Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Milyen végfokot építsek?
Lapozás: OK   1 / 3
(#) meszattila hozzászólása Feb 20, 2007 /

Sziasztok!
Éppen most készülnék neki fogyni egy jó minőségű végfokot építeni de nem tudom még melyiket .
Találtam már rádiótechnikában is egy tranzisztoros szimmetrikus erősítőt,és ami még szóba jöhetne a vf2-es. Ha valakinek van tapasztalata e téren kérem segítsen milyet építsek.
Vmi olyan kéne amit nem akarok majd 1 év múlva lecserélni mert könnyen tudnék jobbat is.
(#) isamisa válasza meszattila hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

???
Van valami elképzelésed is hogy milyen legyen?
Tranyós , FET-es, mekkorra teljesítményü, mihez kell, milyen minőségü?

Ott a VF2-es topic. Meg sok más. Mert azt írod a VF2 meg valami szimetrikus. Ebből nem derül ki miről van szó....

Egy év mulva lehet igy is fogsz ujjat építeni...

Hi!
Ami a kitűzött cél hogy otthoni használatra egy nagyon jó hangú erősítőt készíteni. Nem a teljesítmény a fő szempont hanem hogy brutál szépen szóljon.Neten zgye sok félét lehet olvasni ki erre ki arra esküszik meg. Azért írok hátha már vki épített ilyen kritériumokkal végfokot és lenne tapasztalata róla,és netán mg is osztaná
Szóval ha tudtok kérlek segítsetek, minek érdemes nekifogni?

hja ,és a zenehallgatás alatt nem a technora gondolok meg a különböző diszkózenére hanem mondjuk egy jazz szám is szólaljon meg rajta ahogy kell
(#) Chip válasza meszattila hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Szia!

Erősítőt nem épít csak úgy valaki, hanem valamihez kell építeni...más szóval megvan-e a hangfal?
Amíg nincs, addig szerintem hagyd az erősítőt..

Ha megvan, akkor mekkora teljesítményű az a hangfal és mekkora az impedanciája?
(2-t akarsz használni....vagy esetleg többet?)

Ezeket meghatározva könnyebben fogsz segítséget kapni!

Üdv: Chip

Még nincs meg a hangfal,de ugy terveztem hogy sikerül valami jót alkotnom akkor ahhoz már megéri egy nagyon jó minőségű hangfal párt vennem(8ohm), addig tesztelésre akadna másik(8ohm 50watt)
(#) xray válasza meszattila hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Hátha zenehallgatásra kell akkor jó a vf2.Szerintem.
Bár itt sok dolog van ami meghatározza az erősítőt.
Pl.: teljesítmény, torzítás, kimeneti ohm, stb.
(#) xray hozzászólása Feb 20, 2007 /

Bár ez is jó
TDa 7294 nekem ez van .http://sziget.mine.nu/~danko/kapcsrajzok/tda7294.html

Talán megépítetted már a vf2-t?
Ha igen milyen minőségben szól?
A torzításról annyit hogy azokban a könyvekben is amelyekt az "audiofil"eknek szánnak említik hogy mért torzítás érték nem egyezik meg a füllel érzékelt hanggal,vagyis nem feltétlen annak van a kellemessebb hangja aminek a legkissebb a torzítása.
(#) xray válasza meszattila hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

AZT TOM.

írtam hogy olvasd el a VF2 topicot, ott már megépítette nem egy ember.

Ha jó kis erölködő kell ami mondjuk Jazz-re is jó. Akkor a JLH az ajánlatom. Ez szépem szól elenben meg kell békélni azzal hogy füt és soakt eszik. És nem túl nagy a kimenö teljesítménye.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Feb 20, 2007 /

Én nem ajánlom a TDA7294-et. Épitettem vele erősítőt, de nem hallom benne a dinamikát. Szól de nem olyan jól..... A 28W-os TDA7375-öm sokkal jobban szól, lehet érezni benne az erőt
Én VF2-re szavazok, ha már erősítőt épit valaki, csak jót hallottam róla. Majd egyszer le akarom cserélni a 7294-emet
Esetleg valakit nem érdekel? (Van eladó 2 darab modul)
(#) Squall hozzászólása Feb 20, 2007 /

"Nem a teljesítmény a fő szempont hanem hogy brutál szépen szóljon"
a vf2 csupán 100W...
Én is a JLJ-t ajánlom most építettem én is meg nagyon egyszerű és ha Isa odaadja akkor lesz egy nagyon jó NYÁKterved is hozzá. De olyan 15-20.000 -ből bőven kijön.
A 2 végfok max olyan 2-3 ezer jóminőségű cuccokkal, a hűtőbordához az mindenképp bontásból jucc hozzá szerintem, a jó szűrés olyan 3000 2*47000uF, trafó meg van a HQ-nál 10.000-ért 350W/2*28V, +dobozt csinálsz, szerzel.
(#) huhuu válasza Squall hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Mi ez a JLJ? Nem JLH-ra gondoltál?
Melyik verziót csináltad meg? Hogy szól?
Nem tennéd fel a
kapcsrajz linkjét?
(#) Squall hozzászólása Feb 20, 2007 /

Bocs elírtam.

Most szerzek hozzá jó trafót...
(#) isamisa válasza Squall hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

(#) Zoltan.ms válasza Squall hozzászólására (») Feb 20, 2007 /

Sziasztok ajánlom mindenkinek smart kit 1077-es darlington végfokot. az állát mindenki a padlóról szedi föl meghallgatás után.
egyszer találtam egy olyan oldalt a neten ahol pont ezt hasonlították össze pioneer, sony meg egyéb drága erősítőkkel-a nyomába sem értek...(semmilyen szempontból)...
(#) xray hozzászólása Feb 20, 2007 /

Na jó lehet hogy nem volt olyan jó ötlet a tda 7294-es.
De a kettő közül én is a VF2-őt ajánlom már meg építettem.
ÉS előre is köszi hogy szóltatok a TDA 7294-ről

Hi!
Nagyon érdekelne ez a JLH,hol lehet találni róla kapcsolási rajzot ,meg egy jó nyáktervet?
A szűrő kondik már megvannak és a 2*28 as trafó is,már csak egy jó kis kapcsolás hiányzik

Te olvasol?? Vagy csak írsz?
Ott a link a topicra. Ha kell az a nyák amit én csináltam akkor szolj. ott az oldalamon a képe.

Bocsi,de nem vagyok képben egy kicsit
Nagyon jól jönne ha lennél szives elirányítani oda! Köszi

A linknél melyikre gondolsz?
Ott atopicban van vagy 8 féle kapcsolás

Nagyon érdekelne amit csináltál!

folytasuk ott a beszélgetést.
Le is írtam annó melyik fajtát csinálam meg.
A 2000-reset. Egy lecsupaszítottat , és egyet az Ágoston könyvből.
(#) meszattila hozzászólása Feb 21, 2007 /

Hali!
Az Ágoston könyv Szimmetrikus meghajtású erősítők fejezetnél a 2.3.1 es ábrán látható erősítőről mi a véleményetek?
Szerintetek nem szólna jobban mint a JLH-s?
(#) Metex hozzászólása Feb 21, 2007 /

Szevasztok!

Elolvasva a témával kapcsolatos észrevételeket, helyeslem az ott leírtakat.
Mindenfelől letölthetők a különféle végfok kapcsolási rajzok. Mindegyikről csak jókat írnak.
DE! Mivel már nemegyet építettem a tapasztalatom hogy nagyon nagyon sok múlik a megépítés milyenségén. Gondolok itt a nyák tervre, annak kialakítására, az alkatrészek szórására, az ellenállások és kondik alapból 5-10% eltérése a névlegestől. fontos a huzalozás a vezetékek elhelyezése a földelési pont kialakítása. A puffer kondikon nem szabad spórolni. minimun 10 000 uf
Az hogy a végtranzisztort /FET, IGBT stb/ párba lehessen válogatni az egy külön procedúra, de arra is érdemes odafigyelni.
Hangsúlyozom hogy ezek már csak a finomítások, ha alapból megveszed az alkatrészt hozzá és bízol a réfestett , ráírt értékekben akkor is működni fog.

Az hogy a hangszóró mekkora ellenállással terheli a végfokot véleményem szerint csak annak teljesítményére van kihatással, a minőségére nem.

De nem akarom túl misztifikálni az erősítőépítés rejtelmeit. De sajnos sok időt kell rászánni mire kitapasztalod a megfelelő konstrukciót.

Az A-osztályuknak valóban jó a hangképük, A FET-es végűeknek van egy jellegzetes hangzásuk, de lehet szeretni azt is.

Esetleg ha valakinek lenne tapasztalat az un. Gainclone kapcsolású erősítőkkel kapcsolatban, szivesen elolvasom a véleményét.
(#) karpi válasza Metex hozzászólására (») Feb 21, 2007 /

ha tanulas es kiserletezes a cel akkor erdemes szorakozni vegfok epitessel.

ha zenet akarsz hallgatni , ott a rengeteg TDA,,,,, IC , gyonyoruen szolnak konyen lehet jominosegu erositot epiteni..

A "kulonleges" minoseg egy szubjektiv dolog ,mindenki a megszokott hangzast tartja a legjobbnak ,ettol csak
az altala "hozzakepzelt" valtozasokat fogadja el.

Nekem volt tobb , vasarolt , vagy magamcsinalta erositom , mindenfele hangfalam ,mindenfelet osszekombinaltam es probalgattam nem talaltam olyan "oriasi" kulombseget a sok kulombozo megoldas kozott.

Nem latom sehol hogy milyen hangszorokrol van szo !!

Adott a hangositando ter ,( terem ,szoba kobmeter, magassag, hosszusag,szelesseg )
A zenei dinamika , a hatterzaj, ..reflexiok...visszhang...csillapitas ....stb.

ki kell szamitani hany Watt kell ,
Adotta hangszoro , a hangfal , a szurok ( ha vannak), frekvenciamenet , erzekenseg (SPL /hatasfok) ,elektromos teljesitmeny (VA)....

most tudjuk hany W-os erosito kene...

Megfelelo hangszoro nelkul nem er semmit egy erosito.

Plane a Szimfonikus zene valamint Jazz ( bigband, akusztikus hangszerek , elethu visszaadasahoz) nagyon jo frekvenciamenetu hangszoro kellene , jo nagy "headroom"-al hogy a legalabb megmmaradt, amugy is "megnyirbalt" dinamikat visszadaja.

90dB egy oriasi tartomany !

ezt a hangszoro+erosito kene visszadja a "0dB"-hez hozzaadva ( a mi NULLA dB -unk a hatterzajjal kezdodhet +20dB-nel is es akkor mar 110 dB kene birjon a hangszoro+erosito !! biztositson egy szoba vagy terem "minden pontjaban" , ez mar kemeny dio )

keressetek a google-val ," db- W calculator" van tobb ilyen interaktiv web-oldal .Valamint azt is hozza kel gondolni hogy 1m tavolsagra a hangszorotol van meg ez az ero .2m tavolsagra mar csokken 3dB-el, 4m -re mar "-6db" -el, 8m-re mar "-12dB" a hangero csokkenes.

Tehat mar egy nagyobb lakoszobaban elkell egy +3dB plusz tartalekero .( ez tulajdonkeppen mar bele kell legyen szamitva a szukseges ero kiszamitasakor)

Innen kezdodik a hangszin minoseg , torzitas stb problema.( felteve hogy a zenehalgato terem is OK).

Aztan , milyen hangerovel lessz halgatva a zene , mert kulombozo hangeronel az emberi ful erzekenysega mas es mas frekvenciamenettel bir.

Az aranylag halk zenenel a bassszzus reszt fel kel erositeni +50dB-el is ( meg tobbel is a hangerotol fugg) , tehat adott nagyobb terembe sok problema adodhat )

igy aztan nagyon komplex lessz a dolog ebben a sok relativ dologban,

egy normal jo audio - CD felvetel dinamikaja nagyon jo felvetel eseten 90dB lehet , eennek leadasat biztositani egy adott ter minden pontjan eleg bajos dolog. Elsosorban "hangszoro"-problema.

Nagyereju ( kis torzitas erdekebe lergalabb dupla VA-es az erositohoz kepest ) ,szelessavu, linearis minden szempontbol ,hangszoro( hangfal) kell .

(#) v.Krisztián válasza meszattila hozzászólására (») Feb 21, 2007 /

hello
szerintem ezt nézdd meg:www.audiodiy.atw.hu
itt is az a osztály
én megépítettem és ha tényleg oda figyelsz az építés so
rán egy nagyon jó hangú erősítőt építhetsz
először nem akartam elhinni hogy ez a kis erősítő ennyire jól és ekkorát tud szólni.Nekem nagyon tetszik a hangja jazz (de minden zenén kimondottan élvezhető) zenén szertni fogod teljesen élethű hangképet ad ,mindennel jól szól
Jó munkát,remélem örömöd leled ebben a szellemes de még is egyszerű kapcsolásban.!
ÜDV:Krisz
(#) isamisa válasza Metex hozzászólására (») Feb 21, 2007 /

Metex:
Én megépítettem a Gain Clone-t. Ott van az oldalamon egypár kép. És van topic is róla , igaz az LM1875 végerősítő címen. Olvasd el, ha van kérdésed nyugodtan kérdez.
(#) barany165 válasza meszattila hozzászólására (») Feb 22, 2007 /

Szia! Én még mindig a Q405 -ös erölködőt javallanám,mert a monolit technológiájú Ic-k csak ms-ig képesek leadni a névleges teljesítményüket,ezért is van a tápjuk a gyári adlapon 2200mikF-al pufferelve!Csöves erölködő buktatója a kimenőtrafó!A fettesek meg drágák,fátyoloshangúak,A Q405 kapható kitben is,több teljesítményre,de NE BD249c-et használj inkáb az MJ,vagy2N sorozat ból megfelelő tulméretezéssel!Általam a 40 év alatt megépítet erölködök közül legjobb házalag megépíthetőnek tartom!A bajielektronika,urbánelektronika forgalmaz kitben,beállításra nincs szükség,Bolondbiztos,jó minőséget kapunk,legjobb tuning a HÜTÉS!
Üdvözlettel barany! dokumentációt mellékelnek,ha kitben veszed!
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem