Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   91 / 316
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Ez jó ötletnek hangzik, akkor 2 csatorna, az egyik JFET-es a tisztának, a torzítottnak mit ajánlasz?Oda csak az IC-s kéne, mondjuk egy kisebb a TDA sorozatból, azok alapból torzítanak... Ezt már nem tudom hol találtam, de megtetszett, talán itt ebben a topicban...Próbálok rájönni a sok poti mivoltjára, de még nem nagyon jutottam el vele.. talán valami frekvenciaszabályzás plusszba trimmerekkel?
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Jaja, én linkeltem be Jó ez, de én torzra is jfetet tennék be, a dr boogey szerintem jó, ha metálra gondolsz a torznál.
Szerintem jóval muzikálisabb a klaszikus paszív tone stack, de az ilyesmi is jó.

Gain set : erősítés
Bass: mély
Treble: magas
Mid: közép
Freq: közép frekvenciája
volume: hangerő

Kb ennyit tud, nem trimmerek, hanem potik, ezek a kezelő szervek
Az lm358 is jó torzítónak, kis fél W-os erősítő dip tokban, de klasszul túl lehet vezérelni.
Rajzolok neked egy ötletet, hogy hogy oldanám meg fettel a dolgot, ha szeretnéd!

Csőtől miért idegenkedsz ennyire?

Zsolti
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Hú, az nagyon jó lenne, ha nem zavarlak vele...
Ő lenne a Dr. Boogey?
Ha igen, nekem nagyon tetszik. Jó móka lenne megépíteni, meg hallani is, szeretek foglalkozni ezekkel...
Nem tudom miért... talán a pénz ami visszafog, meg először legyen meg egy normálisan működő erősítőm, aztán szépen fokozatosan belemennék. Egyszer próbáltam már építeni, de nem volt hangja, kiderült, hogy az összes előfokcső amim van, az mind rossz...De "lesz ez még így se"
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Igen, ő az, de én elég sok dolgot kivágtam belőle, meg építettem hozzá. De így is használható. Nem bonyi és egy erősebb végfokozattal ellátva már elég jól meg tud szólalni.
Holnap akkor rajzolok neked pár skiccet, aztán meglátjuk tetszik e.

Zsolti
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 30, 2010 /
 
Köszi szépen előre is!
(#) Rafael válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Hát igen. Látom ez a fajta probléma máshol is felüti a fejét!
A gitártól a barátnőm finoman szólva idegenkedik, vagyis hidegen hagyja épp úgy, mint az elektronika. Általános véleménye: - Jaj ne, már megint egy pedál (egy erősítő), minek annyi? Minden nap rálépsz a Hobbielektronikára és nem uncsi? - (Persze, napjában többször is... és abszolút nem uncsi!) :crazya:
Jónéhány torzító után nagy attrakcióként be szoktam mutatni új műveimet; előfok, kompresszor, delay, phaser... a reakció pedig: - Ugyanúgy szól mint az eddigiek. - De ez az új tök tetszik vibráltatja a hangot és nem is torzító! - Ja lehet, bár inkább remeg a hangja... amúgy hallottad, hogy a Kiszel Tünde férjhez megy, a Jimmy-nek az unokahuga meg szépségkirálynő akar lenni? - Ezek szerint neked is tetszik a pedál... (Valamelyik pletykalapodban írhatnák végre a Győzike show kezdetét is...)
/ Elismerem, a körülöttünk élő "szenvedő alanyok" számára egyformának tűnhet a DS1, TS9, Boogey stb; de azért mi akkor is tudjuk, hogy mekkora a különbség köztük! És ez számít, elsősorban magunknak csináljuk, és nem is érdemes másokra erőltetni./
Végülis a jó bébi megvan (jut eszembe egyszer kiforrasztásban már segített és imádott pákázni), a jó cuccos meg rajtunk múlik!
(#) karpi válasza csoka69 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
mesa boogie

Ez megvan teljessen ket csatornaval FET -es kivitelben is a neten .Red es Orange csatorna .Valamint van az egyik FET-es "site"-on leiras hogy tervezzed at csorol FET-re a kapcsrajzot.* ne talalom a cimet valami "rufgroove" vagy hasonlo nevu oldal ami mar be van itt linkelve valahol regebbi hozzaszolasokban)
(#) Bassmester válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Hali!

Annyira azért nem fogom elkapkodni
Kb május végéig tervezem befejezni. Hetente kb 5-6 órát tudok intenzívebb szerelésre fordítani, de akkor nyomom 1000-rel. Egyébként a kombó is kb két hónapig készült, de egy fej azért sokkalta egyszerűbb szerkezet.
Jól szól a cuccod, bár az előzőek is nagyon jók voltak
(#) csoka69 válasza karpi hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Hú, ehhez idő kell, mire felfogom, sok még ez a kapcsoló nekem így egyszerre, de emésztem rajta magam...
Bővebben: Link
(#) karpi válasza csoka69 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
A kapcsolok nem kellenek mert teljessen kulon csatornat fogok epiteni .Tehat kulon RED es kulon ORANGE ,egy egy jo beallitassal .Mindegyiknek meglesznek a hangszin es volume potmeterei .
Az egyiket beallitom egy hangzasra a masikat mas hangzasra .

Hogy ne epitsek 4 csatornat azert en megis fogok kapcsolokat hasznalni amivel egyes alkatreszeket es potmeter allast valthatok.Erre a celra analog-kapcsolo
IC-ket fogok hasznalni ( MMC 4052,4053,4016 stb...)amiket egy 5V-os feszultseggel kapcsolok ki es be.ezek az analog- kapcsolo IC kapuk ugy a jelet szelektalhatjak de kulombozo alkatreszeket kapcsolhatnak ki es be .pld . source ellenallast,source kondenzator ,savszurokondik , hangszinszabalyzo R,C tagjait .Fix ellenallasokat elore beallitott "potenciometer" ertekekre stb..

Analog kapcsolo IC -k elonye hogy a nyakon vannak kozvetlen az aktiv alkatreszek melett igy nincs hosszu huzalvezetes az elolapi kapcsolokhoz .Egyszerre egy kontrol feszultseggel tobb ilyen kapcsolo mukodteheto igy rengeteg dolgot meg lehet oldani ami maskeppen sok problemat okozna.
Tulajdonkeppen egyetlenegy eloersito csatornabol ilyen kapcsolokkal meg lehet valositani az osszes tipusu eloerositot ugyanazon FET -ek kore ,csakhogy nagyon elbonyolodik a kapcsolas .Igy ket csatornan valamivel szellosebb es attekinthetobb a dolog.

Igy a "pedallba " csak egy kapcsolo kell ami egy impulzust ad egy aramkornek hogy a L es H allapotu jelet allitsa elo igy "be vagy kikapcsolva" az kapukat.

Az elolapon ugyancsak egyetlen egy esetleg ket kapcsolo lessz amivel kezzel valthatom a ket csatornat es a ket csatornanak ket ket kulombozo hangzasu beallitasat.
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Hello!

Rajzoljak akkor, vagy van már megoldás?

Zsolti
(#) MPedro válasza csoka69 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Szia !

A hangszóród elindult, holnap meg lehet szólaltatni)

Pedro
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Rajzoltam egy ötletet, innen már rajtad áll mennyire görgeted tovább, mit hagysz ki, mit teszel bele, én kb így csinálnám, ha nekem kéne egy ilyen cucc.

Bővebben: Link

Pár szó még a rajzhoz.

CLN:
A source ellenállások 820R-1-2kOhmig szerintem bárhol jó, minél feljebb mész az ellenállással, annál egyenesebb a karakterisztikája, annál kevésbé hasonlít a csőre, viszont nagyobbat tud adott esetben erősíteni. Én van, hogy néha pár száz ohmot teszek be, akkor klassz a karakterisztika, de erősítése minimális.
A source kondenzátorokban szerintem a tipikus marshall értékeket érdemes követni, persze nem szabad elfelejteni, hogy a visszacsatolás/nyílthurok arányai megváltoznak, de szerintem 680nF-1µF-2µF és 10-22µF közti értékekkel lehet játszadozni.
bright kapcsolóra látsz egy ötletet, benn is lehet a bright kondi, az is lehet nem is kell ,de kapcsolhatóra is meg lehet csinálni(ott a rajzon). az utána következő osztó fokozat is lehet kell, lehet nem, ha a panelre betervezel mindent, ami kellhet, az a jó hozzáállás, aztán maximum nem raksz be alkatrészt, vagy átkötsz, ha úgy adódik. Én mindig így csinálom, így nem kell panelt átvágni, trógerolni.
A tiszta végén van egy olyan fóbiám, ha beteszed a bright kondit és egy metsző tisztát akarsz, akkor nagyon letekered a gain potit, így a szand "alja" elég halk lehet, arra akarok kilukadni, hogy lehet a Q2 után kellhet még egy erősítő fokozat. (Csatoló kondi, ellenállás osztó, fet(source,drain ellenállás) kicsatoló Vol poti. Esetleg azt is érdemes betervezni, mint lehetőséget.)
Hangszín potik: a standard 220k/1M/25k szerintem megfelelő (t,b,m)./leadnél is/

LEAD:
A boogey kapcsolást tettem be, a 3ik fokozathoz is tennék source bypass kondit, lehet úgy érzed majd kell oda is, egy próbát megér, maximum semmit nem teszel oda Igazából erről az áramkörről, ha visszaolvasol, rengeteget olvashatsz, sokan megcsinálták itt, volt, aki módosított is, mint kefe13 kolléga és jómagam, szerintem lehet ezzel "zargatni" minket.

Tone stack értékekre írtam egy példát, igazából azt használsz, amit akarsz, a leadnál érdemes sakkozni, mert az sokat kerekít a hangon, tulajdonképpen az határozza meg döntő mértékben az egész tonalitást a lead csatornán. Próbálgasd, érdemes. A presenc ,ha nem kell ,el lehet hagyni a soros ellenállással és kondival együtt.
RX: na igen, ide betennék egy ellenállást, ez a csatorna "hangosabb" lesz relatíve, mert nagyobb is a jelszint a nagy határolás miatt, meg dúsabb a harmónikusokban, ezt ezzel az ellenállással hozzá lehet "butítani" a tisztához, a vantól nem kell félni, abból el lehet venni alapon. A lead hangerő potinak szerintem 220-500kOhmot tennék be, aztán a soros ellenállás majd kiadja az 1MOhmot vagy hasonló nagyságrendet, vagy lehet 1M-t teszel bele, teljesen mindegy, csak ötlet. igazából még ha 100k-t tennél is be, annyira nem terhelné be a tone stackot, csak elvenne az amúgy is sok jelből, de én szeretek mindent rendesen csinálni. Említettem már, szűrőt kis impedanciáról hajtani, naggyal terhelni.


"F.S" a lábkapcsoló, K1 relét vezérli, 1áramkörös váltó érintkezős, ajánlom az RS és a Takamisawa gyártmányokat. Persze megoldhatod fotoellenállással, vagy bármivel. Amikor egyik csatorna aktív, a másik kimenetét lehúzza ,igazából az lenne a jó, ha a bemenetét húzná le, én így szoktam, nem szokott baj lenni belőle. Ha kihagyod az sem tragédia (csak az én fóbiáim mindig ) akkor az így spórolt érintkezővel akár csatorna visszajelző ledet tudsz ki/be kapcsolni.

Kivezetném a végfokozat bemenetét is, persze még egy jackel megoldható az előfokozat kimenetének kivezetése is és akkor tulajdonképpen van egy LOOP-od, de én ennyire nem bonyolítanám meg, ha nem akarod kivezetni, akkor csak a lehetőséget tervezd bele...ki tudja mit hoz a jövő, jó, ha van összerakva egy végfokozat, lehet mást is rádugni..ha megunnád az előfokozatot, vagy újat építenél, tesztelnél stb...A legvégére vagy beteszed a potit, vagy nem, igazából egy ellenállás is elég, a 2 csatorna hangerő potijával be lehet mindent szépen állítani.

Amit én még betennék az a lead csatornára a zajzáram, a Q3 drainjéről venném le a jelet, detektor áramkör és a tone stack elé betenném az LDR-t, ami némít, ha a tresholdod annyi, amennyi...Ezzel már nem akartam megbonyolítani, ha nem teszed be az is jó, igazából minimális zajjal meg lehet csinálni ezt az áramkört.

Hát ennyi, bocs az agymenésért, remélem tudtam segíteni ,a sok irka firka miatt tűnik bonyinak, de végtelenül egyszerű dizájn.


Zsolti
(#) ZSozsóó válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Bocsi! A relé 2 áramkörös ,váltó érintkezőkkel ,elírtam, bocsi
(#) virtualvt válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Köszönöm a rajzodat!
Nekem nagyon teszik, ez egy nagyon jó ötlet. Tetszik a lábkapcsólós-relés megoldás is a kapcsolóhoz. Én szerintem mindent kivezetek az előlapra, legyen univerzális a fej.
A clean csatorna gain-je kb. meddig vezérelhető ki? mekkora torzításra képes?
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Csao!
Ha erre egy nyáktervet is közzéteszel, az általad jónak ítélt értékekkel,nagyon nagy királyság lehet belőle Bár az nagy meló lenne , komplexen összepakolni, gondolok itt a gaussmalkov féle project pdf ekre.
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Hali!

Megcsinálom én szívesen, de a gáz az, hogy ez nyilván nem pedál méretű dolog. Ha meg erősítő fejbe megy, akkor nyilván nem 4X6 centiben tervezem meg, hanem szellősen, áttekinthetően. Meg megvannak az alkatrészek, amikkel dolgozok, nyilván arra tervezem, nem tuti mindenkinek jó, bár általában a 2 raszteres wimák elég elterjedtek...
Szóval ez tényleg egy erősítő elő fokozatnak való, ha éppen erre van szüksége valakinek, gondolok itt a sok potira, kapcsolóra, jackre..
A másik meg, hogy megtervezem, de megcsinálni...azt már ne várjátok tőlem Úgy meg nem merek semmit kiadni a kezemből, hogy nem próbáltam ki. Igazából csak ötlet indítónak szántam de ,ha van rá igény, miért ne..még akár ki is sülhet belőle valami.

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza virtualvt hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Hoj!

A CLN túlvezérlése sok mindentől függ. Ha az első fet gyengébb ,ahogy javaslom, akkor lehet túl sem lehet nagyon vezérelni, de ha pl j201 akkor jó esély van rá. Igazából koszosodik a hang, csak éppen nem túl muzikálisan szerintem. Ez a tipikus clippeléses torzítás, ezért én óvakodnék tőle. Ezért merészeltem javasolni az osztót is a gain poti után, hogy még véletlenül se. Igazából a gitártól, meghajtó jeltől is függ, ki kell próbálni. Elvenni a legegyszerűbb, ellenállásosztó a barátunk

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Csao, elnézve, egy elég szép motyó jönne ki belőle, szerintem ha van időd, meg kapacitásod, csináld, én megcsinálom ha van, komplekt papiros
Sőt, egy 7294, teljesen készen, élesztve, celeron hűtőbordával a hátán csak erre vár
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Ütős holmit lehetne kihozni belőle, lehet megtervezgetem, most hamar össze kell dobnom a fejemet, állítólag kész a bőrözése, előlap/hátlap gravír, aztán összerakás, mert 11ikén találkozóra megyek vele, ha minden igaz!
De összerakhatjuk, én benne vagyok, nagyot szólna az biztos! Fizikai méretekben kellene kb megegyezni, meg hogy az előlap milyen legyen, mert azt kell követni nagyjából a panellal a lehető legrövidebb madzagolások miatt. Tápfeszültség még a kérdés, hogyan legyen a végfokozat nagyobb tápfeszültségéből előállítva, bár a zener dióda jól szokott működni.
Ilyesmiket kell átgondolni kb...

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Végfok, táp panel, külön lenne ideális szerintem. Bárki pakolhatna utána bármit. Kapcsolásod tápja hmm, puskás paneltrafó, simán beszerezhető, ráadásul akad egy pár darab a szuterénbe igaz 24 V, de nem gáz megoldani az általad megálmodott táp feszt sem szerintem. Előfok panelon mindenképp tápszűrés és nem lehet nagy baj. Méret, na igen. 30 centi széles motyó kedvező, vagy kétharmad rek, hátra meg úgysem nyúlik nagyon Na de csak fantáziálok
(#) ZSozsóó válasza kefe13 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Erre gondoltam én is a végfokozatot külön mindenképpen, 30cm az szerintem beleférős, mélységre standard 60mm-t szoktam használni, abba aztán midnen belefér. Így jó szellős lesz. Szerintem okés. Külön trafót azért nem szeretem, mert ha már van egy, ami úgyis a végfokozat, akkor az készen áll, csak le kell kicsit csökkenteni.cKülön trafó meg megint csak szórja a m ágneses teret, külön graetz, külön földpont megint...valahogy nem szimpi, de akkor ezek szerint ezt is flexibilisre kell tervezni. Lassan már be is viszem eagle-be a kapcsrajzot, most van rá kapacitásom

Zsolti
(#) kefe13 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Asziszem a puskas paneltrafok hipeszilesek, nem szórnak nagyon, nem is értem miért nem használják.
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Ez nagyon jóó!
Köszi szépen
Lassacskán fölépítem, ez egy ilyen okos kapcsolás, csak az van benne ami kell, és hogy leírtad a "hozzávalókat" mégjobb, kezdem egyre mélyebben érteni ezt az egész elektronikát.
CLN csatornában a treble poti után a Cb mire jó, és mekkora értékű?

Köszi még1x.
(#) csoka69 válasza karpi hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Amit Zsozsóó csinált, az jobban tetszik, de a 2-nél több csatornás váltókapcsoló az érdekelne.Valami"A-B pedál" lenne a megoldás, ami lépteti oda-vissza a csatornákat a bemenetre?...még régebben keresgettem is, de nem sok sikerrel...
(#) csoka69 válasza MPedro hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
Igen-igen, megkaptam az e-mailt is, köszi a tájékoztatást!
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Márc 31, 2010 /
 
HellO!

Cb az a Bright kondenzátor. Az a lényege, hogy a magas átmegy a potin "háborítatlanul", a többi meg a poti állásától függően osztódik. Úgy néz ki ez a valóságban, hogy tekered le és egyre élesebb és tisztább lesz a hang, felfelé meg egyre testesebb.
Értéke változó, ez határozza meg, hogy mi menjen át rajta "háborítatlanul". Az első ilyen áramkörökben 100pF-220pF értékűek voltak, ez nagyon magas hangoknak jelent csak valamit. A marshall plexi fejekben 4,7nF (!!!) van(egyes modellekben), az már nem csak a magasat, de keményen a közepet is engedi osztatlanul. Kísérletezz, szerintem kiindulásnak jó a 470pF 1M ohmra, aztán megnézed mi történik, ha beteszel pl egy 1nF-eset, meg egy 100pF eset. Aztán elindulsz abba az irányba, ami tetszik.
Az áramkör topológiája megegyezik a csöves erősítőkével, nézegess fender, marshall kapcsolásokat és onnan "koppinthatsz" értékeket.

Zsolti
(#) csoka69 hozzászólása Ápr 1, 2010 /
 
Sziasztok!

Na megérkezett a hangszóró, első benyomásra" Hűűű, mekkora"
A hangjától nem vagyok elszállva teljesen, de doboz nélkül néztem, így pedig nem dönthetek...A marshallkám hangszórója helyére próbáltam, ez pedig még nagyobb ok a korai döntés ellen...
Már alig várom hogy kész legyen, holnapra kiszámolom a méreteket, és amint tudom szerzem a faanyagot is.
Nem tudok dönteni milyen fajta legyen? MDF, vagy rétegelt? a rétegelt kicsit drágább, és még tavaly dolgoztam is vele, és nem éppen az erősségéről híres... Ékszeres dobozt csináltam, és az összes lap sarkánál felvált, és a csavart elég nehezen bírta...Az MDF-ről nem tudok nagyon semmit, amit olvastam aszerint jó lenne, de ha ti tudtok róla valamit, azt szivesen venném...
(#) Bassmester válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /
 
Hali!

Doboz nélkül nem lehet a hangját megítélni.
Felesleges lenne egy 1x12"-es dobozhoz rétegelt.
Az MDF lapokkal könnyű dolgozni, de a csavarokat elő kell fúrni, különben repedhet. Szerintem elég lenne neked a natúr 19mm-es forgácslap is. Ezt csavarozással, élcsapolással (6mm-es fatipli+Pálma) és belül a sarkokban 30x30 -as lécmerevítéssel célszerű összerakni, Pálma faragasztóval. Én is ilyenből csináltam a kombómat. A Bricostore lapszabászatban kb 2400 Ft a méretrevágott forgácslapok négyzetmétere.
(#) csoka69 hozzászólása Ápr 1, 2010 /
 
Akkor szerintem MDF lesz...

Közbe meghajlítottam a Rack-dobozt, vagy nem is tudom hogy hívják ezt...nekem csak egyszerűen tepsi...
200Ft ért jutottam hozzá, nem tudom mennyi lenne készen, de nekem megérte, és jó móka volt megint hajlítani.Még van mit dolgozni a külsején, de jó lesz a végeredmény.Egy gáztűzhely hátulja egyébként.
Következő: »»   91 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem