Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Motorgyújtás
A 1 N 4148 GEG tipusú diódának a nyitófeszűltsége az a 75 volt. Mert ugye dióda állásban a műszer a dióda nyitóirányú feszűltségét mutatja mV-ban. Vagy ez hogy van most ezt nem nagyon értem, ez a 1 N 4148 GEG tipusú dióda biztos jó?
Bocs hogy ennyit kérdezősködök, de biztosra akarok menni. Köszönöm a segítséget.
Valamit keversz. Az átlagos kisteljesitményű sziliciumdiódák az én műszerem szerint 500-600mV körüli nyitófeszültséget mutatnak. Ez az érték nagy valószinűséggel más a Te műszereden, mert nem mindegy mekkora áram beállitásával mér. A nagyobb teljesitményű, ugyancsak sziliciumdiódák ennél kevesebbet mutatnak, 450-500mV körül. A zenerek nálam 600mV fölötti értéket adnak. Úgyhogy az a "75V" nemtudom mire értendő.
Egyébként más a katalógusadat, és más a műszereddel mért érték, ebben biztos vagyok. Szerintem egyszerűen bányássz ki valamilyen bontásra itélt panelból egy ilyen diódát, és mérj.
Megvettem a kondikat ellenállásokat diódákat.
Venni akartam 0.47 mikrofarádos elektrolit kondenzátort, de mint kiderűlt csak 1 mikrofarádig elektroli onnantól lefelé fóliakondenzátor. Azt mondta az eladó, hogy régen gyártottak de manapság már nem kapható. Ugyebár a kondenzátorokat polaritáshelyesen kell berakni kérdésem az hogy csak az elektrolitot vagy minden tipusút? És hogy van jelolve a polaritás a kondin és a nyáklapon, ha van egyáltalán.
Nos nekem ezt mondták, én meg el is hittem mivel nem vagyok otthol ebben a témában.
Polaritáshelyesen az elektrolitkondikat, és a tantálkondikat kell berakni, illetve minden olyan kondenzátort, amin jelölve van. A nyáklapon általában az elkóknál a negativ lábat egy körön belül fehét fedett rész mutatja (van egy fehér kör, és annak egy része be van festve).
És az elkókon a negatív pólust álltalában a kék vagy fekete búrkolaton lévő fehér csík jelzi?
Ahogy irod. A tantáloknál más a helyzet, ott a pozitiv pólus van jelölve.
Az elektrolit kondenzátort lehet helyettesíteni egyépként fólia kondival?
Szia Mex
Ismét fárasztalak ![]() Utána jártam a gyújtásnak és nagyjából értem,hogy működik.Úgy tudom két fajtája van az ilyen gyújtásoknak.Az 1 jeladós és a két jeladós,de nekem az 1 kell. és megtudtam hogy az elektronika mind a két impulzust használja,a pozitívat is és a negatívat is.Ja meg valaki mondott olyat,hogy még azt is megoldották hogy csak gyújtás felső holtpontba gyújtson...Ez nem igaz. Azt már tudom,hogy a kis fekete dobozba van két jelformáló áramkör az csatlakozik egy komparátorba és az adja az impulzust egy sima tirisztoros gyújtásnak.Javíts ki ha tévedtem,de remélem nem...
Igen valahogy igy van. Az elektronika a két jeladó impulzusaiból állapitja meg a fordulattól függő gyújtási időpontot.Egy jeladónál pedig a pozitiv-negativ impulzusokból teszi ugyanezt.
Tudom mondtad,hogy nem teszel fel komplett rajzot,de sajnos hiába töröm a fejem nincsenek megfelelő eszközeim a méréshez (szkóp),mert még azt is tudom hogy ez a jelformáló áramkörök ami a jeladó után van egyszerű elemi alkatrészekből van,ha jól tudom (dióda,kondenzátor).Gondolom ezek olyanok mint az alul és felül áteresztő szűrők hogy frekvenciára vannak beállítva,de ezt én nem tudom,hogy milyen értékeket használnak.Jah meg mellékelem a blokk vázlatot hogy egyről beszélünk e.
szevasztok:van itt egy gyujtás kapcsolás ,ki van próbálva tökéletes ,eddig nem adtam ki ,de most ugy gondolom itt az ideje ,használjátok egészséggel nekem és barátaimnak több éve kifogástalanul müködik,megprobálom a rajzot is hozzá csatolni,azon minden rajta van(menetszám,kezdet vég) egyébként a drága still fürész gyujtását is ezzel oldottuk meg szevasztok lali
Szia Lali
Nagyon rendes vagy,de ezt a rajzot miattam is raktad fel?Egyébként ez a rajz itt már régóta megvan!
de nincsenek meg a menetszámok a menetirányok meg az a tirisztor amelyik biztos hogy jó no meg a kondi,ha megnézed a leirást mindent megtudsz házilag csinálni és ez igy garantáltan müködik és bármelyik 2-ütemü motorra tudod használni -és természetesen kipörög a motor szevasz lali.még annyit hogy riga trafót használtam + a másik motorhoz simson gyujtótekercset és tökéletes
szevasztok még annyit hogy a still motoros fürészgéphez a boltban a gyujtás 24500ft,egy patrnerhez 15000-és ez megvan 3-eft-ból +2óra hosszból szevasztok
Sziasztok!
Egy tranzisztort mi alapján lehet beazonosítani. Valami mért érték alapján esetleg típusszám. Honnan lehet tudni hogy NPN vagy PNP?
Egyszer már feltetted a kérdést, válaszoltam is rá.
![]() Nade mégegyszer: természetesen a tipusszám, ami egyértelműen megmondja, hogy kiféle-miféle. Az, hogy PNP, vagy NPN méréssel lehet eldönteni. Multiméter diódavizsgáló állásában a bázisra pozitiv feszültséget adva, a bázis-kollektor, illetve a bázis-emitter közt egy pn-átmenetnyi feszültség mérhető, ha hibátlan. Ez az NPN struktúrára vonatkozik. PNP-nél, pedig negativ feszültséggel kell ugyanezt elvégezni.
A multiméteremen van hfe tranzisztorteszt külön NPN és PNP b-c-e-b lábkiosztással, ha ide behelyezem a tranzisztor lábait akkor a kapott érték az mire vonatkozik, pl.: egy mérésnél 4-et mutat.
Az áramerősitési tényezőt mutatja, kisjelű beállitásba. Teljesitménytranzisztorokhoz nem jó, kevés a meghajtó bázisáram. Ha kisteljesitményű tranzisztort mértél, akkor ez az érték nagyon kevés, vagy nem jól csatlakoztattad, vagy rossz a tranzisztor.A tipusát lehet tudni?
Amit megmértem C1381 típusú tranzisztor, de van még az áramkörben C1685, C2240 A872 típusúak.
Megkérdezhetném hogy hol lehetne utána nézni ezeknek a tranzisztoroknak? Datasheet-en nem talátam.
Itt találtam rá:
2SC 1381
Egyik tranzisztoron a feliratok nem maradtak meg teljes egészében C181... Y 1B felirat látható rajta a 181 után még hiányzik egy szám, nincs valami tipped, hogy mi lehet a pontos típusa?
A zener diódát azt a nyitóirányú feszültség alapján tudom beazonosítani? A "V" és "mW" mennyire számítanak?
Meg kell állapitani, hogy npn, vagy pnp tipusú a tranyó, azután lehet keresgélni az első három számjegy alapján. Max 10 esélyes lehet, de gyanúm szerint kevesebb lesz. A zenerek nyitófeszültsége, ha normál diódaméréssel méred, nagyobb~80-100mV-al.
Pontos méréshez kell egy tápegység,1k ellenállás sorba a zenerrel,és a tápegység rákapcsolása után mérni a zeneren eső feszültséget. Ha nincs tápegység akkor sorbakötött 9V-os elemek is használhatóak, a zener feltételezett értékétől függő számban.
A típusszám az egyértelműen meghatározza hogy pnp vagy npn? Ugyanazzal a típusszámmal nem lehet pnp és npn is?
Üdvözlet a Fórum használóinak! Egy Aprilia Tuareg Wind 125-ös motorkerékpár gyújtásával van gond. Tönkrement, nem ad szikrát a gyertya. AMAL-SEM márkájú gyújtás van rajta. 2006 november 3.-án volt említve ez a fajta gyújtás. MEX felhasználó tett fel képeket róla. Szeretném megkérni, ha még megvan neki a kapcsolási rajza, tegye hozzáférhetővé. A típusa TM 14-01 10181500. Ezzel működött a gép. Az eredeti a katalógus szerint pedig SEM 10188800. Előre is köszönöm!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |