Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Csináltam egy RS232/PPI kábelt Siemens S7 200-as PLC programozásáshoz, de sajnos nem akar üzemeleni. A kérdésem az lenne hogy ez a rajz amit mellékeltem PLC programozáshoz alkalmas-e? vagy esetleg valakinek van-e kapcsolási rajza hozzá ami üzemképes.
Szia!
Ahonnan szedted a rajzot ott mihez ajánlották ezt? A Siemenset megkerested már egy méllel? Ezt készítetted ela rajz alapján? ![]()
Üdv !
Pontosan ilyen kapcsolást nem tudok, de egy hasonlóval szívtam nemrég (nem plc-hez kellett). Viszont a lényeg ugyanez egy RS232/RS485 átalakító. Szerintem itt is aza gond, hogy a 75176 adás/vétel átkapcsolását a pc felől jövő TX jelre tette, ami elég bizonytalanul kapcsolgatja majd az adás/vételt. Az a baj, hogy akkor kapcsol adásba, ha a PC jelet küld és ha vége a jelnek akkor rögtön visszaáll vételre. Ezeknél az eszközöknél örök probléma ez az időkritikus lépés. Talán próbáld meg kikapcsolni a pc-ben a port Pufferelést hátha úgy pontosabb lesz a dolog és megoldja a problémát. Nekem a megoldást az jelentette, hogy a soros port RTS lábát használtam az adás/vétel átkapcsolásra. Ez jó megoldás feltéve, hogy a PLC-hez használt szoftver támogatja-e ennek a lábnak az ilyenfajta használatát.
Megépítettem a programozót, és jól üzemel!
Mellékelem a kapcsolási rajzot, hátha valaki szeretne még építeni S7-200-as PLC-hez programozót.
Ha kellenek még kábelrajzok, ITT találtok, operátor panelekhez.
Te Béla!
A lovam haljon meg, ha ez nem ugyanaz, mint ami a kolléga úrnak nem működik. Én is megcsináltam, de nem megy csak free-port ként.
Nocsak, Tisztelt Kolléga Úr, üdvözlöm a mi kis bűntanyánkon
![]() A két kapcsolás eltér pár alkatrész értékében, valószínűleg ezért, és a soros portok kiszámíthatatlansága miatt működik az egyik, míg a másik nem. Az igazi megoldás szerintem az a fajta, amikor az RS232 oldal teljesen külön van a többitől, vagyis adatforgalomhoz mindkét irányban a 232-es illesztő IC-t használják. Ebben a hozzászólásban látható egy ilyen, igaz, az nem PLC-hez készült, viszont elsőre gond nélkül szaladt 1.5 Mbps sebességgel. Ezt a free-portot igazából nem tudom, mit jelent, de ha véletlenül valami USB-232 átalakítást, akkor azzal nem sokat lehet tenni: időzítési problémák miatt olykor gyári eszközök is "megbuknak". Szerk.: itt egy másik, készítője szerint üzemképes rajz, bár nekem a tápellátás nem tetszik rajta.
Hali kobold!
Idézet: „Ezt a free-portot igazából nem tudom, mit jelent, de ha véletlenül valami USB-232 átalakítást, akkor azzal nem sokat lehet tenni” Freeport szerintem az S7-200 PLC RS 485-ös kommunikációs portjának az az üzemmódja, amikor nincs kötött protokol (mint amilyen pl. a PPI) hanem teljes mértékben az user program határozza meg az adatforgalom részleteit... Tehát azt küldesz és úgy, amit és ahogy akarsz.
Igen. A freeport üzemmód az RS-485 használata RS-232 kommunikációra átalakítón keresztül. Én egy MOXA TCC-80 -at használok erre a célra, viszont van egy nagy gondom vele: csak PC-vel kommunikál. A számítógépen futó terminálban megkapok minden üzenetet a PLC-től tökéletesen (és küldeni is tudok neki persze), viszont ha a SIM508 GSM/GPRS/GPS egységemre csatlakoztatom, akkor semmi nem történik. A PLC egy Siemens S7 224XP.
Mindent megpróbáltam már az összekötésnél. Az interneten sincs semmi ezzel kapcsolatos. Ha valakinek van ötlete nagyon megköszönném, mert már hetek óta ezzel vesződöm.
Sziasztok!
Egy s7-200 (CPU226)-ost kéne programoznom. Az itt található kábelek egyikét próbáltam megépíteni, konkrétan az S7200PPIPC-t (#187811). A program telepítése után nem tudom életrekelteni a kommunikációt. A ledek szépen villognak, de nem akaródzik a kommunikáció. A program nem ismeri fel a PLC-t. Valaki tudna egy működő, kipróbált kommunikációt ajánlani / feltölteni, és esetleg egy-két program- és portbeállítást mondani? Már próbáltam mindent, amit csak találtam, de semmi nem volt jó. Előre is köszönöm a válaszokat! Üdv mindenkinek: Zsömy
Sziasztok!
Kénytelen vagyok hozzászólni magamhoz. Egy régi kapcsolás újratervezésénél szerintem feltétel lenne, hogy pontosan másoljunk, de ez nem mindenkinek megy, ezzel nem akarok megbántani senkit... Kijavítottam a hibákat amiket találtam a már említett kapcsoláskan, és most már majdnem működik is. A következőhöz kérném a segítségeteket. A program elindítása után, mikor a plc-hez csatlakoztatom az adatkábelt, akkor felismeri, és miután kilépek a felismerésből kiírja, hogy kommunikációs hiba van, és hogy nem jók a beállítások, és stb... Valakinek volt már ilyen? Segítsetek légyszi! Köszi: Zsömy
Sziasztok
szeretnék én is egy PPI kábelt építeni feljebb közölt kapcsolás szeretném összerakni és ezúton lenne annyi a kérdésem hogy a max 232 IC tápellátásra szolgáló pontjait nem kell a bekötni? mert a kapcsolási rajzon nem láttam bekötve de azért gondoltam mielőtt nekiállok azért megkérdezem
Szia!
Mellékelem Neked a kapcsolást ami Nálam tökéletesen működik (több órán keresztül szoktam használni)! Ha olvastad amiket eddig írtam, akkor láthatod, hogy azért jól utána kellett járni a történetnek. Ez az eredeti kapcsolás, amit megpróbáltak lemásolni. Miután azokkal csődöt mondtam, megépítettem ezt, és semmi problémám nincs vele! Arra figyelj, hogy a stabilizátornak komoly hűtés kell! Ha van valami egyéb kérdésed szívesen válaszolok! Képet is szívesen rakok fel. Üdv: Zsömy
Szia
köszönöm a válaszod igen a képeket szivesen megnéznem csináltál hozzá nyákot is?
Szia!
Csináltam gyorsan 2 képet (na jó ennyi sikerült) A képen a próbapanelt látod amiben teszteltem az áramkört, és a kész nyákot mellette. Az IC-k azért nincsenek a nyákban, mert a potméterrel még nem állítottam be a fix 5 V-ot. Már működött, csak a potméter szára nagyon hosszúnak bizonyult a dobozhor, és a rövidítés folyamán eltekertem. Használhatsz trimmer potit is, de nekem sajnos nem volt kéznél. Ha ilyet használsz majd te is, akkor ragasztópisztollyal ragaszd le, hogy ne lehessen eltekergetni (ez is le volt, de meggyötörtem a fémet ![]() További sok sikert a munkához. Ha van egyéb kérdés, csak bátran ![]() Üdv: Zsömy
még annyit kérdeznék hogy összehasonlitottam a két kapcsolást a amit az utóbbi hozzászólásodban töltöttél fel és amit korábban feltöltöttek és észrevettem hogy a csatlakozókiosztásoknál (PC-PPI) csati. nem egyezik a bekötés. a két 9 polusú csatinál melyik kivezetésekre kössek majd?
Szia!
Mivel nem találtam tökéletesnek azt a kiosztást, ezért azt használtam, amit a régi kapcsolás ajánlott, és teljesen bevált. A PPI oldalon: 2, 3, 7, 8 Az RS232 oldalon: 2, 3, 5 A régi kapcsolás: PC S7 1.jpg az előző oldaltól Ezt próbálták lemásolni, a tapasztalataim alapján inkább kevesebb, mint több sikerrel. (a kondikat nem jól kötötték, stb...) Remélem segítettem! További jó munkát! Üdv: Zsömy
köszönöm így már akkor világos én is ezzel a bekötéssel fogom megépíteni
szerinted találni lehetne olyan kapcsolási rajzot is a PPI kábelhez ami USB és PPI átalakitó?
mert már azért a sorosport elég ritka ujjab gépeken
hy! nem tudjátok véletlen honnan tudnék s7 hez MPi kábel nyák rajzot letölteni?
de bármi bás plc hez is érdekel, oktatási célokra készítenénk
Biztos össze lehetne hozni, mondjuk egy FTDI chip segítségével, de azzal nem foglalkoztam, mert biztosra akartam menni, és így is 1 hét volt, míg elkészült a normális megbízható kapcsolás.
Oktatási célokra akarjuk használni, és ezért teljesen megfelel ez is a számunkra. ha belegondolsz, akkor láthatod hogy RxD, és TxD lábakat használjuk, szóval szerintem megoldható.
Szerintem tervezd meg, ha találsz működőt.
Ha S7-200-as kell, akkor azt tudok küldeni.
Ezt a képet esetleg fel tudnád tölteni újból, jobb minőségben?
Sajnos az IC bekötései és apróbb betűk nem igazán látszanak jól >>> csak halványan!, lehetőleg nem szeretném emiatt tévesen bekötni. Köszi!
Szeretnék érdeklödni hogyha összekötöm a Plc-t ezzel a céláramkörrel amit közöltél akkor nem kell a gépen a soros portot külön definiálni esetlegesen.
mert öszeraktam de valamiért nem megy a kommunikáció a számitógép és a Plc között. a ledek közül is csak az RXD vonali led villog a TXD vonali semmit sem csinál pedig ha jól tudom akkor a TXD vonal a kimeneti pont a soros portnál igaz?
Szia!
A PC-nél nem kell definiálni semmit, nekem úgy is tökéletesen működik, de azt olvastam, hogy ha nem akarja az igazat, akkor a puffer le kell venni minimumra, és egy restart, és jónak kell lennie. A PLC-t átállítottad Stop üzemmódra? Mert ha nem állítod át, akkor nem működik az adat írás, és olvasás. A programban pedig azt kell használni amit felajánl alapból a kommunikációra, és ne felejtsd el kiválasztani azt, hogy milyen típusú a PLC-d. RxD - recive data TxD - transmit data A számítógép soros portjának a lábkiosztása pedig: Pin 1 Data Carrier Detect DCD Pin 2 Received Data RxData Pin 3 Transmitted Data TxData Pin 4 Data Terminal Ready DTR Pin 5 Signal Ground Gnd Pin 6 Data Set Ready DSR Pin 7 Request To Send RTS Pin 8 Clear To Send CTS Pin 9 Ring Indicator RI Ha jól emlékszem akkor 2, 3, és 5-ös lábat használjuk. Ezek ismeretében végig tudod követni, hogy mi micsoda. Remélem ezzel segítettem. Kellemes Nyuszit ![]()
Én is így kötöttem be a csatlakozókat mind ahogy korábban mondtad.
a puffer átállításon kívül már minden egyebet próbáltam. kellemes nyuszt
Sziasztok
szeretnék érdeklődnihogy nincs-e valakinek siemens LOGO plc programozó kábelhez kapcslási rajza? vagy esetleg használhat PPI kábellel? segitséget előre is köszönöm |
Bejelentkezés
Hirdetés |