Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   508 / 2499
(#) djloui válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Nálam egyszer volt egy 1600-os RELOOP, de az 1600 még akkor sem jött ki ha összeadtam az összes számot ami az elején, és hátulján találtam A belseje nagyon hasonló volt ezekhez amit te találtál, VICC. Szerintem itt bárki nekiáll építeni egy végfokot, aki kicsit jobban foglalkozik ezekkel a dolgokkal, klasszisokkal jobb dolgok születnek belőle, ezt már többen is bebizonyították.
(#) Kovidivi válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Az előfeszítés valóban nem szerencsés. Az egyik rajzon kicsatolókondival megoldották ezt. Véleményem nem nagyon van az ilyen rajzokról. Én maradok inkább a sokak által megépített kapcsolásoknál (JLH, TDA7294, stb). Kipróbáltam Mayan erősítőjét is, de nekem kevés volt a kimenő teljesítmény és féltettem kicsit a hangfalaim is.
(#) highand válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Tudsz valami helyet, ahol ezeket forgalmazzák? Kb mi az árfekvés?
(#) peter1995 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Nos kicseréltem a T4 T8 T9-et.A 3 ból 2 zárlat volt.Lehetséges hogy ezek után is kinyírja a végtranyót vagy az nem menne szét de a kapcsolás sem működne?Vagy akár működne is.
(#) Alkotó válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Egyáltalán nem vagyok képben arról, hogy mit építesz. Úgy kapcsolódtam csak be, hogy ha egy félvezető üzemmeleg, akkor az szinte biztos, hogy nem zárlatos.
Ettől függetlenül, általánosságban mondom, hogy erősítők élesztésekor a legritkább esetben szoktak a végtranyók tönkre menni, mert azokat ilyenkor "áramkorláttal" védjük. Aztán, hogy az a bizonyos áramkorlát milyen, az már egy másik kérdés. Lehet nagyon precíz labortápos, lehet jól megválasztott sima soros izzós, vagy egy 10-20ohm/5W körüli ellenállás a tápággal sorba. De valami mindenképpen kell.
Aztán ha már áramkorláttal "felállt" a kapcsolás lehet benne méregetni egy kicsit. Majd ha jók a mért értékek akkor ki is lehet próbálni, és ha ez is megvolt, utána lehet kivenni a korlátozó elemeket.
(#) peter1995 válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
ÖÖ nem ez már egy megépítette működött kapcsolás.Csak zárlatot csináltam benne és ezért halt meg.Amikor meghalt legelőször akkor melegedett a rossz végtranyó.Utána azt kicseréltem de az eső újraélesztésnél egyből tönkrement.Azóta kicseréltem a vezérlő tranyókat és most akarom újból éleszteni.Csak nem tudom hogy merjem-e vagy inkább hagyjam és keresgéljek tovább.Mert ha a vezérlők jók akkor szerintem már a végtranyó nem halhat meg.
(#) Mayan válasza highand hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
A vaterán pl. van sok ilyen végfok. Kb. 20 és 70 ezer Ft közt, és "állítólagos" 2*150 és 2*1600W közt...
(#) petemazi válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Szerintem kipróbálhatod, de a primerbe mindenképpen legyen egy 60 vagy akár 40w-os izzó sorosan. Én azóta kötök bárminemű erősítő szerelés után soros izzót, hogy a VF2 bedobozolása után egy rossz kötés miatt meghalt két garnitúra végfet, meghajtó, és műverősítő, plusz eldurrant két 6800uf kondim is. Rengeteget tud spórolni egy izzó.
(#) skero válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Tetszett a cikked az A osztályú erősítőről. Mégis kb mekkora teljesítményű. A képen látható erősítőről tud valaki valami adatot? megépítette már valaki?
(#) Kovidivi válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Még azóta is azt a 80-150w-os erősítőt szerelgeted, amiről lehetett olvasni más témában is? Hány végtranzisztor durrant már el? 5-10db? Vagy kb? Én ennyi tanulópénz után elkezdenék valamit kitalálni, hogy ne durrogjanak el randomban. Biztosan valami oka van...
(#) Mayan válasza skero hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Azokkal az értékekkel ahogyan én használom kb. 2*1W. Szobába, zenét hallgatni és mozizni is bőven elég. Max. táppal, vagyis +-18V-tal, több amperes nyugalmival, brutál hűtéssel akár 2*20W is lehet.

Amit itt betettél az egy korábbi, b-osztályú kapcsolásom. Meg lehet csinálni akár 2*20W-ra is, de ez inkább csak elektronikus zenére jó, jazz-en meghallatszik kicsit hogy b-osztályban megy. De a sávszélessége jó.
(#) Gery válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Szia Alkotó!
Csak most tudtam visszaírni mert eddig nem voltam gép közelbe.
Szóval. Nekem van itthon 4db ilyen LM4577-es IC-m amit egy házimoziból szedtem ki amelyiknek a mélynyomólya egy 30Wattos 16cm-es 8ohmos hangszóró volt. Mellékelem az IC adatlapját. Ebből ítélve (gondolom én), úgy volt megcsinálva, hogy 1db IC a mélyhez, 1db a centerhez, 1db a jobb-balhoz, és 1db a hátsó jobb-balhoz. Szerintem. És van nekem is 2db 30Wattos 14cm-es hangszóróm, és azokat ezekkel az IC-kel akarom meghajtani, mert a házimozibol minden alkatrész megvan hozzá( mellékesen a házimozi olvasó része tönkrement, kidobták). Mit gondolsz erről? Ha viszont csakugyan ilyen hidalt formába csinálom, csak kell az a fázisfordító nemde?

Üdv..Gergő

813.pdf
    
(#) skero válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Fellapoztam egy régebbi könyvemet és ott is nyolc végtranzisztor van ha érdekel lefotózom a nyák rajtot és a leírást is. Ja és kössz a választ van egy pár BD tranzisztorom lehet ,hogy összehozok egyet. 1-2 W szerintem is elég zenehalgatáshoz. A képen látható erősítő 8ohm 20W és 4ohm 28W 0.33hz- 500khz-t tud[quote]Az egyik fajta, amp-300 nagyon érdekes, 8db bd244 van benne.
(#) Directors hozzászólása Ápr 8, 2010 /
 
Sziasztok!


Ez az erősítő Bővebben: Link "Figure 1a - Modified Version Of 60W Power Amp"
MJE tranyókkal +-35V mellett 4 ohmos hangszóró mehet rá? Illetve így is 60W-ot fog produkálni?
(#) saraha válasza skero hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Szia.

Megmondanád annak a könyvnek címét amelyikből a kettővel ezelőtti kép van?
Köszi.
(#) peter1995 válasza Kovidivi hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
100W-os és nem tudok róla hogy más témában is kérdeznék róla.Eddig 2 végtranyót durrantottam el.
És mind a 2 most.És az én hibámból.
(#) skero válasza saraha hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Szia. A könyv címe : Rádiókészülékek és hangerősítők építése. Sípos Gyula írta ,felelős szerkesztő Szűcs Péter okl. villamos mérnök: A Műszaki könyvkiadó adta ki 1988 ban. Rengeteg témát taglal a hangtechnikával kapcsolatban és minden kapcsoláshoz részletes leírás van.
(#) Kovidivi válasza peter1995 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Csak régebben is volt egy hasonló teljesítményű erősítő és abban is durrogtak a végtranzisztorok. Csak onnan gondoltam. De akkor mindegy.
(#) Alkotó válasza saraha hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Ne fogj neki! Én megcsináltam, de nem jó sem ez a kapcsolás, sem a többi változata.
(#) Abukodonozo válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Igen, ami azt illeti, én is csak bontott és viszonylag kicsi hangsugárzókkal próbálgattam. Csak egy régi mp3-as lejátszóról üzemeltettem, a hangkártyámra nem mertem rákötni... Apropó: mekkora ennek az erősítőnek a bemeneti ellenállása, nem terheli nagyon a meghajtó áramkört? Lehet, hogy a hangkártya még bírná, ha jól emlékszem, írtad, hogy Te is arról ''hajtod''. Ja, és tetszik a cikked! Sok újat tanultam belőle!
(#) Mayan válasza Abukodonozo hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Ööö. Gőzöm sincs mekkora lehet a bemenő ellenállása... de nekem hangkártyáról jól ment. Ja és köszi!
(#) saraha válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Kösz az infót, pedig milyen olcsó lett volna.
(#) Gery válasza Gery hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Szia Alkotó!
Akkor mi a véleményed ehhez a hozzászólásomhoz?
(#) davidovics hozzászólása Ápr 9, 2010 /
 
Sziasztok!
Egy erősítőhöz szeretnék egy MOSFETet ami 9Vról(esetleg 12)menne és max. 2,5Wot akarok produkálni,csak nem tudom,hogy melyik N-Mosfetet használjam.
Kérlek segítsetek.
(mellesleg a MOSFET a lelke az erősítőmnek)
(#) Abukodonozo válasza Mayan hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
A műveleti erősítős kapcsolásodat is ki kell majd próbálnom, csak még azt nem tudom, hogy lineáris potenciómétert hol kapok... :whatever:
(#) Alkotó válasza Gery hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Kicsit tanácstalan vagyok.
Az adatlap alapján, valóban ezt az egy lehetőséget ajánlja a dokumentáció, akkor viszont kell a fázisfordító.
Azért vagyok bizonytalan, mert számos egyéb IC-nél egészen más "okosságot" szokás elkövetni a teljesítménynövelésre. Pl. nézd meg a legáltalánosabb TDA2030-at, hogy miként lehet abból kettő közé bekötni a hangszórót.
A te tokozásodban is két erősítő van, de nem egészen világos mennyire vannak ezek elszeparálva egymástól.
(#) davidovics válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
A TDA2030-at hogyan kell használni?
(#) Gery válasza Alkotó hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Hmm... Hát most én is bizonytalan lettem. Az jutott még eszembe, hogy mi lenne, ha megépíteném a normális stereo kapcsolást, és azt ezzel ötvözném?
De valahogy a házimoziba is meg volt oldva. Azon gondolkozok, mivel úgyis nagyon egyszerű a kapcsolás, megépítek egyet aztán vagy működik, vagy nem. Gondolom ez nem teheti tönkre az IC-t....
Tényleg. Tudsz valami olyan módszert amiből megállapítható, hogy működik-e az IC vagy sem?
(#) Alkotó válasza davidovics hozzászólására (») Ápr 9, 2010 / 1
 
Ez elég átfogó kérdés. Amire én utaltam, azt a TDA2030 adatlapjának 17. ábráján találod (ott megvan az alapkapcsolás is, ha esetleg arra utalt a kérdésed).
(#) Alkotó válasza Gery hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Idézet:
„Tudsz valami olyan módszert amiből megállapítható, hogy működik-e az IC vagy sem?”

Nem tudok ilyen módszert. Sőt halkan megkockáztatom, hogy tekintettel a belső felépítés viszonylagos bonyolultságára nincs is ilyen módszer. Csak akkor tudhatsz biztosat, ha beépíted az alapkacsolásba és úgy teszteled.
Következő: »»   508 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem