Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   721 / 1320
(#) bkati válasza potyo hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Még hogy értek hozzá! Látod, milyen lüke vagyok, ezen szenvedek két napja. A 00001111 az ADCON1-ben bevált, működik!!! Örök hálám.

Mikor lesz a találka? És hol?
(Ne már, hogy nincs több lány. Csak nem én vagyok az egyetlen ilyen hibbant.)
(#) bkati válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

PIC-topikban AVR-ről beszélni? Árulóóóó!
(#) potyo válasza bkati hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Kövesd ezt a témát, itt folyik az eszmecsere róla: Link
(#) trudnai válasza bkati hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Aaa, en nem vagyok faj(ta) gyulolo Bar az is igaz ez az igazi toPIC
(#) Hp41C válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Szia!

Már két hónapja szemezgetek vele...
(#) vicsys válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Whöhöhö... Millen univerzális kis berendezés! Mi lesz a következő? PK2KV (PICKIT2 kávéfőző)?
(#) trudnai válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

[OFF]Szia, Hmmm, akkor csak nekem uj a tortenet?
(#) watt válasza pixels hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Próbáld ki az oshon programmal.
(#) szilva válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Ha emlékszel még, amikor a PK2 firmware működését nagyjából megpróbáltuk megérteni, akkor kiderült, hogy egyfajta "script"-eket küld le a kezelő program a firmware-nek. A firmware a script végrehajtásával végzi el a kommunikációt az ICSP vonalon. Már akkor is felvetettem, hogy ezt akár más eszközök, pl. az AVR-ek soros programozására is lehetne használni (ezt alátámasztja a gyárilag támogatott soros EEPROM-kezelés), de soha nem mélyedtem bele annyira a script lehetőségeibe, hogy konkrétan mit lehet kihozni belőle. Örülök neki, hogy mások megtették, jó dolog ez Az AVR-ek USB-s megoldásai nagyon nem szimpatikusak...
(#) watt válasza szilva hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Ennek akkor lesz tavasza, ha majd a PK3 miatt nem fejlesztik tovább a PK2 fw-t és jönnek ki sorban az új PIC-ek. Na majd akkor én is nekiállok programozni, mert addig nem sok értelme van, hacsak nem AVR-re, mint a mellékelt ábra mutatja...
Most inkább az LPT és COM portos, az új PC alaplapok miatt elavult programozókat próbálom pótolni, egész jól haladok, már COM portra működik 5 16F-es PIC égetése. Néhány nap és lesz LPT-s is, és akkor kiderül, hogy a programok a ludasak, vagy a hardver rossz megépítése, huzalozása a gond. Én a programokra tippelek, miután a Check-elések jó szinteket mutattak a legtöbb esetben. Meglátjuk...
(#) steev hozzászólása Ápr 9, 2010 /

Sziasztok!

Nyáktervezés esetén mennyire fontos, hogy a PGD és a PGC lábara menő vezetékek egymás mellett menjenek?
Kb. 40mm a távolság, de nem tudok egyenes vonlaban haladni, úgyhogy lesz az bőven hosszabb is. dspic30
(#) watt válasza steev hozzászólására (») Ápr 9, 2010 / 1

Nagyon valószínű, hogy nem számít.
(#) szilva válasza steev hozzászólására (») Ápr 9, 2010 / 1

Ahogy watt is írta, valószínűleg semmi gond nem lesz vele, ez nem olyan nagy távolság. Ha mégis "hosszú" vezetékekkel kell elvezetni a PGD/PGC jeleket, akkor inkább érdemes közéjük (köréjük) GND-t tervezni. Ezzel a jelek egymásra hatása csökkenthető (mint a 80 eres IDE kábelben).
(#) szilva válasza watt hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Valószínűleg jó a meglátásod, és fel fognak élénkülni az ilyen jellegű projektek a PK2 támogatásának megszűnése után.

Tulajdonképpen a PK2 egy komplett platformnak tekinthető: van benne egy-egy szabályozható és kapcsolható Vpp és Vdd előállító rész, egy nyomógomb, egy LED, valamint 3 általánosan felhasználható I/O láb (ebből kettő analóg bemenet is lehet, sőt, a PK2-ben bell lévő ICSP csatlakozóhelyen további két I/O és egy Input only láb is elérhető); a programozásához nem kell külön eszköz, mert a beépített bootloaderrel gyakorlatilag bármilyen firmware-t fel lehet tölteni rá.

Trudnai mutatott nekem már évekkel ezelőtt is olyan oldalakat a neten, ahol a PK2-t teljesen más felhasználásra fogták be. Vannak páran, akik arra álltak rá, hogy egyszerűbb fejlesztéseiket a PK2 hardverre írják, mivel a platform viszonylag olcsón beszerezhető, teljesen dokumentált, a külső áramkörökkel pedig lehet akár I2C/SPI portbővítőkön keresztül is tartani a kapcsolatot.
(#) Hp41C válasza szilva hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Sziasztok!

A Microchip-nek az SPI, I2C, Uart (szikron és aszinkron), Lin, Microwire kommunikációra van külön - teljesen dokumentált - eszköze PicKit Serial Analyzer.
Dokumentációban szerepel egy dll leírása is, amivel saját fejlesztésű programból is lehet kezelni....
A furatszerelt PicKit2 klón dokumentációjában már feltöltöttem a nyáktervét, megépítettem, kipróbáltam....
(#) Attila86 hozzászólása Ápr 9, 2010 /

Ha az UDATA_ACS után mondjuk három bájtot szeretnék elnevezni:
  1. összeg                                 res     3

Akkor ez után hogyan tudom elérni a három bájtot? Vagy ez így nem megy és inkább csináljam így?
  1. összeg_U                               res     1
  2. összeg_H                               res     1
  3. összeg_L                               res     1
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Megvan!
összeg
összeg+1
összeg+2
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Idézet:
„Ennek akkor lesz tavasza, ha majd a PK3 miatt nem fejlesztik tovább a PK2 fw-t és jönnek ki sorban az új PIC-ek.”

De hiszen ez mar megtortent! Csak nemreg megiscsak kiadtak egy frissitest mert a pk3 annyira nem tetszett a napnek, hogy mar-mar lazongas tort ki Marmint nem amiatt, mert vacak a pk3, az egy dolog, hanem mert kozben a pk2-rol le akartak terni.

Jon majd a PK2 klonok haboruja I-II.
(#) trudnai válasza szilva hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Idézet:
„Ha emlékszel még, amikor a PK2 firmware működését nagyjából megpróbáltuk megérteni, akkor kiderült, hogy egyfajta "script"-eket küld le a kezelő program a firmware-nek.”

Hogyna emlekeznek, es ezuttal is elnezesed kerem ami miatt szkepcikus voltam ezzel kapcsolatosan es ezzel lehet elvettem a kedved a kisrletezesektol Tokeletesen igazad van, be kell latnom!
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Idézet:
„Jon majd a PK2 klonok haboruja I-II.”
Sőt, már a III-IV. is kijött. Különösen a negyedik érdekes...
Bővebben: Link1, Link2, Link3, Link4
(#) trudnai válasza icserny hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Huh, ezek a ferde szemuek meg a muanyag hazat is le klonoztak Nem semmi! Hat lehet ezert lepett akkor vissza a Microchip?
(#) icserny válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Idézet:
„meg a muanyag hazat is le klonoztak”
Meg a Microchip feliratú CD-ket is...

De a legmegdöbbentőbb a Link2-n látható PICkit2 Lite. A lap alján a Product photo-k közül az elsőre kattintva a 28 lábú PIC18F2550 44 lábúvá (PIC18F4550-né?) változik!!! Hogy ezt a firmware hogy tolerálja, azt én nem tudom.
(#) Hp41C válasza icserny hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Szia!

A 18F2550-re írt program teljesen jól fut a 18F4550 -en, csak a PORD0..7 és a PORTE0..2 kivezetéssel van több rajta. A programok nem a visszaolvasott memória taralomból állapítják meg, hogy nem jó verzió van a kontrollerben, hanem egy parancsra adott válaszból, illetve hogy a válasz nem érkezik meg időben. A boot loader nem ellenőrzi a kontroller típusát. A konfigurációs beállítások ugyan azok....
A tulajdonosnak majd akkor lesz problémája, ha a PicKit2 kontrollerét az ICSP-n keresztül kell újraprogramoznia, de ekkorra már rég kidobta - hacsak nem vett egyből két darabot....

Megfigyeltem: A PicKit2 kiegészítő szolgáltatását használtam (uart tool, logic analyzer tool) a beméréshez. A kiértékelésre, a hiba javítására betöltöttem az MpLab-ot (a PicKit2 továbbra is az említett módban maradt) olyan project állománnyal, amiben a PicKit2 programozónak volt beállítva. Az MpLab közölte, hogy szerinte frissíteni kellene a firmware-t...
(#) szilva válasza Hp41C hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Én nem teljesen erre gondoltam, hanem arra, hogy valaki úgy fejleszt cuccokat, hogy kiindulási alapként vesz egy PICkit2-t. Ezt, mint egy komplett, bootloaderes hardver platformot tekinti, és írá programot, ami csinál ezt-azt (pl. kávét főz, ahogy már említette valaki korábban). Ha kevés a portláb a problémához, akkor tesz mellé I2C-s vagy SPI-s portbővítőt és kész. Magával a "mikrokomputerrel" nem bajlódik, használja a PICkit2-t. Ha eredetit vesz, akkor még ott van neki az irdatlan méretű EEPROM is a programjához akármilyen adatok tárolására.

Sőt, ha valaki erre áll rá, és emiatt sokasával veszi a PK2-ket, akkor egy eredeti firmware-űvel a fejlesztés során még debugolni is tud, mivel az eredeti PK2-ben ott van az ICSP csati helye, csak kell rá forrasztani egy tüskesort...
(#) szilva válasza icserny hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Hacsak ki nem olvassa maga alól a chip ID byteokat (egyáltalán tud ilyet?), akkor nem fogja észrevenni semmiből, hogy nem 2550-en fut. Nyilván a 2550-ben nem létező portbiteket a firmware úgysem piszkálja, tehát semmi gond nem lesz vele.

Egyébként mintha a Microchip valamelyik fejlesztőkártyája is így lenne megcsinálva: van rajra egy TQFP 4550, amiben PK2 firmware fut, és azon keresztül lehet a kártyán lévő dsPIC-et vagy miacsodát programozni. Így a PC felől PK2-nek látszik, és külön programozó nélkül lehet használni, de természetesen a 4550-be írhatsz saját firmware-t is, és akkor akár másra is fel lehet használni.
(#) watt válasza trudnai hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Szerintem a Microchip nem a PK2 vs. PK3 ban utazik, hanem a PIC-ekben. Ha nem akarták volna a klónokat, nem adták volni ki az összes infót, ami létezik. Sőt, nekik jó, hogy ennyien utánépítik és használják, mert ez PIC vételt jelent. MPLAB is ingyenes...
Jó és szimpatikus koncepció és úgy látszik gyümölcsöző is.
(#) icserny válasza szilva hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Idézet:
„Egyébként mintha a Microchip valamelyik fejlesztőkártyája is így lenne megcsinálva: van rajra egy TQFP 4550, amiben PK2 firmware fut”
Több kártyával is elkövették ezt, pl. az Explorer 16-tal. Azonban nem az eredeti PICkit2 firmware fut benne, sőt, a Microchip sohasem fejlesztette ki rá a szoftvert (pedig a User Manual leírja, hogy hogyan kellene használni... ). Végül valaki önszorgalomból fejlesztett ki hozzá szoftvert, s némiképp a PICkit2 PC oldali kezelőprogramját is átszabta hozzá (a kártyán nincs VDD és VPP szabályozás, fixen 3,3 V-on megy minden).
(#) steev válasza szilva hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Köszi neked is és wattnak is. Berakok akkor egy GNDt is, hogy tuti legyen.
(#) szilva válasza icserny hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Aha. Kösz a pontosítást. Nekem nem volt a közelemben ilyen kártya, csak valaki mesélt róla, akinek van, ő mondta, hogy gyakorlatilag PK2-ként tudja használni. Persze ha a hardver egyszerűsített, akkor valószínűleg tényleg bele kellett nyúlni a firmware-be is, hogy ne ellenőrizze a Vdd/Vpp szinteket.

Ettől függetlenül én tartom, hogy szerintem az eredeti PK2 firmware 4550-be égetve működőképes. Az biztos, hogy amikor én 12MHz-es kvarccal raktam össze, és persze ehhez a config biteket módosítottam, azt zokszó nélkül tűrte, fw-frissítést is simán lehetett rajta csinálni. Gondolom, az ID bitekkel még kevesebbet foglalkozik...
(#) trudnai válasza watt hozzászólására (») Ápr 9, 2010 /

Ebben amugy tokeletesen igazad van. Az egyetlen erdekes dolog azonban, hogy a C forditokat miert adjak penzert? Sokan feszegettek mar ezt a kerdest, de talan az egyetlen magyarazat, hogy viszont sok mas ceg abbol el, hogy forditokat ad el a PIC-hez. Akkor pedig ha a Microchip ingyen adna a forditot a tobbi ceg azonnal be is adhatna a kulcsot... Ez igy akkor mind szep es jo, de akkor meg miert vasaroltak fel a Hi-Tech-et?
Következő: »»   721 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem