Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   94 / 316
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
stabil 15V a tápfesz, de amikor rádugtam eddig 5V-ra ment le, most pedig 2V on volt már... mitől van ez?
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Csak ez a 2 fokozat van rajta?
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Igen, most használom először így egyébként, úgy van, hogy +/-15V os stab egyik felét használom, ez lehet a baja?Szabad így használni?
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Hát nem tudom. Tehát egy táp, aztán egy 15Vos stab.

Ami hirtelen eszembe jut. A stabnak 3-4Val nagyobb feszültség nem árt a bemenetén, hogy egyáltalán elvégezze a dolgát. Tehát a tápfeszednek 16-18Vnak kell lennie.

Azt elképzelhetetlennek tartom, hogy a táp pár mA-t ne tudjon leadni, úgyhogy megmérném a tápfesz kapcsokat a panelen, úgy hogy leveszem a tápot. Ha mérsz ohmos ellenállást, akkor valahol valami zárlat van és nagyon beterheli a tápot. Esetleg mérj áramot a tápvezetéken, de kondi ne legyen rajta.

Próbálkozz más táppal, maximum újra be kell állítani a trimmereket, de legalább látod mi a baj.

Szerintem haladj fokozatról fokozatra, a második fet trimmerét vedd ki, akkor azt "kiütöd a játékból". Ha beáll a dc munkapont, akkor dinamikusan is jó lesz nagy valószínűség szerint.

Zsolti
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
2x55V DC-t kap a stab, amiből +/-15V ot stabilizál...két zenerrel, kondikkal ellenállással... na ennek az egyik felét használtam... de holnap veszek valami változtatható feszültségű adaptert, nemrég hoztak és elég olcsó, de jónak tűnik...
Akkor a második fokozatot beültetem mostmár rendesen
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Valami fix feszültséggel tápláld meg akkor, lehet egyszerűen a zener előtét ellenállása nem tetszik az áramkörnek. Nem tudom, élesztéshez akkor használj valami dugasztápot. Először azt hittem stab IC-k vannak benne..Csak érdeklődés szinten, mekkora a zenerek előtét ellenállása? Hány ohmosak?
A j201 meg fentről lefelé DSG, ha jobbra van a gömbölyű fele. Eszerint alakítsd ,ha kell.
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Akkor ez a holnap műve lesz, mert nem vagyok valami nagyon ellátva, aztán jelentkezek, ha van valami változás...Köszi a segítséget!
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 8, 2010 /
 
Oki, reméljük az új táp segít, aztán meglátjuk az volt-e a baj!
(#) karpi válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Merni kell.A puffer kondin a feszultseget ,a stabilizator utan a feszultseget mikozben a fogyasztast is merjuk.

Nem inditunk be semilyen aramkort anelkul hogy a fogyasztast figyeljuk.Tehat miliampermerot beiktatni a tapfeszre es figyelni hgy fogyaszt e valamit es hogy menyit.Nagyon keveset fog fogyasztani normalis polarizacio eseten.
Aztan mikor alitod a a trimmereket ugyancsak a fogyasztast kell figyelni hogy ne ugorjon meg Ha igen es nagyobb a fogyasztas mint amit a FET-ek osszessen fogyasztananak maximalissan annelkul hogy tonkremenjenek akkor baj lehet. (elkotes ,zarlat a nyakon ,rossz zarlatos FET stb.
Nem hiszem hogy egy stabilizator ne birja azt a par miliampert.
Egy egy FET a kapcsolasbol 0,0005 -0,0001 Amper kozott fogyaszthat veve 20K-100K sosros eredoellenellast (trimmer stb..) sorbakapcsolva es teljesssen nyitott FET eseteben.

Megvizsgalni nincs e elektrolitikus kondenzator forditott polaritasal bekotve , nincs e FET tevessen bekotve ,nincs e zarlat a lapon/nyakon a vezetekek kozot.
(#) karpi válasza virtualvt hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Hat itt a masik PC-n XP -vel es egy regebbi billenytyuzettel nincs ekezetem.Ki fogom probalni a billenytyuzetet meg ket PC-vel .Furcsa nem volt rajta semmi reklam hogy miket tud ..gondolom csak a Win 7 es kene tudja mert a betukarakterek ott vannak a programba a billentyu a kodot adja ...majd elvalik.
(#) karpi válasza virtualvt hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Hat itt a masik PC-n XP -vel es egy regebbi billenytyuzettel nincs ekezetem.Ki fogom probalni a billenytyuzetet meg ket PC-vel .Furcsa nem volt rajta semmi reklam hogy miket tud ..gondolom csak a Win 7 es kene tudja mert a betukarakterek ott vannak a programba a billentyu a kodot adja ...majd elvalik.
(#) kopaszs hozzászólása Ápr 9, 2010 /
 
Sziasztok most kezdek neki egy torzítónak amit ti ajánlottatok boss D1.De egy két problémába ütköztem az egyik hogy nem tudtam venni 2n5088 tranzit ehelyett vettem BC546 ez is jó lesz?Ja és TL072 ic vel csínálom

getFile.pdf
    
(#) csoka69 hozzászólása Ápr 9, 2010 /
 
Zsozsóó, én csak gratulálni tudok neked, és megköszönni a segítségeidet!
Kész lett az előfok, J201-est beraktam rendesen a helyére, és feléledt.
A hangja az valami eszméletlen szép! Nem is tudom mihez hasonlítsam, hallatszódik a húrok "puha" csengése, mint mondjuk egy akusztikus gitáron, szerelmes lettem belé...
Beállítottam a drainfeszültségeket féltápra, az első fokozatnál kis, a másodiknál kb fél állásnál van...
először mindkettő negyedálláson volt, és szinte nem is szólt... de mostmár jó
még egy fokozatot szerintem beiktatok a végére, és utána rakom a VOL potit.
Az ami zavaró tényező az a búgás.
Most legalább nem akkora mértékben búg hogy elnyomja a gitárt, csak szolidan...de akkor is ki kéne szűrnöm belőle...
Adaptert már nem tudtam venni, mert eladták az összeset, egy régebben használt ugyancsak +/-15V os 2 Zeneres stabilizátort használtam, de ebben az egyik Zener meghalt, így 15V ra stabilizált, ezt használtam hozzá, lehet ettől van a búgás, meg lehet az, hogy levegőben "lógnak" a potik, mert úgy forrasztgattam őket össze sima vezetékkel...
Vettem árnyékoltat úgyhogy kifúrkálom a dobozkáját, és beleépítem, ott hátha az árnyékolás segít rajta...

Nagyon köszi még1x, imádom ezt a kapcsolást!
(#) kefe13 válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Csao.
Esetleg valami hangmintával meglephetnél minket, vagy legalább egy két fotóval
Péntek van Rakkendroll !!

(#) dav111 hozzászólása Ápr 9, 2010 /
 
Hello.
Megépítettem ezt a wah pedált Bővebben: Link. A potira menő kondikat kicseréltem 220 nF-osra. A baj az, hogy amikor rádugom az erősítőre, akkor csak sípol, persze ha tekerem a potit, akkor halkabban v. hangosabban. Mi lehet a baj szerintetek? Lehet amiatt, hogy ilyen tekercset használok hozzá? : Bővebben: Link
(#) rognork válasza kopaszs hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Hello

több helyen is ezt írják helyettesítőnek, egész pontosan a bc549 van hozzá legközelebb, ha egész pontosan akarod a b-e, egyéb feszültségeket miegymást nézni. Az egyik 500 a másik 625 mW. Már én is nézegettem párszor.
(#) kefe13 hozzászólása Ápr 9, 2010 /
 
Csao.
így estére egy kis jól szóló hazai : Bővebben: Link
Kraftos gitár, jó bass, modern zene
Ezt a hangot lemodellezni hmmm.

(#) bourbonstreet válasza dav111 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
680 milliH helyett 10mikroH???
Mellélőttél kb 4 nagyságrendet...
Wah-ba ilyen kell.
(#) karpi válasza dav111 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Nagy az erosites es a viszacsatolas .Legegyszeruben a rajzon bejeloltem mit lehetne probalni.Nem biztos hogy OK mert a Q (josag) valtoztatassal az F-kozep frekvencia nem tudom ha nem tolodik e el .Van reszletes leiras a netten minden alkatresz pontossan megmagyarazva keresd meg. Valami ''....wah pedal explained '' Itt nezz korul
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Hali!

Örülök, hogy működik és, hogy örömödet leled benne. A kis drain ellenállás a 2n3819nél természetes, az jóval nagyobb áramot folyat át, kisebb ellenállás kell neki. Kicsit kisebb az erősítése, de nem vezérlődik túl már magától a gitár jeltől.
Katód bypass kondikkal hogy állsz? Ha kevestelled a hangerőt/gaint, ajánlom próbálkozz 22uf vagy hasonló értékkel, ha nagyon erős lesz és kicsit sok az alja, akkor csökkents rajta :1µF vagy lefelé. Persze, ha tettél, akkor sztornó
Írd le mi a véleményed a tisztáról, hangerőben elegendő-e, különböző gain állásoknál, magyarán széles sávban használható-e rendesen vagy mindenképpen kell bele még egy erősítő fokozat, a rendes jelszinthez? Mert a torz hozzá "butítható" ehhez, ha elegendő..
Írj majd pár sort, meg hangot, ha tudsz...

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /
 
Azt már látom, hogy a nyákon némi módosítást végre hajtok, hogy többféle lábkiosztású jfet belemenjen, meg beteszek még egy fokozatot a tisztába szerintem, valahogy megoldom minimális módosítással, meg egyszerű kell/nem kell beültetéssel...
A higain csatornát szerintem nem bántom egyelőre, oda mehet a j201 minden pozícióba. A lényeg úgyis az, hogy legyen egy tiszta meg egy torz, a többit torzítóval pl a tiszta csatornán meg lehet oldani.
Most olvasok vissza, az R4/R5 komplexumon az áthidaló kondinak 100nF -et vagy pF-et tettél, mert amikor felsoroltad, nF-et írtál, bár a fotó alapján az tárcsa kondinak látszik, az meg inkább a pF-es lesz!
Oszd meg a tapasztalatokat, aztán fejlesztjük a cuccot!

Zsolti
(#) Rafael válasza karpi hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Szia!
Sokadszorra látom ezt a geofex wah oldalt. 500-600mH-is (kissé drága Fasel) tekercs híjján sosem készítettem wah-ot. Jól értelmezem az oldalon, hogy ilyen apró trafócska primerét használva /szekundert kihagyva/ hasonló hatást érhetek el? (A többi vezetékét be sem kell kötni sehova ugye?)
Akkor egy régi kis táskarádióból operáljak ki egy trafót? Többféle panelon is láttam, kisebbet meg még kisebbet.
Miként mérhetek egyszerűbb műszerrel, hogy hány mH-is a trafó vagy mi alapján dönthetem el, hogy megfelelő lenne-e wah építéshez? Régebben itt valaki készített vasmagra tekercset és bevált neki. / Nem tudom mi lenne az egyszerűbb és működő megoldás. /
Röviden elmagyaráznád mi is a tekercs szerepe? A poti tekergetésével változik esetleg a ráeresztett feszültség és amiatt adja a wah-hangot?
(#) dav111 válasza bourbonstreet hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Köszi. Szerintem akkor házilag tekerek egyet, mert ez az oldal egy csöppet drága. Pl. a csúszásgátló gumi 1000Ft. Karpi majd kipróbálom azt is amit írtál, csak előbbb a tekercs kell.
(#) ZSozsóó válasza Rafael hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Tulajdonképpen szerintem bármekkora tekerccsel és kondenzátorral építhető. Annyi a lényeg, hogy a tekercs a hangfrekvenciás sávban legyen tekercs, szerintem a porvasmagok annyira nem is jók, bár ezeket használják előszeretettel a nagy AL érték miatt, kevés menettel nagy induktivitás érhető el. Pár fillérért lehet kapni fazékmagot nagy AL értékkel, arra pár száz/ezer menet már bőven kiad több száz mH-t. Ugye nem mindegy a jósága sem, milyen vastag vezetékből van tekerve, nagyon sok a változó.
Kis zsebrádió kimenőjének primerje zseniális, az ha jól tudom, olyan 50-100mH körül mozog. Ehhez kell számolni egy kondit, bár a Q így változni fog, az biztos, mert nem csak a rezonancia számít, hanem a tekercs/kondi értékének aránya is. Kísérletezni kell, jó, ha van egy szkópod, vagy RMAA5.5 progid pl, amivel szépen ki tudod rajzolni a bodét és ott látszik minden.

Zsolti
(#) ZSozsóó válasza dav111 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Hali!

Az etroniccal kapcsolatban: szerintem nem drága, a csúszásgátló gumi 4 darabra értendő, csavarral együtt. Ha tudsz helyet, ahol ezt olcsóbban megkapod, kb 250/darab akkor szólj, mert az tényleg olcsó Egyébként nagyon korrekt cég és csak jó minőségű holmikat árulnak, gagyiságot még alternatívának sem tartanak.
100 millió egy luxusautóért nem drága, annyiba kerül. Ugyanennyi egy trabantért drága
Szerintem, ha lesz rendes értékű tekercsed, nem fog begerjedni, a visszacsatolás épp jó lesz. Az egész úgyis a közel van a gerjedéshez, könnyű kibillenteni, elég szűk sávú szűrő, még akár az alkatrészek elhelyezése is jelenthet gondot.

Zsolti
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
A Gain potinál 470pF, utána az osztónál 470K Ohmos ellenállások/100nF.
Source kondikat nem raktam még, de megpróbálom.
Az enyém csak tisztát tud, mit változtassak akkor?
Kicsit erős a mélye, de még nem a saját végfokán/hangszóróján próbáltam, még csak"ideiglenes állapotban" van, itt a hétvége...
Szerintem egy fokozatot még kaphat, mert ha leveszem a gaint, akkor elég halk...
Most hogy benne van a dobozban sokkal lejjebb csökkent a sziszegése/zaja, és a ház még nincsen letestelve a hálózattal.
Alakulgat az elrendezés is, az egyik képen látszódnak a jelölgetések.
A Lead csatornába csak J201 esek a jók?mert az 250HUF/db és jövőhét csütörtökön jönne meg, itthon van 1dbJ201 em, meg 4 db 2n3819-em így nem lesz olyan nagy túlvezérlés, megépíthető?
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Hali!

Köszi az infót, sajnos volt egy ilyen félelmem nekem is, hogy alacsony gain állásnál szép csillogó a hang, de nem elég hangos. Már tervezem is át a nyákot egy plussz erősítő fokozattal.

A 470k-kat meg a 100nF -et így akár ki is veheted, nem sok vizet zavar, mert a 100nF az átenged neked mindent. Ha hatást akarsz elérni, akkor szerintem maximum 1nF-ig bezárólag próbálgass oda alkatrészeket. 100pF ről indulnék, 220,470,680,1nF. Ez annyit tesz, hogy a mélyből elvesz, de a kondi és az ellenállások által meghatározott frekitől felfelé már nem. Olyan a hatás, mint amikor húzod le a gain potit. "Kristályosodik" a hang.

A source kondinál érdemes lenne az első fokozatnál nagy uF, az dobna kicsit az amúgy elég kicsi erősítésén, aztán a j201 nél is meg lehetne próbálni, csak úgy már betorzulhat. Ha eztán is soknak találod az alját, akkor a közép/magas tartományt behintheted némi torzítással, ha a j201 µF-jét a nem 22uF, hanem 1µF től lefelé, mondjuk 100nF-el bezárólag blokkolod. Szerintem a jó érték 470nF-680nF ig van, de az 1µF is jól szólhat.

A lead csatornánál ajánlom a j201-et. Csak azzal tudsz szép lead hangot előállítani. Olyan drága? Itt a HE storén nincs vagy a lomexben? Én a lomexből rendeltem vagy 100 darabot annó, darabját 20.- ért. De sajnos azt tudom modnani, nincs más alternatíva erre a jfetre, ez elég kis Ugsoff-al rendelkezik, meg nagy az erősítése.Szerintem a 2n3819 el nem lesz jó, próbálkoztam már abból is csinálni torzítót, de 4-5 fokozat után feladtam, mert még csak lágy kráncs jött csak ki belőle. Kicsi az erősítése, nagy az Ugsoff-ja

Tetszik a láda, meg jó a sasszé is, csak a földelésre figyelj majd, nem mondom, hogy kövesd azt ,amit lerajzoltam, de gondold át rendesen!

Zsolti
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Az osztónál kicseréltem 470pF-ra, az első fokozatnál 47µF van, és a J201-nél megpróbáltam 1µF-al, és nagy gain állásnál eléggé betorzult, nem tetszett, ezért kivettem, de lényegesen magasabb volt a hang, megpróbálok valami kisebb értéket.
Szerintem valahonnan máshonnan fogom beszerezni ezeket az alkatrészeket, mert itt a Flash-ben nem valami előnyös a "vásárlás".
Köszi!
Aszerint építettem, amit rajzoltál, a "poti seggére árnyékolttal, annak egyik végét földre"
(#) ZSozsóó válasza csoka69 hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Hali!

Akkor a 47uFet vedd le szerintem és a j201 nél próbálkozz esetleg.

Zsolti
(#) csoka69 válasza ZSozsóó hozzászólására (») Ápr 10, 2010 /
 
Oké, de gondolom ott nem akkora értékkel, vagy mégis?
Keresek addig...
Következő: »»   94 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem