nem tudom, szoktam borda nélkül belehallgatni javításkor, de még nem esett meg ilyen.
(#) Ricsi89 válasza boliver hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Lehet gerjed nagyfrekisen az egész és emiatt nem hallod, de megöli a tranyókat.
(#) boliver válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Szerintem, ha hűtőbordán van, akkor nem sül meg.
(#) Ricsi89 válasza boliver hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Hát ha nem hajtod meg jól, akkor borda nélkül kis hangerőn semmi baja nem lehetett volna. Ilyen kis áramtól borda nélkül sem kellene kifeküdnie...
(#) attrax válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Hú köszönöm nem gondoltam hogy ilyen extrák vannak a kütyüben.A rádiónál nem gondolnék kh-ra de majd szétszedem valamikor.Köszi
(#) laci6662 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Szerintem sem kellene megsülnie borda nélkül sem, főleg kis hangerőn, rövid idő alatt.
Az is előfordulhat, hogy pont kifogtál valami hamis kínai szemetet és azért adta meg magát...

Én a helyedben most már inkább BD911-912 párost tennék be a 243-244helyett.

Tápfeszek rendben vannak egyébként a tápjavítás után? (+/-31V +15V?)
A tápnak végül is mi volt a baja, a Graertz?

(#) shalafi.66 válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 28, 2010 /

Na az lehet. Volt olyan hamisított tr, amivel még a torzítás is ötszörösére nőtt.
(#) Bors Menta hozzászólása Márc 29, 2010 /

Üdv. mindenkinek!

Érdeklődni szeretnék,hogy normális dolog az,hogy az erősítő félhangerőnél nem hajtja ki a képen látható h.falat?
Illetve segítségetek szeretném kérni,még egy-két dologban majd.
Köszönöm.

Hangfal.JPG

(#) Bors Menta válasza Bors Menta hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

...egyébként nagyon szépen szólnak a hangfalak.
(#) laci6662 válasza Bors Menta hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Az attól függ mekkora bemenő jelet adtál neki 200mV-al elvileg már kivezérelhető az erősítő.
(#) greatman válasza Bors Menta hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Mit jelent nálad az, hogy nem hajtja ki? Nem szól, vagy nem esik szét?
(#) greatman válasza boliver hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Ott még valami sántít. Én jártam úgy, hogy egyszer csak elkezdett dőlni a füst belőle, minden előjel nélkül.Az egyik végfok kimenetén lévő 4,7 ohm (VR47) soros 150nF kezdett szénné égni, ami ugye a nagyfrekvenciás gerjedést hivatott levágni. A hűtőbordát meg kézzel alig lehetett megfogni. Ez kb. 30 mp alatt következett be. Az ok nálam a bemeneten lévő Fetes némító ák. hibája volt. Közben tökéletes tisztasággal szólt az erősítő.... Ha jól emlékszem kicseréltem a Fetet, meg az ellenállást, és azóta is szolgál egészséggel. A tranyók megúszták, valószínűleg mert rajta volt ugye a borda....
(#) Bors Menta válasza laci6662 hozzászólására (») Márc 29, 2010 /

Sz.gép van rákötve onnan tolom a zenét!
Következő: »»   22 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem