Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   946 / 2208
(#) Imi65 válasza 021 hozzászólására (») Márc 31, 2010
2X2 SE trafót vettem, az elsőkkel semmi gond nem volt. Egyeztek DC-re, áttételre. A másik pár egyik tagja is tökéletesen egyezik az első kettővel, de a párja senkivel nem azonos.
Azért az elsőkkel is voltak fenntartásaim, elég nagy volt a primer Rdc-je (vékony - igaz duplán tekert - huzalból készült, miközben bőven maradt a csévén hely. Egy kicsit "izmosabb" deróttal is megtekerhette volna, de azért gyakorlati problémát nem okozott.
(#) 021 válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 31, 2010
megmértem dc-re a két trafót, szerencsére egyezik. Az enyém is duplán sodort huzallal van megtekerve. A hangja szerintem elég jó.
(#) bakos13gab válasza Imi65 hozzászólására (») Márc 31, 2010
Én is vettem már a bácsitól 2*2 trafót. Az első kettő GU50 se, a másik kettő pedig talán SM85b-re tekert el84 pp. A GU50-esek össz 3K-ba kerültek, az el84-ek összesen 4K-ba. Ennyiért még a magot se kapom meg, nemhogy egy megtekert kimenőt. Ha netán rossz is, akkor is van mire újratekerni.
A GU-50 ekkel nincs különösebb gond, kicsit kicsik, 9cm2-esek szóval nagy hangerőn már torzít, de a kellemes tartományban nagyon jól szól (bár más csövest nem hallgattam PCL86se-n kívűl), nekem a JLH-nál is jobban tetszik már így is. Mi lesz, ha tekerek rendes, ajánlott kimenőt hozzá...
(#) sturbi válasza lpcollector hozzászólására (») Márc 31, 2010
Igazad van, oszcilloszkópok bemeneti odztójában is párhuzamos trimmer kondikkal lövik be a négyszög átvitelt. Tegnap valahogy az járt a fejemben, hogy zavarólag hathat, hogy a kondik külön-külön is befolyásolhatják a frekvencia és fázisátvitelt a magas tartományban és ez esetleg zavaró lehet a hangképben.
(#) Imi65 válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 31, 2010
Itt a vasmérettel nincs baj, csak valahogy elszámolhatta, vagy a fene tudja, én visszaviszem neki. Ha már egyszer megcsinálta, csinálja rendesen, nem vasat vettem, hanem kész trafót.
Egyébként az is "heppje" az öregnek, hogy a két (jó) trafót is fordítva köti el egymáshoz képest. Mikor egyformán bevezetékezed, az egyik fele gerjed, mint a veszedelem. Hát persze, hisz az egyiknél a kezdetet, és a véget felcserélte. Ez a másodikként vett trafóknál is így volt, de ezeknél más baj is volt. (Nem arról van szó, hogy rosszul párosítottam össze őket, mert a két párt nem egy időbe hozta ki, az első alkalommal még nem is voltak ott a másodikként vett trafók.)
Értem. Én így nem méregettem még. SE-nél úgyis csak két vége van... (van egy középleágazás is, rákötöttem UL-re egyszer, de akkor még más kapcsolásom volt és nem tudtam egyéb gerjedések miatt rendesen meghallgatni). Az el84-es kimenők még a fiókban vannak. Megcsináltam már CHZ paneljét, de nem jutottam el az élesztésig...
(#) Imi65 válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 31, 2010
Idézet:
„SE-nél úgyis csak két vége van...”

Így van, és ez már bőven elég arra, hogy fel lehessen cserélni.
A fene, értem már. Nekem eszembe nem jutott ezt megnézni. Nálam is fordítva köthette el, mert most nem egyformán van a két trafó bekötve (teljesen véletlenül). Akkor lehet, hogy az ecc85-ös kapcsolásban ez volt a gond.
(#) Moszkvai válasza sturbi hozzászólására (») Márc 31, 2010
Én se mertem kettőből összerakni, de ha jó kettőből is akkor majd meghallgatom úgy is.Bár, lehet, hogy a héten sikerül szereznem hozzá MKP-t.
(#) djklein válasza sturbi hozzászólására (») Márc 31, 2010
Szia Strubi!

Kivettem a trafót távolabbról lekábeleztem talán picit mérséklődött a búgás de nem szünt meg. Aztán azzal próbáltam, hogy gyorsan kreáltam rá egy árnyékolast kívül belül aluminiummal bevont kartonlapból. Itt észrevettem mikor ráraktam, hogy kicsit zúg a trafó és az árnyékolás ezt felerősítette annyira hogy meghallottam. Levettem az árnyékolást így semmit sem hallani de ha ráteszem a fülem ott a zúgás. Valószínüleg a trafó csinálja az egész galibát. Lehet túlzottam meg van gerjesztve és nagyobb is egy kicsit az eredetinél, a vasmag kb 2cm-el vastagabb mint az eredeti trafóé volt.
Nem tudom mit lehetne tenni vele.

Méregettem nyugalmi áramot is az erősítőben a következő módon. Nem tudom helyes-e amit elkövettem.
Kalkulátorral kiszámoltam hogy 600V-on 70%-ig kihajtva a csövet 29,1mA-nek kell lennie a nyugalmi áramerősségnek. (bár nem tudom guadnál két cső esetén ez hogy működik mennyiben tér el)
A kimenő trafó primer tekercseinek megmértem az ellenállását a közös megcsapolától bal és jobb oldalon. Az egyik oldal 45 Ohm a másik oldal 52 Ohm. Ha meg van az ellenállás és az áramerősség ebből ki tudom számolni a feszültséget. Szóval: 0,0291A * 45 Ohm = 1,3V a másik oldal 0,0291A * 52 Ohm = 1,5V
Megmértem a feszültséget a kimenő primer oldalán a közép megcsapolástól az egyik oldalt 1,2V (1,3V) a másik oldalt 1,8V (1,5V)
A számolt adatok majdnem igazolták a mért adatokat kis eltérés azonban van.
Helyes amit csináltam vagy tök hülyeség? Ha helyes a kapott eltérés mennyire vészes? Trimmerekkel össze lehet hangolni.
De nem tudom hogy az egész igaz-e mert itt párban van 2-2 cső ilyenkor ugyan annyi a nyugalmi áram mint egy cső esetén?
(#) fleta válasza djklein hozzászólására (») Márc 31, 2010
0,32mA kell lenni minden egyes cső katódjánál. Az árnyékolást vasból kell csinálni, és letestelni. Más lesz ott a baj. Valami a szűrés, vagy vagy a fűtés körül van.
(#) hangszoros válasza fleta hozzászólására (») Márc 31, 2010
Szerintem meg valami földhurok
A gyári cumok is néha elképesztően amatörök
Egy Marschall tuningnál az asztalon marad egy párméter drót. Csak arra jók hogy a hangszorókat összekötözem vele, a sérülés ellen
A trafo árnyékolást egy küső rézszalaggl szokták Laney-ék is szórásmentesiteni Össze van forrasztva, tehát rövidzárt gyürü kivülről .
(#) fleta válasza hangszoros hozzászólására (») Márc 31, 2010
Mágneses árnyékolásra gondoltam a fém burokkal. Én sohasem árnyékolom a hálózatit, de nem is szór. Rá kell tekerni a megfelelő drótmennyiséget. Max 1 T-re gerjeszteni.
(#) Gery78 válasza djklein hozzászólására (») Márc 31, 2010
Szia!

Az árammérésnek van egy sokkal egyszerűbb módja is: Tegyél a GND, és a végcsövek katódja közé 1db 1Ohmos ellenállást. Minden cső alá tegyél egy ellenállást, és akkor ezen a nyugalmi áram ejt egy bizonyos feszt. Ha 29mA-t állítasz, akkor 29mV-ot fogsz mérni ezen az ellenálláson. Ha 1%-os ellenállatokat használsz ide, akkor elég pontosan be tudod állítani csövenként az anódáramot egyformára.

Arra viszont vigyázz, hogy az EL34-nek 25W az anóddisszipációja, ezt ne lépje túl az anódfesz, és az anódáram szorzata.

A fojtót próbáltad átkötni ahogy javasoltam? Csak egy rövid időre próbáld ki, hogy megszünteti-e a búgást.

Vagy a több lépcsős RC szűrést is kipróbálhatod, az is lehet hogy elég lesz.

Megmérted a tápfesz váltóáramú komponensét?

Nézd át nincs-e benne földhurok, azonkívül az is segíthet, ha a földelést rákötöd a sasszira.
(#) hangszoros válasza fleta hozzászólására (») Márc 31, 2010
Viszont akkor 1-2 mérettel nagyobb trafó kell, különben nagyon puha lessz a táp
Az a rézszalagos , megoldás elég jó, mert a szórt teret rövidre zárja
Jobb cucokban ( pl Ampeg, Fender, stb ) a pléh kupakkal eggyütt alkalmazzák
(#) hgy válasza djklein hozzászólására (») Márc 31, 2010
Szerintem ez már önkínzás.
Vidd el egy szakemberhez (sturbi, vagy akit ajánl.) és valamennyi forintér megméri, és legalább magmondja a hibát.
Sajnos én 120 km-re lakom.
Valószinűleg a hiba kijavítása ezek után max. 1.000 HUF. Udv
(#) kocos válasza Gery78 hozzászólására (») Ápr 1, 2010
Idézet:
„A fojtót próbáltad átkötni ahogy javasoltam? Csak egy rövid időre próbáld ki, hogy megszünteti-e a búgást.

Ez a módszer valóban rövid idő alatt megszüntetné a búgást : mikor leégne a fojtó onnantól kussolna az erősítő ...

:nemtudom:
(#) hangszoros válasza kocos hozzászólására (») Ápr 1, 2010
Ne csak átkösd, hanem forraszd le, és úgy kösd át
(#) kocos válasza hangszoros hozzászólására (») Ápr 1, 2010
Én ugyan nem kötöm sehová ... :nemtudom:
(#) klemo86 válasza kocos hozzászólására (») Ápr 1, 2010
Nem is mondtad, hogy megjöttek-e a foglalatok…
(#) djklein válasza kocos hozzászólására (») Ápr 1, 2010
Ez nekem szólt de már én sem kötögetem. Az eredeti gyári állapotra helyrehozva eltuzatik egy alapos szkópos bemérésre, mert nem szenvedek tovább bármit csinálok a zaj lelőhetetlen. majd írok mi lett végeredmény.
(#) sturbi válasza djklein hozzászólására (») Ápr 1, 2010
Vezeték nyomvonal probléma is lehet. Tavalyelőtt javítottam egy EL84-es PP-t, aminek volt egy kis 100 Hz-es brummja is. Úgy sikerült megszüntetni, hogy az egyik nyákhoz menő vezeték egyik részét 3 mm-el arrébb kellett tolni. Ha egy centivel eltoltam újra brummogott, ha visszább húztam akkor is. A brummentes helyen lerögzítettem, ma is így működik. Érdemes lehet egy műanyag pálcával (tollal) bekapcsolt erősítőnél a vezetékezést kicsit igazgatni, közben figyelve, hogy nem változik-e valami.
(#) Ricsi89 hozzászólása Ápr 1, 2010
Sziasztok!
Az miért lehet, hogy a GU50-es erősítőm anódfesze nincs meg. 250V van csak. Érdekes, hogy a trafóról lejön 350V, egyenirányítás után meg csak 250V van. Graetz kimérve jó, de hogy nagyfeszen mit produkálna... Lehet az a hibás? Mert hát más mi lehetne rossz, ha már egyenirányítás után is ilyen alacsony a fesz, még a szűrések előtt.
(#) (Felhasználó 1947) válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 1, 2010
350V AC az a pufferen közel 500V DC kellene hogy legyen...
Ilyen helyre kb 800V-os graetz-et illik tenni.
Terheletlenül ennyi?
Ha igen, valamit elkötöttél, vagy alkatrészhiba.
A graetz-en ugye rajt van a puffer?
Mert anélkül fals értéket mérsz, főleg DMM-mel
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Ápr 1, 2010
Kiderült, hogy a műszerem nem jó. Másikkal már jót mutatott, viszont most meg túl sok. Már 420V-om van 350V helyett. Jó eddig leválasztótrafóról próbáltam, most lett először hálózatra kötve, a leválasztótrafó kb 215-220V-ot adott ki a szekunderén. 15-20v feszültségemelkedés a primer oldalon hogy okoz ilyen brutális emelkedést az anódfeszben? Megértem, ha emelkedik 20-30V-ot esetleg, de nem 70-80V-ot. Csoda, hogy nem izzott fel a csövek anódja a magas táp miatt, mert az egyik csövön 115mA nyugalmi áramot mértem. Ez már egy kicsit több, mint a megengedett anóddiszipáció. Ja és a pufferjeim is csak 400V-osak. Mivel úgy terveztem a tápot, hogy ezt a feszt nem haladja meg majd, most meg picit túl is van rajta, így nem használhatom. :no:
Hát igen, ha jól emlékszem 320V-os anódfesz körül
van menetve a GU-50.
Én megmondom őszintén, a hálózati trafót mindig
úgy készittetem, hogy több megcsapolása van az anódfesz tekercsének,(kb:10V-onként)
Igy jobban lehet játszani a feszekkel.
A JJ gyárt 500V-os puffereket, itthon is rendelhető.
De minimum 450V-os elkót ajánlok, elkerülendő a "meglepiket".
A hálózat sem mindenhol egyforma, pl: itt Kőszegen a lakásban 228V , de a műhelyemben 241!
Erre is kell gondolni,sajnos.
(#) kocos válasza klemo86 hozzászólására (») Ápr 1, 2010
nem mondtam .. MOst mondom : megjöttek a foglalatok ! Köszi szépen :worship:
(#) Ricsi89 válasza (Felhasználó 1947) hozzászólására (») Ápr 1, 2010
És ebben az a vicc, hogy direkt 235V-os primer feszre méreteztem a trafót. A fene sem gondolta, hogy ez ennyire félresikerül. Most meg agyalhatok valami megoldáson.
(#) mark.budai válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 1, 2010
A fűtőfesz legalább jó? Mert ha jó, vegyél bele 450-500Vos kondérokat, nekem is 416V az a anódfesz, igaz én csak 75mA-en járatom a csövet.
Következő: »»   946 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem