Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Fm transmitter
A szerkezet linkje:
fm transmitter Az a probléma hogy ahogyan látom nálam a kapcsoláson nem a hideg pontra megy a trimmer kondi dupla lába hanem egy sor kondin és ellenálláson keresztül csatlakozik a gnd-re. Áttervezed nekem ha megkérlek?
Így már oké. Kicsit szokatlan a fekvése a kapcsolási rajznak.
A rajz pedig jó, a panelrajz is elég kicsi, használhatónak tűnik. A kapcsolási rajzon is a trimer kondinak a tekerős dupla lába megy a pozitív tápvonalra. ( görbült fele a + re megy) Ez nálad valószínűleg fordítva van, de nem ez okozza a sikertelenséget. Áttervezni ebben a formában nem érdemes, mert hogy jobbá tegyük gyökeres módosítások kellenek. Itt esetleg az eredeti tervet kell követned, a kondi és a tekercs eltérése nem gond, csak annyi a megkötés velük kapcsolatban, hogy a rezonanciájuk behangolható legyen a kívánt 88-108MHz közé. A működésén lehet javítani úgy, hogy az antenna hosszabbító tekercset nem a oszcillátor tekercsre kötöd (panel alatti drót) hanem a panel + vagy negatív pontjára, itt az eredeti panelterv a jobb, mert elég közel kerül a kettő tekercs egymáshoz és kevesebb elhangolódást okoz ha változik az antenna helyzete. Az amit még jól láttam, az eredeti leírás is említi "0.001 disc capacitor néven, az nálad egy stiró kondi nem pedig kerámia "fillér" alakú kondi. Itt az már számíthat, hogy a stirónak nagy lehet a parazita induktivitása és ez miatt nem rezeg a oszcillátorod. Szóval, itt az eredeti leírást kell követned, ami igaz minimális letérést megenged, de csak akkor ha tudod mit csinálsz. Még annyit, a 9Volt kezdésnek sok is lehet, mérj áramfelvételt, hogy kiderüljön egy-két dolog. RF indikátort is nézz a feladatra, gyakorlatilag 10pF kondi, és egy 1n4148 dióda meg egy multiméter elegendő a feladatra, de a hagyományos mutatós műszer látványosabb eredményt ad.
Szi!
Megépítettem újra egy kicsivel kissebben és szebben. ügyeltem rá hogy a nyák ne legyen túlmaratva. Csatoltam néhány képet az elkészült transzmitterről. Néhány gondom viszont van.Valószínűleg mint ahogyan a tda2030-as erősítőmnél is az árnyékolás hiánya miatt egy állandú zúgás van benne.hogyan tudnám árnyékolni,zajmentesíteni? (valószínűleg az árnyékolt bemenő jelkábel is segítene) Mivel a trimmer kondi 4.5-20 pF-ig van ezért eléggé macerás beállítani ,hiszen tizedmiliken múlik egy frekvencia. Erre mi volna a megoldás?Kissebb intervallumot lefedő trimmer kondi? Hogyha a kezem a közelébe viszem rögtön elmegy a jel,zavarom az "antennát".Erre mi volna a megoldás? Egyébként 30 méterre visz kb 9V-os elemmel,néhány betonfalon keresztül.
Remek.
Akkor gondolom, működik de vannak vele kisebb gondok. Mivel nagyfrekvenciás áramkör, ezért jó hatással lenne egy árnyékoló doboz. Ónozott vékony lemezből lehetne, vagy nyáklemezből. A tápnak a szűrése is javíthat, 100nF a panel táppontjaira, illetve lehet, hogy a tápfeszültség magas. Sajna ez egy igen egyszerű kapcsolás, nagy csodát ne várj tőle. A trimer kondit, kicserélheted egy fix értékü kondira, ezután a tekercs meneteinek "fazonigazításával hangolható. Nem látszik túl jól, de mintha a trimer kondi még mindig fordítva lenne benne... A 1nF kondi is nem kerámia lett.. Így nem csoda, ha produkál érdekeseket. Komolyabb kapcsolást kell építeni.
Hogyha nyákból összeforrasztok egy árnyékoló dobozt,akkor azt rá kell kössem a negatív tápra igaz?
Szia!
Még valami hiányzik az eredeti rajzról is... Ez pedig a tápfeszültség hidegítő kondi. Ezt építsd a panelre, kösd rá a "+" és "-" közé, minél rövidebb lábbal. Meglátod azonnal el fog indulni Ez egy 22nF-100nF közötti kerámia koondenzátor is lehet Üdv Reuter
Szia Reuter!
Ilyen kicsi kondim most nincsen itthon,hidegítő kondi,pufferkondi.A kettő nem ugyanaz? Különben működik,átmentem a 100 méterre lévő szomszédhoz,a kocsirádióm még fogta
Üdv!
A hidegítő kondi a nagyfrekvenciás zavarokat szűrik ki a tápfeszültségből, ezek általában 10nF-220nF között szoktak lenni. A puffer kondi, a tápfeszültségre ülő brumm feszültséget hivatott csökkenteni, hogy a tápfeszültség minnél egyenletesebb, stabilabb legyen. Ezek 10µF-tól kezdődnek. Működni fog nélkülük, de zavarosabb, rosszabb lehet nélküle, ajánlatos mindig, minden kapcsolásba tenni.
Így már tisztasor,értem a kettő közti különbséget.
Az még mindig magaslabda hogy hovákössem az árnyékolódobozt
Én pl úgy csinálnám, hogy előszőr kipróbálom, hogy ha nincs rákötve sehova, csak van magában. Ha így teljesen tökéletes, akkor hagynám, ha pedig nem a legjobb, akkor rákötve mit produkál. Csak vigyázz, hogy zárlatot ne idézz elő!
Amelyik a jobb, az maradjon.
Hát, igen.
Eredetileg, az RF panelok nagy többsége úgy készül, hogy a panelrajzolat olyan kialakítású amin a földelési ill. a áramkör negatív réz fóliája kitölt minden szabad helyet. Vagy a kétoldalas panelként az alkatrész oldalon telibe megmarad, és oda kapcsolódna az alkatrészek GND pontjai. A többinél kisüllyesztett furatokon mennek az alkatrészlábak a forrasztási oldalra. Ekkor a panel szélén teljesen körbefut a (-) GND fóliázat és könnyen körbeforrasztható a dobozkeret. De előfordulhat néha, hogy az árnyékoló dobozolás többet ront mint használ. Pl.: csak egy hosszabb drótdarabbal van "testelve" nem jó helyről... Itt esetleg kísérletezni kell. Ami a képen látszik még: a bemeneten van az MP3, de a transmitter bemenőpontján ott van még a kondi után a mikrofont tápellátó ellenállás. Ez okozhat zavart, mert így a MP3-ra egy ellenálláson keresztül rákötöd a 9Voltos elemet... Az az ellenállás akkor kell, ha elektret mikrofon teszel a bemenetére. Az meg könnyen lehet, hogy a mp3 kimenete túlhajtja a mikrofonhoz felkészített transmitter bemenetét, ez torz csúnya kezelhetetlen modulációként jelentkezik. A másik jelenség, a mp3 kimenete nincsen lezárva semmivel, fejhallgató lenne ott a terhelés, ezt lehet pótolni illetve szimulálni egy 100 Ohm os ellenállással az áramkörben.
Sziasztok fm transmittert otthoni körülmények közt kb 10 perc alatt tudtok csinálni bármilyen analóg rádióból a hátrány az hogy csak 100mhz-től lehet hangolni
Akit érdekel kérdezzen, leírom hogy kell átalakítani semmi jártasságom az elektronika világában véletlen jöttem rá hogy minden rádió képes adóként is működni bizonyos tartományban
Van egy Sokol-om.
Üdv!
Kíváncsian várom a leírást Van itthon egy két eldobható rádió,pl kicsi kommersz vackok.
Mi tudunk, de neked csak véletlenül sikerült. Egyszer.
Még jó sokat kellene tanulnod, hogy megértsd mi hogyan van. Az a 10 milihertzes hangolás valóban nagy hátrány.
sziasztok!
én szeretnék a számító gépemhez egy Fm transmitter-t. Ezt hogy csináljam ötletetek van hozzá? nagyon meg köszönném
Azért a "bármilyen analóg rádióból" kifejezés így nem teljesen korrekt. Lehet kapni például a tömegével gyártott kis FM rádiókat, amikben általában a TDA7088-as IC van... Nos ez analóg rádió, viszont ebből nemigen fogsz tudni FM adót összehozni!
Sikerült többször is, elég stabilak voltak frekiről nem mászott el egyik sem de csak mono volt.
Sziasztok!
Anno vettem egy Fm adót, melynek 8W-os teljesítménye van. Ezt egy fórumozó emberke építette nekem. Érdeklődnék hogy ennek a teljesítményét lehet-e növelni valamilyen módon? tudom hogy az antenna a legjobb erősítő
Sziasztok
Lehet nem ide való a téma Lenne egy kérdésem. Van egy USB és SD kártya olvasó szerüség ami egy CD Rádió magnóban volt benne, ezt szeretném csatlakoztattni valahogy egy autós CD Rádiós magnóhoz. Itt a fotó rólla. A csatlakozó kiosztása: 3V3 GND +5V S/DO S/SCLK CSB SDI CAR DM DP Előre is köszönöm.
Először kérsz az NHH-tól egy csekket, és fogadsz egy jó ügyvédet...
Üdv Inhouse
8W es novelni akarod??? Hany dB jon ki az antennadbol? Amugy azzal ugye tisztaban vagy, hogy erre engedely kell?
Hello, meg lehet növelni, oly módon, hogy egy (több) fokozattal még meg kell toldani a végerősítőt.
Guliver: Igazad van, ez valóban nem idevágó téma.
Természetesen van rá megoldás, de épeszű ember csak akkor segít, ha bemutatod az adóengedélyed.
Nehogy azt gondold hogy egy FM adó egyetlen paramétere a teljesítménye, meglehetősen szigorú előírások, szabványok vonatkoznak rá, aminek a teljesításe nem hobbi, mégcsak nem is amatőr feladat. De ezt már sokszor kitárgyaltuk. Maradj az FM transmitter 50 nW eirp kategóriánál.
Nem kötekedésből, de guliver83 szerintem nem FM adó ügyben írt. Legfeljebb abból származik az az egység. De ha jól látom, azon magán nincsen rajta az adó. Egyszerűen csak szeretné valahogyan (kábelesen) összekötni a pendrive és SD kártya olvasót az autórádióval, hogy tudja hallgatni.
Az már más kérdés, hogy ez szerintem így valószínűleg nem megoldható.
Ajaj.. Nem guliver 83 nak szólt, hanem keménygólyának.
Elnézést a mellényúlásért. [/OFF]Novak. kösz a figyelmeztetést [OFF]
Igy van, csak az a lényeg, hogy valahogy össze tudjam kötni, de nem megoldható.
De régyen csináltunk a olyan egységet aminek 100m volt a ható távolsága .
Hello!
Van nekem egy ilyen transmitterem már vagy másfél éve. El is vagyok vele, csak az lenne a kérdésem, hogy esetleg lehet-e növelni a hatósugarát, vagy az már büntetős? Ha lehet akkor megpróbálom kibelezni, elég idiótán van szegény összeszerelve. Még annyi, hogy 1500mAh-s elemekkel használom. transmitter
Nem jók ezek a pár ezer ft.os adónak nem nevezhető kütyük semmire.A hatótávolságuk pár m.minőségük gyenge,a teljesítményük gyakorlatilag nulla.
Vagyis olyan csekély hogy még műszerrel sem lehet +mérni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |