Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DVD-olvasóból lézer?

Témaindító: tillitomi, idő: Júl 31, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   90 / 143
(#) _JANI_ válasza Brienter hozzászólására (») Feb 26, 2010 /

Néhány oldallal ezelőtt...
Idézet:
„Örülök, hogy hasznát vetted leírásnak. A diódalézer beüzemelését is a potenciométerek MIN állásánál kezd el. S igen a moduláció küszöb beállításával kezd a beállítást. ( A MAX ÁRAM potenciométer is legyen alapon. S jó ha feszültséget sem kap amíg a MODULÁCIÓ KÜSZÖB potenciométert be nem állítod. ) Az áramerősségmérő műszert is bekötheted. De ahogy supepe is írta:
'''A maximális áram ott van ahol már a lézer látható fénye nem erősödik, no ekkor egy kicsit vissza tekerjük az áramot, mégpedig úgy, hogy egy picit csökkenjen a teljesítmény, ugyanis amikor kivesszük a műszert a körből akkor az azon eső minimális feszültség a diódára és az ellenállásra jut, így elérjük a kívánt áramot!'' Diódalézerenként más és más lehet és lesz is a MAX áramerősség.”
(#) Chokapick hozzászólása Feb 27, 2010 /

mi a velemenyetek a 30-50mW-os toll betetbe szerelt zold pointerekrol? Megerik az arukat? Lehet e a fokuszon allitani vagy fix? Lehet e szupepes aramgeneratorral hajtani oket?
(#) pamesz válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

azt mond meg hogy a jót minek akarod szétszedni? minek akarod szupepés cuccosokról hajtani? azt nem véletlenül pakolták össze úgy ahogy van, és hozták forgalomba, szerintem tök fölösleges hozzábabrálni, úgy jó ahogy van, ha meg nem lenne jó miért árulnák

a kérdésedre meg, attól függ milyet veszel, van amit lehet van amit nem lehet állítani, azt hogy meg megéri e? hogy érné, de olcsóbban úgysem tudsz még csak hasonlót sem összedobni, szal ha nem akarsz kínlódani vegyél egyet, egy hét alatt úgyis megunod és megy a fiókba kacatnak a többi közé

erről ennyi a véleményem,

van aki azért akar építeni mert kihívásnak tartja, van akinek összejön, van akinek nem, van aki meg csak mert miért ne?
(#) Chokapick válasza pamesz hozzászólására (») Feb 27, 2010 /

Koszi a hozzaszolasodat,mondjuk egyet ertek veled,de en nem csupan pointernek szeretnem.Akkor nem is gondolkodnek rajta.Lezershowt epitek es abba gondoltam a zold modult.Az aramgeneratort pedig azert kerdeztem,mert nem elemrol hanem tapegysegrol szeretnem uzemeltetni es nemtudom,hogy ra lehet e kotni?
(#) pipi válasza szilix hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

Ha visszaolvasol rájössz miért nem. Iróból bonts diódát
(#) pamesz válasza Chokapick hozzászólására (») Feb 28, 2010 /

simán rálehet kötni, nem lesz vele gond, csak ne lépd túl a megengedett feszt, meg áramtúllépés esetén nem árt egy biztosíték, lézershowhoz meg az a jó ha egy pontba van a fókusz, nekem is úgy van, egy kis 2 motoros házilagos tükrös lézershowhoz megoldva, csak nem zöld hanem piros, de ugyanaz
(#) ervinervin hozzászólása Márc 3, 2010 /

helo van egy 5mw-os piros lézererm de nem elég erős ezért szeretném ha adnátok valami tanácsot hogy erősitsem fől előre is köszi
(#) Danesz94 válasza ervinervin hozzászólására (») Márc 3, 2010 /

LEHETETLEN!
[b][/b]
(#) zenetom hozzászólása Márc 13, 2010 /

Power LED meghajtása áram és feszültséggenerátorról (a lézer dióda is hasonlóan viselkedik):
Constant Current vs. Constant Voltage in use with Laser Diodes
Persze lézerdiódánál NEM SZABAD csak úgy kapcsolgatni rá a tápot.
(#) Collector válasza zenetom hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Idézet:
„a lézer dióda is hasonlóan viselkedik”

Hát erre nem vennék mérget.
(#) zenetom válasza Collector hozzászólására (») Márc 13, 2010 /

Arra akarok kilyukadni hogy hűtés nélkül hirtelen megindul az áramfelvétele, majd kialszik örökre
(#) woland hozzászólása Márc 14, 2010 /

Hello, Van egy rossz GWA-4164B 16x DVD irom (a laser jo benne) es gondoltam epitek belole a pointert.

Elkezdtem olvasni a forumot, de egy ora alatt a 20.-ik oldalig sem jutottam a 179-bol. Tudnatok segiteni, hogy melyik hozzaszolasban talalhato kapcsolast epitsem meg, ha nehany ceruzaelemrol, vagy egy 9V-os elemrol szeretnem taplalni?

Az iroban ket laser dioda van. Gondolom 1 cd-hez, 1 dvd-hez. A csatolt kepen melyik a dvd-je?

Lencse nelkul mire szamithatok? Esetleg lehetne hasznalni az iro (egyik) lencsejet?

Elore is koszonom.
(#) pamesz válasza woland hozzászólására (») Márc 14, 2010 /

A rombusz alakú a dvd-jé szerintem, mert nekem is ilyen típusú van, és nekem az volt az. Meghajtani meg vagy a szupepe féle generátorral, vagy egy jóval egyszerűbb LM317 es kapcsolással tudod. Kollimálásra (nyalábösszehúzásra) meg jó az a lencse amit alapból látsz az olvasófejen, az ami mozog, amin tekercsek vannak, meg mágnes között van.
(#) woland válasza pamesz hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Atolvastam a forumot es arra jutottam, hogy:

a, Egy 9V-os elemmel hajtom meg a LM317-es kapcsolast. Ha jol neztem ehhez min 8V bemeno fesz kell, szoval az epp jo.

b, 9V-os elem + Szuppe fele kapcsolas + 7805, mivel ahhoz 5V kellene.

c, Ceruza elemek / akksik + DC DC konverter

Ha 4 ceruza elemmel (6V) vagy 4 akksival (4,8V) hajtom meg a Szuppe fele kapcsolast 7805-nelkul, akkor az mukodhet?

Az egeszet egy zseblampaba szeretnem applikalni, igy a meret miatt a LM317-es lenne a legjobb valasztas, de azt se szeretnem, h hamar kipurcannyon...
(#) Collector válasza woland hozzászólására (») Márc 18, 2010 /

Ajánlom a CR123-as lítiumos akksit. Abból 2 darab 6V-ot ad (illetve van 3,7V-os verzió is, CR123A), ami éppen megfelelő 3V-os diódához, és LM317-hez.
(#) woland hozzászólása Márc 19, 2010 /

Tegnap gyors osszedobtam ezt, hogy kiprobaljam a laser-t. Addig cserelgettem az ellenalasokat, amig rovidzarnal kijott a ~200mA. 9V-os elemrol hajtottam, 5.6 ohm-nal volt.

Berakram a diodat, szepen is mukodott, de folyamatosan csokkent az aramerosseg kb 15 mp utan mar csak 150mA volt a 200-bol.
Mitol van ez? Lehet, h a ket stab kondi nem is kell bele, ha elemrol megy?
(#) woland válasza woland hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

kozben rajottem, hagy valszeg csak nagyon gyenge az elem. Terheles nelkul 8.2V van rajta, terhelessel 6V....
(#) Collector válasza woland hozzászólására (») Márc 19, 2010 /

Az áramingadozás a kimeneten 90%-ban mindig a táp hibájából, vagy alulméretezéséből adódik.
(#) bazsamasza hozzászólása Márc 21, 2010 /

sziasztok itt egy egyszerű áramgenerátor lézerhez
:vigyor2: :google: Bővebben: Link

image010.jpg

(#) Collector válasza bazsamasza hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Elolvastad, mi van a képre írva? "Lézerpointer fesz. stabilizáló áramkör". Az olvasás meg a te barátod (lesz valamikor reméljük).
(#) moltam válasza bazsamasza hozzászólására (») Márc 21, 2010 /

Ez egy áteresztő tranyós feszültségstabilizátor.
(#) _JANI_ hozzászólása Márc 21, 2010 /

Az RT ÉK 2003-as kiadásában van egy cikk a LED-ekről.
S néhány szó erejéig a LÉZERDIÓDÁKAT is megemlíti!
Egy pár mondatot had idézzek!
Idézet:
„A lézer-LED sajátos szerkezetű félvezető elem. Kis áram esetén közönséges LED-ként viselkedik, az áram növelésekor egy küszöbérték jelentkezik, ha ezt átléptük, megjelenik a lézer-működés. A lézer-LED könnyen "megszakadhat", ezért a gyártók szabályozott árammal történő működtetést írnak elő.”

...
Idézet:
„A lézerdiódák nyitóirányú feszültsége 2.0...2,4V, az áramuk 20-800mA. A küszöbáram a névleges üzemi áram 55...60 százaléka.”

További jó és biztonságos "kisérletezést"!
(#) larzz válasza woland hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Azért van mert az áramgenerátor eléggé leszippantja a 9V-os elemet. Ha még gyenge is akkor meg aztán főleg. Én is először ezt a módot próbáltam, ugyan így 9V-os elemmel, és pár nap alatt az elemet ki lehetett dobni. Mondjuk nyomkodtam is rendesen
Jelenleg egy nokia telefon akksival hajtom hónapok óta a 18* íróból kiszerelt lézert. Sorba 4.7 ohm, diódán párhuzamosan egy 10mikrós és egy 47nanós kondi, kb 230mA, tökéletesen működik. Lemérve, percek után sem szalad fel az áram egyáltalán. Azért nem áramgenerátorozok, mert a telefon akksi nem ad annyi feszültséget /7.2V/, hogy stabilan működjön az LM317, de így nekem tökéletes. Kb 500 méterig elmegy a nyaláb tiszta időben éjjel. Hozzáteszem, áramgenerátor nélkül mindenki csak saját felelősségére kísérletezzen
(#) zenetom válasza larzz hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Én még azt tenném hozzá hogy áramgenerátor nélkül senki se kísérletezzen
(#) larzz válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Vitatkozhatunk De akkor hozzáteszem azt, hogyha valaki ért egy bizonyos szinten az elektronikához, az nem tudja elcseszni, még egy soros ellenállással sem. Kérdés, hogy hol van ez a szint? A lényeg: folyamatos kontroll, és mérés.
zenetom ha akarod megmutatom a "kókányolt" motyómat, és ledöbbensz mire képes egy nokia akksi
Túl van hájpolva ez az áramgenerátor kérdés szerintem.
(#) zenetom válasza larzz hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Mutatsd a kapcsirajzot!
(#) Collector válasza larzz hozzászólására (») Ápr 1, 2010 /

Idézet:
„az nem tudja elcseszni, még egy soros ellenállással sem.”

Ebbe ne legyél ennyire biztos.
(#) larzz válasza Collector hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Igazad van. Elég egy kis nem oda figyelés, és kész a baj...
(#) larzz válasza zenetom hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Azt az egy ellenállást meg a 2 kondit nem rajzolnám le ha nem baj Leírtam az előző hozzászólásomban, kondik párhuzamosan a lézerrel, ellenállás pedig sorban. Budapesti vagy?
(#) Collector válasza larzz hozzászólására (») Ápr 2, 2010 /

Nem erre gondoltam, hanem arra, hogy a soros ellenállás is kinyírja a diódát.
Következő: »»   90 / 143
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem