Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Plexi megmunkálása
Témaindító: Neszeszellem, idő: Feb 21, 2007
Témakörök:
Sziasztok!
Szeretnék plexi előlapokat készíteni, több darabról van szó. Kérdésem: mivel lehetne vágni a plexit? A fűrész nem jó, a lézer pedig felolvasztja a szélét. Valamilyen szabályozható izzószálas megoldásra gondoltam. Milyen izzószálat tudnék használni ehhez szerintetek, amit max 12V felmelegít és szabályozható a hőmérséklete? Olyasmire gondolok, amivel pl. az általános suliba is vágtuk 4,5V-os teleppel a hungarocellt. Esetleg egy PC-tápventillátorral tudnám az anyagot felülről hűteni. Elképzeléseiteket, ötleteiteket előre is köszönöm.
Szerintem és mások szerint is plexit inkább dekopír fűrésszel kell vágni. A vágás helyén megkarcolod, aztán ragasztószalaggal két oldalról végigragasztod, hogy a karcolás látszon, és utána jöhet a dekopír. A ragasztószalag megvédi a plexit a karcolásoktól. Az egyik pc-s fórumon így csináltak plexi oldalakat a gépekhez, és jól néztek ki.
Köszi a válaszodat, de sajna nem segít
Potmétereknek, főleg tolósnak stb...ez a módszer nem megfelelő. Ezért írtam, hogy fűrész nem jó. Se dekopács se lomb...se fonal. Ezek kiestek.
És még egy ötlet: van erre külön kör alakú fűrész, amit fúróra lehet szerleni, lehet ez talán még jobb.
Sziasztok !
Én úgy csinálom, hogy COREL-lel megrajzolom és elviszem oda, ahol tudnak lézergravírozást csinálni és simán kivágnak bármilyen "ákombákomot"; és végül gyönyörű a vágott felület is !!!
Esetleg megpróbálhatod faipari felsőmaróval kivágni a nyílást. Lassabb fordulatszámmal, kis fogásmélységgel kezdd el, és mindenképpen ajánlott a szélek leragasztása ragasztószalaggal (feltépés ellen).
Először mindenképpen próbadarabbal kísérletezz!
Helló!
Úgy tudom, hogy a fólia hegesztőkben gitárhúrt használnak, az lehetett abban is, amivel hungarocellt vágtatok.
Nem-nem!
A hungarocell vágásra nem hegedűhúrt szoktak használni, hanem rézdrótot. A hegedűhúr belsejében szerves anyag van, ezért nem alkalmas hővel való vágásra.
Pedig lombfűrésszel lehet plexit vágni...nem keveset vágtam vele régebben
Az persze természetes, hogy utána egy kicsit kezelni kell a fűrészelt területet (csiszolás, aztán polírozás), de ezek után gyönyörű lett a felület. Jah, és marhára totál ingyen van...max 1-2 szál fűrészlap árában megvan...mellesleg te csinálod, a saját munkád lesz...
Vegyél többélű marót (ezt esztergályosok használják) és állványos fúrógépbe fogva, vezető mellet bármilyen formát ki tudsz vágni.
TheCo kft.
Én itt szoktam plexi ákombákomokat kivágatni. Maximálisan meg vagyok velük elégedve. A legvadabb maszk mintákat is percek alatt kivagdalják mindenféle olvadás nélkül, hihetetlen pontossággal.
ha igényeset akar az ember csak így szabad !
Percdíjban számolnak, utoljára tavaly szeptemberben vágattam, akkor ha jól emlékszem 250 HUF+Áfa / perc volt. Egy asztallapnak a tetejére vágattam egy kb 2 m2-es plexibe egy mintát ami oldalról ledekkel volt élbe bevilágítva, na ennek közepébe ment egy minta kb 500 cm2 méretben, erre fizettem 3250 HUF-ot (csak a vágás, pexit vittem). A minta egy egyedi nonfiguratív harangvirág volt. Minden virágocska közepén egy-egy piros led világított, összesen 27 db. Nagyon szépen nézett ki.
A most érvényes pontos árakért nyugodtan írj nekik levelet.
és mivel políroztok plexit?
ugy hallottam a fogkefével meg a fogkrémmel meglehet csinálni? vagy mivel oldható meg?
Lehet fogkrémmel polírozni, de nem fogkefével, hanem puha ronggyal érdemes.
Persze a "profi" megmunkálás egy polírozó korong... De ahhoz is kell - természetesen - köztes anyag (pl. fogkrém).
Hello!
Olvass bele ebbe a topikba, hasznos lehet.
ÜDV !
ÉN A PLEXIT EGYSZERÜEN FLEXEL SZOKTAM VÁGNI. EGY HATÁROZOTT MOZDULATTAL EGYENLETESEN HÚZVA SZÉPEN ELVÁGJA. Érdemes zárt munkásruhában, mert a flex a kivágott pelxi porát megolvasztja és vattacukor szerű képződménnyel lessz tele az ember ruhája.
megfelelő furatok készíts, azután reszelő, ahogyan régen a finom mechanikusok :yes: :yes:
Idézet: „ahogyan régen a finom mechanikusok” Mármint hogy a "finommechanikusok" ugy, mert - gondolom - Te sem kóstoltál meg egyet sem, hogy finom-e...
Igen, az is tökéletes! (Én még régen, nagyapám polírozó gépén tanultam polírozni, az egy böszme, állványos gép volt, abban még rongyból összefogott korongok voltak.)
Igaz, a flex jó hozzá, de fnomabb munkákhoz nem alkalmas. Nagyolásra kiváló viszont.
Ha CSUPA NAGYBETŰVEL írsz, az a netikett szerint a kiabálás. Azt nem nagyon szeretik egyetlen fórumban sem! A kiemelésre használd a dőlt, a vastag, vagy az aláhúzott betűtípust, esetleg ezek kombinációját...
ha már arról van szó, hogy hogyan lehet megmunkálni a plexit, megkérdezhetem, hogy hol lehet beszerezni?
Obi, Praktiker, Akvamarin Workteam Kft, stb....
Én 2 éve egy kb A4 méretüt (2mm) vettem az OBI-ban kb 800ft-ért.
Sziasztok!
A hobbicnc.hu-n vagy annak egy linkjén olvastam erről a témáról. Szóval ők vettek egy ilyen kézi multifunkciós csiszoló gépet és annak a hozzáadott hegyével csinálták. Annyt mondtak tanécsként hogy érdemes a felületet műszerolajjal bekenni, hogy a szerszámra ne ragadjon rá a plexi ha egy kicsit megolvad. Nagyon szép munkadarabok készültek! A módszert nem próbáltam ki, csak olvastam! A maráshoz ajánlom ezekbe a kisgépekbe a fogorvosi fúrókat (tudom nem egyszerű beszerezni, de ajánlom!).
Köszönöm Mindenkinek a hozzászólását a témához.
Okúltam is 1-2 összefüggésben, valamikor lehet akár hasznát is vehetem.Azonban ha esetleg volna valakinek, tapasztalata, ötlete a felmelegített dróthuzallal vagy hasonló..stb.. ecet.. vágással kapcsolatban, az most nagyon sokat segítene.Mi melegszik fel annyira max 12 voltról? THX
Valahol neten láttam egy olyan megmunkálást mikor házilag a plexi felületére vittek fel feliratot. Nagyon egyszerű. Egy papírból kivágod a kívánt motívum negatívját majd ráhelyezed a plexire. A kívánt felületen pedig finom, rezgőcsiszolóval átmész rajta. Akkor jó ez még ha meg akarod világítani majd a szélét.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |