Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   69 / 977
(#) Pinti880312 válasza dil hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Halihó!

Érdeklődni szeretnék.
Nálunk bent van a 380. Arról szeretnénk leválasztani egy fázist amiből lenne 220 és ebből lenne megoldva egy helyiség áram ellátása. Egy elosztó dobozba most be van vezetve. Egyenlőre úgy hogy minden fázisra van rakva egy 16A-s kismegszakító. Ebbe hogyan lehet bele kötni egy Firelét? Majd pedig tovább vinni a 220-at?

Ha esetleg tudsz segíteni, esetleg egy kis rajzot küldeni megköszöném.
(#) Pinti880312 válasza patexati hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

És olyankor mi helyzet ha van egy olyan Fi relém amin alul felül 2-2 bekötési pont van.. azzal ezt meg lehetne csinálni?? esetleg az úgy ne jó hogy csak arra a fázisra teszek fi relét amit használni szeretnék abban a lakásrészben?
(#) potyo válasza Pinti880312 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

De, jó úgy is. A három fázisból kiválasztasz egyet, azt a nullával együtt átvezeted a relén, és a relé másik oldalától meg továbbvezeted ahová kell. Természetesen a védőföldet is vezesd oda.
(#) patexati válasza Pinti880312 hozzászólására (») Ápr 5, 2010 /

Nem tiltja semmi,hogy egy fázisra raksz csak a háromból de csak azt a részt védi mely értelemszerűen utána van! Egyébként kapható olyan kivitel is mi dugaljba dugható ezért az sem tilos,hogy több FI relé lehet egymás után. Példa: Ha egy építkezésen kérnek egy leállást a hálózatról a munkagépek számára akkor szinte kivétel nélkül tesz a szolgáltató bele (legalább is mifelénk) egy FI relét a kőműves,burkoló,stb vállalkozónak pedig előírja a munkavédelmi szabályzat,hogy egy ilyen hordozható FI relén keresztül csatlakozhat csak a hálózatra függetlenül attól,hogy már van egy a vételezőhelyen is!
(#) ego2 válasza patexati hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Ez melyik szolgáltató területén van? Arra lennék kíváncsi, hogy hol építi a szolgáltató ki az ideiglenes csatlakozáshoz tartozó ÁVK-t?
(#) Pinti880312 válasza potyo hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Halihó!

Mellékeltem egy rajzot.. Ez így jó lenne?
Valamint hogy ami a Fi ből kijön 0 és Fázis... Azt kell bekötni 1-1 kismegszakítóba?

380 Fi.jpg

(#) patexati válasza ego2 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Ez itt Nagyatád környékén van! Az egyik barátom ott dolgozik vele intézem a rákötéseket ha valahol dolgozom valamit és ő mondta,hogy így építik ki ha leállás van az építkezésen. Ezt onnan tudom,hogy egyszer leoldott a dobozban a relé csak nem volt kirakva így szét kellett szedni (ólmot levenni ) és az FI relét csapta le valami. Amúgy Eon.
(#) Pinti880312 válasza patexati hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

Halihó!

Mellékeltem egy rajzot.. Ez így jó lenne?
Valamint hogy ami a Fi ből kijön 0 és Fázis... Azt kell bekötni 1-1 kismegszakítóba?

380 Fi.jpg

(#) patexati válasza Pinti880312 hozzászólására (») Ápr 6, 2010 /

A védő és a nulla nem ugyan az! Nem jó ahogy rajzoltad! Ha az FI relén a nullával egyesített védőszálat viszed át és azt utána osztod szét az életveszélyes A nullbontóból kell elvinni egy nulla (kék) szálat mi megy az FI relébe és egy fázist (fekete) mihez akkor kell kismegszakító (az FI relé előtt) ha csökken a vezetőszál keresztmetszete.A védőszálat külön kell elvinni megint csak a nullbontóból és ez nincs belekötve az FI relébe! Ha marad ugyanaz a keresztmetszet akkor meg már ott a kismegszakító előtte. Persze lehet tenni még egyet az sem tilos ha külön áramkörként akarod kezelni.

Tudnál egy rajzot küldeni esteleg???

Azt írtad van mindhárom fázisnál kismegszakító de a rajzon nem látom. Én úgy vettem mint ha ott lenne és rajzoltam be egyet ahova be kell kötni ha akarsz egy másikat is,hogy külön áramkör legyen!

Adnál esetleg egy telefonszámot?? felhívlak.. beszéljük meg

Estefelé most megyek mert dolgom van!

Rendben akkor este fele felnézek megint..

Ez rendkívül érdekes. Én is e.on területen vagyok sőt a dél-d.-in de a szolgáltató nem ad FI relét. Azt amióta létezik regisztrált szerelő, annak kell kiépítenie a fogyasztó költségére. Az e.on csak ráköt a hálózatra, és felszereli a mérőt illetve az áramkorlátozókat és a végén plombál.

Erre nem tudok mit mondani :no: Ezt én oszlopos leállásra értettem építkezésen és nekem ezt mondta a haver. Az tény,hogy szabvány nem írja elő de a munkavédelmi dolog a kőműves,stb az biztos! Egy szabvány az szabvány nem lehet eltérni tőle de szigorítani viszont lehet bizonyos helyeken. Nem vitaképp írtam de én ezt láttam már több építkezésen. Nem néztem utána lehet nem így van passz. Bajt nem okoz az biztos.

Pontosítsunk csak!

Ideiglenes mérőhelynél mindig is kötelező volt a FI relé. Most is!

Na akkor ez az örülök,hogy dülőre jutottunk! Mikor én tanultam akkor nem mert nem létezett!
(#) llaci56 válasza patexati hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

Mikor tanultad a szakmát?
A fi relé 1980 -ban már létezett, és az ideiglenes mérőhely kialakításnál már kötelező volt.
(#) Kalex50 válasza rockersrac hozzászólására (») Ápr 7, 2010 /

A tisztán műanyag lámpatesthez nem szükséges, de!:
1. Bármilyen okból fémre cserélődik, máris kész életveszély.
2. A vonatkozó előírások szerint védővezetékes rendszert kell kiépíteni.
3. Amennyiben nem akarsz kábelt cserélni, alakítsd át 24V-ra.
Ennyit biztos megér neked a barátnődék biztonsága.

PS. 230V-nál én ÉV relét is tennék! :yes:
(#) barom699 hozzászólása Ápr 8, 2010 /

Sziasztok!
Szerintetek van valami szabvány arra, hogy milyen hosszú lehet a hűtő, mikró vagy a mosógép vezetéke (kábele)?
(#) llaci56 válasza barom699 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Szerintem nincs. Mint ahogy arra sincs szabvány, hogy hány hosszabbítóval toldhatod meg.
(#) rockersrac válasza Kalex50 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

A földelést hova kössem ha netán nincs kiépítve azon a szakaszon földelésre alkalmas pont? Ezt csak kérdezem, ilyen ,, mi van-ha?" alapon!
(#) potyo válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Szabály szerint nem dughatsz két vagy több hoszabbítót egymásba. De hogy miért nem, arra még nem hallottam senkitől választ...
(#) llaci56 válasza potyo hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Két vagy több hányméterest?
(#) potyo válasza llaci56 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

Hát ezaz, ezt se láttam még leírva...
(#) daffy hozzászólása Ápr 8, 2010 /

Sziasztok.Tudtok-e olyan kompaktfénycsöves lámpatestet,ami ha emlékezetből jól tudok:2G11 mármint a foglalat tipusa,de a cső külső fojtóval hajtható beépített gyújtóval rendelkező 11W 1U fénycső való bele.Mert én még nem találtam.Előre is köszi.Üdv Daffy
(#) attrax válasza daffy hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /

hát hogyne lenne van is a cégemnél ilyen nem 2
(#) t-dani válasza barom699 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Szerintem sincs rá szabvány. Egyedül a célszerűségi oldalt kell figyelembevenni, tehát nyilván ne legyen olyan hosszú, hogy a készülékek működőképességére kihathasson a vezetékpáron eső feszültség. A keresztmetszeten kívül talán ez az, amire még érdemes figyelni, bár egy családi háznál sem tud hamar összejönni ekkora mennyiségű egybefüggő vezeték, hogy ez gondot okozhasson (gondolom én).
(#) vizcso válasza otto54 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

dil es otto54,kosz szepen a valaszokat!
Következő: »»   69 / 977
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem